Thursday, December 31, 2009

saya seorang jutawan.x caye sudah.

kisah benar seorang wanita
pada zaman muda remaja
sangat-sangat suka kata

"kan best kalau kawan dgn org lain.
bercinta dengan org lain.
tunang dengan org lain.
kawen dgn org lain."


sebab sangat suka cakap begini
akhirnya betul2 terjadi.
berkenal2,berkawan2 dgn orang lain
hubungan x menjadi.

bercinta pula dengan yang lain.
x sefahaman.putus di tengah jalan

bila kembali solo, dikenalkan pula dengan sorg jejaka
x penah ade rase cinta,
tapi bertunang juga.
hanya merancang tapi tuhan yang menentukan
dek kerana kemalangan.
si tunang kembali kepada pencipta.

wanita itu sudah dianggap seperti menantu
ibu si arwah sayang dah tak boleh berpisah.
lantas dijodohkan si wanita dengan cucunya sendiri.

jodoh pertemuan di tangan tuhan.
bersama cucu ibu si arwah tunang.
3 bulan perkenalan.
jodoh berkekalan sampai sekarang.

memang termakbul kata2 wanita ni.betulla kata2 2 satu doakan?

jadi pasni.
hari2 aku nak kata

kan best kalau umur 24 maizatul 2 da leh beli bmw.
dah boleh bawak mak pi sana sini
dah ade rumah sendiri.
dah berjaya jadik jutawan.
dah bahagia hidup.

~tahniah kpd si wanita sbb naik pangkat dah~


Wednesday, December 30, 2009

hikayat gigi.

1997
(sk kebun baru)

main congkak pagi tu.
loceng bunyi
balik kelas.
tgh jalan.dompet jatuh
kat depan tiang.

aku tunduk kutip
tiba2.
seorang budak lelaki.
lari2.
laju2.
rempuh aku.

muke terhantuk tiang.
bibir pecah.
gigi depan patah separuh.
oh.

jun 2009
(rumah bapak)

mengajar mat danish yang pelat menyebut dgn betul
sedang leka mengajar dan belajar.
tiba2 mat danish menegur.

eh.acik atul punye gigi takde.

aku?
giler tercabar.
budak kecik menegur.
petang tu jugak.
bentang proposal kat bapak.
kalau selama ni x kesah gigi takde.
tercabar punye pasal,
terus pi tampal.

oktober 2009
(bilik farah dan sarah)

makan chicken mcDeluxe
pap!
terpatah gigi yang baru ditampal
oh.gigiku hilang.

december 2009

sudah tak tahan
perlukan gigi baru tuk senyum lebar.
kebetulan
syaida syukor berjumpe dentist
ikut sekali
dan repair gigi
oh.sangat hepi.

da leh senyum lebar.x sabar nk tunjuk kat mat danish gigi baru.
kompem da xnk mkn chicken mcdeluxe lagi.


~kalau patah lagi, pakai gigi lembu bapak kata~


Monday, December 28, 2009

kebetulan bukan kesalahan.


ini memang kebetulan.
tiada unsur tokok tambahan.

dulu-dulu, entah bila la.
dah lupa.
lokasi kejadian : mid valley.
masa kejadian : cuti sem.

aku pegi dating sama pakwe.
tgk wayang cite alien vs predator.
sebelum balik.
aku ngan pakwe.
amik keputusan.
kami berpisah.
ah.ade sebab lah.

esoknye.
kawan baik aku.
pegi tempat yang same.
menonton cite yang same.
bersame lelaki yang berlainan.
sebelum balik.
amik keputusan yang same
mereka berpisah.

terbaik bukan?
memang kebetulan.
sebab masing2 x merancang.

kalau aku taw , aku plan pi same2 ngn kawan aku.
pas break up 2 leh la enjoy ubatkan hati sesame.
haih!


~sape tanye nape aku x suke pi mid.nah.ini jawapan~

Sunday, December 27, 2009

aku, bapak dan roti canai.



tingkatan 1 (2001)

aku mintak bapak masukkan aku ke asrama
jarak sekolah dengan rumah agak2 cuma 10 minit
dengan alasan, aku tak maw naik bus pegi sekolah.

duduk kat asrama time 2 memg heaven.

pagi2,
kak dayah sangkut breakfast dari rumah kat pagar asrama.
(beliau tgktan 4 mase 2 kat sekolah yg same,ulang alik ke sekolah)

tengahari.
kak zai bawak nasi berlauk yang mak masak untuk aku.
(beliau cikgu sekolah aku sesi petang.)

kadang2 kalau duit tiba2 kering,
aku pi bilik guru mintak kat kak ani.

sebab sekolah tu kat pekan kampung aku,
jadi kalau outing or pegi klinik.
aku akan singgah kedai2 yang bapak selalu pegi
selalunya kalau pukul 3, memang bapak ade,
dapat la minum free

pagi sabtu memang sangat bosan
jadi awal2 aku akan tepon umah

"bapak, esok pagi pegi pekan, belikan roti canai.nanti kita tunggu kat sekolah"

petang tu pulak
acara wajib
kalau tak aku duduk tak senang
mak ngn ayah mesti datang
dan memang tak pernah lupa bawak makanan
time 2 aku rase aku macam kedai stok makanan
setakat biskut2, kerepek2, buah2.
aku display je kat luar bagi semua telan
memang tak habis makan sorg

tingkatan 4 (2005) - sekarang
aku pindah sekolah ke muar.
masa minta izin nak pindah sekolah,
omak memang tak cakap banyak.

