Thursday, December 31, 2009

saya seorang jutawan.x caye sudah.

kisah benar seorang wanita
pada zaman muda remaja
sangat-sangat suka kata

"kan best kalau kawan dgn org lain.
bercinta dengan org lain.
tunang dengan org lain.
kawen dgn org lain."


sebab sangat suka cakap begini
akhirnya betul2 terjadi.
berkenal2,berkawan2 dgn orang lain
hubungan x menjadi.

bercinta pula dengan yang lain.
x sefahaman.putus di tengah jalan

bila kembali solo, dikenalkan pula dengan sorg jejaka
x penah ade rase cinta,
tapi bertunang juga.
hanya merancang tapi tuhan yang menentukan
dek kerana kemalangan.
si tunang kembali kepada pencipta.

wanita itu sudah dianggap seperti menantu
ibu si arwah sayang dah tak boleh berpisah.
lantas dijodohkan si wanita dengan cucunya sendiri.

jodoh pertemuan di tangan tuhan.
bersama cucu ibu si arwah tunang.
3 bulan perkenalan.
jodoh berkekalan sampai sekarang.

memang termakbul kata2 wanita ni.betulla kata2 2 satu doakan?

jadi pasni.
hari2 aku nak kata

kan best kalau umur 24 maizatul 2 da leh beli bmw.
dah boleh bawak mak pi sana sini
dah ade rumah sendiri.
dah berjaya jadik jutawan.
dah bahagia hidup.

~tahniah kpd si wanita sbb naik pangkat dah~


Wednesday, December 30, 2009

hikayat gigi.

1997
(sk kebun baru)

main congkak pagi tu.
loceng bunyi
balik kelas.
tgh jalan.dompet jatuh
kat depan tiang.

aku tunduk kutip
tiba2.
seorang budak lelaki.
lari2.
laju2.
rempuh aku.

muke terhantuk tiang.
bibir pecah.
gigi depan patah separuh.
oh.

jun 2009
(rumah bapak)

mengajar mat danish yang pelat menyebut dgn betul
sedang leka mengajar dan belajar.
tiba2 mat danish menegur.

eh.acik atul punye gigi takde.

aku?
giler tercabar.
budak kecik menegur.
petang tu jugak.
bentang proposal kat bapak.
kalau selama ni x kesah gigi takde.
tercabar punye pasal,
terus pi tampal.

oktober 2009
(bilik farah dan sarah)

makan chicken mcDeluxe
pap!
terpatah gigi yang baru ditampal
oh.gigiku hilang.

december 2009

sudah tak tahan
perlukan gigi baru tuk senyum lebar.
kebetulan
syaida syukor berjumpe dentist
ikut sekali
dan repair gigi
oh.sangat hepi.

da leh senyum lebar.x sabar nk tunjuk kat mat danish gigi baru.
kompem da xnk mkn chicken mcdeluxe lagi.


~kalau patah lagi, pakai gigi lembu bapak kata~


Monday, December 28, 2009

kebetulan bukan kesalahan.


ini memang kebetulan.
tiada unsur tokok tambahan.

dulu-dulu, entah bila la.
dah lupa.
lokasi kejadian : mid valley.
masa kejadian : cuti sem.

aku pegi dating sama pakwe.
tgk wayang cite alien vs predator.
sebelum balik.
aku ngan pakwe.
amik keputusan.
kami berpisah.
ah.ade sebab lah.

esoknye.
kawan baik aku.
pegi tempat yang same.
menonton cite yang same.
bersame lelaki yang berlainan.
sebelum balik.
amik keputusan yang same
mereka berpisah.

terbaik bukan?
memang kebetulan.
sebab masing2 x merancang.

kalau aku taw , aku plan pi same2 ngn kawan aku.
pas break up 2 leh la enjoy ubatkan hati sesame.
haih!


~sape tanye nape aku x suke pi mid.nah.ini jawapan~

Sunday, December 27, 2009

aku, bapak dan roti canai.



tingkatan 1 (2001)

aku mintak bapak masukkan aku ke asrama
jarak sekolah dengan rumah agak2 cuma 10 minit
dengan alasan, aku tak maw naik bus pegi sekolah.

duduk kat asrama time 2 memg heaven.

pagi2,
kak dayah sangkut breakfast dari rumah kat pagar asrama.
(beliau tgktan 4 mase 2 kat sekolah yg same,ulang alik ke sekolah)

tengahari.
kak zai bawak nasi berlauk yang mak masak untuk aku.
(beliau cikgu sekolah aku sesi petang.)

kadang2 kalau duit tiba2 kering,
aku pi bilik guru mintak kat kak ani.

sebab sekolah tu kat pekan kampung aku,
jadi kalau outing or pegi klinik.
aku akan singgah kedai2 yang bapak selalu pegi
selalunya kalau pukul 3, memang bapak ade,
dapat la minum free

pagi sabtu memang sangat bosan
jadi awal2 aku akan tepon umah

"bapak, esok pagi pegi pekan, belikan roti canai.nanti kita tunggu kat sekolah"

petang tu pulak
acara wajib
kalau tak aku duduk tak senang
mak ngn ayah mesti datang
dan memang tak pernah lupa bawak makanan
time 2 aku rase aku macam kedai stok makanan
setakat biskut2, kerepek2, buah2.
aku display je kat luar bagi semua telan
memang tak habis makan sorg

tingkatan 4 (2005) - sekarang
aku pindah sekolah ke muar.
masa minta izin nak pindah sekolah,
omak memang tak cakap banyak.

"kalau sekolah kat muar, mak datang mase hantar dengan hari grad je.kalau sanggup mak izinkan"

mak betul2 kota janji.
aku diajar idup berdikari.
cuti sem panjang orang lain mak bapak ambil.
aku tetap setia naik bas mayang sari .

sampai sekarang, aku da merantau pi negeri 9 ngan jb.
mak tetap dengan kata2 dia.
memang tak penah datang jenguk, ambik or whatever.

kesian kan aku?
tapi itu janji aku kat omak dulu.
redha jela.

ok.sebenarnye aku rindu omak + rindu zaman kemanjaan yang dulu.

~sejarah bolehke berulang?~


Saturday, December 26, 2009

jgn pandang sebelah mata.hanya kerna namaku wanita



ade seorang kaum adam bertanyakan soalan

"wajarkah aku beli hadiah kepada seorang hawa yang baru ku kenal."

jawapan aku mudah.

abang, kalau kamu berikan, aku tak jamin hubungan itu berkekalan.

tak salah beri penghargaan, beri kenangan
tapi jangan sampai berlebihan
kami kaum perempuan tak semua gilakan wang.
cukuplah sekadar kasih sayang
dan perasaan yang kau tak sia-siakan.

haih, sebab sorg, sume perempuan kene label kaki kikis wang.apelah punye pandangan.


~cinta itu indah kalau kena cara~

Friday, December 25, 2009

ini bukan kongkang.ini manusia

basic concept of mine

1. what u give, u get back
-hari ni kau buat baik kat org, nanti insyaallah org lain wat baik kat kau .
-hari ni kau dengki kat orang, jgn harap kau bahagia mase akan datang.

2. semua kesalahan boleh dimaafkan.
-tapi kalau da wat salah tak reti2 nak mintak maaf, silalah selamat jalan.

3. kalau nak diterima orang, ko kene terima org lain dulu
-manusia tak de yang sempurna.setiap kelemahan dan keistimewaan, itu kerja tuhan.kau siapa untuk pertikai kerja tuhan?

4. hidup ni bagai roda
-kadang2 kau kat atas, kadang2 kau kat bawah.sila terima dengan redha.
usaha tangga kejayaan.

5. sayang tu tak perlu diucap
- xperlu kau ucap sayang, kalau dibelakang mati2an kau tikam. cukuplah sekadar perbuatan yang buat hati senang, sendiri maw paham.

6. jangan menguji kesabaran
-kalau hari ini aku diam, itu bermakna aku simpan. jangan tambah kesusahan, hilang sabar,
kau yang makan pelempang.

7.manusia mempunyai perasaan
- hepi, emo, sedih, sume tu normal. dah jangan nak pertikai kalau orang emo. asal tak ganggu hidup kau ape nak heran.

8. honesty is the best policy
- tak perlu nak tipu sane sini. dengan alasan nak jage hati. eh, kalau kantoi, lagi parah luka berdarah.harap paham.

9.jangan rampas hak orang
- kalau berani rampas hak orang, sila lah berani utk kecewa mase akan datang.

10. sume orang ade life masing2.
- selagi kau bukan mak orang tu, selagi org tu takde buat kesalahan.kau totally takde hak nak pertikaikan.jangan bz body bahasa yang senang.


~kalau aku jalang, kau adalah setan~

Wednesday, December 23, 2009

entry campuran semacam rojak buah-buahan



aku terfikir semalam.
mase kelas remote sensing aplikasi daratan.
bolehke remote sensing diaplikasikan tuk detect org.
ke memg dah ade teknologi ni tapi aku yang taktaw sorg2.

kalaulah boleh diguna tuk detect orang.
mesti jenayah boleh kurang
jadi, hati pon senang kan?

paling penting, kalau lah dapat detect orang.
memang aku cari sape yang curi sabun basuh pinggan.
bodoh piang punya orang.

segmen gedik sampingan.
kalau selama ni aku x pernah heran
jarang nak segan
tapi bila encik yamashita bace blog aku depan2 semalam
muke aku terus kemerah-merahan.
malu beb!



kongkang.
haiwan kegilaanku sekarang.
tapi tiada kaitan dengan penulisan.

(ihsan google)

~rindu kenangan kat endang~



Monday, December 21, 2009

bumblebee pon tak transform camni~



kalau dulu..
kelas start kul 11..
tapi aku masih tegar tunggu bus
jalan kaki?
jangan haraplah walau dekat
15 minit lambat memang takdehal...

kalau dulu time lecture,
masih sakan sembang
masih sakan makan2
masih sakan sms
masih sakan on9 fb.
masih sakan tersengguk2

tapi hari ni
di kelas dr iB,
semua tu aku tinggalkan
transformasi habis-habisan
hanya sebab 1 pesanan

"kata kat yang balik lambat, yg ponteng kelas ni, pegi isi borang, tangguh je pengajian.boleh cuti lama mana pon nak"
(pesan dari dr iB, abe ja tolong sampai..kes ramai gile balik lambat termasuklah aku.ye.aku!)

~haihla.patotla result merudum.camni punye perangai~
eh maizatul.berubahlah..

