Thursday, December 23, 2010

ayat2 manis gua utk para jejaka,...



semalam, kakak gua tanye tips berhenti rokok
ok.bukan kakak gua yang isap rokok.
tapi laki dia merangkap abang ipar gua, encik tyco.

gua takdelah tips pon nak bagi lu orang bace.
tapi, bile gua kawan dengan mamat2 isap rokok ni,
adelah sket2 usaha gua memberentikan rokok dorang
bukan pe.busuk taw bau rokok.
da la busuk, gigi kuning, bibir itam.tak seksi betul!

dulu gua rapat ngan sorang mamat ni
name dia eman.
rajin jugakla dia kol msg sebab dpt free
dia tegar aaa...sehari tak dapat 10 batang tak sah
gua cakap macam ni jek
"lu, kalau nak kol gua lagi esok, hari ni isap rokok kurangkan sebatang"
esoknye kalau dia isap rokok tak kurang sebatang, gua membebel 18 jam la kan...

bile lepak ngan member lelaki gua plak
3 jam lepak, mahu abis 7 8 batang
jadi, agak2 da banyak sangat dia isap,
gua buat2 pening (oh.memang pening sebenarnye)
bukan pe, selagi gua tak buat camtu, selagi tu la dia duk isap.
mane tahan beb...

mase ngan exbuayapren pulak, gua selalu buat gini
malam sebelum kuar dating,gua selalu tanye kat dia
"lu esok nak rokok berape kotak?gua belikan siap2 malam ni"
perli kene kasi baik punye~
kompem esok, sehari dia dating ngan gua, rokok pon tak berani bawak

dengan best fren gua lak
aku selalu tolong kire n bajetkan gaji dia
pastu gua duk psiko dia kate brape banyak duit gaji dia ilang beli rokok
hari2 la gua duk bebel kat dia kate brape banyak duit dia hangus
memanglah macam annoying asyik membebel
tapi gua sayang kawan2 gua
gua taknak bile umur gua 40 tahun, gua kene jenguk dorang kat hospital
ye tak?

tu lah sedikit sebanyak cara gua kurangkan rokok member2 gua
nak berenti memang susah
tapi alhamdulillah,bestfren gua dah berenti isap rokok
tak tawlah sebab ape
tapi gua suke la rase tak sia2 gua bebel kat dia

so, lu orang apelagi.bawak2la kurang2kan rokok
dari duk isap rokok, baik simpan duit belanje gua.
ye tak?

~gua memang angin kalau gua beriye nak berentikan rokok member gua , tapi ade orang lain duk nak belikan rokok untuk dia.macam HARAM!~


Monday, December 20, 2010

senyum sampai telinga terus ke kaki~



hai hai hai
i'm back!
2 minggu tanpa update dek kerana celcom broadband nye coverage area setapak jaya macam HAREM!
kenapa di setapak jaya
kerana menyambung kem ukur remote sensing kedua disana

berakhir sudah kem ukur hari jumaat yang lepas bermakne berakhir jugaklah sem 5 aku kat utm
macam2 bende jadik sem ni
dan kebanyakkan nye memang sedih
sebab tu la sem ni jarang update blog
asal update,emo, asal emo, update
tak kuase nyah gitu~

sem ni jugak, alhamdulillah result naik
terima kasih kepada manusia2 yang memberi masalah ,
mengecewakan serta membuat aku sedih.
kerana kalian, aku jadik geram
kerana geram,
aku study sungguh~
so, tenkiu very much!
lain kali buat lagi, mungkin aku dapat 4 flat barangkali

walaupon sedih, sem ni jugak banyak menghabiskan duit aku
kerja berjalan sakan dengan cik malisa sepanjang sem
ke taiwan bersama kosmate
duit rm2 masih sempat makan besar kat austin dengan jiran2
berjalan tiap malam semasa menginap di setapak jaya bersama ery dan jiran2
tgk wayang seminggu 3 kali walaupon duit tinggal berapa keping
berjumpa semula dengan ex buayapren dan adik2 yang sudah terpisah lame
oh.bahagia rupanye hidup ini ye!
tahniah kerana boros maizatul!

apepon syukur kepada Allah kerana walaupon awal sem penuh dengan tangisan, akhir sem penuh dengan senyuman
aku harap kebahagiaan dan ketenangan ini berkekalan
mungkin jalan yang aku pilih ini mengecewakan segelintir pihak
tapi, aku mengambil pendekatan yang aku rase wajar iaitu~

:: sayang diri sendiri sebelum sayang orang lain ::

:: maafkan diri sendiri baru dapat maafkan orang lain ::

:: kelemahan itu bukan untuk ditunjuk tuk meraih simpati, tapi jadikan kelemahan itu satu kehebatan luar biasa dalam diri ::

:: hari ini mungkin hari kamu, esok lusa insyaallah hari aku ::

:: no matter happen, keep smiling ::

:: hidup bagai roda, kejap diatas kejap dibawah, datangnya masalah, tanda tuhan masih sayangkan kita ::

:: everything happen, comes with 'hikmah'..jadi, redha ,usaha, tawakal ::
:: dahlah! ::



~sedang senyum sampai telinga terus ke kaki.camno tuh?~



Thursday, December 2, 2010

sabarlah sabariah!

sehari duduk dekat lab bagai nak patah pinggang.
mata naik juling tenung laptop padahal on9 je pon.
kulit jadik kasar 9 jam duduk kat aircond.
badan jadik gemuk duk asyik mengunyah makanan.
mulut jadi penat duk asyik bebel nocha.

pukul 4.30 petang
gelap dan hujan.
sudah.maw balik bilik macam mana?
tidur dulu atas kerusi lab.
3 kerusi digabung .landing port baik punye dak laki tak nampak.
tidur.
bangun.tulang belakang sakit semua.

tak tahan.mau pulang.
dalam hujan lebat redah pulang.
tak mampu berjalan.cari teksi untuk menumpang
tiada teksi.nampak bas.lari2.
basah kuyup, naik bas,drebar hensem senyum.senyum.

menggigil dalam bas sejuk+basah.
sampai blok.redah lagi.hujan lagi.
loceng kebakaran menjerit.
kuat!pekak!

masuk bilik
campak beg
msg ery mengadu.
tak dilayan.
tarik comforter
terus tido.
tension!

tak taw lah ini kali keberapa bende macam ni jadi.

sabar maizatul.hari ni susah.esok lusa senang.
positif maizatul.jadikan kesusahan hari ni pendorong utk berjaya mase depan.

~hujan diluar basah dibadan.hujan dihati siapa yang tahu?~

rahsia bulan di beranakkan dengan mak.


semalam ery pulun komen kat page fadzillah kamsah.

jadi, secare tidak langsung, aku pon ter usha la jugak page tu lalu terdownload rahsia tarikh lahir ni.
so, lets cekidaut .

MAC
1. berpesonaliti menarik dan menawan .
(ini macam perli sajo~)

2.mudah didampingi.
(kawan2 kate ye jadik betullah kot aku mudah didampingi.cepat2 dampingi daku..huu~)

3.sangat pemalu dan pemendam rasa.
(ai pemalu dengan mamat ensem jek...muahaha.pemendam rase tu selalu gak la.sebab tak semua bende kite bley cakap~)

4.sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati
(lame dah taw.poyo!muntoh sekarang!)

5.sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam sekitar
(mulut takde insurans kot.brape ramai dah sentap ngan mulut ni.isk~)

6.suka pada kedamaian
(tempat ramai orang sangat menyesakkan kepala otak dan boleh ubah mood aku sekelip mata.)

7.sangat peka pada orang lain
(tak pooooonn.sebab tu i selalu kene marah..wuwuwuw)

8.sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
(kuharap.......)

9.tidak cepat marah dan sangat amanah
(kalau u buat i marah, patot tak i marah u?patotkan?)

10.tahu membalas dan mengenang budi
(doakan aku tak bongkak dan tak lupe daratan k!)

11.pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
(yeah!so don't ever lie to me.your eyes and body language show everything)

12.kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
(tak berdendam, cume sorry, i x kenal u sampai la u mintak maaf kat i)

13.suka berangan2
(sangat!angan2 tu la jadik semangat)

14.suka melancong
(sedang plan utk ke sabah taun depan menggunakan duit sendiri sepenuhnye.wuarg!susahnye nak carik duit!)

15. sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
(sangat2 juga!tapi kawan2 lelaki aku suke cakap aku langsung tak manja.buatpe aku nak manje2 ngan ko.aku manja2 ngan suami aku nanti dah la.ye tak?)

16.kelam kabut dalam memilih pasangan
(dulu2..tapi sekarang lebih berhati2 supaya takde jiwa terluka lagi.ececeh.)

17. suka dengan hiasan rumahtangga
(tipu!tipu!kalau wedding punye decorations aku sukela,.)

18.punya bakat seni dalam bidang muzik
(habis duit kat karoke kire berbakat kat muzik gak kan?)

19.kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik
(sape yang tak suke bende2 gini.ye dok?)

20.jangan terlalu mengikut selera atau perasaan
(baik lah.lepas ni makan nasi lauk telur jela!)

benda2 macam ni ade betul kadang2 tapi banyak jugak la yang tak betul nye
manusia mane ade yang same.
ye tak?

takde manusia sempurna kat dunia ni.jadi, tugas kau sekarang, respek dan terima orang lain seadanya.

p/s : beautiful rose n kak eni, terharu bace komen kat previous entry.sob.sob.