"kalau sekolah kat muar, mak datang mase hantar dengan hari grad je.kalau sanggup mak izinkan"

mak betul2 kota janji.
aku diajar idup berdikari.
cuti sem panjang orang lain mak bapak ambil.
aku tetap setia naik bas mayang sari .

sampai sekarang, aku da merantau pi negeri 9 ngan jb.
mak tetap dengan kata2 dia.
memang tak penah datang jenguk, ambik or whatever.

kesian kan aku?
tapi itu janji aku kat omak dulu.
redha jela.

ok.sebenarnye aku rindu omak + rindu zaman kemanjaan yang dulu.

~sejarah bolehke berulang?~


Saturday, December 26, 2009

jgn pandang sebelah mata.hanya kerna namaku wanita



ade seorang kaum adam bertanyakan soalan

"wajarkah aku beli hadiah kepada seorang hawa yang baru ku kenal."

jawapan aku mudah.

abang, kalau kamu berikan, aku tak jamin hubungan itu berkekalan.

tak salah beri penghargaan, beri kenangan
tapi jangan sampai berlebihan
kami kaum perempuan tak semua gilakan wang.
cukuplah sekadar kasih sayang
dan perasaan yang kau tak sia-siakan.

haih, sebab sorg, sume perempuan kene label kaki kikis wang.apelah punye pandangan.


~cinta itu indah kalau kena cara~

Friday, December 25, 2009

ini bukan kongkang.ini manusia

basic concept of mine

1. what u give, u get back
-hari ni kau buat baik kat org, nanti insyaallah org lain wat baik kat kau .
-hari ni kau dengki kat orang, jgn harap kau bahagia mase akan datang.

2. semua kesalahan boleh dimaafkan.
-tapi kalau da wat salah tak reti2 nak mintak maaf, silalah selamat jalan.

3. kalau nak diterima orang, ko kene terima org lain dulu
-manusia tak de yang sempurna.setiap kelemahan dan keistimewaan, itu kerja tuhan.kau siapa untuk pertikai kerja tuhan?

4. hidup ni bagai roda
-kadang2 kau kat atas, kadang2 kau kat bawah.sila terima dengan redha.
usaha tangga kejayaan.

5. sayang tu tak perlu diucap
- xperlu kau ucap sayang, kalau dibelakang mati2an kau tikam. cukuplah sekadar perbuatan yang buat hati senang, sendiri maw paham.

6. jangan menguji kesabaran
-kalau hari ini aku diam, itu bermakna aku simpan. jangan tambah kesusahan, hilang sabar,
kau yang makan pelempang.

7.manusia mempunyai perasaan
- hepi, emo, sedih, sume tu normal. dah jangan nak pertikai kalau orang emo. asal tak ganggu hidup kau ape nak heran.

8. honesty is the best policy
- tak perlu nak tipu sane sini. dengan alasan nak jage hati. eh, kalau kantoi, lagi parah luka berdarah.harap paham.

9.jangan rampas hak orang
- kalau berani rampas hak orang, sila lah berani utk kecewa mase akan datang.

10. sume orang ade life masing2.
- selagi kau bukan mak orang tu, selagi org tu takde buat kesalahan.kau totally takde hak nak pertikaikan.jangan bz body bahasa yang senang.


~kalau aku jalang, kau adalah setan~

Wednesday, December 23, 2009

entry campuran semacam rojak buah-buahan



aku terfikir semalam.
mase kelas remote sensing aplikasi daratan.
bolehke remote sensing diaplikasikan tuk detect org.
ke memg dah ade teknologi ni tapi aku yang taktaw sorg2.

kalaulah boleh diguna tuk detect orang.
mesti jenayah boleh kurang
jadi, hati pon senang kan?

paling penting, kalau lah dapat detect orang.
memang aku cari sape yang curi sabun basuh pinggan.
bodoh piang punya orang.

segmen gedik sampingan.
kalau selama ni aku x pernah heran
jarang nak segan
tapi bila encik yamashita bace blog aku depan2 semalam
muke aku terus kemerah-merahan.
malu beb!



kongkang.
haiwan kegilaanku sekarang.
tapi tiada kaitan dengan penulisan.

(ihsan google)

~rindu kenangan kat endang~



Monday, December 21, 2009

bumblebee pon tak transform camni~



kalau dulu..
kelas start kul 11..
tapi aku masih tegar tunggu bus
jalan kaki?
jangan haraplah walau dekat
15 minit lambat memang takdehal...

kalau dulu time lecture,
masih sakan sembang
masih sakan makan2
masih sakan sms
masih sakan on9 fb.
masih sakan tersengguk2

tapi hari ni
di kelas dr iB,
semua tu aku tinggalkan
transformasi habis-habisan
hanya sebab 1 pesanan

"kata kat yang balik lambat, yg ponteng kelas ni, pegi isi borang, tangguh je pengajian.boleh cuti lama mana pon nak"
(pesan dari dr iB, abe ja tolong sampai..kes ramai gile balik lambat termasuklah aku.ye.aku!)

~haihla.patotla result merudum.camni punye perangai~
eh maizatul.berubahlah..