Saturday, December 19, 2009

pakcik kayo!



petang tadi.
jalan2 ngan cikmalisa.

masuk body shop bukit indah
usha2 jek.
save budget ler.

usha punye usha.
promoter datang bg offer.
biaselah kan.
cakap macam2.
diskaun sane sini
voucher itu ini.

aku layankan jek.
bukan nak beli pon sebenarnye.
nak blah gitu jek dikate x sopan pule.
layan je la.
angguk2, iye2kan.
sebijik da cam burung belatuk.

sampai satu mase, dah berkire2 nak blah.
tapi promoter masih rancak bercerita.

cikmemy : xpela miss, lenkali saya datang lagi eh..

cik promoter : eh,kalau u xde duit, u boleh byr ngn credit card u..

fuhyoo..ade muke org kaye hari ni.
padahal pakai baju kemeja kotak2 rm20 dapat time sale.
kasut pon sem lepas nye.
beg, pakai asal ade.
aku x nmpk mane yg kayenye pon.

haha.
mungkin promoter 2 ade instinct ak kaya kot bile da tua nanti.

kata2 semangat tuk diri sendiri
sempena masuk sem baru

ye.1 hari nanti aku bakal menjadi kaya
kaya atas hasil titik peluh dan usaha aku sendiri
sebagai seorang remote sensing specialist.
dan aku janji hari ini.disini.aku akan berusaha.

~cita-cita setinggi langit~

Friday, December 18, 2009

saye menang moto~time kasih power root



assalamualaikum
name saya cikmemy
saye dah 20 tahun .
tapi masih takut2 nak bawak moto.
apekah?

moto.moto.
apesal la aku takut nak bwk ko
dulu.mase aku darjah 6, aku nk bwk ko dah.
tapi berat aku kurang sangat time 2.
dah bapak tak bagi.
takot x stabil moto 2, aku jatuh

pastu aku masuk asrama dah.
cube cakap bile mase aku nak belaja bawak ko.
cuti pon sekejap.banyak bende lain aku nak buat.

dah abis spm.aku da beriye nak bawak ko ni,
tapi aku keje lak..jadik nurse
dah byk plak patient yg eksiden moto.
meraung2.berdarah2 sane sini.patah tu patah ni.

oi patient, ko yg eksiden, pasai pa lak aku yg trauma nak bwk moto ni.
ceh!

adoila moto..
kalau lah aku berani bawak ko..
da sampai mane la aku merayau,
takat taman u tu, sehari 5 kali pon aku tibai.
ntah2 balik selangor pon aku bantai bawak ko

adoi.camne la ni..
nanti lau time nak praktikal camne.
aku mane la mampu nak beli keta lagi time 2.
moto bleyla.tapi tak gune gak lau takot bawak.
takkan aku nak duk kejar bus lagi.
lau bas ade takpe, lau takde?
nak menapak 10 batu?
mintak maap~

adoila.
camne ni.camne ni.camne ni.
risaunye aku

~bosan giler cuti!cik, jom pi danga naek kuda funfair jom~

Thursday, December 17, 2009

aku dan stesen bas klang



semalam
mase tunggu bus kat klang.
sorang2.
banyak bangla,indon.
tapi ape nak buat.
duduk jela.

duduk.tunggu
sekumpulan lelaki tuju kat bus yg aku nak naik tu
nampak ganas.
lagak kasar.
rock semacam.
seluar koyak2.
bawak barang banyak2.
siap bakul berikat2.
macam nak pindah umah pon ade gak.

aku?
tetibe rase ketakutan yang amat sangat.
sumpah!

pandang kiri kanan
aku sorang je perempuan
giler arh
macam mane ni?

relax.tenang cikmemy
alhamdulillah.
ade 1 family plak datang
4 5 org jugaklah
yang sorang umur dalam 17 tahun gitu
tangan kaki penuh berinai
siap lukis2
dressing mak aih
mekap tebal..

aku?
oo..baru pas kawen kot minah ni..

orang pandang2
tibe2 aku terdengar minah inai tu cakap kat family dia.

"mesti orang ingat aku baru pas kawen kan.hahaha
"

la...camni punye orang

kompem pasni ak fikir 2 3 kali lau nak dressing pelik2.
orang memandang, orang memikir
orang mungkin berkate.


~kalau xnak pakai baju, tu ko punye pasal~


Wednesday, December 16, 2009

surat2 chentaku utk korg2



aku tak pandai bermadah.
jadi kau bedal sajelah baca.

: : surat chenta pertama utk org2 kat umah : :

kamu2..
hari ini aku bakal meninggalkan umah.
mesti kamu2 sedih sebab ilang sorg tuk dibuli..
x usah berikan aku tangis rindu.
cukuplah kalau kamu bank in ke cimb ku.
gerenti.new year ni aku pulang menemui mu

: : surat chenta kedua utk pelanggan2 kedai makan ku : :

kamu2..
sepanjang peninggalanku,
tiada apa yang aku harapkan dari kamu.
cuma, datanglah selalu agar bertambah duit bapakku
dan nanti lebihlah duit poketku.

: : surat chenta ketiga utk pakcik bus : :

pakcik..
kiranya ini kali ke berape aku menaiki bus kamu pon aku tak tahu.
kamu harus bangga dapat pelanggan sesetia aku.
oleh itu, aku harap janganlah kamu memandu laju.
kerana aku mahu berumah tangga dulu.

: : surat chenta keempat utk abg cict : :

abg..
masihkah dikau ingat akan janjimu sem lepas tuk masukkan internet connection di bilikku,
saban hari aku menunggu, namun hampa..
janji tinggal janji
abg..
bukan aku mahu mengungkit, tapi kamu harus adil abg.
kenapa bilik2 lain tiada masalah, tapi di bilikku tak dapat connect jua..
janganlah begini abg..
yuran ku sama jua seperti yang lain..
namun, mengapa cuma aku yang tak dapat connect ..
x adil..

: : surat chenta kelima utk penjenguk2 blog ku : :

aku hanya boleh katakan,
kalau lama tiada berita dariku,
tolong salahkan abg cict diatas.huh.
oh lupa, aku harap kamu2 sihat2 selalu.


ok lah,aku da nak blah dr umah ni
selamat tinggal selangor
aku pasti rindu.

~dah lama x berjiwang, skil hilang~

Tuesday, December 15, 2009

jangan bagi duit kat dia ok?



hari 2 aku pi pasar kat kampung aku.pasar malam.
jalan punye jalan,
aku ternampak pemandangan yang x sedap dipandang.

aduh!
pasar malam dikampung dah mule bersepah dgn pengemis2 sindiket
takde tangan, takde kaki, jari diputuskan.

kesian.memang kesian.
yela.bukan diorang nak jadik cam 2.
takde orang yang dilahirkan nak idup macam 2 kan..

tapi tu lah..
itu jalan hidup yang dah ditentukan tuk dorg.
yang pastinya,
dalang2 sindiket pengemis ni memang teruk
tak de hati perut.takde akal.

aku siyes..
tak leh nk tgk pengemis.
sebab aku sedih sendiri nnt
x dapat nk tlg dorg pape.

jadi, ape yang aku nak cakap kat sini sebenarnye,
kalau lah korg terserempak dgn pengemis2 ni,
tolonglah,
janganlah bagi duit..
bagi duit, maknenye, korg tolong memajukan kepala2 sindiket ni jek
duit 2 nnt bukan dapat kt pengemis 2 pon...

jadi, aku sarankan, kalau korg berniat tuk menolong pengemis2 ni,
korang bagila makanan ke, pakaian ke,
atleast, kompem2 la mknn 2 dorg mkn time 2 kan.
dan kalau korg mampu, selamatkan dan kuarkanlah dorg dari
masalah ni..

tu jek.

~jauhkan lah kami dan keluarga kami dari musibah seperti ini~

cikgu, saya nak gi tandas...




dari kecik zaman hingusan dulu sampai la time amik spm,
cita2 aku cuma satu.

nak jadik cikgu..

masa sekolah, aku fikir jadik cikgu keja paling senang.
keje bape jam je.
budak cuti, kita cuti.
masuk kelas, ajar2 sket, potpet sekejap, bagi latihan,kutip buku, tanda.
ha.kan senang.

kalau jadi cikgu,
takdelah penat2 nak jenguk site,
takdelah nak manis mulut deal ngn client sane sini.
tak payahla nak mekap tebal2 kasi market company.
senang kan.

aku fikir gak, lau jadik cikgu,
bleyla aku revenge balik kat anak2 dak2 sekola ak yg giat bahan aku tu
lau mak bapak dia x puas hati ak nak jawap gini je..

~incik, puan, ini namenye karma
dulu sape suh ko buli aku,revenge ar..padan muke lu~


huisy..best 2 kalau wat gitu..
memang makin berkobar2 la niat murni aku nak jadi cikgu time 2..

pas abis spm,
nak dijadikan cerita, 1 hari aku lepak umah kakak aku.

aku duk layan tv.
kakak aku lak duk sebok mark paper anak murid dia.

layan punya layan tv.tiba2 aku dengar akak aku cakap sendiri..
duk mengeluh.salahkan diri sendiri..

hmm..budak2 ni..aku da ajar betul2 da aku rase.aku da bgtaw camne nak buat bende ni
aku da buat macam2 bagi dorg paham .aku yang tak reti mengajar ke budak2 ni yang kurang belajar. soalan senang macam ni pon tak boleh nak jawap.salah aku ni.
(ni yg akak aku duk ngeluh 2)


syahdu siot ayat dia..
aku?
tergamam sendiri.

bukan senang rupanya nak jadi cikgu ni.
bukan setakat nak ajar anak org gitu gini
tapi nak bentuk dak2 2 jadik berguna.yg leh bangunkan negara
yg ade sahsiah tinggi, yang x menyusahkan masyarakat nanti.
ha.bukan senang.

yang pastinya, lepas kejadian tu, aku langsung tak nak jadik cikgu
siap doa hari2 biar permohonan cikgu yg ak apply 2 kene reject

dan alhamdulillah doa aku dimakbulkan.

~agak2 lau dr maged tanda paper exam aku, dia mengeluh ke gelak tak suda?~



Sunday, December 13, 2009

sepetang bersame incik bapak.



petang semalam

lepak2 depan umah, makan kopok lekor

bersame bapak..

sambil2 menikmati pemandangan jalanraye yang x indah langsung tu

sedang duk borak...

lalu 1 motor..

anak dare bawak ooo..

cun.

memang cun.

berbaju kurung

tudung?x ah..dia pakai selendang

berbelit2 sampai cam nak tercekik ...

sape tgk kompem mintak nombor punye.

aku dgn bapak apelagi, usha la...

usha punya usha

fuhh..kain dia..

terangkat sampai peha...

rezeki.rezeki memang ...

tiba2...

bapak kata kat aku

PAKAI KAIN, TAPI KAINNYE TERCABUT PULAK.

korg rase aku bg respon pe tyme 2?huhuhu

kesimpulannye,

sape2 naik motor,pandai2 la cover...

sekian.


disamping mengutuk, aku taw sebenarnye bapak nasihat kat aku.wuhuu...kompem pasni tamo naik moto pakai baju kurung.censored!

