Saturday, December 12, 2009

mungkin agak berinformasi...

tgk berita pasal blogger .dikatakan bl0gger perlu lebh beretika dan memberi informasi kepada readers..nah.amik ni.kre informasi gak kan?layan.....

mase aku form 5 dulu,ak dijangkiti 1 penyakit yg pelik tp x pelik la sebenarnye.
mule2 peha rse gatal2..sakit..x lame pas 2 tumbuh bintik2 berair lak 2..aku stat gelabah dah tyme 2..nak gtaw kawan2 malu.takut2 la kalau ni kudis ke kurap ke ape ke.malu ar beb kalau ade kudis.jatuh saham oo..

last2 aku simpan la sakit ni dalam seminggu..bintik2 berair 2 ak duk pecah2 kn dgn harapan sembuh la nnt..
haram!
jangankan sembuh,maken merebak adelah..last, aku da tak tahan.memang sakit giler..

selalunye kalau sakit, kitorg dihantar pegi klinik kat pekan bakri jek.memg failed la klinik tu.siyes failed.sebab da saket sgt dan aku yg scr jujurnye meragui klinik 2, pi la demand kat pak lah si pembawa van maktab kitorg...ak PAKSA dia anta g klinik kat muar .pedulik ape.sakit punye pasal kan...

sampai kat klinik, aku terus amik no.mase tu adelah lebh kurang 10++ dak maktab yg g klinik ngn aku gak.ak dpt no 1st antara dorg.so, aku masuk dululah kan..ha..utk pengetahuan korg, klinik 2 ade 3 doktor..doktor yg aku dapat ni dr india.lelaki.agak tua la..

mase dalam bilik dr selepas di check up..

cikmemy : dr.dr..saya sakit ape?

dr : awak nak jadi ape nnt?

cikmemy yg agak blur : haaa?????sy nak jadik engineer..

dr : ok.sbb awk nk jadi engineer, jadi dr tanak bgtaw awk sakit ape..

cikmemy : erk..ala dr..bgtaw la.sy malu la nnt kawan2 tye nak jawap pe. ni kudis ke dr?

dr
: awak ni....ini namenye herpes..awak taw x herpes 2 ape..

cikmemy
: haaaaa.herpes?ape tu..

dr
: org melayu panggil kayap...taw x kayap 2 ape?

cikmemy
: ooo..kayap.cmne leh kene kayap ni dr?sebab kebersihan ke..

dr
: x la.takde kaitan pon dgn kebersihan..kayap ni jadi sebab cacar air dulu tak abis keluar, jadi,virus2 nye tersimpan dalam otot n skrg dy kuar la dalam bentuk kayap.awk penah x kne cacar air ni?

cikmemy : penah.mase umur 2 tahun..dia jangkit ke nanti dr?

dr
: x..ini bkn penyakit berjangkit.skrg awk kene kat peha kiri kan?jgn risau.peha kanan awk pon x kan terjangkit.skrg dr bg surat,awk bwk surat ni g hospital pegi kat klinik pakar.ptg ni jugak.

woahh..lame tul duk dalam bilik dr 2..ngatkn da setel.sekali kene g hospital da.tyme 2 dalam kepala cume pikir.serius ke sakit ni?macam x jek..huhu .aku kuar jek dr bilik dr, kwn2 ak yg 10 org 2 da siap amik ubat kat farmasi n pandang ak ngn muke pelik.yela.aku masuk bilik dr paling awal kan.

aku g hospital pas 2.sorg2.sesat?x yah cerite la..rase macam main explorace kat hospital 2..
sampai jek aku kat klinik pakar sakit kulit 2, ak x cakap byk, trus bg surat.pas dia bace surat, dia x byk cakap gak, terus bawak ak pi tempat agak tersorok
n suh aku angkat kain tunjuk mane sakit 2...

aku memg salute la care kerje staf hospital muar ni.pantas dan tangkas.pas dorg tgk jek kaki aku, nurse 2 terus panggil dr, n dy trus berlari2an mengambil ubat tuk aku...n aku dibawak masuk kat 1 bilik..kat bilik 2, peha aku diletak ubat.banyak la step nye...sambil2 2 nurse membebel la jugak..

nurse : bpe lame da kamu kne ni?

cikmemy : da semggu..

nurse
: ya allah.lamenye.kenape x pegi klinik.

cikmemy
: malu..

nurse
: (membebel panjang ok!)ni kamu pegi la balik kg.duk kat kg.

cikmemy
: eh mane bley nurse..sy ngh exam ni..

nurse
: (sambung membebel lagi)bahaya ni,kamu taw x penyakit ni leh bw kepada kematian lau lambat dirawat?lainkali jangan simpan2 lagi.

cikmemy
: kematian lau lambat dirawat?erk...(trus diam.takot oo)

pas abis sesi rawatan dan bebelan aku pon pulang..dgn dihadiahi beg2 plastik yg berisi ubat yg sgt banyak...

ok lah.aku pon da penat taip, jadik korg tlg lah bg kesimpulannye...

p/s : pasni lau ade member korg kene kayap, jgn nak kate dorg pengotor ke ape eh..
lagi 1 , tlg lah pi klinik lau sakit.sygilah diri sendiri

~perlu lebih serius lepas ni~

4 comments:

dearie fyza said...

whoa agk terok kot.
laen kali jgn lmbt2 ok g jm doc ;)

btw thanks 4 viewing my blog :)
~blogwalking

cikmemy said...

okies fiza~pasni memg demam pon trus nk g klinik..hehe

~wlcm~

Aminah said...

da elok lom>?

cikmemy said...

x lagi..tekak stil saket.suare stil sengau..wuhuuu