Saturday, December 19, 2009

pakcik kayo!



petang tadi.
jalan2 ngan cikmalisa.

masuk body shop bukit indah
usha2 jek.
save budget ler.

usha punye usha.
promoter datang bg offer.
biaselah kan.
cakap macam2.
diskaun sane sini
voucher itu ini.

aku layankan jek.
bukan nak beli pon sebenarnye.
nak blah gitu jek dikate x sopan pule.
layan je la.
angguk2, iye2kan.
sebijik da cam burung belatuk.

sampai satu mase, dah berkire2 nak blah.
tapi promoter masih rancak bercerita.

cikmemy : xpela miss, lenkali saya datang lagi eh..

cik promoter : eh,kalau u xde duit, u boleh byr ngn credit card u..

fuhyoo..ade muke org kaye hari ni.
padahal pakai baju kemeja kotak2 rm20 dapat time sale.
kasut pon sem lepas nye.
beg, pakai asal ade.
aku x nmpk mane yg kayenye pon.

haha.
mungkin promoter 2 ade instinct ak kaya kot bile da tua nanti.

kata2 semangat tuk diri sendiri
sempena masuk sem baru

ye.1 hari nanti aku bakal menjadi kaya
kaya atas hasil titik peluh dan usaha aku sendiri
sebagai seorang remote sensing specialist.
dan aku janji hari ini.disini.aku akan berusaha.

~cita-cita setinggi langit~

Friday, December 18, 2009

saye menang moto~time kasih power root



assalamualaikum
name saya cikmemy
saye dah 20 tahun .
tapi masih takut2 nak bawak moto.
apekah?

moto.moto.
apesal la aku takut nak bwk ko
dulu.mase aku darjah 6, aku nk bwk ko dah.
tapi berat aku kurang sangat time 2.
dah bapak tak bagi.
takot x stabil moto 2, aku jatuh

pastu aku masuk asrama dah.
cube cakap bile mase aku nak belaja bawak ko.
cuti pon sekejap.banyak bende lain aku nak buat.

dah abis spm.aku da beriye nak bawak ko ni,
tapi aku keje lak..jadik nurse
dah byk plak patient yg eksiden moto.
meraung2.berdarah2 sane sini.patah tu patah ni.

oi patient, ko yg eksiden, pasai pa lak aku yg trauma nak bwk moto ni.
ceh!

adoila moto..
kalau lah aku berani bawak ko..
da sampai mane la aku merayau,
takat taman u tu, sehari 5 kali pon aku tibai.
ntah2 balik selangor pon aku bantai bawak ko

adoi.camne la ni..
nanti lau time nak praktikal camne.
aku mane la mampu nak beli keta lagi time 2.
moto bleyla.tapi tak gune gak lau takot bawak.
takkan aku nak duk kejar bus lagi.
lau bas ade takpe, lau takde?
nak menapak 10 batu?
mintak maap~

adoila.
camne ni.camne ni.camne ni.
risaunye aku

~bosan giler cuti!cik, jom pi danga naek kuda funfair jom~

Thursday, December 17, 2009

aku dan stesen bas klang



semalam
mase tunggu bus kat klang.
sorang2.
banyak bangla,indon.
tapi ape nak buat.
duduk jela.

duduk.tunggu
sekumpulan lelaki tuju kat bus yg aku nak naik tu
nampak ganas.
lagak kasar.
rock semacam.
seluar koyak2.
bawak barang banyak2.
siap bakul berikat2.
macam nak pindah umah pon ade gak.

aku?
tetibe rase ketakutan yang amat sangat.
sumpah!

pandang kiri kanan
aku sorang je perempuan
giler arh
macam mane ni?

relax.tenang cikmemy
alhamdulillah.
ade 1 family plak datang
4 5 org jugaklah
yang sorang umur dalam 17 tahun gitu
tangan kaki penuh berinai
siap lukis2
dressing mak aih
mekap tebal..

aku?
oo..baru pas kawen kot minah ni..

orang pandang2
tibe2 aku terdengar minah inai tu cakap kat family dia.

"mesti orang ingat aku baru pas kawen kan.hahaha
"

la...camni punye orang

kompem pasni ak fikir 2 3 kali lau nak dressing pelik2.
orang memandang, orang memikir
orang mungkin berkate.


~kalau xnak pakai baju, tu ko punye pasal~


Wednesday, December 16, 2009

surat2 chentaku utk korg2



aku tak pandai bermadah.
jadi kau bedal sajelah baca.

: : surat chenta pertama utk org2 kat umah : :

kamu2..
hari ini aku bakal meninggalkan umah.
mesti kamu2 sedih sebab ilang sorg tuk dibuli..
x usah berikan aku tangis rindu.
cukuplah kalau kamu bank in ke cimb ku.
gerenti.new year ni aku pulang menemui mu

: : surat chenta kedua utk pelanggan2 kedai makan ku : :

kamu2..
sepanjang peninggalanku,
tiada apa yang aku harapkan dari kamu.
cuma, datanglah selalu agar bertambah duit bapakku
dan nanti lebihlah duit poketku.

: : surat chenta ketiga utk pakcik bus : :

pakcik..
kiranya ini kali ke berape aku menaiki bus kamu pon aku tak tahu.
kamu harus bangga dapat pelanggan sesetia aku.
oleh itu, aku harap janganlah kamu memandu laju.
kerana aku mahu berumah tangga dulu.

: : surat chenta keempat utk abg cict : :

abg..
masihkah dikau ingat akan janjimu sem lepas tuk masukkan internet connection di bilikku,
saban hari aku menunggu, namun hampa..
janji tinggal janji
abg..
bukan aku mahu mengungkit, tapi kamu harus adil abg.
kenapa bilik2 lain tiada masalah, tapi di bilikku tak dapat connect jua..
janganlah begini abg..
yuran ku sama jua seperti yang lain..
namun, mengapa cuma aku yang tak dapat connect ..
x adil..