~nasib baik peha tu bersih,lau berkudis?~

Saturday, December 12, 2009

wa skodeng lu, lu skodeng wa la plak...

menjadi seorang stalker bukan lah payah.
senang.
x perlu ke universiti untuk mengambil ijazah sarjana muda stalker.
x perlu ape2 kelayakan mahupon bakat2 tersembunyi
x perlu juga meminjam duit ptptn atau memohon biasiswa jpa utk belajar menjadi stalker.
jangan risau.stalker juga x mengira umur mahupon pangkat.
adik2 , kakak2, abg2, makcik2, atok2,dato'2, datin2.
semua layak tuk menjadi stalker.

kenape aku katekan menjadi stalker tak payah.
sebabnye, kamu tidak perlu berbelanja besar.
di zaman it yg serbe canggih ni, kamu hanye perlukan sebijik laptop dan juge internet connection
kalau mahu kerje2 peng stalker an kamu lebih berjaya, gunalah streamyx.laju sikit
x pon , jika kamu duduk di lembah klang, p1w1max sangatlah berbaloi.
aku sarankan, jangan pakai berukband celcom , maxis mahupon digi yang sentiasa ade org kuning mengikut 2.
sebab berukband ni sume amatlah mengecewakan dan boleh mematikan niat kerja yg kamu mahu lakukan 2..

bagaimana mahu memulakan kerja2 sebagai seorang stalker di zaman it ni?
mudah.
kamu bukak saje mozilla dan sila google name org yg dikehendaki.
lebih mudah kalau kamu mempunyai acc facebook, myspace,frenster,twitter
oh lupa, kerja2 juga lebh berhasil kalau kamu mencari link blog org yg dikendaki.
kerana di blog lebh byk dan panjang info yg blh di cari

seterusnya, utk menjadi stalker yg hebat, agung dan ulung, kamu perlulah mempunyai sifat sabar yg sangat menebal dalam diri.kalau boleh, ape saje perkara yg ade kaitan dgn org dikehendaki, tlglah klik.takut2 kalau x diklik, kamu bley terlepas info..rugikan?

okelah.rasenye, cukup pelajaran hari ni...kepada sesiapa yang berminat menjadi stalker, aku ucapkan selamat berjaya...

tapi, sebelum aku mengundurkan diri, ingin aku persoalkan 1 persoalan utk hari ini.
persoalannye, mengapekah dan apekah benefit nye menjadi seorang stalker?taw kah kamu2 yg menjadi stalker ni,kamu2 amat menyesakkan minda.menyerabutkan keadaan, dan menyebabkan tersebar nye fitnah dengan meluas.
fikir2kan.dan selamat lah beramal.

daripada ko jadik stalker, tataw fakta yg ko cri 2 betul ke tak.baik ko tanye terus kat org 2,x yah nak menyusahkan org dengan fitnah2 yg ko wat hasil dari keje as stalker ko 2.wat menambahkn dosa.

~makan pang nak?~

mungkin agak berinformasi...

tgk berita pasal blogger .dikatakan bl0gger perlu lebh beretika dan memberi informasi kepada readers..nah.amik ni.kre informasi gak kan?layan.....

mase aku form 5 dulu,ak dijangkiti 1 penyakit yg pelik tp x pelik la sebenarnye.
mule2 peha rse gatal2..sakit..x lame pas 2 tumbuh bintik2 berair lak 2..aku stat gelabah dah tyme 2..nak gtaw kawan2 malu.takut2 la kalau ni kudis ke kurap ke ape ke.malu ar beb kalau ade kudis.jatuh saham oo..

last2 aku simpan la sakit ni dalam seminggu..bintik2 berair 2 ak duk pecah2 kn dgn harapan sembuh la nnt..
haram!
jangankan sembuh,maken merebak adelah..last, aku da tak tahan.memang sakit giler..

selalunye kalau sakit, kitorg dihantar pegi klinik kat pekan bakri jek.memg failed la klinik tu.siyes failed.sebab da saket sgt dan aku yg scr jujurnye meragui klinik 2, pi la demand kat pak lah si pembawa van maktab kitorg...ak PAKSA dia anta g klinik kat muar .pedulik ape.sakit punye pasal kan...

sampai kat klinik, aku terus amik no.mase tu adelah lebh kurang 10++ dak maktab yg g klinik ngn aku gak.ak dpt no 1st antara dorg.so, aku masuk dululah kan..ha..utk pengetahuan korg, klinik 2 ade 3 doktor..doktor yg aku dapat ni dr india.lelaki.agak tua la..

mase dalam bilik dr selepas di check up..

cikmemy : dr.dr..saya sakit ape?

dr : awak nak jadi ape nnt?

cikmemy yg agak blur : haaa?????sy nak jadik engineer..

dr : ok.sbb awk nk jadi engineer, jadi dr tanak bgtaw awk sakit ape..

cikmemy : erk..ala dr..bgtaw la.sy malu la nnt kawan2 tye nak jawap pe. ni kudis ke dr?

dr
: awak ni....ini namenye herpes..awak taw x herpes 2 ape..

cikmemy
: haaaaa.herpes?ape tu..

dr
: org melayu panggil kayap...taw x kayap 2 ape?

cikmemy
: ooo..kayap.cmne leh kene kayap ni dr?sebab kebersihan ke..

dr
: x la.takde kaitan pon dgn kebersihan..kayap ni jadi sebab cacar air dulu tak abis keluar, jadi,virus2 nye tersimpan dalam otot n skrg dy kuar la dalam bentuk kayap.awk penah x kne cacar air ni?

cikmemy : penah.mase umur 2 tahun..dia jangkit ke nanti dr?

dr
: x..ini bkn penyakit berjangkit.skrg awk kene kat peha kiri kan?jgn risau.peha kanan awk pon x kan terjangkit.skrg dr bg surat,awk bwk surat ni g hospital pegi kat klinik pakar.ptg ni jugak.

woahh..lame tul duk dalam bilik dr 2..ngatkn da setel.sekali kene g hospital da.tyme 2 dalam kepala cume pikir.serius ke sakit ni?macam x jek..huhu .aku kuar jek dr bilik dr, kwn2 ak yg 10 org 2 da siap amik ubat kat farmasi n pandang ak ngn muke pelik.yela.aku masuk bilik dr paling awal kan.

aku g hospital pas 2.sorg2.sesat?x yah cerite la..rase macam main explorace kat hospital 2..
sampai jek aku kat klinik pakar sakit kulit 2, ak x cakap byk, trus bg surat.pas dia bace surat, dia x byk cakap gak, terus bawak ak pi tempat agak tersorok
n suh aku angkat kain tunjuk mane sakit 2...

aku memg salute la care kerje staf hospital muar ni.pantas dan tangkas.pas dorg tgk jek kaki aku, nurse 2 terus panggil dr, n dy trus berlari2an mengambil ubat tuk aku...n aku dibawak masuk kat 1 bilik..kat bilik 2, peha aku diletak ubat.banyak la step nye...sambil2 2 nurse membebel la jugak..

nurse : bpe lame da kamu kne ni?

cikmemy : da semggu..

nurse
: ya allah.lamenye.kenape x pegi klinik.

cikmemy
: malu..

nurse
: (membebel panjang ok!)ni kamu pegi la balik kg.duk kat kg.

cikmemy
: eh mane bley nurse..sy ngh exam ni..

nurse
: (sambung membebel lagi)bahaya ni,kamu taw x penyakit ni leh bw kepada kematian lau lambat dirawat?lainkali jangan simpan2 lagi.

cikmemy
: kematian lau lambat dirawat?erk...(trus diam.takot oo)

pas abis sesi rawatan dan bebelan aku pon pulang..dgn dihadiahi beg2 plastik yg berisi ubat yg sgt banyak...

ok lah.aku pon da penat taip, jadik korg tlg lah bg kesimpulannye...

p/s : pasni lau ade member korg kene kayap, jgn nak kate dorg pengotor ke ape eh..
lagi 1 , tlg lah pi klinik lau sakit.sygilah diri sendiri

~perlu lebih serius lepas ni~

Thursday, December 10, 2009

cakap besar lg...

hari tu...

cikmemy : aku rase macam nak demam la cik.lembik je ha badan ni.da mule pening2..
cik : tu la ko.antibodi lemah.aku antibodi kuat.payah nak demam..

beberape hari pas 2..

cik : mai..aku demam..

mase cik tgh demam ..

cikmemy : ha.antibodi x kuat ni.2 la.maen ujan lagi.aku lak x jadi demam.antibodi kuat.blablablablablablablabla...

skrg cik da baek demam..

tapi aku lak yg demam...
sampai bengkak tonsil ni ..payah nak cakap.payah nak makan.

kesimpulannye?
korg sendirila tlg simpulkan..

~ubat demam paling mujarab = orea mc flurry + cendol wak kayah.terbaik!~

Wednesday, December 9, 2009

name aku minah.name kau bedah ke?

Hari ni aku smbung balik masukkn data2 student.
aku tgk student2 skrg name kemain advance.
riska diana. amirah mudrikah.eana eazatty.
amik ko.nak sebut pon berbelit..

cakap pasal name.skrg ni, org bile dapat baby mulelah duk pikir nak kasi name yg best2..yg unik.kalau bley name 2 anak dia sorg jek yg pakai. kadang2 sampai da 2 mggu anak 2 x bername.kes mak bapak bingung nak kasi name pe.

name aku, senang je..MAIZATUL AKMA.kalau ikut sejarah dahulu kala.diceritakan yg name aku ni, hasil dari rekaan ulung kakak2 n sepupu aku.tyme 2 dorg sangat teruja dapat adik baru(ini rekaan.haha).kakak n sepupu aku(tyme 2 dorg da besar2.) da bagi name MAIZATUL.tapi sebab cam pendek n mayb time 2 da stat trend bagi name anak pjg2, so dorg pon mulelah pikir nak bagi 2nd name ak pe..pikir punye pikir, tyme 2, kakak ak punye boya pren name AKMAL.so, apelagi.demi kecintaan agung dat tyme, dorg pon tibaila letak name AKMA kat belakang maizatul 2..jadikla name ak maizatul akma.holoh.holoh.sedapnye la name kan.haha.

tapi,walaubagaimanapon, name yang sedap ni memg jarang digunapakai..abg2 n kakak2 ak dr dulu lagi panggil ATULLEKGONJENG.hampeh sungguh mereka2 2..mak lak panggil aku ADIK.cumel kan.cumel kan.bapak lak panggil AHCHUN sbb mase kecik2 sebijik cam anak tokey ah lek yang anta tepung kat umah 2..skrg?anak muthusamy lagi putih nak banding ak. ceh.

kwn2 ak lak.name dorg bagi lagi advance.mamai, kuceng, mabok, norraimi panggil aku tuhuceng,farah lak, panggil ak, rumet.ha.amik ko...tapi xpe.ak x kesah pon.
ape ade pade name kan...

cakap pasal name lagi, aku suke betol tgk couple2 yg name lebh kurang same.
cthnye,

syakir-syakira
amir-amira
faiz-faizah
syafiq-syafiqah

sweet kan gitu..
aku teringen gak gitu.kire kalau aku,ley la pakai
akmal-akma
tapi aku x suke lak name akmal.apekes?

pasal name lagi, dulu2 mase zaman cintan cintun, aku selalu kate kat si bongek 2, lau ak xde jodoh ngan dia, aku nak gune name dia letak kat depan name anak
aku nnt.kire mcm mengenang zaman silam la kunun..kes nk show kecintaan agung.kes senang la kwn2 ak nak detect ak kawen ngn sape.tapi tu dulu lah.sekarang, jangan harap...nak sebut name pon x hengen..

name.name.name.1 bende yang semua org ade,yang sume bende mesti ade.kalau korg ade jumpe pape bende yang takde name sile bgtaw ak.kompem takde.kan.kan...ha..lg 1..kalau korg2 ade name best, bagi kat aku leh..saje suke nak wat koleksi.nanti lau kakak ak beranak, leh la aku bg idea da x payah nak pikir susah da..eh.oklah, panjang lak merapu.sekian dari aku, tentang name.bye2 uollzz..(gedik sungguh!)