~i know what you did~


Monday, November 29, 2010

i wish my sister was here.

aku ade 3 org kakak
sebenarnye 4 tapi dah meninggal sebelum sempat aku lahir pon.

kakak2 aku selalu layan aku macam budak kecik
walaupun umur aku 21 tahun, diorang tetap protect aku macam umur aku 12 tahun.
baju, kasut,seluar, ape jelah, sampai sekarang diorang kadang2 tolong pilih dan beli
bile balik aku tinggal ambik jek.
sebab dah terbiasa macam tu, aku jadi tak berapa taw nak pilih barang sendiri.
nak beli ape, aku selalu akan bagitaw kak dayah macam mane rupe and let her decide it.

kak ani kakak aku yang 1st.
dia cikgu.
mase aku sekolah aku ade pakwe dan aku sorokkan pakwe aku giler2 sebab aku takut dengan kak ani.
dia tak la garang tapi aku taw dia tegas.
dua tahun lepas aku da break dengan pakwe aku baru aku cerita kat dia, dan taw ape dia jawap?
"aku taw ko kapel dengan budak tu dari dulu lagi .aku gelak jek sebab kenape ko carik pakwe same muke dengan ko.dua2 sepet."
pffttt..buat penat je berahsia.buat penat je takut2.

kat sekolah dulu dia tak pernah nak ajar kelas aku.
aku pelik jugak sampai satu hari kawan aku kata kak ani tanak ajar aku sebab dia takut kalau dia bagi markah tinggi kat aku, org lain akan pertikai sebab aku adik dia.
kak ani memang sorang yang unpredictable.
mungkin sesetengah orang pandang rendah dengan dia sebab dia nampak biasa2 je.
tapi bagi aku, dia idola aku.
seorang perempuan berhati kecil berjiwa besar yang dulu hidup dalam kesusahan tapi mampu bangkit jadi orang hidup senang.

azmah.aku panggil dia kakak.
ini kakak aku yang nombor 2.
perangai dia lebih kurang macam aku.
dia tak kreatif macam aku.
emo pon macam aku.
aku selalu cerita pape masalah aku kat dia.
lepastu aku mesti ugut dia."kalau ko cerita kat mak, aku tanak kawan ko"
komfem esoknye mak aku dah taw cerita tu.
tapi aku tak kesah sebab aku taw ,dia risaukan aku sangat2.
kalau aku diam, aku duduk sorang2 tak keluar rumah, tak lame mesti dapat msg.
"dik, ko kenapa?ade masalah ke?"
dia memang alert dengan ape yang aku rase.

kak dayah
dia atas aku.dan aku paling rapat dengan dia.
mungkin sebab umur dekat dan semua bende pon mak da biasakan same2.
kak dayah dengan aku sangat2 berbeza
kalau aku suke a, dia akan suke b.
muke,struktur badan kitorang pon lain.
aku tinggi, dia rendah.aku putih dia itam, aku tak cantik,tapi dia lawa.
tapi.semua bende pon kitorang bley share.
bile aku nangis, kak dayah selalu makin gelakkan aku.
bile aku cite aku tak puas hati kat someone, mesti dia kate aku jeles kat orang tu.
susah nak dengar dia berpihak kat aku.
tapi, dia tak pernah tinggalkan aku.
dia sanggup dengar aku nanges kuat2 kat tepon berape lame pon.
dia tak pernah lupa aku.
pagi petang siang malam.dialah orang paling rajin penuhkan inbox aku

aku nak kakak2 aku sekarang
ade kat sebelah aku.temankan aku.borak dengan aku.dengar cerita aku.
sebab aku taw,kakak2 aku takkan biarkan aku sorang2 duduk dalam bilik gelap2 update blog sambil nanges.
sebab aku taw macam mane diorang marah aku.macam mane diorang buat taktahu kat aku.macam mane diorang busy pon.diorang tetap sayang aku dan takkan pernah biar aku sedih lame2.
sebab aku taw kakak2 aku takkan pernah lukakan hati aku.
sebab aku taw kakak2 aku selalu alert dengan ape aku rase.
sebab aku taw kakak2 aku takkan kecewakan aku.
sebab aku taw, no matter happen, they will not leave me as others do.
.
.
.
.
.
i'm just not happy right now and i want my sister to wipe my tears away.


~manusia senang menghukum tanpe pernah sedar kesilapan sendiri~




Tuesday, November 23, 2010

orang kite.gaya mutu keunggulan yang macam harem~



seperti yang korang semua tak taw, 10/10/10 hari tu, aku ngan 19 org lagi bangkai bersame2 ngan dr alvin (yg ni kalau panggil bangkai, memang tak berkat la image processing aku)
telah melarikan diri pi taiwan.
taiwan best oo..
barang murah2...
high heels 70rm kat sini bley dapat 19rm.giler aaaaa!
memang tempat utk soping sakan tuk orang2 tak berapa nak berduit tapi maw bergaya lebih cam kitorang ni.huhu~
da la sejuk jek kat sane.tempat pon cantik.bersih.mamat ensem.blablabla.
ok.sudah.ni bukan nak cite pasal berjalan.

aku kat taiwan sebenarnye ade program global outreach.
kitorang pi melawat centre of space and remote sensing research.
memang advance la remote sensing dorang
nak banding ngan malaysia macam 1/10 gitula range dia.
sedih betol~~.

mase kat sane, lecturer centre tu bagi talk kat kitorang.
lecturer dorang memang sempoi.
bagi talk kat foreign visitor pakai t shirt jek.
memang kalau tak kenal dorang, mesti ingat dorang tu pakcik cleaner.
ade sorang tu, siap pakai short.
relax jek.

mase closing ceremony.
lagi simple.
dia cakap2 sket pastu dia bagi souvenier, takdenye nak g depan ke ape.
dia letak jek souvenier tu atas meja kitorang.
memang langsung tak formal.

sekarang cube bandingkan ngan malaysia
kalau ade org dari luar datang kite bagi talk, ade nak pakai macam tu?
takde...
cube tgk kalau closing ceremony.
closing ceremony pertandingan sekolah peringkat daerah pon,
cikai2 mesti maw ade persembahan la, kompang la, jamuan tu la, ini la.
kan?kan?

ape aku tgk la kan,
kite ni orang malaysia terlalu pentingkan gaya
terlalu pentingkan personaliti.
tapi kualiti.macam harem~
nak wat presentation, baju punyelah smart.
gosok kasi licin.
kalau bley, kasi yang paling lawa sekali
make up tebal.
rambut kasi cacak
muke selalu macam penyangak tukar jadik macam ahli korporat.
sekali present tahhape2ntah.
cakap lebat.isi tak ada.
(jangan risau.aku pon macam ni gak.gaya jek lebih.)
macam org2 kat taiwan ni, dorang memang tak formal.
pakai selekeh, otak bergeliga.
layanan lak memang 1st class
bayangkan lah kat negara yang orang islam dia cume 0.2%(if im not mistaken)
time kitorang datang, diorang bley da siap2 sediakan 1 bilik tuk kitorang solat
diorang tu cina kot.
pastu tang nak makan.
sebab kat sane, memang susah ya ampun nak carik makanan halal.
dorang provide kitorang vegetarian food
banyak la lagi mende2 ni
semua tu dorang offer.kitorang tak mintak pon~

tu la.kadang2 kite terlalu nak tonjolkan kesempurnaan.
sedangkan persiapan dalaman.kosong.
biar biase2.tak vogue tak bergaya.
tapi ilmu penuh didada.

kat taiwan, yg ramai pakai kemeja siap tie nak taw sape???
:
:
:
:
:
:uncle drebar bas:



ade rupe pekerja catering tak?heee~


~pakai cardigan labuh with tshirt .kene sound baik punye same ery."u ingat ni amerika nak pakai lapis2 "~

Monday, November 22, 2010

bagitaw sket bile?????


6.00 pagi
bangun dari tidur.
penuh dengan azam untuk study semua lecture note
solat .
apesal cam rase ngantok balik ni?
tidur kejap.kejap jek.janji kejap.

7.00 pagi
terbangun~
adoi..sejam tertido.
mane bley jadik
terus bukak laptop yang memang tak tutup dari semalam konon2 kalau terbangun tengah malam terus tak yah susah2 bukak laptop
study.bukak lecture note kat laptop
perut bunyik.lapar.makan cereal jap la campur susu.

sambung study balik.
ehem.x bukak fb lagi.
cek la jap sape2 update
"eh, ery on9.stalk kejap."
"eh, ade org upload gambar kawen.stalk kejap"
"eh, minah ni.minah tu.mamat ni, mamat tu.stalk kejap"
tgk2 jam, da pukul 9.

sudah2.study!
bukak lecture note.
ngantuknye....tak leh nak masuk.mata berair.menguap da 18kali
tidolah kejap.betul.kejap jek
tido.tido.tido.
alarm bunyik.
matikan.kejap lagi lah bangun.sejuknye.tarik selimut.

11.00 pagi
terbangun!
bukak ym.chat kejap ngan kak dayah.
ralit chat.bukak fb balik
ok sudah.kejap jek nak tgk2 fb tu

study~dapat 1 slide.boring tak paham
bukak blog orang lain.komen.
bace 1 slide lagi.bukak blog lagi.komen lagi

12.20 tengahari
ok.studylah!da tengahari.
eh jap!rase nak tulis blog.dah lame tak update.
sambung study balik 1 2 slide.
tulis blog balik.selagi tak post selagi tu tak tenang.

lapar lah.nak makan la.
eh nanti.baju tak basuh lagi.basuh kejap la.
tapi blog tak abis tulis lagi ni.
oklah.dahla.nak g basuh baju pastu nak makan.
bye~

sekarang korang cakap, bile aku nak habis study kalau macam ni punye gaya?


~konpius.patot terima atau tidak~





Monday, November 15, 2010

takowtnye sayew!



aku kat rumah lagi!
keje asyik nak balik jek.nak wat gane, sem ni cuti 2 mggu jek..
orang lain cuti sebulan.tak aci sungguh.


sejak dua menjak ni, aku rase aku punye tahap ketakutan bertambah.
dekat 6 tahun naik bas ekpress ulang alik pilah-klang, muar-klang, jb -klang...
sebelum ni ok jek..

tapi sekarang aku rase takut sangat kalau naik bas time hujan..
rase macam janganlah tuhan amik nyawa aku sekarang
nak2 kalau pakcik drebar bawak ganas sket.memang aku nak nanges da rase..
apesal aaaaa????

bile umur 21 tahun ni rase tak boleh nak duduk kat tempat tinggi
naik tingkat 4 blok aku pon aku dah rase gayat.
nasib ler duduk tingkat 1,kalau 4?lebam mata nanges hari2
dasar ciwek memang macam ni.abaikan jek!

mase abis form 5 kan aku keje klinik kan..
dan2 lepast, kalau tgk wayang, aku memang rase nak termuntah tgk darah2 yg banyak mengalir..
dulu xde pon..
nak2 kalau tgk aksi2 yg ganas2 ni..
mak aih!aku rase aku yang kene cincang kene bunuh segala
x syok betul

camne nak beranikan diri balik aa?
tak suke la camni
itu takut, ini takut..
kang beranak nanti tgk darah sendiri pon pengsan gamaknye!iskkk!

takmau takut!takmau takut!arghhh!camne ni????

