Monday, November 30, 2009

bile aku tua nanti part 3







kat entry cikmemy before ni kan penah cite pasal umah idaman.
umah idaman 2 kan kat tepi bendang.
macam pic kat atas ni.
cantik kan?
tenang je

ada member penah tanye.nape nak duk kat kedah.kat selangor bukannya takde sawah padi.
ade.memangla ade.tapi tak la rase duduk kat negeri org kan.
bila duduk jauh ngan family memang 1 cabaran yang besar.
bagi cikmemy cabaran2 2 la yang mendewasakan kita.

papepon thanks tuk cik sarah yang tolong snap kan pic ni..
insyallah raye cina ni cikmemy tgk yg real punye.
bendang2 tunggu cikmemy datang lari2 kat situ taw.
huhu~

~rumah kayu tiang seribu~

haih.......

segak berbaju merah.

bersanding dipelamin indah.

entah mengapa yang berbaju merah itu aku terbayang kamu tiba-tiba.

tapi aku pasti bila tiba saatnya,

yang duduk disebelahmu nanti,

bukan aku.


~kerna kita tiada jodoh~

Wednesday, November 25, 2009

lebih bagus begini

cikmemy ade sorg member..
kami duk dekat la gak.satu tempat.
tapi, cikmemy kenal dia gitu2 jela.
takat taw name.taw asal ne..

selalu lau nampak beliau, cikmemy senyum jek.nak tegur?segan la.cikmemy ni kalau x kenal payah sket.(omak kate cikmemy sombong)

kadang2 bile cikmemy lepak ngn member2 beliau datang lepak same, cikmemy tetap la tak leh nak borak rancak ngn beliau.

tapi kan..cikmemy ade gak la ym beliau.kerap la gak.bile ym, rancak.beliau bley cite machiam2 ngn cikmemy even mende 2 rahsie besar beliau.cikmemy pon..senang2 jek cite prob n ape yg ade kat paleotak cikmemy ni..tade pon cikmemy rase takot ke ape nak cite kat dia..

pelik kan..kami x penah lepak huha same2 tapi camne bley cite everything..

ok .sebenarnye entry kat atas ni bukanla nak cite pasal beliau.tapi cume nak mention..

KADANG2 LEBIH SELESA KITA CERITA N TANYA PENDAPAT ORANG YANG KITA TAK KENAL.SEBAB ORANG YANG TAK KENAL KITA TAKKAN BIAS.DAN ORANG YANG TAK KENAL KITA SELALUNYA LEBIH JUJUR.XDE NAK JAGE HATI OR TIPU2 NI..

(ayat atas ni beliau pnh cakap kat cikmemy.adelah cikmemy tambah sket2..huhu)

~eh 'beliau'..mesti kamu tgh bace sambil tersengih2 kan?~

Tuesday, November 24, 2009

ini bukan entry gatal nk kawen eh.

cikmemy baru jek tgk cite p/s i love u.lambatkan?

tgk scene yang awal2 tyme dorg laki bini gadoh2..wat cikmemy terpikir, orang da kawen memg cam 2 ke ?gaduh pompampompam baling barang gitu..

tataw la org lain macam mane tapi dari pengalaman sendiri, tyme kapel2 ni mane la pnh gadoh sampai macam 2.paling2 dahsyat lau gadoh pon maki kat phone.tadelah plak tyme face 2 face ni nk menjerit2 x tentu hala..

ntahla.nape org da kawen leh jadik cam 2 eh?sebab stress melampau ke?sebab baru nak tunjuk perangai sebenar ke?apesal eh?nape eh?


nanti cikmemy da kawen pon akan face bende cam 2 ke eh?doa banyak2 cikmemy tak macam 2.minx simpang.ish.


~aaaa.......apesal cikmemy fikir pasal ni neh..ish...~

Monday, November 23, 2009

terbaik dari ladang.

ye.dah tulis panjang2 tuk entry tadi,da edit2 kasi baik punye da.da bace ulang2 da.

tapi....
sebab ingat ape pesan mak, kak ni, kak dayah,kak mama n kawan2

jadik aku memutuskan utk mendelete sahaja entry tersebut walau entry 2 cume pasal ape aku buat kat umah ni..

hahahah.terbaik bukan?