.....hadoi.manyak lagi name nak ditaip ni.oi mak bapak budak.lenkali letak name anak senang2 sket.lenguh ak nak menaip name berbelit2 ni.haisyoo.....

~muhammad syakir azrin.maisara syakirah~




Sunday, December 6, 2009

kalau perut lembu ade 4, perut cikmemy?


mahu keluar berjalan2.
buka almari.
selongkar baju.
semua baju da selalu pakai.

duduk di katil.
berfikir.
dimana baju2 baru.
ok.sem ni cume beli 1 baju baru.

berfikir lagi.
mane pegi duit2 kerajaan 2..

beli buku?
tak.fotostat je.

pergi bercuti?
tak.paling jauh g kota tinggi

shopping?
kan da kate beli 1 baju je

simpan?
cuma 400 je.

dah tu?

berfikir.dan terus berfikir lagi.
.
.
.
.
.
.
.
ok.dah dapat jawapan

menu harian kat utm.

pukul 7 pagi : roti bakar + telur scramble + sosej kdg2
pukul 10 pagi : nasi campur.
pukul 1 tghri : kuih2. bebola.mknn picisan beli depan library
pukul 5 ptg : nasi goreng 3.50
pukul 11 mlm: burger daging spesel.takde telur takmo beli

bila xde esaimen.waktu2 senggang

lepak2 kat mamak.(kompem la makan.)
kadang2 di endang layan ayam penyet
selalu2 mengkayekan tokey mcd jusco tmn u
dan banyak lagi malas nak ditulis.
oh lupa.burgerking yang baru dibuka.

bila rase maw menjadi isteri sempurna
praktis masak memasak di bilik.

menu :
kadang2 udang
selalu2 spageti
cucur x leh tinggal.
dan banyak lg yg memg kos bahan mahal2...

puas hati.patotla duit abis

~yang penting berat den maintain~




kerana...........

CINTA by khabir bathia

dato' rahim razali ...

isteri adalah anugerah, bukan hak milik
.
.
.
.
.
.
.
.
.

HIDUP by maizatul akma

semua yang kumiliki hanya sementara, anugerah,
pinjaman dari yang maha Esa...



~hargai selagi ada.kenang bila pergi~

Saturday, December 5, 2009

ini sarol, bukan angelina jolie lah.


lu olang ade penah nampak ini bulak x?kalau ade nampak.tulun kasi tembak.ini bulak manyak kuat buli meh.wa ale jumpe ini bulak salol balol mase wa pom 4.itu masa aa, wa duduk sebelah dia.dia pandang wa.wa pandang dia.wa tanye ape name lu ha bulak..dia ade jawap.name wa, sahrul akma.wa jadi pelek.ini bulak pakai tudung apa pasat nama dia manyak jantan oo..

ini bulak aa.wa crita sama lu olang.ini bulak manyak kuat buli meh.wa duduk sama dia 2 taun dekat itu kelas sc13 wa asyik kne buli. ini bulak talak panggel wa mai, tapi ini bulak panggil wa KUCING MABOK sbb wa jalan talak lurus kadang2.wa lase sgt geram jadi wa panggil dia SALOL BALOL BUNTAL BERBIBIR BESAR ..wa punya kawan lain juga ada bagi name lain kat dy seperti butet la bupen la wa pon suda lupa.

kadang2 oo kalau wa jalan2 sama dia dekat itu soping complex, bulak ini sama lagi sorg kwn wa name malisa suka suluh wa naik escalator dulu.lepas wa naik.da sampai atas wa ade tgk ini bulak maseh dekat bawah manyak syiok gelakkan wa.kadang2 lagi jahat bila wa masuk mane2 kedai.ini bulak jalan lambat2..bila wa da masuk, ini bulak pegi menyorok.wa macam mabok nnt kene pigi cali ini bulak,,haiyoo.wa memg selalu kene gelak..

dulu2 ar,mase kat hostel wa talak sama blok dgn dia.tapi dia ada duduk dkt2 same itu bulak name paezah yg suke kate dia masok zaok(bukan zouk.ZAOK OK!) wa cakap same lu olang.ini 2 olang bulak aaa, paezah sama salol ari2 juga keje wrestling dalam bilik macam the rock sama stonecold.tapi wa bgtaw lu.ini bulak talak penah menang..selalu pagi2 datang kelas dia mesti mengadu sama wa.ade penah 1 ari wa penah tgk dekat tangan dia ada itu bekas gigi.itu paezah suda kasi wrestling sama dia pakai gigi la wa lase..haiyoo

walaubagaimanapun.wa maw kasi taw lu olang.walaopon nampak machiam wa selalu kne buli, salol selalu kne wrestling tapi sebenar2nye wa,salol, paezah sama mali sangatla rapat itu masa.bukan ini saja lo.ramai lagi seperti joyah , amy , atie kuat tido , aiza ,suliyana uncle rajah, atul, syeila mambo, ayu robear sama itu juadilah memg kawan baik.kita orang manyak unite oo.talak geng2.tale best la geng2.kita kan 1 malaysia..

kalau lu olang pelasan wa dekat atas manyak cita pasal itu salol buntal.wa crita manyak bukan sebab wa jatuh cinta pandang pertama dekat dia tapi ini hali birthday dia oo..dia sikalang sulah 20 taun.sulah manyak besar.sulah buleh kawen.

jadi aa, sempene hali jadi lu ar salol, wa maw minx maap sebab wa tale adiah nak bagi kat lu.tapi wa cuma maw cakap 1 bende yang wa talak penah cakap selama 4 taun wa kawan same lu.wa tale maw cakap manyak2 cuma wa maw cakap
WA SAYANG SAME LU MANYAK2.WA LINDU LU JUGAK MANYAK2 OO..MUUAHHH
.
(wa pakse lu suka wa kata sayang lu neh.taw.taw.)

okehla.wa sulah penat sama x ale idea lagi maw tulis ape. ok la.wa sulah ngantuk.bye2...

~menelefon sarol buntal di tgh malam yg dingin ini.
suhu badan tiba2 naik dek kerana gelak tak berhenti sampai muka merah2
perut rasa senak paru2 payah nak bernafas.hambik ko..~

Friday, December 4, 2009

1500 jek...

satu petang dingin2 musim ujan...

pakcik unknown cikmemy tak kenal datang kedai...borak2 kampung cerite pasal anak memasing...

pakcik : da bulan doblas.da nak mule sekolah.anak2 aku nak kene dibelikan baju sekolah baru.kasut baru.beg baru.banyak duit kene gune ni kak..pening2..

omak : anak aku tinggal sorang yang sekolah.x payah dibelikan baju sekolah.x payah dibelikan beg sekolah.tapi yuran sekolah nye aje da 1500....

tibe2 cikmemy rase pasni kne belaja betul2 da xleh main2 da...
sekarang cikmemy sedang membina mood nak masuk sem baru...
sedang bersiap sedia dengan plan2 dan strategi baru..
semangat.semangat.

~ah tak kire nak balik lambat jugak.lalalalalala~

Thursday, December 3, 2009

bapak den pulok...

.sebab sedang di rumah jadik cume ade crite pasal omak ngn bapak.harap maklum.

1 hari mase bulan puasa.
lokasi : kat u la...

cikmemy (mood menggedik) : hello..ayah.ayah.arini ayah makan lauk ape buka puase...

bapak : ayah makan blablablablabla(cikmemy da lupa sebenarnye)

cikmemy : ala.sedapnye...anta la sket.anta la.anta la.cian anak ayah ni makan hari2 kene beli..anta la yah...kalau ayah x anta kat anak bongsu ayah ni.ayah nak anta kat anak bongsu sape lagi kan...kan...

bapak : ha..ye la ayah anta.nanti mase buka tepon ayah.ayah anta bau nye pakai tepon nanti..

~cumel jek bapak .melayan gedik anak dia neh~
(bapak cikmemy umur da 66 da)

Wednesday, December 2, 2009

omak den ...

xtvt : lepak2 petang bersama omak n bapak
topik : kawan lelaki n perempuan semasa belajar
lokasi : bilik omak n bapak
panel perbincangan :
omak
bapak
cikmemy

cikmemy : omak, x sangke ea rupenye kak dayah 2 mase belaja pendiam orgnye.ingtkn dia jenis gedik2 machiam dy gedik ngn kite (gosip mengenai kakak sendiri)

omak : yeke.mane ko taw?

cikmemy : dia la yg gtaw.x sangke

omak : xpela.becok2 pon bukannye untung ape

bapak yang tibe2 menyampuk sambil tido tipu2 : ha.dia ikut perangai bapak la 2.
bapak dulu tyme ade makwe, kalau berdua banyak cakapla.kalau ramai2 memang macam x kenal

cikmemy : ooo..bapak malu2 eh..heheheh

bapak : bukan malu.buat pe nk tunjuk kat semua org...hehe

omak : mak ni kawan perempuan ramaila.kawan lelaki takde langsung.BAPAK KO NI JELA KAWAN LELAKI MAK DARI DULU SAMPAI SEKARANG....

tibe2 cikmemy terfikir.kan best kalau cikmemy machiam omak. setia.cinta pertama sampai ke tua...