~hery kate, "u ni semua bende takut...kalau takut, camne nak berjaya?hmmm~





Thursday, November 11, 2010

meroyan dan efek beliau kepada org lain.




semalam merupakan hari aku meroyan.
(ok.tak.sebenarnye hari2 pon aku meroyan.)

lepas exam english workplace, sekumpulan bangkai iaitu aku, kok shy, cik nana, imiarron, bazinga dan sarah h telah pergi mengenjoykan diri ke taman u.
sape kate taman u tak enjoy?
ade karoke, ade wayang, ade kepsi piza mekdi blablablabla da kire cukup utk menampung kestressan pelajar2 utm yang bila mase aje ko x stress?

selepas puas mengkarok kan diri dan berjalan tanpa arah tujuan dan wang
aku dan the bangkaisssss balik ke utm tercinta.(sangat!)
duduk2.on92.stalk2 org.tah tibe2 teringat something.
bile teringat.rase rindu plak
bile rase rindu.pastu terase kehilangan.
rase kehilangan.terus rase kesedihan.
dah rase kesedihan, for sure rase kemeroyanan tu datang.

lantas gatal2 tangan pi la update status meroyan kat facebook.



disaat melayan kemeroyanan yang melampau, cik malisa meng "oit" aku kat ym.
minah ni ajak aku g karoke lagi.
disebabkan tahap kemeroyanan yang tinggi dan memang pattern pantang orang ajak keluar lepak2, tanpe ragu2 aku setuju ngan cadangan beliau.

pergilah aku membawak diri kat karoke.
rase malu yang menebal kat abg kaunter wujud dalam diri sebab datang dua kali.
nyanyi lagu azie -kau tetap dalam anganku boleh plak tetibe emo sebab teringat bende yang dimeroyankan sejak petang.
macam harem!

ini tak boleh jadik!
rugi jek aku bayar 1 lagu rm 1 di saat2 kepokaian tahap tertinggi.
lantas, aku mencarik lagu2 bpr. wings dan jugak search untuk dimelalak kan di malam sepi tu.
tanpa menghiraukan abg2 ensem kat box2 lain, aku dan cik malisa melalak bagai nak gila.
harap baju jek ayu siap mekap2, kalau ade mamat nak masuk minang kompem terus pi pinang orang lain.

kesimpulan : malam itu gua puas hati.

pagi ni...
bangun2 tido, yanyan datang bilik.
pulangkan baju yang aku pon dah lupe kewujudannye.
siap mintak maaf bagai.
sentap katenye bila terbace komen kakak aku kat status meroyan aku tu..






alahai..sian plak aku yanyan terase ngan status aku.
padahal langsung takde kene mengena pon
yanyan..sori.sori sangat2 eh...

kesimpulannye.lenkali jangan nak gedik meroyan kat fb maizatul oiiii..
hari ni yanyan terasa.esok2 tah sape2 plak terase lagi.


~name same pon, mak kite tetap lain.lain orang lain pemikiran.nak wat pape pon fikir dulu jangan sampai ape yang kite buat akan buat hati org lain terluka.tak kesian ke?~


Tuesday, November 2, 2010

mase lepas.lepas.lepas


kalau aku kawen ngan ko, ko rase camne.

1. aku akan bagi ko anak 7 orang.
2. aku akan harung hidup same2 ngan ko.
3.whatever happen, i ll try my best to be by ur side.sebab syurga isteri ada pada suami.

somebody ask me this question.
what are the answer you expect from me?

past.please go away and let me start new life.

Sunday, October 24, 2010

1 bende yg sy tak suke pasal couple.



bila seorang lelaki single kawan dengan perempuan single.
memang best.sebab takde sape nak jeles.
tak perlu nak jage hati kekasih or sape2..
lantakla.ini kawan aku.apekehalnye org lain nak sibuk2
memang best.boleh buat ape bende pon .
boleh keluar lepak same2 takde sape nak halang.

tapi.tapi.tapi.
once lelaki tu dah couple dengan pompuan lain.
bende dulu takkan jadi macam sekarang.
kebanyakan lelaki akan cube jage hati aweks macam la aweks tu kompem jadik bini dia.
si pompuan pon same akan jage hati pakwe sampaikan serupa macam tak pernah ade kawan sebelum ni.

dah susah la nak keluar lepak.dah susah la nak borak2..
kalau ade pon kene bawak awek ke pakwe sekali.
tak semestinye awek ke pakwe dia tu bley masuk sekepala ngan kite.
selalunye memang tak sekepala lah,sebab kalau spesis same, apesal kawan ko tu tak pilih ko jek.ye tak?

kebanyakkan para aweks n pakwe2 org ni.memang akan jadik gini.
sebagai kawan pon, mestilah dah rase tak selesa nak kuar lepak berdua dengan member yg dah couple tu.
nak2 kalau masih single, mesti fikir, nanti ape org kate.
mesti org kate, nak kacau aweks or pakwe orang.
mesti org kate macam2..
and paling penting pasangan kawan kite tu mesti akan tarik muke 18.
depan memang lah cakap, "oh xpe i x kesah u kawan dengan dia.''
tapi belakang, maki bagai nak mati.
aku bukan cakap kosong.banyak kali aku dah dengar cite macam ni.

aku tak faham apesal bile dah couple, pasangan akan rase kekasih dia tu dia punye sorang.
dah tak bagi rapat sangat ngan member sendiri.
dah sikit2 nak tarik muke.

adoila..
awak paham tak, awak cume kekasih dia.
tak tentu jadik laki ke bini.
dan paling tentu2, kawan ni, dah memang kawan dengan pasangan awak tu sebelum awak couple.
awak tak rase bersalah ke meruntuhkan persahabatan orang.
paham x?paham x?

ok.bukan semua orang macam ni.sebahagian jek.
bila kau couple, fikirlah hati kawan2 ko.jangan tinggal n lupe sape kawan ko sebelum ko ade awek or pakwe.
memang kawan ko akan diam macam tak kesah.dalam hati dia sape taw.
n kalau korang yg bace ni tergolong dalam golongan org yg lupe kawan pas couple, korang memang tergolong dalam lingkungan makhluk2 yg agak 'tak gune punye olang'.huh~
.
.
.
.
: ok.dulu aku pernah tergolong dalam golongan makhluk tak gune mase aku couple .aku tarik muke bile bf aku keluar ngan kawan pompuan dia. ape yang aku dapat ialah, bf aku tak kawan dah ngan pompuan tu, dia couple terus ngan pompuan tu.get what i want to say? :

~ sesungguhnya semua yang kita ada hari ni, cuma pinjaman sementara.pinjaman dari NYA.~



Tuesday, October 19, 2010

i'm back!i love malaysia!




hye korang.
i'm back!
semalam aku baru jek balik.
balik dari larik2 jauh2
penat giler oo..
membuta jek sampai hari ni..

ape pon..best giler berlarik!
best sangat2..
kire memang jadik 1 kenangan terindah la dalam idup ni..

mase nk pergi tu memang bercampur baur la perasaan.
last minute rase cam taknak pergi pon ade.
tapi memang cam haram la kan kalau tak pegi.

papepon thanks n congratulations kepada semua yang terlibat dalam program melarikkan diri ni.

abang a (asim)
abang r (remy)
yamazaki (muja)
muiz tiffany
chong
chua
thamin
foong
sarah
farah the bangkai
imiarron
cik nana
dayah
dylah
ayna
nochacha
yanyan
yasmin
kok shy

(korang memang best!)

and paling penting..
tuk dr.alvin yang sangat baik+sangat menjage kitorang kat sane+sangat sporting
thanks a lot...

: will update the story and picture of the journey later....:
~ larik memang best.tapi i tetap sayang msia.sebab ayam msia halal.ade paham?~





Saturday, October 9, 2010

selamat jalan romeo~


dah nak pegi larik bawak diri tapi masih belum siap packing
ape nak jadik ni maizatul?

kenapa x rase excited nak pi larik bawak diri ni haaaa?
kenapa rase sedih tibe2?
ok.taktaw camne rase nye x leh call mak gayut lame2 hari2.
macam mane ni?
uwaaaaa

kamu.kamu.dan kamu.
sila doakan keselamatan saya mase larik bawak diri nanti.
doakan tak jadik perkara2 yang tak diingini.
doakan agar dipermudahkan segala urusan.

bye2 korang.
chow chin chow malaysia!
gua larik jauh2 dulu.
jangan tepon msg segala kalau kedekut kredit.hokeeeyyy?

~will be offline from 10 a.m 10/10/10 - 18/10/10~

Thursday, October 7, 2010

pemberian seketika yang indah.


pemberian itu
hanya pinjaman.
dan tiba masanya.
perlu dipulangkan.

memang benar masa depan itu sesuatu yang tak dapat dijangkakan
tapi dengan keadaan sekarang..
tapi kalau ini yang terbaik, tak salah untuk aku melepaskan.

walaupon sesuatu itu nampak indah dipandangan.
tapi selalunya ia sukar dipegang.

aku bersyukur dengan pinjaman sementara ini.
aku bahagia dan aku gembira.

satu impian terlaksana.
walaupon sudah tiba masa untuk aku memulangkan pinjaman itu.
walaupun sedih.
walaupun sedikit kecewa
tapi aku tahu.
aku masih bisa tersenyum
kerana
kenangan pinjaman itu.
akan tersemat sampai bila2.
terima kasih syukur tak terhingga.