: : surat chenta kelima utk penjenguk2 blog ku : :

aku hanya boleh katakan,
kalau lama tiada berita dariku,
tolong salahkan abg cict diatas.huh.
oh lupa, aku harap kamu2 sihat2 selalu.


ok lah,aku da nak blah dr umah ni
selamat tinggal selangor
aku pasti rindu.

~dah lama x berjiwang, skil hilang~

Tuesday, December 15, 2009

jangan bagi duit kat dia ok?



hari 2 aku pi pasar kat kampung aku.pasar malam.
jalan punye jalan,
aku ternampak pemandangan yang x sedap dipandang.

aduh!
pasar malam dikampung dah mule bersepah dgn pengemis2 sindiket
takde tangan, takde kaki, jari diputuskan.

kesian.memang kesian.
yela.bukan diorang nak jadik cam 2.
takde orang yang dilahirkan nak idup macam 2 kan..

tapi tu lah..
itu jalan hidup yang dah ditentukan tuk dorg.
yang pastinya,
dalang2 sindiket pengemis ni memang teruk
tak de hati perut.takde akal.

aku siyes..
tak leh nk tgk pengemis.
sebab aku sedih sendiri nnt
x dapat nk tlg dorg pape.

jadi, ape yang aku nak cakap kat sini sebenarnye,
kalau lah korg terserempak dgn pengemis2 ni,
tolonglah,
janganlah bagi duit..
bagi duit, maknenye, korg tolong memajukan kepala2 sindiket ni jek
duit 2 nnt bukan dapat kt pengemis 2 pon...

jadi, aku sarankan, kalau korg berniat tuk menolong pengemis2 ni,
korang bagila makanan ke, pakaian ke,
atleast, kompem2 la mknn 2 dorg mkn time 2 kan.
dan kalau korg mampu, selamatkan dan kuarkanlah dorg dari
masalah ni..

tu jek.

~jauhkan lah kami dan keluarga kami dari musibah seperti ini~

cikgu, saya nak gi tandas...




dari kecik zaman hingusan dulu sampai la time amik spm,
cita2 aku cuma satu.

nak jadik cikgu..

masa sekolah, aku fikir jadik cikgu keja paling senang.
keje bape jam je.
budak cuti, kita cuti.
masuk kelas, ajar2 sket, potpet sekejap, bagi latihan,kutip buku, tanda.
ha.kan senang.

kalau jadi cikgu,
takdelah penat2 nak jenguk site,
takdelah nak manis mulut deal ngn client sane sini.
tak payahla nak mekap tebal2 kasi market company.
senang kan.

aku fikir gak, lau jadik cikgu,
bleyla aku revenge balik kat anak2 dak2 sekola ak yg giat bahan aku tu
lau mak bapak dia x puas hati ak nak jawap gini je..

~incik, puan, ini namenye karma
dulu sape suh ko buli aku,revenge ar..padan muke lu~


huisy..best 2 kalau wat gitu..
memang makin berkobar2 la niat murni aku nak jadi cikgu time 2..

pas abis spm,
nak dijadikan cerita, 1 hari aku lepak umah kakak aku.

aku duk layan tv.
kakak aku lak duk sebok mark paper anak murid dia.

layan punya layan tv.tiba2 aku dengar akak aku cakap sendiri..
duk mengeluh.salahkan diri sendiri..

hmm..budak2 ni..aku da ajar betul2 da aku rase.aku da bgtaw camne nak buat bende ni
aku da buat macam2 bagi dorg paham .aku yang tak reti mengajar ke budak2 ni yang kurang belajar. soalan senang macam ni pon tak boleh nak jawap.salah aku ni.
(ni yg akak aku duk ngeluh 2)


syahdu siot ayat dia..
aku?
tergamam sendiri.

bukan senang rupanya nak jadi cikgu ni.
bukan setakat nak ajar anak org gitu gini
tapi nak bentuk dak2 2 jadik berguna.yg leh bangunkan negara
yg ade sahsiah tinggi, yang x menyusahkan masyarakat nanti.
ha.bukan senang.

yang pastinya, lepas kejadian tu, aku langsung tak nak jadik cikgu
siap doa hari2 biar permohonan cikgu yg ak apply 2 kene reject

dan alhamdulillah doa aku dimakbulkan.

~agak2 lau dr maged tanda paper exam aku, dia mengeluh ke gelak tak suda?~



Sunday, December 13, 2009

sepetang bersame incik bapak.



petang semalam

lepak2 depan umah, makan kopok lekor

bersame bapak..

sambil2 menikmati pemandangan jalanraye yang x indah langsung tu

sedang duk borak...

lalu 1 motor..

anak dare bawak ooo..

cun.

memang cun.

berbaju kurung

tudung?x ah..dia pakai selendang

berbelit2 sampai cam nak tercekik ...

sape tgk kompem mintak nombor punye.

aku dgn bapak apelagi, usha la...

usha punya usha

fuhh..kain dia..

terangkat sampai peha...

rezeki.rezeki memang ...

tiba2...

bapak kata kat aku

PAKAI KAIN, TAPI KAINNYE TERCABUT PULAK.

korg rase aku bg respon pe tyme 2?huhuhu

kesimpulannye,

sape2 naik motor,pandai2 la cover...

sekian.


disamping mengutuk, aku taw sebenarnye bapak nasihat kat aku.wuhuu...kompem pasni tamo naik moto pakai baju kurung.censored!