~tapi memang x mungkin jadi kat aku la kan.cinta pertama sudah ak buang ke longkang.tahniah maizatul~

Monday, November 30, 2009

bile aku tua nanti part 3







kat entry cikmemy before ni kan penah cite pasal umah idaman.
umah idaman 2 kan kat tepi bendang.
macam pic kat atas ni.
cantik kan?
tenang je

ada member penah tanye.nape nak duk kat kedah.kat selangor bukannya takde sawah padi.
ade.memangla ade.tapi tak la rase duduk kat negeri org kan.
bila duduk jauh ngan family memang 1 cabaran yang besar.
bagi cikmemy cabaran2 2 la yang mendewasakan kita.

papepon thanks tuk cik sarah yang tolong snap kan pic ni..
insyallah raye cina ni cikmemy tgk yg real punye.
bendang2 tunggu cikmemy datang lari2 kat situ taw.
huhu~

~rumah kayu tiang seribu~

haih.......

segak berbaju merah.

bersanding dipelamin indah.

entah mengapa yang berbaju merah itu aku terbayang kamu tiba-tiba.

tapi aku pasti bila tiba saatnya,

yang duduk disebelahmu nanti,

bukan aku.


~kerna kita tiada jodoh~

Wednesday, November 25, 2009

lebih bagus begini

cikmemy ade sorg member..
kami duk dekat la gak.satu tempat.
tapi, cikmemy kenal dia gitu2 jela.
takat taw name.taw asal ne..

selalu lau nampak beliau, cikmemy senyum jek.nak tegur?segan la.cikmemy ni kalau x kenal payah sket.(omak kate cikmemy sombong)

kadang2 bile cikmemy lepak ngn member2 beliau datang lepak same, cikmemy tetap la tak leh nak borak rancak ngn beliau.

tapi kan..cikmemy ade gak la ym beliau.kerap la gak.bile ym, rancak.beliau bley cite machiam2 ngn cikmemy even mende 2 rahsie besar beliau.cikmemy pon..senang2 jek cite prob n ape yg ade kat paleotak cikmemy ni..tade pon cikmemy rase takot ke ape nak cite kat dia..

pelik kan..kami x penah lepak huha same2 tapi camne bley cite everything..

ok .sebenarnye entry kat atas ni bukanla nak cite pasal beliau.tapi cume nak mention..

KADANG2 LEBIH SELESA KITA CERITA N TANYA PENDAPAT ORANG YANG KITA TAK KENAL.SEBAB ORANG YANG TAK KENAL KITA TAKKAN BIAS.DAN ORANG YANG TAK KENAL KITA SELALUNYA LEBIH JUJUR.XDE NAK JAGE HATI OR TIPU2 NI..

(ayat atas ni beliau pnh cakap kat cikmemy.adelah cikmemy tambah sket2..huhu)

~eh 'beliau'..mesti kamu tgh bace sambil tersengih2 kan?~

Tuesday, November 24, 2009

ini bukan entry gatal nk kawen eh.

cikmemy baru jek tgk cite p/s i love u.lambatkan?

tgk scene yang awal2 tyme dorg laki bini gadoh2..wat cikmemy terpikir, orang da kawen memg cam 2 ke ?gaduh pompampompam baling barang gitu..

tataw la org lain macam mane tapi dari pengalaman sendiri, tyme kapel2 ni mane la pnh gadoh sampai macam 2.paling2 dahsyat lau gadoh pon maki kat phone.tadelah plak tyme face 2 face ni nk menjerit2 x tentu hala..

ntahla.nape org da kawen leh jadik cam 2 eh?sebab stress melampau ke?sebab baru nak tunjuk perangai sebenar ke?apesal eh?nape eh?


nanti cikmemy da kawen pon akan face bende cam 2 ke eh?doa banyak2 cikmemy tak macam 2.minx simpang.ish.


~aaaa.......apesal cikmemy fikir pasal ni neh..ish...~

Monday, November 23, 2009

terbaik dari ladang.

ye.dah tulis panjang2 tuk entry tadi,da edit2 kasi baik punye da.da bace ulang2 da.

tapi....
sebab ingat ape pesan mak, kak ni, kak dayah,kak mama n kawan2

jadik aku memutuskan utk mendelete sahaja entry tersebut walau entry 2 cume pasal ape aku buat kat umah ni..

hahahah.terbaik bukan?

~lau yang ni pon jadi isu, tataw la nak kate pe lagi~

Thursday, November 19, 2009

happy.gembira.....sukelah!

h.e.p.i.......h.ep.i............

kompem hepi ni...waaa...sukanya....sukanya...sukanya...

ah.jangan jeles eh...

jangan rosakkan mood hepi ni eh....huhu

~x betol da gamaknye cikmemy ni~

Friday, November 13, 2009

...............................huh!

serabut.tanak cakap pape dah.cakap ape sume salah.cakap ape sume orang pk lain.
malasla tiap kali nak bagi penjelasan.malas la.ikut suke la nak cakap ape.ikut suke la nak wat ape.tanak amik kesah.malas.malas.malas.malas.bialah.bialah.bialah.lantak la.lantak la.

~aku pon taw bengang la~

apekes?

uwaa...suda syiok2 tdo.pas2 termimpi tah ape2 n terbgun.lantas da x leh nk tdo.
selalu jek cmni taw.isk.isk

aku ni selalu jek mimpi.mimpi ngarut giler2 lak 2.
aaaa.....ari ni aku mimpi puteri sapirin(sedap kan name beliau.hampeh sguh)
puteri sapirin mane tah pon ak tataw..isk.isk

aa..tapi 2 la.lau x mimpi x syiok gak tdo.tp skrg ni ak slalu jek mimpi meng "tibai" azam bongek.
mimpi yg ni syiok.x dpt belasah real.belasah dalam mimpi pon da syiok da.nak2 kalau si bongek ni smp patah2 bdn.waa..syioknye~bgun gerenti senyum lebar sampai telinge,pas2 hepi smp tengahari x suda2..

tapi lau mimpi ntah pakcik mane.bini org mane tah.pakcik ujung kampung la.agak sedikit "hare" disitu...gerenti bangun aku x bace doa lantas mencarut terlebih dahulu.huhu~

tapi kalau la aku mimpi syiok.(bukan mimpi kale biru okeh)rse macam x nk bgun.da bgun pon nk smbung tdo lik doa byk2 mimpi bersambong.bongek gak ak kengkadang,ceh.

mimpi2.macam2.aku suke jek cite mimpi kat org.norraimi ngn widia paling selalu kene dengar cite mimpi aku.padan muke beliau.huhu.

mimpi.mainan tidur.besela 2.cume 1.aku selalu pk.cmne kte leh tercreate mimpi 2 even x pnh jmpe pon org 2.x pnh terpikir pon.apesal arh?korg taw pasal pe x?taw gtaw aku eh.huhu

~xmo mimpi kene kawen pakse,mak.i x rela.huhu~

Wednesday, November 11, 2009

bile aku tua nanti part 2

Ini adalah tulisan dalam ngantuk tapi tetap gedik nak tulis.
Jadinye banyak merapu dari cerita.ah.peduli ape?

Tadi lalu kat parklands otw pi umah cik ton.cantiknya umah2 2..tapi sori.bukan taste aku.
Cik mah tanye nape?jawapan simple.xmo umah batu .xmo duk kat Bandar.simple kan?

Simple mende.pas2 aku explain panjang lebar sampai cik ma malas dengar.gini aku explain kat dia.sila jangan rekod.bukan boleh pon nk rekod.bace sudala kan.

Cikmemy : aku maw buat umah kat kedah.umah tepi sawah.tadenye nk umah batu2 ni.semak serabut kepala jek.

Cikma : isyh.pakwe ko org utara ke?

Cikmemy : ah.celah mane pakwe aku datang?org johor ke,org Selangor ke.x kesah la.janji aku buat umah kat kedah.

Cikma : ish.banyak plak la kan duit ko nk beli tanah kat sane.

Cikmemy : ah.tyme 2 kan aku da kaye.huhu.(gelak muke bangge.)

Pas2 cikma da tak tanye pape.aku jek duk cite.

Aku maw duk kedah.umah kayu.kayu cengal okeh.dalam 2 pon perabut kayu sume.kayu jati.ala.macam umah pak sudin dalam cite jangan pandang belakang congkak 2.cantik kan?kalau boleh nak buat umah atas.ade tangge,ade beranda tinggi.fuh...

Umah 2 mesti kat sawah,apesal?sebab kat sawah banyak angin.luas.petang2 anak2 aku leh main layang2 ke.main kejar2 ke kat sawah 2.tade mase aku nak beli laptop ribu riban bagi diorang maen game.tak berkembang otak tul.

Pas2 blakang umah maw kasi banyak pokok buah.ah.ak jeles ar org lain asal musim buah dapat makan buah free,fresh lg,ak?peh.dulu buah kelapa sawit ade gak ar.skang?kilang jek byk.makan asap.makan debu leh la.

Ayam itik ?oh.2 mestilah.bukan kampungla takde mende 2 sume kan.buleh2..tapi tetap kene ade reban la.kengkadang jek aku lepaskan.kucing?oh sori.aku anti binatang menggesel.lain kali jela.

Lagi.aha.depan 2 ade pokok besar.bawah kasi 1 buaian.pas2 ade kusi meja (org jawe panggil ’pangkin’ kalau x silap).ni tuk bergosip sesame family.pas2 maw buat mini taman.sume pokok2 kampung.kire konsep umah 2 nnt memg ’real kampung ar..bestnye.syioknye.

Lagi?nanti arh sambung,mate da berair.nguap da 80 kali.bye2

~merapu.berangan dan mengantuk,ni la hasilnye.tadaa~

Tuesday, November 10, 2009

baby boy mucuk2..


oh.dapat anak buah baru,populasi family bertambah.
baby boy lagi.banyaknye hero kat umah aku.

ni pesan tok baby boy.bapak baby boy yg selalu main tenet tolong gtaw eh.
aaa..baby boy.jangan nakal2 macam abg2 kamu ye.
cepat tua nnt cik atul layan kamu.
baby boy cumel2 jek taw.
pipi da tembun da kasi lagik tembun eh.
lagi sedap cik atul nak cubit nnt.
cyg baby boy~

~anak org.anak sendiri tgula 5 ke 6 taun g~

gek.gek.gek.rindula

s.a.y.a s.u.d.a.h m.u.l.a r.i.n.d.u k.a.m.u
m.a.a.f.k.a.n s.a.ya s.e.b.a.b r.i.n.d.u k.a.m.u

~ah.jiwa jek ni.gedik sungguh~

Monday, November 9, 2009

luhur

Singkap kembali
Detik akhir bersama
Linangan airmataku menitis
Dalam pelukan
Dakapan yang terakhir
Mengalir darah membasahi bumi
Pergi yang tak kembali
Untuk selamanya
Segar indah namamu di hatiku

Perjuanganmu
Bagai lilin membakar
Bersinar menerangi kegelapan
Rela berkorban
Meredah onak berduri
Jasa baktimu sejernih air diQhali
Bersemadilah engkau
Aman di pusara
Sinar cahaya murni keramatmu
Berjihad biar menitis
Oh darah terakhir
Menjadi lambang cinta yang terluhur

Sayu dan pilu
Bermain di jiwaku
Hilangmu kini tiada pengganti
Hanya namamu tersemat di kalbuku
Menjadi satu kenangan abadi

notakaki : ni lagu okeh.lagu luhur by kamikaze.