Saturday, October 2, 2010

kalaulah kamu tahu sebabnya...



harap maklum :
aku rasa ini kali kedua aku menulis tentang ini dan kali kedua bermakna aku benar2 serius.
ya!benar2 serius.tolong jangan pandang enteng!

kalaulah dalam dunia ni semua orang fikir setiap benda yang jadi ada sebab tersendiri, aku rasa dunia aman..

bila rase kekuatan diri meningkat, sedar tak sedar kite semakin suke utk menindas yang di bawah.
kenapa perlu dipertikai perbuatan orang lain kalau itu sebenarnye satu perkara yang langsung tidak penting.

alasan : mahu semua orang paham situasi diri.
tapi pernah kamu beritahu situasi kamu pada orang lain.
tidak kan?
dan oleh itu janganlah anggap semua orang akan paham kamu

benda kecik dibesarkan
tidak kah kamu tahu ada seseorang yang berjiwa besar terluka hatinya dengan kata2 kamu.
sedarlah
rambut sama hitam
hati lain2..

kalau kamu nak orang paham dan tuntuti kehendak kamu.
buatlah perkara yang sama dahulu.

bila kamu marah2 kata orang tak paham kamu.
tapi bagi aku, kamu sendiri tak paham orang lain
dan bila aku berada ditengah antara dua pihak.
aku tahu.
masing2 punya sebab.
jadi tiada sebab untuk kamu mengeji sebegitu.
ini hal kecik sekecil zarah.
bukan sebesar kapal ke timur tengah...

tolonglah..
kamu yang aku kenal bukan seperti ini dahulu.
walaupon aku tiada kene mengena.
tapi secara tidak langsung pandangan aku pada kamu jadi terus berubah.

aku sudah punya pengalaman.
dan aku harap kamu ambil ikhtibar..

~aku, kamu, dia berbeza.~


Wednesday, September 22, 2010

kawen ngan aku + family~ok?



sebagai renungan kepada kamu yang tengah bace dan aku juge~

beberapa hari lepas, seorang nenek tua kat area umah aku meninggal.
hari kedua, baru mayatnye ditemui.
sebab : dia duk umah sorang2.
anak : ramai ..tapi duk jauh....

maaf kepada keluarga arwah, aku menulis bukan utk mengaibkan tapi sekadar pedoman kpd yg lelain...

nenek itu terlalu baik pada aku.
walaupon serbe kekurangan, semasa hayatnye, tak pernah lokek pada kami.
takmaw cite banyak2, tapi dia memang baik...

kepada anak2 dan kepada aku sendiri...

plis!plis!plis!plis!
jangan abaikan mak bapak .
jagelah dorang sampai akhir hayat.
leceh mane pon nak jage dorang mase kecik, leceh lagi dorang nak jage kite.
++++ buat bini2, dan laki2..janganlah nak halang pasangan jage mak bapak..
tak salah pon duduk rumah sesame..
jangan fikir kawen dengan bini ke laki ko jek.
ko kawen ngan pasangan maknenye ko kawen ngan family dia jugak.ade paham?

tapi memanglah.
zaman sekarang ni, aku tgk ramai anak taknak jage mak bapak.
nape haaa?dulu kecik2 apek jual sayur ke yg bagi dorang makan haa?
tak guna punye anak..
i dont care what the reason, but sape2 yang takmaw jage makbapak sendiri memang takgune la~

ok bakal suami aku yang ntah sape pon aku tak taw lagi, kalau awak nak kawen dgn saye, awak janji jgn halang saye nak jage mak bapak saye, kalau tak, dengan awak, dengan mak bapak awak, saye tak hengennnnnnnnn nak jage.ade paham???


~alfatihah kepada arwah nenek itu~


Tuesday, September 21, 2010

awak.dan masjid tu...



dulu kite tgk benda tu same2.
bile nampak benda tu saya selalu jerit kat awak suruh tgk.cantik kan?cantik kan?
walaupon tempat kite duduk tak same, tapi kite tetap boleh tgk benda tu.kan?

sekarang awak dah takde.
benda tu pon da x cantik lagi.
dah x macam dulu.
jadi sekarang saya dah takde benda nak tgk.
saya nak tgk ape sekarang wak?

ape yang jadi dulu takkan lagi jadi sekarang.
tapi saya redha.
walaupon sekejap tapi saya bahagia sangat.
terima kasih wak.

~asal update mesti emo.bile haa x emo?~

Monday, September 20, 2010

ayam dan ikan

aku lapar. aku perlu habiskan lauk ini dengan segera. mujurlah dengan bantuan farah, lauk ini bakal dihabiskan. mak paksa jugak farah makan pagi2 time dia sampai 2. i sayang u farah.

Thursday, September 2, 2010

kecil2 jual ikan, dah besar????



2 september 2010
pagi2 sudah menunggu bas dan sekitar pukul 9 lebih dah terpacak di bangunan kerajaan
sampai2....ramainye orang.....
beratur ambil giliran tanpa tahu apa2.
ok.ok.sudah.bukan ini cerita sebenarnya.

aku menunggu giliran dengan ada 170++ org lagi sebelum aku.
ramai kan?
terpaksa redha.
kerusi memang sikit.
tempat pon sikit.
wanita bawak anak, mengandung, warga emas..ramailah jugak...
dah2.. ini baru bait2 cerita ala2 bunga2..

kerajaan duk canang sana sini, bila ditempat sesak, beri keutamaan pada orang yang memerlukan
semua org pon duk kata begini.
tapi apa yang aku lihat tadi
sesetengah ibu bapa yang memang PENTINGKAN DIRI SENDIRI
diulang PENTINGKAN DIRI SENDIRI langsung tak ambil peduli

anak yang kecik sudah diajar besar diri.
nampak nenek tua terbongok, tataw nak bagi kerusi.
malah diambil kerusi untuk anak kecilnya bermain2

melentur buluh biar dari rebung .
tapi kalau dari kecil dididik menjadi buluh.
memang patotlah bila dah besar menyusahkan...

sedar2lah orang2 'jual ikan' ni..
anda2 kaki sehat lagi..
anak2 muda kecil lagi.
cuba lah bayangkan, mak2 nenek kamu yang dah berdiri berjam-jam tu tak diberi tempat duduk.
agak2 kamu rasa nak baling orang yang duduk tu dgn kerusi tak?
oh..aku rasa kamu tak kesah.sebab kamu pon dah selalu terap nilai macam tu kat anak2 kamu kan...kan..

haihla..haihla...tak paham~


~nanti dah tua, kamu raselah sendiri~

Wednesday, September 1, 2010

kamu siapa untuk pilih siapa

pernah seorang lelaki mengadu pada aku.
katanya, zaman sekarang ni susah betul cari perempuan yang baik
katanya lagi, perempuan sekarang demand.materialistik.
semua cuma mahu wang, ketampanan + banyak la lagi....

aku tak nafikan memang banyak pompuan camtu.
lantas ye.aku kata kat kawan aku tu...

bukan semua perempuan macam tu taw.
dari mata aku, aku mahu lelaki yang taw berusaha.
tak kesahla kalau dia tak belajar tinggi2.tak kerja besar.
tapi, kalau dia taw manage duit, ade usaha nak majukan diri lebih dari cukup..

duit kalau berkepuk, tapi tataw manage..memang tak lame mane la duit tu.
aku respect org yg bermula dr bawah.
sorang kenalan aku, spm failed...tapi sekarang...
beliau bekerja sama seperti interior designer..
dia belajar melalui pengalaman.pemerhatian.
serius aku respect org begini..

perempuan..jangan sangkakan org yg nampak cikai.hati dan kesungguhan cikai gak..terimalah seadanya.
lelaki...jangan anggap semua perempuan sama.kalau dah taw dia bakal memeningkan kepala, cari yang lain saje....

~segalanya bergantung pada diri sendiri~

Thursday, August 26, 2010

jage hati.profesional dan annoying.


profesional dalam perbincangan.
bermakna dapat memberi .menerima dan menolak cadangan.
dengan usul2 yang kukuh.
tiada siapa yang dapat meruntuh pandangan.

mentaliti orang kita.
tidak berani berkata didepan.
tidak mahu menyuarakan pandangan.
angguk tanda setuju dengan apa2 cadangan .
tapi dibelakang peluru bertubi-tubi ditujukan.
berani melempar batu dari belakang.

menjadikan 'jaga hati' sebagai alasan.
tapi hakikatnya itu lebih menyakitkan.
kalau tak suka cakap depan2.
bile cakap di belakang.
dan kantoi kemudian.
lagi perit rasanya kan.

antara jage hati dan profesional.
pilihlah yang mana berkenan....

~lain orang lain pemikiran.sebab itu perlunya berbincang~

Saturday, August 21, 2010

perempuan dan tak tahu ape yang dikehendaki dalam hidup.

bila aku mahukan sesuatu, aku akan bersungguh2 dapatkan.
pahit ke ape ke semua aku telan.
bile aku da dapat aku sia2kan.
perempuan dan tak menghargai.
itu aku.

aku sendiri tak tahu ape yang aku nak sebenarnye
bila aku mahu sesuatu dan bende tu tertunai aku masih tak puas hati sebenarnye.
perempuan dan tidak puas hati.
itu aku.

ape yang aku nak sebenarnye dalam hidup ni?
kenape makin besar makin banyak bende kite perlu fikir?

kenapa aku tak boleh nak hargai ape yang ade depan mata aku?
kenapa perlu aku mengharap pada sesuatu yang aku dah taw kesudahannya?
kenapa susah sangat hati aku nak terima kenyataan?
kenapa susah sangat diri aku nak bagi peluang?

kalau kite tipu orang, boleh lagi dimaafkan.
tapi, kalau tipu diri sendiri, sape nak maafkan.


: : : dalam hidup ni, perkataan aku redha memang sebati.aku terima hakikat dah jadi makanan ruji.tapi sejauh mane kite redha dengan ape yang berlaku.sejauh mane kite terima hakikat tu? : : :

~sampai bile mahu begini?~

Tuesday, August 17, 2010

pikiaq la pompuan oiiiiii~



ape yang aku taw dan perhati,
orang lelaki..
lazimnya. memang suke main2 gatal2.
maaflah orang lelaki.bukan aku kate kamu gatal.tapi memang lumrah.
tapi, walaupun kamu gatal, banyak skandal kat fb, tapi aku taw hati kamu pada bini sorang kat umah.
bagus!

ape lagi aku perhati.
bile laki duk menggatal kat pompuan kat fb.
ramai jugak pompuan yang balas.
kenape eh?
aku kadang2 musykil la dgn org pompuan.
muke cantik.
tapi..macam desperate duk menggedik ngan laki orang.

aku pompuan kot.
dan aku sendiri tak paham pompuan kadang2.

what goes around, comes around babe..
kau duk menggedik bersayang2 dgn laki org.
nanti kau kawen, laki kau pandang pompuan pon ko rase nak terajang.
aiyoo....
betul2 tak paham.

mungkin bile ko bace ni, ko akan kate ko just have fun main2 macam laki orang tu jugak.
try laki ko wat macam tu kat pompuan lain
try try n try..
agak2 ko tak sakit hati, bagitaw aku cepat2..

ok.ramai gak akan kate..
"eh saya tertipu, suami orang tu kate dia bujang"
come on lah..kalau mamat tu umur da cecah 40.takkan bujang
nak2 letak gambar baby kat album dia, takkanla adik dia kot.
pikir logik la akak.
muke cantik, belajar pandai, otak letak mana?

pleaselah...alert sket dengan perasaan orang lain.
zaman sekarang fb bukan sorang dua yang main.
kalau da taw lumrahnye perangai laki camtu, ko yang pompuan, toksahla melayan..
ada paham????


