Saturday, January 16, 2010

mentaliti mereka.



lepas abis matrik,
aku keje kat kedai baju kat pekan
kedai cikai2 jek.
kat sane keje ngn cik r, cik e n aunty(bos ar)

mase keje kat sane
dapatlah aku tengok n rase sgt2
byk org sekeliling sgt pandang rendah pada aku n pekerja2 kat situ
kutuk kami kaw2
macam kami ni x punye pride kdg2 dibuatnye

takdelah semua org
tapi adelah beberapa
nak2 org2 yg keje bagus tak bagus sgt la bg aku.
biase2 jek
tapi kerek dia.
amboi.luar biase!

bercampur dgn pekerja2 kat sane.
buat aku sedar
life ni sgt susah sebenarnye

contoh la.

kes 1 :
cik r
sgt sosial.
dtg dr family yg sgt susah.
bygkn la.
da form 3.
ic pon xde lagi
dan2 bapak kawen lagi.
skrg cik r yg tanggung family + family tiri.
salah dia ke jadik camni?

kes 2 :
cik e
sekali pandang memang x pnh sangke dia islam
dressing memg cam cine.
tapi rupenye
dia mualaf
bapak tiri dia islam
pas convert,
x pernah diajar sembahyang.
dan selalu dipukul bapak tirinye tu.
salah dia ke jadik cam tu?

pelik aku.
kenape perlu nak pandang rendah
kenape perlu nk perlekeh kami
ok.fine.
memang kami nampak selekeh cume bertshirt oren n jeans.
tp x semestinye kami x de otak kan?
standard arh cuti2 cari keje

dah2 la org kat luar sane.
kite semua same
jgn nak kutuk org sesuke.
kang kene kat anak ko,
aku cakap padan muke jek.


~merah muke abg cimb sebelah kedai bile aku dtg setel yuran masuk u.hah.selame ni kau pikir aku x berotak kan?~


28 comments:

Kancilbiru said...

tu la kan...penah gak ada pengalaman macam ni...mmg dipandang rendah. moralnya, kita jgn sekali2 memandang rendah pada org yang gaji rendah..banyak tak pkataan rendah?? hehe

sI tEDI said...

dalam kehidupan ni, masing punya jalan cerita yang berbeza.

GhOsToNe said...

biaselew tue..
owg kt bawah mmg slalu d pndang rndah!

Sesumpah said...

hmm betullah tuh
semua yg bermasalah ada puncanya
bersyukur family kita bahagia :)

Jard The Great said...

mcm2 manusia.. =)

i'msosupernotcool said...

wahh..
congratz..
dpt u mane??

Miss Marquis said...

biarkan saja mereka.

(*

ada said...

ko wat cam ni.. diam2 ubi berisi.. biar ko wat rendah diri, nanti orang akan tau gak ko sape..

macam jiran aku, dia nak g beli kete, pakai suar pendek je.. memula, cine jual kete tu tak layan, last2 masa lepas pilih, dia kata nak beli cash.. terus bayar cash arr.. gelabah cina tu.. baru nak kipas..

cikmemy said...

kancilbiru :ahaha.memg byk.hehe.org yg pandang rendah 2 sebenarnye yg lagi rendah moralnye.rendah tatasusilanya.

si tedi : dan kite sendiri yg corakkn nye kan.

ghostone : walaupon kat bwh, x semestinya dia x bernilai kan.hehe

sesumpah : bersyukur walaupon x kaya, tapi family x lokek nak beri ilmu.

jard : bikin pening kepala jek kan.hehe

i'msosupernotcool : utm.da lame da.da 2tahun da.

abe long said...

keciannye ko syg ku...

asal ko tak tolong mak ko kat restoren jerk?

aku tolng mak aku kt kedai.

dr umo 11 tahun lg

perghh....

bgus nye aku

wakakakkaak
ko pon bgs gak syg ku

cikmemy said...

miss marquis : memang dibiarkan cume ati sendiri yg panas.hehe

ada : ahaha.best idea tu.tapi aku selekeh + xde duit pon nk wat cam tu.cam ne?hahaa

abelong : xmo arh keje ngn mak.keje ngn mak leh curik tulang, x komited,keje ngn org baru betol2 leh carik pengalaman.

gadis hijau disitu said...