~sampai bile2~

Sunday, November 8, 2009

bayar cash.tak de hutang2,

sume benda ade hikmahnye.
kite manusia tak yah susah2 fikir ape hikmah 2.
allah bagi yang terbaik tuk kite ..x yah nak pertikai.

tapi 2 la.selalu gak la aku ni payah nk terima kenyataan.
even aku pegang kuat2 sume bende ade hikmahnye 2, tapi aku selalu gak menyesal n fikir ape hikmah 2.bile aku nk taw ape hikmah 2...isyh!

tapi semalam aku dapat cash.cepat allah bgtaw aku ape hikmahnye dr keputusan yg aku wat.
ari jumaat ri 2 aku siyes tamaw balik.adelah smting yg aku nak wat kt utm 2.tapi sebab da janji nk tlg kak ani, aku ngn serbe salahnye balik umah.2 pon, 15 minit b4 balik, aku bley g kol cik tanye patotke aku balik..hmm..spanjang dlm bus aku memg duk sedih manjang.bley x smp kt rnr ayer itam, aku text cik, kate aku maw patah balik utm..cik pujuk aku, dia kata teruskan je la...hmm.hmm..hmmm.sedey!

smp umah afte gayut2 jap, aku tdo.2 pon tdo dlm sedih.sedih 2 aku bwk smp melaka sok nye.isk.isk.duk teringat jek mende yg aku tak wat lg kat utm 2.2 last chance aku nk wat mende 2 kat utm.so, bile ak tak wat, memg da xde peluang ag arh kan.isk.isk.sedey.

tapi malam 2, smp jek umah dr melaka, aku dpt taw 1 mende.mende yg wat aku lega.br aku sedar mende 2 adalah hikmah nye dr keputusan aku blik umah 2.rupenye, kalau aku tak balik, n stay kat utm, aku akan lg sedey.so, memg betul la keputusan aku balik ri 2..so, kesimpulannye,kejap jek allah gtaw ak pe hikmah dr keputusan aku amik 2..syukur.aku lega sangat.

jadi pasni, aku janji pada diri sendiri, aku tak maw dah pertikai ape yang tuhan nak bg kat aku.walaupon mende 2 perit, aku akan tempuh.sebab aku taw, setiap yang jadik 2 ade hikmahnye.sabar dan yakin je ngn kekuasaan Allah.


~aku rase aku da x bpe pandai nk mengarang.isyh~

utk 6 bulan

bertemu dan berpisah adat dunia.
tapi janji.sampai bila2 persahabatan ini tetap ada.
janji.janji.janji taw!

~hepi kamu,hepi aku~

Friday, November 6, 2009

bile aku tua nanti part 1

okeh.entry ke 3 tuk hari ni.kes bosan n malas nk wat pape..huhu

semua org kan ade dream masing2..ade plan ape nk wat bile tua nnt...
so, skrg aku maw cite ape aku nak wat mase tua nnt..

1st...kalau bab2 keje ni..aku tamaw la keje remote sensing ni semate...aku maw bukak bisnes...lalallalala..family bisnes.bukan pe.bisnes ni sebab tgk minat yang ade kat siblings aku sume...huhu

aku maw wat bisnes wedding plan..fully dr mule smp abis..kak ani tang hantaran2 ngn makan beradap..kak dayah tang andam..baju2 2 sume la..abg ijan lak khemah2 ..kire keje teknikal..kak mama.mestilah katering.beliau kan pandai masak..aku lak..sebab xmempunyai ape2 kemahiran yang spesel tang keje2 kawen ni, so, ak jadik bos jela..boleh dak?hehehe..

aku suke tgk wedding.bukan gatal nk kawen eh.aku suke tgk sebab cantik.mane ade pengantin x cantik kan?ri 2 aku selalu jek bukak blog kawen2 ni...best layan.cantek!huhu..sume member2 pelik.tapi xpe.ni minat aku.huhu

ok..abis tang bisnes segala..bile aku da tua nnt.da 55 kang aku maw duk umah jek..jage cucu.jage suami aku yang da tua gak 2.lalalala..ptg2 lak ak mesti wajib maw laki aku bawak jalan2 naik moto bwk cucu aku sorg..pusing2 kampung.duk tepi tali air(aku kan maw buat umah tepi sawah)..waa..dating mase tua nnt...syiok lagi 2 weh..

okeh.takat ni jek dulu aku cite.nnt aku sambung lagi.panjang2 pon.semak jek korg nk bace...huhu

~ni plan tua.plan mude?~


gek.gek,gek.xmahu balik

nak balik xnak balik.

oh malasnye nak balik.

tataw apesal kali ni malas giler nak balik.

selalunya sebulan b4 balik ak da semangat beli tiket bus.

pas2 duk tayang kat shaniza saje jeleskan dia.hehe.

tapi ni sok petang plan nak balik.sampai sekarang aku tak bli g tiket.kes amik risiko tul.ngat tiket g klang 2 byk ke cikmemy oi.

buku2 bilik baju sume aku x settle g.

nk sewa letak barang kat bilik pon ak x wat g

ntah.malas nak balik.siyes malas.

bukan sebab umah 2 x best.siyes best .tapi tetap malas nak kua dari utm ni

aaa...aaaa....aaaa..malasnye.apesal tak maw balik ni cik memy.

adeyh.kompem ah xmo balik.aku balik sabtu ahad jela nnt.sori shaniza tak dapat balik ngn ko.

omak..sori jugak.atul balik nnt eh..hihi~

~kalau x balik nak wat ape ntah sume kawan2 da balik.isyh!~

maaf

aku cuma nak minx maaf kat seorang yang telah salah anggap entry aku b4 ni..ak da delete da even entry 2 tade kene mengena pon ngn ko.kite xmo salah paham lagi taw.ko kawan aku.aku sayang ko.

~give me time~

Wednesday, November 4, 2009

aku rindu ke?

aku rindu widia wahyuni yang plg paham aku

aku rindu nabila yang selalu bg nasihat kat aku

aku rindu ainy yang selalu tegur ak direct

aku rindu fifi naby ila pali yang selalu wat aku gelak

aku rindu abu apek saber yang selalu nyanyi lagu merapu kat aku

aku rindu zila yang selalu ajar ak smp paham

aku rindu emma yang selalu wat aksi sengal

aku rindu nad ngn nana yang x pnh pertikai ape aku buat

aku rindu razis ngn unie yang selalu wat study grup ngn aku wid n zila

aku rindu pg ngan husaini yang selalu tanye nape aku tak senyum hari ni

aku rindu amai yang selalu layan ak borak kat lecture fizik

aku rindu bob yang suke menggedik ngadu lapar

aku rindu ayit yg selalu minum air kotak aku

aku rindu qila yang selalu suruh aku balik bilik

alu rindu intan yang suka cerita banyak

aku rindu alep alem bad yang selalu wat kelas aku idup

aku rindu.ye kan?

aku rindu pekja yang selalu wrestling aku

aku rindu sarol ngn mali yang selalu pakat kenekan aku

aku rindu jue yang selalu lepak ngan ak

aku rindu joyah yang selalu gadoh2 manje ngn aku.

aku rindu suryana yang selalu teman ak pi mane2 2

aku rindu atul yang bermotivasi betul 2

aku rindu aiza yang selalu tlg seludup tepon aku

aku rindu syeila yang suke buat cheer 2

aku rindu atie yang selalu urut aku 2

aku rindu ayu yang suke membebel kat aku 2

aku rindu baba yang selalu tolong ak 2

aku rindu arep budiman yang memg budiman 2

aku rindu apis yang suke tepon aku malam2 dulu 2

aku rindu anep yang suke wat lawak 2

aku rindu zuwey yang selalu pandang slek kat aku 2

aku rindu jebat yang selalu cakap bagaikan seorang bapak kat aku 2

aku rindu naim yang selalu gedik kat kelas 2

aku rindu sitah mazia yam yang x penah ignore aku 2

aku rindu noly yang jage aku macam anak dia

aku rindu kak zana kak ida kak wani kak nurul yang sangat best 2

siyesly.aku rindu.
aku rindu mereka yang betol2 membahagiakan aku ni
aku rindu zaman aku dgn mereka2 ni

sebab mereka2 maizatul macam ni skrg.
sebab mereka2 taw sape itu maizatul.
sebab mereka2 memang best.

maaf norraimi, x leh masuk dalam list rindu sebab hari2 da tgk muke ko.
yg x masuk dalam list 2 pon aku rindu gak sebenarnye.

~kompem aku rindu.kompem aku sayang.~

Tuesday, November 3, 2009

rasa macam2 tapi diri 1 ja,

okeh.mahu tulis macam2 .
sebab rase macam2 dan jadi mende macam2

kes 1 : fotogrametri sgt susah ok!ya.sangat menyesal sebab xmo bace jadah vertical 2 .dan2 2 la soalan kua paling banyak.incik razak,tolonglah jangan strict sgt tande paper nnt eh..plis.plis.plis.

kes 2 : praktis menjadi isteri.kredit utk cik sarah yang seperti sorg guru masakan.

kes 3 : x mahu abis sem ni.sebab sem ni sangat best.memang best~

kes 4 : maken x paham kenape ade org yang suka wat analisa sendiri.tade keje lain kah?nak tahu tanya.kan senang kan?dari duk wat analisa sendiri tanpe tawu ujung pangkal.pas2 timbul fitnah.yang payah org yang terkena bukan yang mengena

kes 5 : semakin hari semakin hepi .terima kasih kepada unta kura2 itik dan juga sandy si tupai .

kes 6 : perut kecik nafsu besar.teringen mahu makan ayam masak merah.udang sambal.ikan keli masak cili padi.siakap stim yang dipancing oleh abg ijan dan di stim oleh mak.kerang yang di panggang.baked cheese meatball.bakso kak seri.laksa yang kak ani masak.

kes 7 : masturah.bestfren kat kg accident lagi sekali.alhamdulillah xape2..mas, pasni beli keta la.xmo rempit lagi,bahaya.

kes 8 : terase seperti ingin pegi dating sebab suda lame x pi dating.tapi dgn sapa?

kes 9 : sangat rindu pada kawan2 lame.sangat2 pada widia, nabila jua ainy.tidak lupa pada joyah, pekja lipid, sarol buntal , jue itik , atie denggi, sue uncle rajah dan ramai lagi.

kes 10 : maw lepak di danga bay.tgk lampu malam2.mungkin leh main kuda di funfair itu.tolonglah teman saya kesitu.

kes 11 : rasa bersyukur sebab diberi kesedaran.kalau tak sampai bila2 pemikiran ditakuk lama.

kes 12 : terharu.terima kasih.selalu jek wat cikmemy rase terharu.nanges kang.isyh.

kes 13 : nak study programming.tapi pebende pon tataw.oh.ape nak jadik ni cikmemy?

oke.itu saja
masa belum tulis rase macam banyak maw tulis.bila da start tulis.blur tataw nk tulis pe.apekes?