~saya tak mahu jadik orang tengah antara kalian~

Thursday, July 29, 2010

mane kau letak sifat kemanusiaan kau hah?



pagi tadi aku jalan kaki pegi kelas.
otw tu, tetibe aku tgk jalan tutup n banyak giler kereta, banyak giler orang kerumun tempat tu..
aku ongatkan ade eksiden, tapi tak nampak pape pon.
dan2 kawan aku kate ade mayat atas jalan.

sampai kelas, kawan aku bagitaw, mayat tadi tu bukan excident tapi kene bunuh
kene bunuh kat kawasan yang memang hari2 aku lalu nk pegi kelas balik kelas.
tak jauh pon dari kolej aku.

balik2 kelas, bukak fb, tgk berlambak org post pasal kes bunuh tu
banyak versi yang memang tak tahu yang mane betul keluar.
ok.fine lagi la banyak versi.
sebab kejadian tu berlaku subuh, n takde orang taw sangat.
tapi, ade certain people ni betul2 buat aku emosi sekarang.

please lah.kes ni melibatkan nyawa kot.
boleh plak certain2 people ni wat joke dgn benda ni
komen2, wat status kt fb pasal bende ni siap gelak hahahhaha lagi.

come on la..
ini perkara hidup mati kot.
nak bergurau, nak make joke boleh, tapi biarlah kene kat tempatnye
ni kes kematian pon ko nak bantai wat gurau2 pekejadah

mungkin lah ko tak de kat tempat kejadian so ko bley gelak2 kan.......
aku yang lalu ni, meremang kot.
mungkinlah mangse tu bukan sedara mara ko, bukan org malaysia jadik kau tak kesah kot.
pleaselah matured sket.
dah mangse tu datang keje kat malaysia sah2 la dia bukan org senang lenang.
kematian dia tu, efek pada keluarga dia kat negeri dia kot
keluarga dia hilang tempat bergantung kot..

hah!
kau yang nak gurau2 pasal kematian dia ni, pleaselah letak diri kau dalam situasi ni
cube bayangkan kalau tu adelah orang yang kau sayang, n org lain leh gelak2 gurau2 pasal ni kat fb..
kau sentap ke tak ha bang oiii..kak oiii..
hati , sifat kemanusiaan tu letak mana?

adoila...wat aku geram jek org2 spesis camni..haih!
bikin panassssssssssssssssss!


:: aku tak taw mangsa ni islam ke bukan, kalau dia islam, sedekahkan alfatihah ye kawan2...kalau dia bukan islam, dia still manusia jugak kan..::



~sorilah kalau bahasa aku bakal buat orang terase or marah dengan aku.tapi, lu pikirlah sendiri beb...~

Monday, July 26, 2010

tak.tak.nak kawan je...



petang jumaat lepas.
abis kelas, aku n malisa g makan2 n jalan2 cuci mata kat skudai parade walaupon poket kosong.

jalan2, punye jalan2..
then kami pon nak pegi sembahyang.
skudai parade ni agak tak ramai orang ye.
bangunan dia tinggi adalah dalam 5 - 6 tingkat.
kalau tingkat atas tu memang agak langsung takde orang lah..
nak jalan pon seram2 jek rase.

nak dijadi cerita, surau, kat tingkat 5.
otw nak g surau tu, toksah cakap.memang lengang.
dah la surau tersorok..uuu...seram i mak....
aku jalan pon duk terkepit2 dengan malisa.
time tu, memang dah terbayang la berlambak2 kes jenayah.isk.isk

pas sembahyang, kuar jek dari surau, aku nampak sorang budak..
umur dia adalah dalam belas2 tahun..
mula aku buat tak kesah la..budak kan...
tapi kan..tapi kan...budak tu pandang semacam jek..
gua try cool lagi time tu..cool.cool.
(padahal dalam hati.perghhh!apesal ko pandang2 aku ni budak...)

dan2..budak tu tetibe makin mendekat.mendekat dan semakin dekat..
ah.sudah..gua dah cuak giler time tu..
lantas ye..aku dan mali jalan laju giler.
takut weyh...macam2 dah aku pikir...
nak lari macam payah...

dalam duk kalut aku nak lari tu.
tetibe aku dengar dak tu kata...

"TAK.TAK..NAK KAWAN JE"

oh.oh.oh...aku rase bersalah giler kot time tu.
tapi sebab takut dan takut, aku n malisa still lari.
tapi siyes weyh.menyesal sebab lari.rase bersalah sebab lari.

hmmm...
kesian nye budak tu weyh..mesti dia rase terpinggir dari masyarakat..
hmmm..
dik..sori yek...sori sgt2..

~selalu nye, budak2 besar gitu, kalau dia kate nak kawan, tu bermakna, dia ada masalah macam sindrom or ape2 lah yang menjadikan dia istimewa dari orang lain...~

aduh...rase bersalahnye!


~hye kawan2 blog, lame x jumpe~


Tuesday, July 20, 2010

kosong



kosong.empty.
aku mahu menangis.tapi airmata tak mengalir.
hati aku kosong.
takde ape2 rase.

aku benci perasaan macam ni.
aku penat tipu diri sendiri.
aku penat tahan perasaan aku sendiri.
aku penat .

aku sedih.tapi siapa yang tahu.
aku tak ada ape2 yang boleh diberi
aku ada ke takde memang takde beza.

aku keliru.
aku buntu,
aku tak tahu ape aku patot buat.

4 tahun lepas aku dah lalui semua ni
kenapa aku perlu lalui semua ni sekali lagi.
aku tak kuat.
aku tak tahu


Monday, July 5, 2010

kilang susu.aku dan dot.dot.dot



akhirnya sabtu lepas aku dah pon berenti kerja.
sedey la plak rase.hari ni duk umah boring giler kot.
lalu depan kilang, rase nak masuk g kerja..

3 minggu aku jadik minah kilang, macam2 benda jadik.
dari situ aku kenal banyak orang.
perangai semua lain2..
yang baik memang baik.yang pendengki.ah malas nak cakap..

dah.malas nak cakap banyak2..tgk jek ape aku dapat mase keje ritu.

1. org yg bekerja di bawah kite x semestinya berada di bawah kite.so.bile eksekutif, bos2 ni nak wat keputusan elok ler tanye org bawah..jangan nak bagi arahan je taw..sebab nye...cth la...hari tu bos suruh naikkan volt mesin tu.main suruh jek...taknak dengar langsung org bawah nye idea..padahal...bile naikkan volt, susu akan melimpah kuar.tin kotor...pastu aku kene lap.ciss..ciss...ape punye bos da...ikut kepala botak lu saja...

2. bile keje jangan suke nak bawak mulut..ngadu sane ngadu sini.komplen sana komplen sini...buat orang sane sini last2 diri ko terkene sendiri...(khas utk makcik )

3. jadik pompuan, pakai sopan2...sebelum ni aku pakai baju agak ketat la jugak..ish..tapi.since kerja kat tempat yang 80% lelaki ni..terus aku rase ngeri nak pakai ketat2..well...lelaki2 kat kilang tu memang la mulut main lepas..ade org baru masuk kerja..sexy siot...dressing, tak taw la macam mane nak cakap...rupe orang masuk kelab pon ada....

4. HATI2 DENGAN LELAKI.
ini penting.penting sangat...kat tempat kerja aku, ramai giler mengaku bujang...tgk gaye. serius macam bujang...memang susah la ko nak percaye dorang ni anak dah 2 3 orang...bodoh sket, memang kene tipu la...sebab nye....gaya dorang layan ..memang aku bley kate superb la nak banding dengan student2 ni...lelaki dah bekerja serius gentleman.pandai amik hati pompuan..n memang ok lah.memang senang lah kau nak jatuh hati....tapi tu la..kalau da jatuh hati, better selidik...betul2 bujang , baru on...kalau x...janganlah...x baik rosak kebahagiaan orang...

5. mase kerja kene bersungguh...kene jujur...tapi aku....hmmm
bos..saya mintak maaf sebab ade jek susu yang reject termasuk dalam kotak..nak wat camne...tangan saya dua..tak sempat nak capai...dah di pack..hmm...

6. jadik orang jangan kerek...kalau da sedar2 jawatan ko same jek dengan orang lain..janganlah nak giler kuasa..ni tak ..ikut suke nak marah2, arah2 orang..memanglah orang diam..tapi belakang..kene kutuk kaw2 kot...

7. be nice to people and people will be nice to you..
kredit utk jaygan line technician sebelah aku..
- perempuan, kalau cakap elok2, senyum2, x cantik pon nampak cantik..orang suka..tapi kalau cantik, perangai macam haram..takde maknenye..

ok.dalam kes ni.jaygan bagi aku sedar perlu nye utk senyum....tulis entry ni pon tengah senyum taw.gila aku ni~

eh.dah panjanglah.nanti aku sambung lagi..banyak mende aku nak share..

papepon..3 minggu ni aku akan ingat sampai bile2...
thanks mas, anna, kak linda, makcik comel, kak irma, kak ***(lupe tanye name), abang saril, abang wan shah aka datuk, abang zul, abang wan nazri, abang zam, jaygan, nava.udin, ram, kak sarala, n abang khairul....thanks sebab bagi kenangan kat aku...

(ade macam dapat anugerah tak??bajet dorang bace blog kau lah mai....ceit!)