~nasib baik peha tu bersih,lau berkudis?~

Saturday, December 12, 2009

wa skodeng lu, lu skodeng wa la plak...

menjadi seorang stalker bukan lah payah.
senang.
x perlu ke universiti untuk mengambil ijazah sarjana muda stalker.
x perlu ape2 kelayakan mahupon bakat2 tersembunyi
x perlu juga meminjam duit ptptn atau memohon biasiswa jpa utk belajar menjadi stalker.
jangan risau.stalker juga x mengira umur mahupon pangkat.
adik2 , kakak2, abg2, makcik2, atok2,dato'2, datin2.
semua layak tuk menjadi stalker.

kenape aku katekan menjadi stalker tak payah.
sebabnye, kamu tidak perlu berbelanja besar.
di zaman it yg serbe canggih ni, kamu hanye perlukan sebijik laptop dan juge internet connection
kalau mahu kerje2 peng stalker an kamu lebih berjaya, gunalah streamyx.laju sikit
x pon , jika kamu duduk di lembah klang, p1w1max sangatlah berbaloi.
aku sarankan, jangan pakai berukband celcom , maxis mahupon digi yang sentiasa ade org kuning mengikut 2.
sebab berukband ni sume amatlah mengecewakan dan boleh mematikan niat kerja yg kamu mahu lakukan 2..

bagaimana mahu memulakan kerja2 sebagai seorang stalker di zaman it ni?
mudah.
kamu bukak saje mozilla dan sila google name org yg dikehendaki.
lebih mudah kalau kamu mempunyai acc facebook, myspace,frenster,twitter
oh lupa, kerja2 juga lebh berhasil kalau kamu mencari link blog org yg dikendaki.
kerana di blog lebh byk dan panjang info yg blh di cari

seterusnya, utk menjadi stalker yg hebat, agung dan ulung, kamu perlulah mempunyai sifat sabar yg sangat menebal dalam diri.kalau boleh, ape saje perkara yg ade kaitan dgn org dikehendaki, tlglah klik.takut2 kalau x diklik, kamu bley terlepas info..rugikan?

okelah.rasenye, cukup pelajaran hari ni...kepada sesiapa yang berminat menjadi stalker, aku ucapkan selamat berjaya...

tapi, sebelum aku mengundurkan diri, ingin aku persoalkan 1 persoalan utk hari ini.
persoalannye, mengapekah dan apekah benefit nye menjadi seorang stalker?taw kah kamu2 yg menjadi stalker ni,kamu2 amat menyesakkan minda.menyerabutkan keadaan, dan menyebabkan tersebar nye fitnah dengan meluas.
fikir2kan.dan selamat lah beramal.

daripada ko jadik stalker, tataw fakta yg ko cri 2 betul ke tak.baik ko tanye terus kat org 2,x yah nak menyusahkan org dengan fitnah2 yg ko wat hasil dari keje as stalker ko 2.wat menambahkn dosa.

~makan pang nak?~

mungkin agak berinformasi...

tgk berita pasal blogger .dikatakan bl0gger perlu lebh beretika dan memberi informasi kepada readers..nah.amik ni.kre informasi gak kan?layan.....

mase aku form 5 dulu,ak dijangkiti 1 penyakit yg pelik tp x pelik la sebenarnye.
mule2 peha rse gatal2..sakit..x lame pas 2 tumbuh bintik2 berair lak 2..aku stat gelabah dah tyme 2..nak gtaw kawan2 malu.takut2 la kalau ni kudis ke kurap ke ape ke.malu ar beb kalau ade kudis.jatuh saham oo..

last2 aku simpan la sakit ni dalam seminggu..bintik2 berair 2 ak duk pecah2 kn dgn harapan sembuh la nnt..
haram!
jangankan sembuh,maken merebak adelah..last, aku da tak tahan.memang sakit giler..

selalunye kalau sakit, kitorg dihantar pegi klinik kat pekan bakri jek.memg failed la klinik tu.siyes failed.sebab da saket sgt dan aku yg scr jujurnye meragui klinik 2, pi la demand kat pak lah si pembawa van maktab kitorg...ak PAKSA dia anta g klinik kat muar .pedulik ape.sakit punye pasal kan...

sampai kat klinik, aku terus amik no.mase tu adelah lebh kurang 10++ dak maktab yg g klinik ngn aku gak.ak dpt no 1st antara dorg.so, aku masuk dululah kan..ha..utk pengetahuan korg, klinik 2 ade 3 doktor..doktor yg aku dapat ni dr india.lelaki.agak tua la..

mase dalam bilik dr selepas di check up..

cikmemy : dr.dr..saya sakit ape?

dr : awak nak jadi ape nnt?

cikmemy yg agak blur : haaa?????sy nak jadik engineer..

dr : ok.sbb awk nk jadi engineer, jadi dr tanak bgtaw awk sakit ape..

cikmemy : erk..ala dr..bgtaw la.sy malu la nnt kawan2 tye nak jawap pe. ni kudis ke dr?

dr
: awak ni....ini namenye herpes..awak taw x herpes 2 ape..

cikmemy
: haaaaa.herpes?ape tu..

dr
: org melayu panggil kayap...taw x kayap 2 ape?

cikmemy
: ooo..kayap.cmne leh kene kayap ni dr?sebab kebersihan ke..