~sume yg jadik, ade own reason nye,so, jgn pandai2 nk pertikai~


Monday, November 2, 2009

3 hari je lagi

banyaknye halangan.
dah la tinggal 3 hari.
tapi takpe.
mesti ade hikmahnye.

~kalau ade doremon, bolehla nk stop mase sekejap~

Sunday, November 1, 2009

cuti sem aku~

blum cti sem lg.

- mai,nnt ade gathering + mama rofa kawen kat jb..wajib pi! (dak mrsm)
-mai, meh pi picnic kat pd.(dak telok)
-atul, bile balik?7hb pi melaka jom (kak dayah)
-mesti kne jumpe wid nab eny.(kalau x, ade org majuk lagi)

ni baru 4...
n ak lak, tyme cuti ni, memg sgt2 mahu..

1. mahu lepak same masturah.(semgu mesti lepak same 3 kali)
2. mahu ke kedah jalan2 tgk sawah + g langkawi
3.mahu juge ke pahang jalan2 kat umah abg miey
5.mahu ke umah mali kat kkb..
6.mahu juga melepak buang mase menonton wayang tiap mggu kt bukit tggi
7.mahu ke muar (tempat yang aku bajet kampung halaman aku)
8.dan banyak lagi mahu dibuat.

berdasarkan bajet tahunan.duit pt ak tgal 4oo jek lagi..
cube ckp, macam mane aku maw pi sume2 tempat kat atas ni?

arggghhhh.......nampaknye.niat murni aku nak pi kedah,pi pahang terpakse dilupekan.
nak wat cmne..gathering 2 wajib pi,kalau x ngamuk la joyah nnt.

picnic 2 pulak.wajib gak la pi.kalau x bile lagi ak nak merapatkan semula frenship ak ngn member2 ak yang macam nk terputus sebab mat azam ngokngek 2.

ye.aku perlu berkorban.
kedah..kedah.,oh sawah padi ak.sori tak dapat datang.isk.isk

~ade sape2 maw sedekah duit wat berjoli tuk aku?~

Saturday, October 31, 2009

sisa- sisa 6 hari

tinggal 6 hari lagi
lepas 2 semua akan berubah.

berubah.berubah.berubah
takkan sama.
berubah

dan aku pasti akan sedih.
mungkin masa cuti ni perubahan 2 tak memberi kesan.

tapi naik sem nanti,
mesti.kompem.sure.
sedih akan datang
dan mungkin akan berlanjutan
kerana aku tahu diri aku.
bukan senang terima perubahan.
tapi.ape nak buat kan?

jadi.
6 hari ni aku akan abiskan sebaik mungkin,
sebab aku taw 6 hari ni xkan berulang.
dan aku akan pastikan.
ini akan jadi kenangan.

oh.aku tak suka perpisahan!

~aku harus belajar erti kehilangan~

Wednesday, October 28, 2009

malam ni mesti makhluk ma1 tade yg g dating

merujuk kepada tajuk diatas.kompem!tade org g dating..
sebabnye...1 blok tade air..huhu
dan2 tade air ptg..kalau tade air tgahari ke tgh malam br xpela kan..
isk.isk.

tade air bukanla masalah besar smp cikmemy nk tulis kt blog ni.
cume tade air ni memg kompem! wat cikmemy teringat zaman mude mudi kat matrik dlu.

cikmemy dulu duk ngaji kat matrik negeri 9.matrik ni memg la tersangat glemer ngn kes2 ketiadaan air

dan2 yang paling haru..
air tade mesti tyme exam..bgus kan!mgkin ni salah 1 faktor knape cikmemy nye pointer rendah..haha(sendiri tak belaja maw salahkn air pulak)

oke..cube bayangkan anda duduk di tingkat 3(tade lif oke!) dan hampir semggu tade air..diulang, seminggu!
pagi ptg siang malam duk keje tadah air kat depan umah felo..
2 nasib bek la felo cikmemy baik ati sedekah air beliau kat kami.buat nye macam blok lain yang felo nye kedekot air yg kerajaan bayar..lu pk la sendiri cmne dorg idup..huhu

da tadah air..kne lak angkut smp 3 tgkat..haru x haru la kene g2...as a result..sume makhluk2 matrik negeri ni tumbuh muscle kat tgn beserta sakit pinggang yg ekstrim ye.

oleh kerana kes ketiadaan air seringkali berlaku, pada awalnya cikmemy n de geng haru biru la gak..
tapi setelah keadaan berlanjutan , kami mengambil keputusan tok tak payah mandi.mandi lau ade kelas jek..huhu.nasible..tyme 2 pakwe kami jauh.selamat ler kan?

pnh sekali bgun tido, cikmemy memy mencarut abis..1 bilik mencarut seyh.puncanye.suda semgu tade air ok.n pagi2 2 pas azan subuh adela makhluk bijak pandai yang merasekn diri nye mempunyai kuasa besar memegang speaker telah membebel panjang mengenai masalah air ini..beliau,(name yg x ingin cikmemy amik taw,
dgn bangganya mengatakan masalah tiada air ini hanya la masalah kecik..(peh!lau da semgu tade air, da semgu baju tak basuh, da smgu ko sakit pinggang, da semgu ko stres sebab tyme 2 exam.masalah kecik ke cik kak?)
dan2 bgun pagi disajikan dengan bebelan seperti itu.peh!panas ati gak sume org..huhu

tapi 2 la..kes2 kat matrik yg g2 wat cikmemy jadik kebal sket skrg..tade air kt ma1 ni bkn masalah besar.agak2 da tak tahan nk membuang, bak kate pakcik payung ijau, lari saje ke kolej berdekatan.
sekian.tamatlah crite air cikmemy tok arini..


notakaki :
-bukan sekali jek tade air kat matrik 2..berpuluh kali sehingga tak dapat dikira ngan jari
-smp skrg cik memy konpius.knape tiap kali cume blok student jek tade air.umah felo ade plak.saje je x aci kan?
-sesape nk masuk matrik negeri, cikmemy sarankan pi gym hari2 dulu bine badan..tadelah masalah nak angkat air nnt

~arini cikmemy busuk tak mandi ptg.jgn tegur!~

Monday, October 26, 2009

hal2 berbangkit selama semggu..

hal2 cikmemy
-tenang nye dirumah.emosi sudah stabil semula.kadang2 lari dari masalah 2 oke jugak...
-
hal2 family
-cik dayah konvo ri 2..congrats kat dia..huhu
-baby ayiq da pandai jalan..cumel la kamu baby
- bapak kate amik lesen diganti ngn wat gigi..arghhh!

hal2 umah
-umah semakin retak.oit gudang sebelah..ko ganti balik semua yang retak ni sebelum cikmemy nye rumah runtuh

hal2 kampung
- sorg makhluk warganegara msia kt kg cikmemy buat kedai, amik lesen atas name dy tetapi lesen ngn kedai 2 disewakan kepada pendatang asing tanpa izin..siyes,lu bongok ke ape pakcik oi?

hal2 study
-najib kate kat bajet 2010 , sape dpt 1st class, ptptn x yah bayar..peh..ini 1 cabaran!lau la x yah bayar, heaven nye tyme keje nnt..huhu
- cikmemy final mggu ni..wish me luck k...

hal kawan2
-semua kawan2 sedang sibuk pulun study..facebook kian sepi

hal2 harta
-lappy semakin wat hal di waktu final.oh jangan sampai cikmemy anta kamu pi berubat
-abg cict da kol byk kali, tapi x leh pki pon lagi tenet ni.isyh!


~dah.itu jek.~

Thursday, October 22, 2009

pi main jauh2...

kamu maw pergi.
pergilah
saye xkn kejar.
betol!x tipu.
pergilah.
bahagia kamu ada disana
tiada disini.
pergi.
asalkan kamu gembira.
sudah cukup saya bahagia.

~cikmemy bajet putus cinta.bile mase bercenta pon idak le taw.hahaha~

Tuesday, October 20, 2009

ketenangan itu ada disini

acik atul..amik kn adik air
acik atul..betty nak makan
acik atul..ayis nk mainan 2
acik atul..mandikan betty
acik atul..baby ajam kacau adik
acik atul..ayis nk aiskrim
acik atul..betty nak pi umah usu..anta kan
acik atul..amik gmbr adik..
acik atul..cmne zety nk wat homework ni
acik atul ..buatkan icah keje seni ni
acik atul..nanti masukkan game dlm laptop mama kte

sume pon
acik atul..acik atul..acik atul...

sehari di rumah yg penuh dgn kanak2..
sehari di rumah yg x kn pnh bersih walau 5 kali dikemas
sehari di rumah yg x kn pnh sunyi dr tangisan dan jeritan kanak2..

tapi
disinilah ketenangan yang aku cari

~rumahku syurgaku kan~

rezeki

selagi kite cube sedaye upaya x putuskan silaturrahim yang ada.
selagi 2 la insyaallah allah x putuskan rezeki kite..
(pakcik payung ijau,18/10/2009)

~saya dengar nasihat kamu kali ini~

Sunday, October 18, 2009

maw jadik bini org

maw jadik bini org bkn senang kan.
omak cikmemy kate kalau maw jadik bini org,

kne pandai masak
kne pandai kemas umah
kene pandai jage anak
kene pandai jage ati laki
kene banyak sabar
kene wat keje pantas
kene selalu alert ngn sekeliling
kene loyal da x leh usha laki lain
kene macam2 la...

sebab kawen bkn perkare main2..
pasangan kite mesti akn demand tok sumting yg agak perfect dr kite kn..
kawen bknnye sehari 2..
sebab kdg2 bende2 kecik macam masak x sedap pon leh jadik punce laki kawen 2..
macam2 kan?

heisy!
tataw ape rasionalnye tulis entry ari ni..
nk kate cikmemy tgh gatal nk berlaki tak jugak.
ntah..
cume tetibe rase macam bukan senang jadik pompuan ni..
kan?kan?