~lau yang ni pon jadi isu, tataw la nak kate pe lagi~

Thursday, November 19, 2009

happy.gembira.....sukelah!

h.e.p.i.......h.ep.i............

kompem hepi ni...waaa...sukanya....sukanya...sukanya...

ah.jangan jeles eh...

jangan rosakkan mood hepi ni eh....huhu

~x betol da gamaknye cikmemy ni~

Friday, November 13, 2009

...............................huh!

serabut.tanak cakap pape dah.cakap ape sume salah.cakap ape sume orang pk lain.
malasla tiap kali nak bagi penjelasan.malas la.ikut suke la nak cakap ape.ikut suke la nak wat ape.tanak amik kesah.malas.malas.malas.malas.bialah.bialah.bialah.lantak la.lantak la.

~aku pon taw bengang la~

apekes?

uwaa...suda syiok2 tdo.pas2 termimpi tah ape2 n terbgun.lantas da x leh nk tdo.
selalu jek cmni taw.isk.isk

aku ni selalu jek mimpi.mimpi ngarut giler2 lak 2.
aaaa.....ari ni aku mimpi puteri sapirin(sedap kan name beliau.hampeh sguh)
puteri sapirin mane tah pon ak tataw..isk.isk

aa..tapi 2 la.lau x mimpi x syiok gak tdo.tp skrg ni ak slalu jek mimpi meng "tibai" azam bongek.
mimpi yg ni syiok.x dpt belasah real.belasah dalam mimpi pon da syiok da.nak2 kalau si bongek ni smp patah2 bdn.waa..syioknye~bgun gerenti senyum lebar sampai telinge,pas2 hepi smp tengahari x suda2..

tapi lau mimpi ntah pakcik mane.bini org mane tah.pakcik ujung kampung la.agak sedikit "hare" disitu...gerenti bangun aku x bace doa lantas mencarut terlebih dahulu.huhu~

tapi kalau la aku mimpi syiok.(bukan mimpi kale biru okeh)rse macam x nk bgun.da bgun pon nk smbung tdo lik doa byk2 mimpi bersambong.bongek gak ak kengkadang,ceh.

mimpi2.macam2.aku suke jek cite mimpi kat org.norraimi ngn widia paling selalu kene dengar cite mimpi aku.padan muke beliau.huhu.

mimpi.mainan tidur.besela 2.cume 1.aku selalu pk.cmne kte leh tercreate mimpi 2 even x pnh jmpe pon org 2.x pnh terpikir pon.apesal arh?korg taw pasal pe x?taw gtaw aku eh.huhu

~xmo mimpi kene kawen pakse,mak.i x rela.huhu~

Wednesday, November 11, 2009

bile aku tua nanti part 2

Ini adalah tulisan dalam ngantuk tapi tetap gedik nak tulis.
Jadinye banyak merapu dari cerita.ah.peduli ape?

Tadi lalu kat parklands otw pi umah cik ton.cantiknya umah2 2..tapi sori.bukan taste aku.
Cik mah tanye nape?jawapan simple.xmo umah batu .xmo duk kat Bandar.simple kan?

Simple mende.pas2 aku explain panjang lebar sampai cik ma malas dengar.gini aku explain kat dia.sila jangan rekod.bukan boleh pon nk rekod.bace sudala kan.

Cikmemy : aku maw buat umah kat kedah.umah tepi sawah.tadenye nk umah batu2 ni.semak serabut kepala jek.

Cikma : isyh.pakwe ko org utara ke?

Cikmemy : ah.celah mane pakwe aku datang?org johor ke,org Selangor ke.x kesah la.janji aku buat umah kat kedah.

Cikma : ish.banyak plak la kan duit ko nk beli tanah kat sane.

Cikmemy : ah.tyme 2 kan aku da kaye.huhu.(gelak muke bangge.)

Pas2 cikma da tak tanye pape.aku jek duk cite.