dr
: x la.takde kaitan pon dgn kebersihan..kayap ni jadi sebab cacar air dulu tak abis keluar, jadi,virus2 nye tersimpan dalam otot n skrg dy kuar la dalam bentuk kayap.awk penah x kne cacar air ni?

cikmemy : penah.mase umur 2 tahun..dia jangkit ke nanti dr?

dr
: x..ini bkn penyakit berjangkit.skrg awk kene kat peha kiri kan?jgn risau.peha kanan awk pon x kan terjangkit.skrg dr bg surat,awk bwk surat ni g hospital pegi kat klinik pakar.ptg ni jugak.

woahh..lame tul duk dalam bilik dr 2..ngatkn da setel.sekali kene g hospital da.tyme 2 dalam kepala cume pikir.serius ke sakit ni?macam x jek..huhu .aku kuar jek dr bilik dr, kwn2 ak yg 10 org 2 da siap amik ubat kat farmasi n pandang ak ngn muke pelik.yela.aku masuk bilik dr paling awal kan.

aku g hospital pas 2.sorg2.sesat?x yah cerite la..rase macam main explorace kat hospital 2..
sampai jek aku kat klinik pakar sakit kulit 2, ak x cakap byk, trus bg surat.pas dia bace surat, dia x byk cakap gak, terus bawak ak pi tempat agak tersorok
n suh aku angkat kain tunjuk mane sakit 2...

aku memg salute la care kerje staf hospital muar ni.pantas dan tangkas.pas dorg tgk jek kaki aku, nurse 2 terus panggil dr, n dy trus berlari2an mengambil ubat tuk aku...n aku dibawak masuk kat 1 bilik..kat bilik 2, peha aku diletak ubat.banyak la step nye...sambil2 2 nurse membebel la jugak..

nurse : bpe lame da kamu kne ni?

cikmemy : da semggu..

nurse
: ya allah.lamenye.kenape x pegi klinik.

cikmemy
: malu..

nurse
: (membebel panjang ok!)ni kamu pegi la balik kg.duk kat kg.

cikmemy
: eh mane bley nurse..sy ngh exam ni..

nurse
: (sambung membebel lagi)bahaya ni,kamu taw x penyakit ni leh bw kepada kematian lau lambat dirawat?lainkali jangan simpan2 lagi.

cikmemy
: kematian lau lambat dirawat?erk...(trus diam.takot oo)

pas abis sesi rawatan dan bebelan aku pon pulang..dgn dihadiahi beg2 plastik yg berisi ubat yg sgt banyak...

ok lah.aku pon da penat taip, jadik korg tlg lah bg kesimpulannye...

p/s : pasni lau ade member korg kene kayap, jgn nak kate dorg pengotor ke ape eh..
lagi 1 , tlg lah pi klinik lau sakit.sygilah diri sendiri

~perlu lebih serius lepas ni~

Thursday, December 10, 2009

cakap besar lg...

hari tu...

cikmemy : aku rase macam nak demam la cik.lembik je ha badan ni.da mule pening2..
cik : tu la ko.antibodi lemah.aku antibodi kuat.payah nak demam..

beberape hari pas 2..

cik : mai..aku demam..

mase cik tgh demam ..

cikmemy : ha.antibodi x kuat ni.2 la.maen ujan lagi.aku lak x jadi demam.antibodi kuat.blablablablablablablabla...

skrg cik da baek demam..

tapi aku lak yg demam...
sampai bengkak tonsil ni ..payah nak cakap.payah nak makan.

kesimpulannye?
korg sendirila tlg simpulkan..

~ubat demam paling mujarab = orea mc flurry + cendol wak kayah.terbaik!~

Wednesday, December 9, 2009

name aku minah.name kau bedah ke?

Hari ni aku smbung balik masukkn data2 student.
aku tgk student2 skrg name kemain advance.
riska diana. amirah mudrikah.eana eazatty.
amik ko.nak sebut pon berbelit..

cakap pasal name.skrg ni, org bile dapat baby mulelah duk pikir nak kasi name yg best2..yg unik.kalau bley name 2 anak dia sorg jek yg pakai. kadang2 sampai da 2 mggu anak 2 x bername.kes mak bapak bingung nak kasi name pe.

name aku, senang je..MAIZATUL AKMA.kalau ikut sejarah dahulu kala.diceritakan yg name aku ni, hasil dari rekaan ulung kakak2 n sepupu aku.tyme 2 dorg sangat teruja dapat adik baru(ini rekaan.haha).kakak n sepupu aku(tyme 2 dorg da besar2.) da bagi name MAIZATUL.tapi sebab cam pendek n mayb time 2 da stat trend bagi name anak pjg2, so dorg pon mulelah pikir nak bagi 2nd name ak pe..pikir punye pikir, tyme 2, kakak ak punye boya pren name AKMAL.so, apelagi.demi kecintaan agung dat tyme, dorg pon tibaila letak name AKMA kat belakang maizatul 2..jadikla name ak maizatul akma.holoh.holoh.sedapnye la name kan.haha.

tapi,walaubagaimanapon, name yang sedap ni memg jarang digunapakai..abg2 n kakak2 ak dr dulu lagi panggil ATULLEKGONJENG.hampeh sungguh mereka2 2..mak lak panggil aku ADIK.cumel kan.cumel kan.bapak lak panggil AHCHUN sbb mase kecik2 sebijik cam anak tokey ah lek yang anta tepung kat umah 2..skrg?anak muthusamy lagi putih nak banding ak. ceh.