~kenangan yang pahit dapat dihilangkan dengan yang manis.hebatkan??
~

Tuesday, June 29, 2010

oh.kesian nye anak2 n laki kau kan????

hai akak...eh salah..assalamualaikum makcik2...

kehadapan makcik2 yang mai sayang giler..(uweeek..uweeekkk muntah~)

minggu ni minggu last mai n mas keje kilang.mesti makcik hepi horayyy horayyy kan???
makcik..terima kasih bagi kenangan terindah dengan memfitnah saya dan mas...makcik memang best la....tak pernah lagi la jumpe orang macam makcik kan???serius tak hengen jumpe..tapi tak pelah....saye maafkan makcik..yelah..bukan ape,sedangkan bos pon makcik fitnah lagi kan saya yang cume keje brape minggu ni jek kan...

papepon makcik...bawak2 la bertaubat.makcik da tua.anak pon entah2 sebaya dgn sebaya..kesian dorang dapat mak macam makcik taw..ish.ish...

makcik2 ..sampai sekarang saya ngan mas kalut pikir ape yang makcik dengki kan sangat dengan kitorang...oh..mungkin sebab bangla2 selalu usha kitorang kot...oh makcik...jangan begitu...kalau dah hadap sangat..amik jela...well...saya still suka orang malaysia....tapi tu la makcik..bawak2 la ingat laki makcik keje situ gak kot..ish.ish.kesian laki makcik eh dapat bini menggedik menggelenyar duk bertepuk tampar dengan jantan lain..yela...sampai abang ipar saye pon makcik try nak tekel kan...ish,ish..dah tua buatla care tua ye makcik...kang orang panggil tua kerepot x sedar diri marah lak...

kesian saya dengan makcik.kesian betul...buat macam2 sebab nak dapat attention orang kan???menjerit2..tergedik2...pastu lagi advance, pi fitnah kitorang atas kesalahan yang makcik sendiri buat.motif????(mungkin sebab takot kitorang ngadu kat bos kot..oh sorry la makcik..saye x kose la nak mengadu2 ni..lantak makcik la nak wat mende...lagipon saye bukan cam makcik sengaje nak tutup periuk nasik orang...apedaaaaa~!

dah la..penat lak...ni jek saya nak cakap...papepon..bak kate mak saye...lantak kan orang macam tu..idup x kemane...bebye makcik....i lebiu muahhhhhhhhhhhh muaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh~


love.love.love.
mai n mas.
perempuan yang ko dengkikan...


~sori people...nak marah depan2 orang tua...paling2 buat gini release tension gua~

Thursday, June 24, 2010

mak gua kate jgn carik pasal dengan lelaki~




hye.
lamenye x bukak blog.
aku kerja part time sekarang.
jadik minah kilang~

da seminggu lebih aku keje..
bestlah jugak...
keje x berat.
gaji leh tahan..
umah dekat.
makan senang.
kire ok la kan????

tapi..........................................
1 jek aku tak tahan...
pekerja kat situ.
detail lagi...
pekerja melayu perempuan.

aku betul2 tak paham apesal dorang ni kerek giler.
senyum taknak
pastu keje nak marah2.
ok.aku memang la x pernah kene marah lagi dgn dorang
tapi sakit ati wooo tgk perangai dorang

sesuke ati dia jek nak marah pekerja2 dari sabah n bangla..
dey minah...org2 sabah tu pon rakyat malaysia jugak
ape ke bangang la pompuan gitu
yang ko marah2 tu lelaki kak oiiiii...
yang ko sentak2 tu lelaki kak oiiiiii.....
ko tak takut ke kak???????
nyata2 la dorang tu lagi kuat dari ko kak oii....
buat nye dorang dendam kang.
x naya???
jangan cari pasal la pompuan...

ok la.kalau nak kate orang yang ko marah tu buat salah,,
dey....aku ade kat sebelah dia 12 jam...
aku x nampak pape yang salah pon
dey akak...ko bukan tokey kilang tu pon..
apela nak kerek sangat...
nak suruh buat keje pon menjerit2 maki hamun.
kejadahnye????

haih la melayu
haih la perempuan
nak kate lebih2 aku pon melayu aku pon perempuan..
apela nak jadi
baru keje gitu da lagak macam ape jek.
bagus la jugak ko keje tu jek.
kalau ko jadik menteri, aku tataw la macam mane malaysia kite ni...
serius gua tak paham!

malas cakap banyak2...
yang penting bile aku da grad n kerja nanti.
aku harap aku takkan jadik macam dorang.

papepon..
kite semua same kak oiii...
ko rendah2 kan orang lain , x semestinye ko tu bagus.
kalau ko bagus pon, ko xde hak langsung nak rendah2 kan orang lain

biar keje dia macam kuli..tapi mane taw 0ne day dia berdiri lagi tinggi dari ko...

ada paham????


~malasnye nak keje malam..ngantukkkkk..........~

Thursday, June 10, 2010

kalau lah doremon tu ada~




kalau lah doremon tu ada..

:::::::
aku mau mesin masa patah balik umur aku 16 tahun biar aku tak pernah kenal.tak pernah kawan dan tak pernah bercinta dengan kamu
:::::::


aku bersyukur kamu tinggalkan aku kerana perempuan itu.

sebab aku tahu bukan aku yang tak layak dengan kamu seperti yang kamu kata dulu . tapi sebenarnya kamu yang tak layak dapat kasih sayang aku.

ya.aku amat bersyukur.
sebab kamu tinggalkan aku, hidup aku lebih bahagia.

sebab kamu tinggalkan aku dulu, aku lebih yakin untuk hidup aku hari ini.

sebab kamu tinggalkan aku dulu, aku jumpa orang lain yang lebih sayangkan aku.

sebab kamu tinggalkan aku dulu, aku lebih semangat untuk buktikan siapa aku yang kamu perlekehkan dulu.


~plislah.tolonglah jadi 'real'...


~aku adalah aku dan kamu adalah kamu.kita takkan pernah sama~

Wednesday, June 2, 2010

pompuan dan tempat2 alergik.



sebagai seorang pompuan sejati ade sesetengah tempat yang selalu aku dan rakan2 teringin atau perlu nak pergi tapi last2 mesti tak jadik nak pegi..

ade sebabnye...tapi kalau terpaksa, redah jek la kan????

so..meh tgk mane tempat2 tu..

1. kedai mamak.
selalu saje maw lepak sini.
tapi.
mengenangkan kaum kami agak kurang disini terus batalkan niat.
paling2 pon kalau nak lepak, mesti bawak member lelaki...
ish...

2. kedai repair motor.
ni lagi haru nak masuk
sebabnye.
selalu banyak jek mamat duk lepak depan ni..
pastu duk pandang macam nak telan.
tak seram pon leh jadik seram taw.

3. warung cendol tepi jalan dan yang bersamaan dengannya.
tempat2 gini selalu payah la nak tengok pompuan lepak lelame kan?

4. tempat main game yang masuk token.
sesungguhnya.pompuan juga menggemari tempat ni.
tapi.majoriti yang main dalam tu lelaki.
aiyoooo!x bestnye nak main.
kalau main pon nanti ade yg duk tunggu kat belakang gelakkan.
sangat tak besssssssssssst!

5.CC (cyber cafe)
selalu kalau masuk mesti banyak budak2
pastu banyak lelaki main game
kadang2 kalau terdesak printer rosak kene la pegi gak
duduk sekejap pon da panas punggung dah...

6. .............................................................................
nanti2 la aku sambung.banyak lagi tempat
leka tgk gambar sekolah lame2 terus blur..

papepon.kesimpulannya.
pompuan agak lemah nak masuk tempat2 yang majoriti dalam tu lelaki.
kenapa ha?
kenapa?
kenapa?
kenapa?





aku rase korang pon taw jawapannye.
bebye!


~rindu yang dibawah ini sekarang~

Sunday, May 30, 2010

bangla tu pon ade perasan kan????





petang jumaat hari tu aku jage kedai dengan anak buah aku, betty.
tgh duk jage datang sorang customer bangla.
baru balik keje agaknye
baju kotor penuh minyak itam.
muke penat.

datang2 jek dia tgk betty.
tgk lama jugak la..
pastu dia pilih air.
dia beli.

dah bayar segala.
dia duk lagi kat kedai aku.
aih..ape mamat bangla ni nak lagi?

dia tengok betty lagi...
pas tu dia amik air kotak.
dia bayar n bagi kat betty.
aku kate.eh xpelah...
tapi dia tetap jek bagi.
maw cakap pelagi.aku terimakasih kan jela

walaupon kadang2 orang2 asing ni buat kite rimas, tapi sebenarnye x la semua
dari yang aku tgk, bukan la diaorang semua jahat.
ade tu, solat 5 waktu semua kat masjid.
g naik basikal jauh2 kau...
hmm..
yang kes tadi.
mamat bangla tu mesti rindu anak dia.
tu yang dia duk tgk betty lame2..
ish.ish.kesian tul kan?

aku cite kat mak.
mak kate dah selalu da macam tu
ade bangla tu datang jauh2 semata sebab nak belanja mak aku makan kat kedai mak aku
alasan : mak saya jauh kat bangla makcik.saya rindu sama mak saya

hmmm...
kesimpulannya.
syukur lah kite jadik orang malaysia.
tak yah susah2 keje kat tempat orang teruk2 tinggal family...



jap.jap..ni ha betty mucuk.comel kan?comel lagi makcik dia yang perasan comel ni.haha


: kalau mamat bangla tu tgk betty teringat anak dia, ni mesti kes betty macam bangla.haha..betty, nanti kau da pandai bace. aku nak suruh kau bace blog aku ni.wajib!:


~da cuti, sebok lak nak balik u.gedik~





Sunday, May 23, 2010

muke sauk.labu lanjut.



alkisahnye
pada 11 may lepas.
aku telah mengikut encik sam buat projek dia
pukul 12.aku, dylah , yem, abang nizam staff jabatan n encik sam pegilah ke banting kampung halaman aku untuk membuat kerja.