Aku maw duk kedah.umah kayu.kayu cengal okeh.dalam 2 pon perabut kayu sume.kayu jati.ala.macam umah pak sudin dalam cite jangan pandang belakang congkak 2.cantik kan?kalau boleh nak buat umah atas.ade tangge,ade beranda tinggi.fuh...

Umah 2 mesti kat sawah,apesal?sebab kat sawah banyak angin.luas.petang2 anak2 aku leh main layang2 ke.main kejar2 ke kat sawah 2.tade mase aku nak beli laptop ribu riban bagi diorang maen game.tak berkembang otak tul.

Pas2 blakang umah maw kasi banyak pokok buah.ah.ak jeles ar org lain asal musim buah dapat makan buah free,fresh lg,ak?peh.dulu buah kelapa sawit ade gak ar.skang?kilang jek byk.makan asap.makan debu leh la.

Ayam itik ?oh.2 mestilah.bukan kampungla takde mende 2 sume kan.buleh2..tapi tetap kene ade reban la.kengkadang jek aku lepaskan.kucing?oh sori.aku anti binatang menggesel.lain kali jela.

Lagi.aha.depan 2 ade pokok besar.bawah kasi 1 buaian.pas2 ade kusi meja (org jawe panggil ’pangkin’ kalau x silap).ni tuk bergosip sesame family.pas2 maw buat mini taman.sume pokok2 kampung.kire konsep umah 2 nnt memg ’real kampung ar..bestnye.syioknye.

Lagi?nanti arh sambung,mate da berair.nguap da 80 kali.bye2

~merapu.berangan dan mengantuk,ni la hasilnye.tadaa~

Tuesday, November 10, 2009

baby boy mucuk2..


oh.dapat anak buah baru,populasi family bertambah.
baby boy lagi.banyaknye hero kat umah aku.

ni pesan tok baby boy.bapak baby boy yg selalu main tenet tolong gtaw eh.
aaa..baby boy.jangan nakal2 macam abg2 kamu ye.
cepat tua nnt cik atul layan kamu.
baby boy cumel2 jek taw.
pipi da tembun da kasi lagik tembun eh.
lagi sedap cik atul nak cubit nnt.
cyg baby boy~

~anak org.anak sendiri tgula 5 ke 6 taun g~

gek.gek.gek.rindula

s.a.y.a s.u.d.a.h m.u.l.a r.i.n.d.u k.a.m.u
m.a.a.f.k.a.n s.a.ya s.e.b.a.b r.i.n.d.u k.a.m.u

~ah.jiwa jek ni.gedik sungguh~

Monday, November 9, 2009

luhur

Singkap kembali
Detik akhir bersama
Linangan airmataku menitis
Dalam pelukan
Dakapan yang terakhir
Mengalir darah membasahi bumi
Pergi yang tak kembali
Untuk selamanya
Segar indah namamu di hatiku

Perjuanganmu
Bagai lilin membakar
Bersinar menerangi kegelapan
Rela berkorban
Meredah onak berduri
Jasa baktimu sejernih air diQhali
Bersemadilah engkau
Aman di pusara
Sinar cahaya murni keramatmu
Berjihad biar menitis
Oh darah terakhir
Menjadi lambang cinta yang terluhur

Sayu dan pilu
Bermain di jiwaku
Hilangmu kini tiada pengganti
Hanya namamu tersemat di kalbuku
Menjadi satu kenangan abadi

notakaki : ni lagu okeh.lagu luhur by kamikaze.


~sampai bile2~

Sunday, November 8, 2009

bayar cash.tak de hutang2,

sume benda ade hikmahnye.
kite manusia tak yah susah2 fikir ape hikmah 2.
allah bagi yang terbaik tuk kite ..x yah nak pertikai.

tapi 2 la.selalu gak la aku ni payah nk terima kenyataan.
even aku pegang kuat2 sume bende ade hikmahnye 2, tapi aku selalu gak menyesal n fikir ape hikmah 2.bile aku nk taw ape hikmah 2...isyh!