~kejar cita2mu selari kau kejar cintamu~

Thursday, October 15, 2009

bila emosi datang

bukan aku berdendam
tapi luka kau tusuk sangat dalam

bukan aku tak mahu menegurmu
tapi hatiku masih kaku

maafkan aku

~aku tak sedia lagi~

terpulanglah~

1.31 pagi.khamis.15 0ktober 2009
dengan ini diumumkan bahawa cikmemy binti wak amat telah mengambil keputusan utk :

1. berenti dari mengambik kesah.(ada aku kesah)
2.berenti dari memikirkan perkare2 tak berpekdah 2.
3.berenti dari melayan mende2 tak berpekdah 2.
4.membuang segale anasir tak berpekdah 2.

kesimpulannya : buatlah ape yg anda suke.sebarang masalah susulan seperti bengang takkan dilayan.harap maklum.cikmemy banyak lagi mende nk dipikirkan dr melayan org2 yg tak reti nk berpikir.sekian.

~pi main sendiri.kalau xde sape teman pi cari mne2 dak darjah 1.~

Tuesday, October 13, 2009

1 utm dah taw~hebat kan?

ini merupakan berita susulan dari cite kesedihan akibat mcD ri 2..

mlm 2, selepas kejadian, cikmemy trus kol bapak kat umah.malangnye, incik abg yg angkat tepon kate incik bapak da tdo.hampa gler tyme 2 nk ngadu sal kehilangan BENDA 2...

sebab x dapat nk ngadu kat incikbapak, makenye cikmemy pon trusla ngadu kat pakcik payung ijau.huh! gelak jahat kalah maged gelak..isk.isk..

cikmemy ade gak ngadu kat member cikmemy (org yg ajar sal babi 2)..dy pon gelak gak!uwaa~

sok pagi2 bgun tdo, cikmemy trus kol incikbapak.ngadu .ngadu. as a result, incikbapak pon gelak!jangankan bapak...omak, kakak mama, kak ni, kak dayah mahupon abang pakat gelak sama.uwaa!hampa!

kenape sume org gelak?uwaa...cikmemy patahkan gigi korg sume nnt taw la...isk.isk

okeh.berbalik kepada tajuk asal, selepas cikmemy gtaw kt kak dayah, dan2 dy trus msg nizam (abg syg dy) bgtaw sal kehilangan 2..hampeh punye kakak! pastinye kalau incik nizam da taw, gerenti dy akn cite kat adik dy yg duk fab 2..peh!malunye!

pakcik payung ijau lak, after cikmemy cite, dy bley bantai gelak tersengih2 sorg kat bilik smp rumet dy tye.apelagi,rumet pakcik payung ijau pon bantai gelak same.

isk.isk.kejam.kejam.paling x tahan, rumet pakcik payung ijau pesan beliau amat bersimpati atas kehilangan 2 smbil gelak x sudah.isk!

see..da kate, cite ni cepat giler tersebar...aiyoo..pasni gempar la 1 utm sal kehilangan 2..persoalannya..patotkah cikmemy digelakkan???fikir2kan....

notakakibusukmu:
sebenarnye, sedar jek BENDA 2 ilang,cikmemy, cik sarah ,cik farah pon bantai gelak giler2..


~nasib la nasib..melayang duit bapakku lg~

Monday, October 12, 2009

ape yg dipelajari bersame kwn cikmemy ari ini

hari ini cikmemy nk cite pe yg cikmemy blaja dgn kwn cikmemy..
okeh kawan2..take note haa...bace ulang2 smp hafal okeh!

tajuk kite hari ni ialah babi.diulang BABI

berikut merupakan soklan n jawapan yg kwn cikmemy berikan.

ape beza antara pig n boar?

pig tu yg kaler pink tu..
boar, babi utan..
wild boar, babi tunggal

sebagai tambahan, babi tunggal die dok seko die je.taring die besau gile..
juga untuk pengetahuan kawan2, babi yang cikmemy temui di cict setelah dikaji, ia merupakan boar dan bknlah wild boar yg duk sorg2...

kawan cikmemy juga ade memberikan tips utk org2 bandar yg tataw mengenai babi utan.berikut merupakan tips2 yg beliau berikan bagi mengelakkan dari disondol oleh babi utan.

babi lari laju, n die xley belok2..sbb momentum die tinggi..so, kite stenby je bwh pokok, nnt tnggu die nk lnggar.. dgn mase yg seswai, kite elak.. n nescaya babi itu akan pengsan terlanggar pkok

untuk maklumat lebih lanjut lanjut...
sila klik menatang ini-------->BABI

jadi itu sahaja yang cikmemy pelajari untuk hari ini..renung2kan dan selamat beramal~

notakaki :

siape2 yg sgah blog cikmemy ni, blik,tolonglah samak diri sendiri..x suci da blog ni ade babi.isk.isk

~kalau kawan cikmemy tipu, maknenye cikmemy tipu korg sume.salahkan dia~

mcD.kau mengecewakan aku...

uwaaa...siyes cikmemy xmo makan mcd sebulan.
punyelah cikmemy jage BENDA 2 leklok.
tp sebab mcd,chicken mcDeluxe, BENDA 2 da ilang..
uwaa...x smp setaun lg kot...
mane nk cekau duit bli BENDA 2 akhir2 sem ni..
ish.ish.
sedih.ilang suami pon x sedih gni.
mcd, kau memg~

~sok cikmemy nk g klas pki purdah ar gni..jgn terkejut eh pakcik payung ijau~

Sunday, October 11, 2009

kalaulah hari2 macam ni....

jumaat~
pagi :pi kelas + blog walking
tgahari : g makan + lepak2 kat mamak
ptg : berguling2 ngn panjang atas katil
mlm : open house umah kak ti temankan cik sarah

sabtu ~
pagi : berguling2 lagi ngan panjang
tgahari : facebooking, blogging
ptg : g kota tinggi makan2 kt umah muiz
mlm : sgah tebrau usha2.

ahad ~
pagi : guling2 lagi ngn panjang
tgahari : g makan2 kt umah ana
ptg : maw jalan2 kot
mlm : rse macam maw lepak kt endang makan2

waaa..bestnye idup cikmemy 3 hari ni...kalaulah hari2 macam ni..wow!
sori la wahai cik study n cik esaimen mahupon cik report...cik memy da muak ngn korg..maw REHAT ini mggu!kte jumpe lg ble cikmemy da rajin nnt..huhu

~sib bek omak cikmemy x layan blog~

Saturday, October 10, 2009

sape taw tolong jawapkan...

lately ni, ramai org tanye mane cik memy ilang, nape da lame x nmpk kt kolej.apesal da jarang skype , apesal x tegur kt ym, nape senyap2 kt fb, apesal x msg kt tepon .blablablabla..

paling haru, smpkn kakak ifmi 2 pon perasan cikmemy da lme x makan kt aked..ciknabila, toksah citela , siap tulis status kt ym kate cikmemy sombong...2 blom lg masuk cikwid yang majuk sebab cikmemy x reply msg dy...

aaaa....mane cikmemy ilang?cikmemy ilang ke masalahnye?rasenye cikmemy wujud je kt kolej ni, kat fb ym pon ari2 on9,tepon cikmemy pon kedit x pnh kering, da mane cikmemy ilang aa?sesape ade jawapan?

aa...konpius ar..apesal org kate cikmemy ilang aa..pelik2..cikmemy ade jek. cik ray cik fira cik nomad ngn cik fasha da naek bosan da mengadap muke cikmemy ni. cikmemy x ilang kan?

nk kate pulun wat keje yang berlambak ni x jugak.
nak kate ari2 kua, moto pon tade kan.
nak kate tdo sepanjang mase, yg 2 kdg2.
ntahla...cikmemy pon x pasti mane cikmemy ilang.

apepon sebenarnye cume maw cakap, sori kat kengkawan lau da lme cikmemy x tegur kat ne2.nnt cikmemy tegur smp korg rse maw lempang.ok?hihi

~mari ke kota tinggi ini petang.yihaa!~

Friday, October 9, 2009

hujan...

hujan itu rahmat
ilmu kepada sesiapa yang berfikir
(pakcik payung ijau ,8/10/09)

hujan itu menyusahkan kadang2
tapi hujan 2 la bg kesenangan masa akn datang
(cikmemy, 9/10/09)

~ketentuan tuhan, jangan pernah dipersoal~

fikirkan

mentaliti budak sekolah.
ya.ia perlu diubah.

~yang aku tahu kamu taktahu~

Thursday, October 8, 2009

masih ada yg syg....

dimulekan critenye, cikmemy berjln2 pi blog org laen..jln2 punye jln, cikmemy tgk alahai byknye pempuan tgh sedih sbb kne tgal..

cik memy kesian .kesian.kesian.sbb cikmemy pnh jugak rse g2..
perit memg perit kn..
tapi..
2 sumela pengalaman n pengajaran tok idup kite kan..

kepade pempuan2 yg tgh bersedih kt ne2 pon..
wake up!
tamaw pk sgt taw...
jodoh 2 da ditetapkn sejak azali lg kan..
mcm mne kte kejar pon, lau bkn jodoh kte x kn dpt nye..
tuhan 2 adil kan.
pompuan yg baik tok laki yang baik kan...
1 ari nnt akan dapat jugak kte ngn org yg betol2 ikhlas syg kn kte..
tol x?

kesimpulannye..
lupekan cite lame.buke lembaran baru.
idup perlu diteruskan.
ramai lg yg sygkn korg.
kawan2 kan ade.family..sume2 syg korg kan..
huhuhu~

cikmemy doakan yg kne tgal ni akan dapat cinta sejati 1 ari nnt n bhgia selama2nye..
tamo sedey2 lg ye..

~jangan amik hak orang lau xmo hakmu diambil org~



erk..dah tua rupenye!

incik shahrir..(real pic incik shahrir katne tah.tp xpe.ni kembar dia..hehe)


incik mohd shahrizan bin mohamad
(abang cikmemy yg plg garang di dunia)

8 ari bulan seploh.

2 org bayi lelaki telah dilahirkan.

hepi birthday incik abang!
hepi birthday incik shahrir!
semoga panjang umor,murah rezeki, n cepat2 bg kakak ipar n kawan ipar tok cikmemy eh..hehe
syg kamu berdua~

notakaki : :

-incik shahrir n incik abang x penah kenal pon tapi mereka mempunyai perangai n sifat yg same~hebatkan...
-incik abang n incik shahrir merupakan org yang paling jujur penah cikmemy jumpe.agak2 cikmemy salah, terus incik berdua ni tegur .takde kias2 dah..kalau cikmemy degil, memang kne trus tyme 2 le..heheh.
-trime kasih korg berdua kerana banyak da tolong cikmemy..

~lmbtnye bday cikmemy.nak adiah!~