kwn2 ak lak.name dorg bagi lagi advance.mamai, kuceng, mabok, norraimi panggil aku tuhuceng,farah lak, panggil ak, rumet.ha.amik ko...tapi xpe.ak x kesah pon.
ape ade pade name kan...

cakap pasal name lagi, aku suke betol tgk couple2 yg name lebh kurang same.
cthnye,

syakir-syakira
amir-amira
faiz-faizah
syafiq-syafiqah

sweet kan gitu..
aku teringen gak gitu.kire kalau aku,ley la pakai
akmal-akma
tapi aku x suke lak name akmal.apekes?

pasal name lagi, dulu2 mase zaman cintan cintun, aku selalu kate kat si bongek 2, lau ak xde jodoh ngan dia, aku nak gune name dia letak kat depan name anak
aku nnt.kire mcm mengenang zaman silam la kunun..kes nk show kecintaan agung.kes senang la kwn2 ak nak detect ak kawen ngn sape.tapi tu dulu lah.sekarang, jangan harap...nak sebut name pon x hengen..

name.name.name.1 bende yang semua org ade,yang sume bende mesti ade.kalau korg ade jumpe pape bende yang takde name sile bgtaw ak.kompem takde.kan.kan...ha..lg 1..kalau korg2 ade name best, bagi kat aku leh..saje suke nak wat koleksi.nanti lau kakak ak beranak, leh la aku bg idea da x payah nak pikir susah da..eh.oklah, panjang lak merapu.sekian dari aku, tentang name.bye2 uollzz..(gedik sungguh!)

.....hadoi.manyak lagi name nak ditaip ni.oi mak bapak budak.lenkali letak name anak senang2 sket.lenguh ak nak menaip name berbelit2 ni.haisyoo.....

~muhammad syakir azrin.maisara syakirah~




Sunday, December 6, 2009

kalau perut lembu ade 4, perut cikmemy?


mahu keluar berjalan2.
buka almari.
selongkar baju.
semua baju da selalu pakai.

duduk di katil.
berfikir.
dimana baju2 baru.
ok.sem ni cume beli 1 baju baru.

berfikir lagi.
mane pegi duit2 kerajaan 2..

beli buku?
tak.fotostat je.

pergi bercuti?
tak.paling jauh g kota tinggi

shopping?
kan da kate beli 1 baju je

simpan?
cuma 400 je.

dah tu?

berfikir.dan terus berfikir lagi.
.
.
.
.
.
.
.
ok.dah dapat jawapan

menu harian kat utm.

pukul 7 pagi : roti bakar + telur scramble + sosej kdg2
pukul 10 pagi : nasi campur.
pukul 1 tghri : kuih2. bebola.mknn picisan beli depan library
pukul 5 ptg : nasi goreng 3.50
pukul 11 mlm: burger daging spesel.takde telur takmo beli

bila xde esaimen.waktu2 senggang

lepak2 kat mamak.(kompem la makan.)
kadang2 di endang layan ayam penyet
selalu2 mengkayekan tokey mcd jusco tmn u
dan banyak lagi malas nak ditulis.
oh lupa.burgerking yang baru dibuka.

bila rase maw menjadi isteri sempurna
praktis masak memasak di bilik.

menu :
kadang2 udang
selalu2 spageti
cucur x leh tinggal.
dan banyak lg yg memg kos bahan mahal2...

puas hati.patotla duit abis

~yang penting berat den maintain~




kerana...........

CINTA by khabir bathia

dato' rahim razali ...

isteri adalah anugerah, bukan hak milik
.
.
.
.
.
.
.
.
.

HIDUP by maizatul akma

semua yang kumiliki hanya sementara, anugerah,
pinjaman dari yang maha Esa...



~hargai selagi ada.kenang bila pergi~

Saturday, December 5, 2009

ini sarol, bukan angelina jolie lah.


lu olang ade penah nampak ini bulak x?kalau ade nampak.tulun kasi tembak.ini bulak manyak kuat buli meh.wa ale jumpe ini bulak salol balol mase wa pom 4.itu masa aa, wa duduk sebelah dia.dia pandang wa.wa pandang dia.wa tanye ape name lu ha bulak..dia ade jawap.name wa, sahrul akma.wa jadi pelek.ini bulak pakai tudung apa pasat nama dia manyak jantan oo..

ini bulak aa.wa crita sama lu olang.ini bulak manyak kuat buli meh.wa duduk sama dia 2 taun dekat itu kelas sc13 wa asyik kne buli. ini bulak talak panggel wa mai, tapi ini bulak panggil wa KUCING MABOK sbb wa jalan talak lurus kadang2.wa lase sgt geram jadi wa panggil dia SALOL BALOL BUNTAL BERBIBIR BESAR ..wa punya kawan lain juga ada bagi name lain kat dy seperti butet la bupen la wa pon suda lupa.

kadang2 oo kalau wa jalan2 sama dia dekat itu soping complex, bulak ini sama lagi sorg kwn wa name malisa suka suluh wa naik escalator dulu.lepas wa naik.da sampai atas wa ade tgk ini bulak maseh dekat bawah manyak syiok gelakkan wa.kadang2 lagi jahat bila wa masuk mane2 kedai.ini bulak jalan lambat2..bila wa da masuk, ini bulak pegi menyorok.wa macam mabok nnt kene pigi cali ini bulak,,haiyoo.wa memg selalu kene gelak..