tapi semalam aku dapat cash.cepat allah bgtaw aku ape hikmahnye dr keputusan yg aku wat.
ari jumaat ri 2 aku siyes tamaw balik.adelah smting yg aku nak wat kt utm 2.tapi sebab da janji nk tlg kak ani, aku ngn serbe salahnye balik umah.2 pon, 15 minit b4 balik, aku bley g kol cik tanye patotke aku balik..hmm..spanjang dlm bus aku memg duk sedih manjang.bley x smp kt rnr ayer itam, aku text cik, kate aku maw patah balik utm..cik pujuk aku, dia kata teruskan je la...hmm.hmm..hmmm.sedey!

smp umah afte gayut2 jap, aku tdo.2 pon tdo dlm sedih.sedih 2 aku bwk smp melaka sok nye.isk.isk.duk teringat jek mende yg aku tak wat lg kat utm 2.2 last chance aku nk wat mende 2 kat utm.so, bile ak tak wat, memg da xde peluang ag arh kan.isk.isk.sedey.

tapi malam 2, smp jek umah dr melaka, aku dpt taw 1 mende.mende yg wat aku lega.br aku sedar mende 2 adalah hikmah nye dr keputusan aku blik umah 2.rupenye, kalau aku tak balik, n stay kat utm, aku akan lg sedey.so, memg betul la keputusan aku balik ri 2..so, kesimpulannye,kejap jek allah gtaw ak pe hikmah dr keputusan aku amik 2..syukur.aku lega sangat.

jadi pasni, aku janji pada diri sendiri, aku tak maw dah pertikai ape yang tuhan nak bg kat aku.walaupon mende 2 perit, aku akan tempuh.sebab aku taw, setiap yang jadik 2 ade hikmahnye.sabar dan yakin je ngn kekuasaan Allah.


~aku rase aku da x bpe pandai nk mengarang.isyh~

utk 6 bulan

bertemu dan berpisah adat dunia.
tapi janji.sampai bila2 persahabatan ini tetap ada.
janji.janji.janji taw!

~hepi kamu,hepi aku~

Friday, November 6, 2009

bile aku tua nanti part 1

okeh.entry ke 3 tuk hari ni.kes bosan n malas nk wat pape..huhu

semua org kan ade dream masing2..ade plan ape nk wat bile tua nnt...
so, skrg aku maw cite ape aku nak wat mase tua nnt..

1st...kalau bab2 keje ni..aku tamaw la keje remote sensing ni semate...aku maw bukak bisnes...lalallalala..family bisnes.bukan pe.bisnes ni sebab tgk minat yang ade kat siblings aku sume...huhu

aku maw wat bisnes wedding plan..fully dr mule smp abis..kak ani tang hantaran2 ngn makan beradap..kak dayah tang andam..baju2 2 sume la..abg ijan lak khemah2 ..kire keje teknikal..kak mama.mestilah katering.beliau kan pandai masak..aku lak..sebab xmempunyai ape2 kemahiran yang spesel tang keje2 kawen ni, so, ak jadik bos jela..boleh dak?hehehe..

aku suke tgk wedding.bukan gatal nk kawen eh.aku suke tgk sebab cantik.mane ade pengantin x cantik kan?ri 2 aku selalu jek bukak blog kawen2 ni...best layan.cantek!huhu..sume member2 pelik.tapi xpe.ni minat aku.huhu

ok..abis tang bisnes segala..bile aku da tua nnt.da 55 kang aku maw duk umah jek..jage cucu.jage suami aku yang da tua gak 2.lalalala..ptg2 lak ak mesti wajib maw laki aku bawak jalan2 naik moto bwk cucu aku sorg..pusing2 kampung.duk tepi tali air(aku kan maw buat umah tepi sawah)..waa..dating mase tua nnt...syiok lagi 2 weh..

okeh.takat ni jek dulu aku cite.nnt aku sambung lagi.panjang2 pon.semak jek korg nk bace...huhu

~ni plan tua.plan mude?~


gek.gek,gek.xmahu balik

nak balik xnak balik.

oh malasnye nak balik.

tataw apesal kali ni malas giler nak balik.

selalunya sebulan b4 balik ak da semangat beli tiket bus.

pas2 duk tayang kat shaniza saje jeleskan dia.hehe.

tapi ni sok petang plan nak balik.sampai sekarang aku tak bli g tiket.kes amik risiko tul.ngat tiket g klang 2 byk ke cikmemy oi.

