Sunday, December 27, 2009

aku, bapak dan roti canai.



tingkatan 1 (2001)

aku mintak bapak masukkan aku ke asrama
jarak sekolah dengan rumah agak2 cuma 10 minit
dengan alasan, aku tak maw naik bus pegi sekolah.

duduk kat asrama time 2 memg heaven.

pagi2,
kak dayah sangkut breakfast dari rumah kat pagar asrama.
(beliau tgktan 4 mase 2 kat sekolah yg same,ulang alik ke sekolah)

tengahari.
kak zai bawak nasi berlauk yang mak masak untuk aku.
(beliau cikgu sekolah aku sesi petang.)

kadang2 kalau duit tiba2 kering,
aku pi bilik guru mintak kat kak ani.

sebab sekolah tu kat pekan kampung aku,
jadi kalau outing or pegi klinik.
aku akan singgah kedai2 yang bapak selalu pegi
selalunya kalau pukul 3, memang bapak ade,
dapat la minum free

pagi sabtu memang sangat bosan
jadi awal2 aku akan tepon umah

"bapak, esok pagi pegi pekan, belikan roti canai.nanti kita tunggu kat sekolah"

petang tu pulak
acara wajib
kalau tak aku duduk tak senang
mak ngn ayah mesti datang
dan memang tak pernah lupa bawak makanan
time 2 aku rase aku macam kedai stok makanan
setakat biskut2, kerepek2, buah2.
aku display je kat luar bagi semua telan
memang tak habis makan sorg

tingkatan 4 (2005) - sekarang
aku pindah sekolah ke muar.
masa minta izin nak pindah sekolah,
omak memang tak cakap banyak.

"kalau sekolah kat muar, mak datang mase hantar dengan hari grad je.kalau sanggup mak izinkan"

mak betul2 kota janji.
aku diajar idup berdikari.
cuti sem panjang orang lain mak bapak ambil.
aku tetap setia naik bas mayang sari .

sampai sekarang, aku da merantau pi negeri 9 ngan jb.
mak tetap dengan kata2 dia.
memang tak penah datang jenguk, ambik or whatever.

kesian kan aku?
tapi itu janji aku kat omak dulu.
redha jela.

ok.sebenarnye aku rindu omak + rindu zaman kemanjaan yang dulu.

~sejarah bolehke berulang?~


14 comments:

helena's said...

dulu duk asrama kat kuala klawang,,pekan koboi,nak mak dtg tp dia yg tanak jalan begkang bengkok katanye..

abe long said...

heh...
cam beshh je...
aku nk tiru ko pon xleh lak..
ahaks....
2001? tgkatan 1? oh aku br skolah rendah..
ahaks..

FaizalSulaiman said...

hehehe..manjonya dio..

hehehe

2`OnE RfiQ said...

tumpag jengok...
teringat kisah2 sekolh dulu..

add me ok

~0~ said...

sonok btol kalo camtu...huuhuhuu

~0~ said...

hahahha...sabar je la...

miloicekaw1119 said...

berdikari la cik memey..
baru tau hidup sush ke senang..

kawie2020 said...

hehehehehhe... kene berdikari ek... x keshian pon... tapi rase bagus gak utk awak.. hehehehehhe.....

Zuewairy said...

wah.. betsnyer.. anak emas ni;)

hans said...

hahaha
merantau best
dapat berdikari

Ms.Independant said...

amboi!
siap berhantar makanan lg.
Lucky u!

:)

cikmemy said...

helena : asrama mane?mrsm kk ke?pnh gak duk k.pilah.pening lalu bkt putus.hehe

abelong : nak tiru?ko makan pon malas...huhu..kne panggil adek la gitu.huhu

faizal : hehe.dulu je.skrg x..hihi

2' one rfiq : sekolah memg best!hihi

cikmemy said...

~0~ : dulu memang seronok.skrg semua 2 da xde.hihi

miloicekawl : sedang berdikari.pasni cita2 nak pi arab saudi.

kawie : aaa..kesian la kat sy.meh2 anta mknn kat sy~

zuewairy : xdela..sume pon same je mak treat cam tu.hihi

cikmemy said...

hans : betul.nak merantau lagi jauh pasni.insyaallah...

ms.independant : hehe..tyme bdk2..manje la..penat mak nk layan.hehe