~macam tak reti lak nak wat introduction tetibe~
korang layan jela pic kat bawah ni..
pic ni semua dari abang nizam n dylah...





ini awal2 ye.
otw dr jb ke banting.
mase ni baru nak kenal2 same yem lagi..
muke semua pon nak muke berlagak ye.
dah ar perut aku senak duk dalam kereta tu.
makan lak x sodap..aih.



yeay!da sampai banting!da sampai banting!
batak giler .padahal dah 21 tahun kot duk kat banting..haisyoo
ni pemandangan dr hotel tu..
(macam gelik jek nak sebut pemandangan)
sehari 48rm jek.deposit 2rm.
duduk bilik 19 dapat pakej duduk dengan hantu ye .yeay!



ok.mule kerja.
perkara pertama kene wat ni
tgk point yang kitorang nak pegi
and
kene pilih point randomly distributed.
tak suke giler aku pakai laptop gajah tu
dah lah berat.cursor payah nak handle.
abis gua kene marah2 manje dgn dylah sebab lambat.



tengok.tengok.ni si gajah dan imej satelit dari jarak dekat ye.
owh yang putih tu bukan tangan gua.tu tangan dylah roarke.
tangan aku itam tam tam...mane bley show...ish.



ni lah alat yang kitorang gune.
GPS...
syok oo pakai alat ni leh tipu2 orang
ade satu tempat tu budak2 lalu dia pi senyum2 depan ni
katenye kamera tv3..(jadahnye kamera?)

pastu bile letak kat tepi jalan busy kat salak tinggi.
dan2 kereta semua bawak slow
dia ingat ni speed trap bang...
hahaha...
padan muke kene tipu.yeay!




adik2, ini lori hantu ye.
sebut betul2.LORI HANTU...pandaiiiiiiiiii....
sekali lagi aku , dylah ngan yem batak tengok lori hantu sebab tak penah tgk
macam transformer pon ade gak la lori ni..
time ni amik point kat klia.
ni kat belakang.ade construction mende tah tak sempat lak nak tanye...



kat sini sangat seram ok.
kitorang kat tengah2 ladang kelapa sawit pukul 7.45 malam.
mase ni abang nizam amik gambar.
dan2 nampak mende yang tak maw kite lihat ye kawan2.
tapi nak buek camno.
redha jela..
terketar2 duk dalam keta.
dah 20 minit(gps tu kne tggu 20 minit baru dapat bacaan)
aku keluar memang habis semua ayat aku bace.
yem nampak cool.tapi gua taw dia ketar same.haha




ni aku nak bebel jap
pakcik2.abang2.kenapelah maghrib2 lepak tepi jalan.?
bawak2 la g surau.
lainlah kami, musafir lalu .
ish!




pukul 1 pagi masih lagi kat site.
tetibe gua rase cam workaholic.
kuar kul 8 balik kul 1..ilike~



hari last.
da kotor dah
before g site pagi tu encik sam kate kat abang nizam
kereta lom kotor lagi..
amik..da kotor da kan?




lompat.lompat tinggi lagi.
cantik gile pemandangan atas ni.
belakang tu klia
ni kalau tinggi lagi lompat alamat nye ade orang tersangkut kapal terbang lalu la..huhu~




aktiviti wajb:
penat kerja.tapi menggedik depan camera tetap kene ade.
paling comel : aku yang perasan comel
tengah2 dan paling gedik : yem si labu lanjut.
merah kuning : dylah si muke sauk..



yeah..
dah penat2 buat kerja 3 hari 3 malam seharusnye melepak dan membalun ape yang ade ye.
mcd banting macam pasar malam.
pukul 12 malam pon ramai giler orang.
bising.
tapi banyak mamat ensem ntah datang dr mane tak taw..huhu~




papepon ..5 hari ni memang sangat best.
gua dapat banyak pengalaman.ilmu + kawan2 sengal yang sangat best
terima kasih encik sam sebab ajak kami, belanja kami.ajar kami
terima kasih abang nizam sebab layan kerenah dan bagi tunjuk ajar kat kami
terima kasih dylah n yem.korang memang best~


~muke sauk.labu lanjut tu name 1 site kitorang.dekat area2 sepang~

Saturday, May 22, 2010

pembuli.buli.buli.buli!!



akhirnya aku ambil keputusan lepak rumah jek cuti ni.
berat lemak ni ha nak pegi kerja sekejap jek.
jadik.bila da kat umah ni memang keje aku makan tido jalan je la.
pagi petang siang malam aku duk ikut cikma pusing2 naik keta.

hmm.
haru la orang pompuan sekarang nak drive
asyik kene maki jek
ade ke patot jalan busy.nak keluar pon takutlah kan.
tu pon kene maki ngan orang kereta belakang

lagi tak patot.
aku g amik duit jap kat bank.
cikma tunggu kat keta, belakang parking moto.
dan2 bila moto tu nak kuar dia tunjuk penumbuk kat cikma.
padahal bukan tak boleh kuar.luas lagi tu.

haihla..
ni lagi satu samseng yang aku memang hangin
ade ke patot.
punye la berderet kereta nak uturn.
tetibe lori panjang ni x segan terus potong masuk depan
haihla pakcik lori oii..xsedar ke yang awak bawak tu besar dabak?

lagi tak patot.
sepupu aku terlanggar lori.dia naik kancil.sah2 la dia yang teruk kan.
mamat naik lori tu keluar bawak kayu..
aiyoo..macha.x gentleman langsung la wat camtu kat pompuan..apedaaa...

haih la.
kesian orang pompuan.
asyik kene buli jek kat jalan.
ni yang takut nak bawak keta ni...
aiyooo!


: : amik berat salah. tak amik berat salah : :
: : sayang salah.tak sayang salah : :
: : nak datang, datang..nak pegi, pergilah : :


~penat dah jage hati orang lain, hati aku sape nak jagekan?~



Thursday, May 20, 2010

emo again~



selalu difikirkan.
kenapa ada pertemuan tapi akhirnya perpisahan
benci memang pada perpisahan.
tapi.
...........................................
ntahlah.

mungkin ini yang terbaik untuk kita.
bukan aku yang minta.
tapi dari bahasa itu.
aku faham ini yang kau minta.


~x paham sudah~


Sunday, May 16, 2010

dilema perempuan kebosanan.



hai hai korang semua.
im back.
semalam baru jejak kat umah.
5 hari yang lepas memang best.
nanti2 aku cerita experience aku 5 hari tu eh.
berbaloi2.

erm.
cuti dah start
(lambat giler.orang lain da lepak sebulan kat umah aku baru terhegeh2 nak balik~lalalala~)
jadinya.
masa-masa bosan aku pon bakal bermula.
semalam baru balik rini da bosan.
serius weyh

aku nak keje cuti ni
lama dah tak keje.
last pon after abis matrik.
nak keje.nak keje.
tapi tadi mak aku kata bapak aku tak bagi keje
dia suruh duk umah tolong mak aku n jage azriq..


ok. aku bagitaw nape aku nak keje

1. aku nak amik lesen.so, kene la carik duitkan
2. bosan weyh duk umah. sehari dua leh la.lame2, tension weyh
3. saje nak bercampur dgn orang.bila lagi nak dapat skill communication ngan orang kan..
4. nak carik duit nak keluar ngan member2..bila lagi nak gather2 kan.

kalau aku tak keje lak
1. aku dapat la tolong mak
2. mak kate nak support aku amik lesen, tapi, kalau boleh tamaw la perabis duit mak aku.banyak da dia duk berabis duit kat aku.
3. aku leh cover balik mende2 lab yang aku tataw nak wat..
4. aku leh belajar masak lagi
5. aku leh lepak kat bl0g korang lame2 lagi..

hmmm..
camne eh?
nak keje.xnak keje..
korang..decide kan la...

~ encik sam, tamaw offer kerja kat saya lagi ke?~

Tuesday, May 11, 2010

utm kata pergi selangor kata mari~



bye2 utm.
gua chow hari ni
tapi tak balik umah lagi..
ade kerja yang perlu di buat sampai sabtu ni

bye2 bloggers
bye2 kawan2
bye2 sayang

ade jodoh kite jumpa lagi~


~doakan aku selamat sampai n berjaya siapkan kerja aku sampai sabtu ni~


Saturday, May 8, 2010

poyo tak poyo, ni memang betul2 janji.


hari ini
awak explain kat saya pasal itu ini.
saya angguk2 kepala jek.
tak paham.tak paham ape yang awak cite
zero~

awak..
budak kecil yang awak kenal hari ni
selalu merengek sebab tak tahu ape yang perlu di buat
selalu abiskan kredit awak sebab suruh awak terangkan ape yang tak paham kat kelas
selalu nangis dekat awak
selalu suka paksa awak menggedik bila tengah stress
selalu membebel tak tentu pasal kat awak
selalu ajak awak bergosip

tapi ...

2 tahun lagi.
budak kecil ni JANJI...
dapat debatkan ape yang awak explain hari ni
dapat berdiri sama tinggi dengan awak
dah teguh pendirian tak macam hari ni
dah boleh buat keputusan sendiri
dah takde nangis2 kat awak bila stress lagi.

betul!

JANJI
!!!!!

nak taw kenapa saya berani janji?

sebab saya rasa kagum dgn awak
sebab saya nak berjaya macam awak
sebab saya malu bila cuma taw angguk2 bila dengar cerita awak
sebab saya nak jadi orang berguna
sebab saya buktikan kat orang yang pandang rendah pada kita

ok.sudah.

awak,terima kasih sebab tunjukkan liku2 masa depan kat saya. kalau awak tak cerita mungkin sampai sekarang saya masih seperti dulu.

~berubahlah kerana dirimu yang ingin berubah bukan kerana ingin orang lain melihat perubahanmu~


Sunday, May 2, 2010

tolong!tolong!

minggu yang penuh dengan emosi
macam2 bende jadi
biasalah.
bila da serabut
makin la banyak semua bende tak kena.
makin berkembanglah masalah2 semua

stress yang sikit makin menggunung
bila dah banyak makin la malas nak fikir makin malas nak setel
so.penyelesaian.
tidur
ah.tapi tidur bukan dapat setelkan masalah
dapat lupa sekejap jek.
bangun ingat balik
kene hadap balik

hari ni.
wallet pulak hilang
bertambah problem aku.
ok.ok
aku taw aku careless.
ic kad bank kunci kad matrik semua dalam tu.
kedai makan da la tak bukak.
saja nak suruh aku mengkayakan jusco.
yelah.tempat paling senang nak pegi situ jek
tapi.duit pon senanglah sangat nak abis

aaa...camne la nak setel problem yang melambak ni
tolongggggggggggggggggggggg!!!!!!!!