buku2 bilik baju sume aku x settle g.

nk sewa letak barang kat bilik pon ak x wat g

ntah.malas nak balik.siyes malas.

bukan sebab umah 2 x best.siyes best .tapi tetap malas nak kua dari utm ni

aaa...aaaa....aaaa..malasnye.apesal tak maw balik ni cik memy.

adeyh.kompem ah xmo balik.aku balik sabtu ahad jela nnt.sori shaniza tak dapat balik ngn ko.

omak..sori jugak.atul balik nnt eh..hihi~

~kalau x balik nak wat ape ntah sume kawan2 da balik.isyh!~

maaf

aku cuma nak minx maaf kat seorang yang telah salah anggap entry aku b4 ni..ak da delete da even entry 2 tade kene mengena pon ngn ko.kite xmo salah paham lagi taw.ko kawan aku.aku sayang ko.

~give me time~

Wednesday, November 4, 2009

aku rindu ke?

aku rindu widia wahyuni yang plg paham aku

aku rindu nabila yang selalu bg nasihat kat aku

aku rindu ainy yang selalu tegur ak direct

aku rindu fifi naby ila pali yang selalu wat aku gelak

aku rindu abu apek saber yang selalu nyanyi lagu merapu kat aku

aku rindu zila yang selalu ajar ak smp paham

aku rindu emma yang selalu wat aksi sengal

aku rindu nad ngn nana yang x pnh pertikai ape aku buat

aku rindu razis ngn unie yang selalu wat study grup ngn aku wid n zila

aku rindu pg ngan husaini yang selalu tanye nape aku tak senyum hari ni

aku rindu amai yang selalu layan ak borak kat lecture fizik

aku rindu bob yang suke menggedik ngadu lapar

aku rindu ayit yg selalu minum air kotak aku

aku rindu qila yang selalu suruh aku balik bilik

alu rindu intan yang suka cerita banyak

aku rindu alep alem bad yang selalu wat kelas aku idup

aku rindu.ye kan?

aku rindu pekja yang selalu wrestling aku

aku rindu sarol ngn mali yang selalu pakat kenekan aku

aku rindu jue yang selalu lepak ngan ak

aku rindu joyah yang selalu gadoh2 manje ngn aku.

aku rindu suryana yang selalu teman ak pi mane2 2

aku rindu atul yang bermotivasi betul 2

aku rindu aiza yang selalu tlg seludup tepon aku

aku rindu syeila yang suke buat cheer 2

aku rindu atie yang selalu urut aku 2

aku rindu ayu yang suke membebel kat aku 2

aku rindu baba yang selalu tolong ak 2

aku rindu arep budiman yang memg budiman 2

aku rindu apis yang suke tepon aku malam2 dulu 2

aku rindu anep yang suke wat lawak 2

aku rindu zuwey yang selalu pandang slek kat aku 2

aku rindu jebat yang selalu cakap bagaikan seorang bapak kat aku 2

aku rindu naim yang selalu gedik kat kelas 2

aku rindu sitah mazia yam yang x penah ignore aku 2

aku rindu noly yang jage aku macam anak dia

aku rindu kak zana kak ida kak wani kak nurul yang sangat best 2

siyesly.aku rindu.
aku rindu mereka yang betol2 membahagiakan aku ni
aku rindu zaman aku dgn mereka2 ni

sebab mereka2 maizatul macam ni skrg.
sebab mereka2 taw sape itu maizatul.
sebab mereka2 memang best.

maaf norraimi, x leh masuk dalam list rindu sebab hari2 da tgk muke ko.
yg x masuk dalam list 2 pon aku rindu gak sebenarnye.