cikmemy...
aku dulu keje promoter je...aku da pna keje kat 3 jenis kedai...kedai aneka barang, alat tulis n baju(forest..hehe)

aku keje kat kedai2 yg kat dalam pasaraya cth kipmat tampoi..hehe...aku nmpk byk kehidupan...aku seronok keje camtu sbb byk pengalaman hidup..pnat mmg pnat tp seronok sbb berusaha dpt gaji sndr...dr keje kilang aku lbey prefer kje kt tmpt rmai org cmtu...

dunia kita mmg ujud je org yg cm ko cite tu...tp ade gak org yg baik je...huhu...ape pon latar blkg kita, kita kena terima n try to improve it...asal kita de keringat n tenaga...semua owg ade otak tp msg2 de style idup msg.....pjg seh...ok thots

Prof Ir Dr. Takamine Kiyomaro said...

betul tu,aku pun dulu time keje partime pas spm pun kena gak mcm tu,cikgu ak siap kutuk ak lg,ak pun sound la dia ,terus dia balik x beli pape,huh,,,kita x salah tapi mereka yg gila

kain_sari said...

hai....
best citer kamoo...
sayer pow pernah kne mcm kamoo gak..
org selalu pandang rendah biler kiter kjer2 mcm tuh...mula2 rse sakit jiwa gak dgn mulut org mcm tuh...lame2 tuh wt bodoh jerk ..per dulikkn jer org nak kater per...bukn meka yang byr gaji kiter..:)cayok3...

nazrien said...

ho..biasalah..ak pnh jd promoter

Zuewairy said...

manusia2.. mcmtula.. ble lihat dmana2 perangai mcmtu;)

helena's said...

dorang yang cube merendah2kan org sebenarnye sedang cube menutup kelemahan sendiri..

kawie2020 said...

macam2 ragam org nih... suka memandang serong kt org lain...

bella said...

mai,abg cimb 2 pn pndang rendah kat ko ke?bajet jek..igt dh keje cimb bg s ke?

SADIS said...

orang hebat diamdiam aje,
yang bisingbising tuh serabut je.

et said...

iye, manusie mmg suke judge a book by its cover..huhuhuu~

cikmemy said...

gadis ijau disitu : kite punye pengalaman yg same.pandangan yg same.kite x dpt ubah org yg mengate kite, tp kite leh try elakkan diri kite dr mengate..tol x?

takamine : uish.2 mesti cikgu 2 tak alert pasal student dia.xkn la dy tataw student dia ni camne.sah2 la ko pandai kan..haih la..

kain sari : taw xpe.bos yg menggaji sy 2 pon x pernah pandang rendah.mane dia taktaw ditanye kite..

nazrien : promoter pe?

zuewairy : betol 2.even kat u ni pon ade org yg camtu..

helena : tutup camne pon, ati yg busuk 2 tetap leh kite detect kan..

kawie : yg penting kite x seperti mereka.

bella : aah.kalau pi tuka duit kedai kat dia,dilayan nye macam kite bukan customer.ngn org lain oke pule.

sadis : org camtu xde keje, sebab 2 duk nk bising2 je

master teddy said...

oh.oh..org mmg ske pndg bku pd kulitnye,bkn isinye.eheh... ;P

Ms.Independant said...

tak suka org yg suka judge org sesuka ati camni!
Grrr~

hans said...

betul2
waktu gua keje part time masa cuti sem dlu dkt pasaraya billion pun penah jadi macam tu juga
tapi gua relaks jer sebab gua tau gua bijak(means bukan setakat PMR)
hahaha
relaks jer
be cool

nazrien said...

promoter di bum city..dgn karenah ank2 org kaye and org prasan stylo kt situ..lg mnymph..kne lak jg kaunter roxy..peel kt situ lg dasat.. pndg mcm ak kuli

deusXmachina® said...

Standard r 2..
kat mana2 pun sama jek
kadang2 dorang ingat dorang jek ada degree, apa suma...
padahal xtau kita cume keje part time cuti2 sem

nice entry ya!

erk888.blogspot.com

avid gunner said...

great story.
aku penah keje kedai runcit. sama la. dapat pandangan yg kononnya aku x abis spm pun. kononnya aku hisap rokok dari sekolah.. duh!
banyak moral entry ni.