: berikan aku kekuatan :

~abaikan saje emo aku 2 3 mggu ni.harap maaf~

Thursday, April 29, 2010

kawen muda

bila dah rase couple tu membebankan
mulalah rase
"ah. kawen teruslah camni."
kawen sekarang terus sebab malas nak couple.

ape ha agaknye rase kawen time belajar?
macam hidup lebih teratur.
tak yah fikir hal2 couple dah.
fikir suami je, fikir rumah tangga.
dah tak serabut nak fikir pakwe macam tu la.pakwe macam ni la
sebabnya.suami, sebagai isteri kene redha.terima segala.
kan senang hidup camni

ah.tapi mak kata kawen bukan senang.
kawen means bermula fasa baru dalam hidup.
aku sendiri tak dapat bayangkan
tengah lepak2 ngan kawan kene balik masak nasi tuk suami
nak berjage malam wat esaimen, anak nangis la plak
tgh nak wat bukan2 ngn member, suami suruh balik.

ah.ade orang kawen tp ok jek kan
aku jek yang masih takde rase bertanggungjawab sebenarnye..
life ni sgt complicated.
ade bahagian masing2
ade drama utk setiap org.

dan aku masih setia menunggu bahagian aku.

~aku emo bukan sebab kamu. jangan terasa~


menjawap tag dalam keadaan keliru.

bermacam rasa.
bermacam benda.
sampai buntu keliru tak tahu.
entahlah.

cuba untuk tidak berfikir.
tapi lari dari masalah tak selesai apa-apa.
berusaha untuk pulihkan.
tapi macam takde makne.

bukan putus asa.
tidak diberi peluang untuk putus asa.
tapi kalau dah macam tu gayanya.
entahlah.

aku hanya mahu tidur.tidur.tidur dan tidur.
biar aku bangun semua kembali normal.
tapi aku tahu takkan terjadi itu.
entahlah.

silap aku kah?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
jap nak jawap tag kak nadia..

go to your facebook photo files,
select the 8th photo in profile folder
&
post that photo along with the story behind




patotnye amik gambar kat profile tp tgk2 gambar tu dgn kak dayah.takmau tunjuk gambar family dalam blog jadik amik gambar ni...

ni pas abis kelas dip kalau tak silap..biasalah.otak semua weng2x.buat keretapi tapi cik nana spoil la plak.

dalam gambar tu ade mami shy, aku, napster, sarah, cik nana, fasha, foong, farah, and yg separuh tu muiz , yanyan dgn adik ipar gua, sha..hahah

8 org blogger lagi yang nak kene tag.

nabila
cik nana
sha x comel
imiarron
napster
dylah
zul gedik
lagi sorang?sape2 nak buatlah.aku ngantuk malas pikir dah.

~serius.gua yang jiwang karat ni sedang membenci lagu jiwang.urgghhh!~



Sunday, April 25, 2010

esok.dan.akan datang.



esok akan jadi penentu
aku berdebar.
sangat!

aku harap berjalan lancar.
sebab esok baru aku akan membuat keputusan.
kalau bukan rezeki aku, aku redha.

doakan biar tepat pilihan aku.

~takut!~

Wednesday, April 21, 2010

otak yang blur dan bakal mencair


ini imej satelit ye kawan2




ha..ini plak gambar otak manusia.




yang ni pon gambar otak gak.tapi blur.



otak gua sekarang blur da macam imej satelit tu gak.huh!

exam dah abis tapi kena pegi khemah ukur lak
3 minggu weyh.
2 jam kredit tu
kalau tak lulus,
alamat nye repeat lak la kan.

kerja lak berlambak
nak wat proposal
nak cari lagi pasal coastal resource.
nak bace lagi sea surface temperature lagi.
water quality
suspended sediment concentration.
minggu depan nak kene main2 dengan imej2 satelit tu pulak
bakal berpinar la mata aku ni.
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

mak.nak balik umah!wuaaaa..
kat sini susah nak cari makanan
kedai banyak da tutup.
makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!


lain-lain hal
: kamu da kantoi la sayang...malu tak? :
: semua orang balik.internet laju.tapi busy.takdemaknenye :

~rindu~




Tuesday, April 20, 2010

tua muda kecik besar~


orang kate...
bergaul2 lah.beramah2 mesra lah kamu dengan orang2 tua dan anak2 kecil...
(kat ne tah bace mende ni da lupe.)

kat mende yang aku bace tu dia kate..
kalau kite nak kawal diri kita dari buat sesuatu yang tak elok.amalkan mende ni

rasionalnya.
bile kite dekat dengan anak2 kecik, kita akan sedar betapa naifnya kite dulu.
betapa sucinye kite dulu
suci maksud aku tu yelah..
yang tak reti nak mencarut bagai sane sini
yang takde perasaan dendam sane sini
yang berusaha tuk dapatkan sesuatu yang kite nak
yang tak kenal erti putus asa.
banyak ar lagi..

tak caye?
contohla dak kecik nak gula2..
selagi tak dapat, selagi tu dia mintak
cubelah kate, sok eh kite pi beli..
sok gerenti dia akan tagih mende tu.
memang tak reti putus asa.

jadi, bila selalu sangat bergaul dengan diorang, automatik kite akan terfikir sendiri tentang mase kecik kite dulu dan kenapa bila besar perangai kite da lain.

okey.
tukar kepada bergaul dengan orang tua pulak
orang tua ni macam yang kite taw banyak pengalaman.
dah rase hidup tu camne.
dah rase susah.
dan kadang2 bile kite duk selalu dengar cite orang tua
kite mesti akan terfikir..
ah.aku nak jadik macam dia.
kire mende ni 1 motivasi lah kan?
dan bile kite duduk dengan orang tua yang agak bermasalah semasa muda
mesti kita akan fikir.
"kalau aku buat camni mesti aku jadi cam makcik ni gak.."

kesimpulannya.
tak rugi bercampur dgn golongan2 ni..
try lah pi rapat2 kan diri tu..
berbaloi2...

lain2 hal
: happy birthday kawan yang diantara kawan2 kesayangan :
: exam da abis.yabedabeduuuuuuuu!tapi kene stay lg 3 minggu wat survey camp .urghhh! :
: im waiting n still waiting n will be waiting :


: terindu kat dak ni tetibe :



~mase untuk tidur puas2~


Sunday, April 18, 2010

makanlah facebook tu terus



sape tak taw facebook sekarang ni memanglah aku pon tak taw nak cakap macam mane..
mak2 bapak2 nenek2 terkecuali lah eh

facebook ni best sebab
...........
...........
...........
(malas tulis sebab korang pon taw nape)

best memang best tapi lame2 menyampah gak la ngan menatang ni
mane tak menyampah nye.
berlambak2 orang gaduh dalam ni
berlambak2 orang putus kawan putus cinta bagai sebab facebook.

plislah orang2 yang duk gaduh.duk perli orang lain kat fb
korang yang wat gitu pengecut taw tak
kalau rase berani sangat, nak gaduh sangat, face to face la
jadah ape nak merapu meraban sorang2 kat fb.
bikin panas.
bikin orang lain yang tgk meluat.
ntahape2

pastu kes yang macam rafiqin darwisy tu.
ntah ape2.duk pi layan dak kecik nak glemer tu watpe
orang yang duk maki hamun kat dalam tu same jek la cam dak tu
kalau nak menegur , menegur la care baik.
ntahape2.

tambah lagi page2 yang duk pekena orang
duk sebar gambar orang pastu edit2 seksi2..
kesian la weyh.
cube bayangkan kalau korang yang duk pekena tu terkena.malu mak bapak oii.
ntahape2.

lagi paling aku geram.
semua dalam fb pon nak tunjuk
aiyoo.saiz bende dalam ko pon nak canang 1 dunia ke?
plislah~orang tanak taw lah
ntahape2.

ha.lagi 1..
page2 we hate fasha sanda la.we hate memey suhaiza la
letak diri korang kat tempat dorang
memang la dia wat salah tapi lantak pi dialah
biar dia setel dgn org yang dia wat salah sudahla
yang semua2 nak kecoh2 wat mende?
tak paham!
ntahape2.

haih.sebab mende2 ni aku sekarang selera nak main pet society ngan cafe world jek
status pon kengkadang update.
kang update banyak2 ramai plak yang salah sangke
sikit2 nak salah sangke.
ntahape2

haih.kalau semua pon nak tulis kat fb.pi la makan fb tu terus.senang.kenyang

ok .dah!

~nak ku remove kawan.kang remove jadik isu besar pulak.~

Friday, April 16, 2010

pusing kanan, pusing kiri, lu kantoi gak beb!


2004
aku ,member n seorang senior otw balik muar.
turun bas kat kotaraya , jln2 ke puduraya.

member aku start bukak cerita
excited giler time cuti dapat kantoikan sorg kawan dia
ceritenye, kawan dia sorok2 kapel.
usha punye usha last2 dapat gak terjah.

cerita lagi..
katenye pakwe kawan dia sekolah kat sekolah lame aku
sebab dia cerita, aku layankan jela..
sape?
sekali dia kate
name pakwe kawan saya tu muhammad ____!

aku apelagi
jerit terus.
"itu pakwe aku lah weyh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
korang bayangkan lah time tu dekat traffic light area pudu.
dalam pukul 12 tghari gitu.
memang macam haram!

ah.itu semua kenangan.
tapi dunia ni kecik jek kan?
pusing2 jumpe orang yang same

kesimpulannya,
agak2 nak curang tu weyh, pi carik yang duk kat africa.
selamat sikit
itupon tak jamin la selamat kan..
dunia ni kecik jek.

: ramai sangat orang nak couple pasang reramai.dah ade couple pon nak menggatal sane sini.nnt kene tinggal baru taw nak nanges,ape da...padan muke!:

ade orang tanye kat aku.

mai, ko sedih tak putus cinta?
beb.sape tak sedih beb.putus cinta kot.tapi nak wat camne.dah tak serasi, simpan pon tak guna.awal2 memanglah rase down tapi fikir balik, memang aku rase bersyukur sangat putus dengan dia.


~bila dendam beraja dihati, sebab tu la ko jadik gini.sudah2 lah tu~