dulu2 ar,mase kat hostel wa talak sama blok dgn dia.tapi dia ada duduk dkt2 same itu bulak name paezah yg suke kate dia masok zaok(bukan zouk.ZAOK OK!) wa cakap same lu olang.ini 2 olang bulak aaa, paezah sama salol ari2 juga keje wrestling dalam bilik macam the rock sama stonecold.tapi wa bgtaw lu.ini bulak talak penah menang..selalu pagi2 datang kelas dia mesti mengadu sama wa.ade penah 1 ari wa penah tgk dekat tangan dia ada itu bekas gigi.itu paezah suda kasi wrestling sama dia pakai gigi la wa lase..haiyoo

walaubagaimanapun.wa maw kasi taw lu olang.walaopon nampak machiam wa selalu kne buli, salol selalu kne wrestling tapi sebenar2nye wa,salol, paezah sama mali sangatla rapat itu masa.bukan ini saja lo.ramai lagi seperti joyah , amy , atie kuat tido , aiza ,suliyana uncle rajah, atul, syeila mambo, ayu robear sama itu juadilah memg kawan baik.kita orang manyak unite oo.talak geng2.tale best la geng2.kita kan 1 malaysia..

kalau lu olang pelasan wa dekat atas manyak cita pasal itu salol buntal.wa crita manyak bukan sebab wa jatuh cinta pandang pertama dekat dia tapi ini hali birthday dia oo..dia sikalang sulah 20 taun.sulah manyak besar.sulah buleh kawen.

jadi aa, sempene hali jadi lu ar salol, wa maw minx maap sebab wa tale adiah nak bagi kat lu.tapi wa cuma maw cakap 1 bende yang wa talak penah cakap selama 4 taun wa kawan same lu.wa tale maw cakap manyak2 cuma wa maw cakap
WA SAYANG SAME LU MANYAK2.WA LINDU LU JUGAK MANYAK2 OO..MUUAHHH
.
(wa pakse lu suka wa kata sayang lu neh.taw.taw.)

okehla.wa sulah penat sama x ale idea lagi maw tulis ape. ok la.wa sulah ngantuk.bye2...

~menelefon sarol buntal di tgh malam yg dingin ini.
suhu badan tiba2 naik dek kerana gelak tak berhenti sampai muka merah2
perut rasa senak paru2 payah nak bernafas.hambik ko..~

Friday, December 4, 2009

1500 jek...

satu petang dingin2 musim ujan...

pakcik unknown cikmemy tak kenal datang kedai...borak2 kampung cerite pasal anak memasing...

pakcik : da bulan doblas.da nak mule sekolah.anak2 aku nak kene dibelikan baju sekolah baru.kasut baru.beg baru.banyak duit kene gune ni kak..pening2..

omak : anak aku tinggal sorang yang sekolah.x payah dibelikan baju sekolah.x payah dibelikan beg sekolah.tapi yuran sekolah nye aje da 1500....

tibe2 cikmemy rase pasni kne belaja betul2 da xleh main2 da...
sekarang cikmemy sedang membina mood nak masuk sem baru...
sedang bersiap sedia dengan plan2 dan strategi baru..
semangat.semangat.

~ah tak kire nak balik lambat jugak.lalalalalala~

Thursday, December 3, 2009

bapak den pulok...

.sebab sedang di rumah jadik cume ade crite pasal omak ngn bapak.harap maklum.

1 hari mase bulan puasa.
lokasi : kat u la...

cikmemy (mood menggedik) : hello..ayah.ayah.arini ayah makan lauk ape buka puase...

bapak : ayah makan blablablablabla(cikmemy da lupa sebenarnye)

cikmemy : ala.sedapnye...anta la sket.anta la.anta la.cian anak ayah ni makan hari2 kene beli..anta la yah...kalau ayah x anta kat anak bongsu ayah ni.ayah nak anta kat anak bongsu sape lagi kan...kan...

bapak : ha..ye la ayah anta.nanti mase buka tepon ayah.ayah anta bau nye pakai tepon nanti..

~cumel jek bapak .melayan gedik anak dia neh~
(bapak cikmemy umur da 66 da)

Wednesday, December 2, 2009

omak den ...

xtvt : lepak2 petang bersama omak n bapak
topik : kawan lelaki n perempuan semasa belajar
lokasi : bilik omak n bapak
panel perbincangan :
omak
bapak
cikmemy

cikmemy : omak, x sangke ea rupenye kak dayah 2 mase belaja pendiam orgnye.ingtkn dia jenis gedik2 machiam dy gedik ngn kite (gosip mengenai kakak sendiri)

omak : yeke.mane ko taw?

cikmemy : dia la yg gtaw.x sangke

omak : xpela.becok2 pon bukannye untung ape

bapak yang tibe2 menyampuk sambil tido tipu2 : ha.dia ikut perangai bapak la 2.
bapak dulu tyme ade makwe, kalau berdua banyak cakapla.kalau ramai2 memang macam x kenal

cikmemy : ooo..bapak malu2 eh..heheheh

bapak : bukan malu.buat pe nk tunjuk kat semua org...hehe

omak : mak ni kawan perempuan ramaila.kawan lelaki takde langsung.BAPAK KO NI JELA KAWAN LELAKI MAK DARI DULU SAMPAI SEKARANG....

tibe2 cikmemy terfikir.kan best kalau cikmemy machiam omak. setia.cinta pertama sampai ke tua...

~tapi memang x mungkin jadi kat aku la kan.cinta pertama sudah ak buang ke longkang.tahniah maizatul~