~kompem aku rindu.kompem aku sayang.~

Tuesday, November 3, 2009

rasa macam2 tapi diri 1 ja,

okeh.mahu tulis macam2 .
sebab rase macam2 dan jadi mende macam2

kes 1 : fotogrametri sgt susah ok!ya.sangat menyesal sebab xmo bace jadah vertical 2 .dan2 2 la soalan kua paling banyak.incik razak,tolonglah jangan strict sgt tande paper nnt eh..plis.plis.plis.

kes 2 : praktis menjadi isteri.kredit utk cik sarah yang seperti sorg guru masakan.

kes 3 : x mahu abis sem ni.sebab sem ni sangat best.memang best~

kes 4 : maken x paham kenape ade org yang suka wat analisa sendiri.tade keje lain kah?nak tahu tanya.kan senang kan?dari duk wat analisa sendiri tanpe tawu ujung pangkal.pas2 timbul fitnah.yang payah org yang terkena bukan yang mengena

kes 5 : semakin hari semakin hepi .terima kasih kepada unta kura2 itik dan juga sandy si tupai .

kes 6 : perut kecik nafsu besar.teringen mahu makan ayam masak merah.udang sambal.ikan keli masak cili padi.siakap stim yang dipancing oleh abg ijan dan di stim oleh mak.kerang yang di panggang.baked cheese meatball.bakso kak seri.laksa yang kak ani masak.

kes 7 : masturah.bestfren kat kg accident lagi sekali.alhamdulillah xape2..mas, pasni beli keta la.xmo rempit lagi,bahaya.

kes 8 : terase seperti ingin pegi dating sebab suda lame x pi dating.tapi dgn sapa?

kes 9 : sangat rindu pada kawan2 lame.sangat2 pada widia, nabila jua ainy.tidak lupa pada joyah, pekja lipid, sarol buntal , jue itik , atie denggi, sue uncle rajah dan ramai lagi.

kes 10 : maw lepak di danga bay.tgk lampu malam2.mungkin leh main kuda di funfair itu.tolonglah teman saya kesitu.

kes 11 : rasa bersyukur sebab diberi kesedaran.kalau tak sampai bila2 pemikiran ditakuk lama.

kes 12 : terharu.terima kasih.selalu jek wat cikmemy rase terharu.nanges kang.isyh.

kes 13 : nak study programming.tapi pebende pon tataw.oh.ape nak jadik ni cikmemy?

oke.itu saja
masa belum tulis rase macam banyak maw tulis.bila da start tulis.blur tataw nk tulis pe.apekes?

~sume yg jadik, ade own reason nye,so, jgn pandai2 nk pertikai~


Monday, November 2, 2009

3 hari je lagi

banyaknye halangan.
dah la tinggal 3 hari.
tapi takpe.
mesti ade hikmahnye.

~kalau ade doremon, bolehla nk stop mase sekejap~

Sunday, November 1, 2009

cuti sem aku~

blum cti sem lg.

- mai,nnt ade gathering + mama rofa kawen kat jb..wajib pi! (dak mrsm)
-mai, meh pi picnic kat pd.(dak telok)
-atul, bile balik?7hb pi melaka jom (kak dayah)
-mesti kne jumpe wid nab eny.(kalau x, ade org majuk lagi)

ni baru 4...
n ak lak, tyme cuti ni, memg sgt2 mahu..

1. mahu lepak same masturah.(semgu mesti lepak same 3 kali)
2. mahu ke kedah jalan2 tgk sawah + g langkawi
3.mahu juge ke pahang jalan2 kat umah abg miey
5.mahu ke umah mali kat kkb..
6.mahu juga melepak buang mase menonton wayang tiap mggu kt bukit tggi
7.mahu ke muar (tempat yang aku bajet kampung halaman aku)
8.dan banyak lagi mahu dibuat.

berdasarkan bajet tahunan.duit pt ak tgal 4oo jek lagi..
cube ckp, macam mane aku maw pi sume2 tempat kat atas ni?

arggghhhh.......nampaknye.niat murni aku nak pi kedah,pi pahang terpakse dilupekan.
nak wat cmne..gathering 2 wajib pi,kalau x ngamuk la joyah nnt.

picnic 2 pulak.wajib gak la pi.kalau x bile lagi ak nak merapatkan semula frenship ak ngn member2 ak yang macam nk terputus sebab mat azam ngokngek 2.

ye.aku perlu berkorban.
kedah..kedah.,oh sawah padi ak.sori tak dapat datang.isk.isk

~ade sape2 maw sedekah duit wat berjoli tuk aku?~