Monday, July 5, 2010

kilang susu.aku dan dot.dot.dot



akhirnya sabtu lepas aku dah pon berenti kerja.
sedey la plak rase.hari ni duk umah boring giler kot.
lalu depan kilang, rase nak masuk g kerja..

3 minggu aku jadik minah kilang, macam2 benda jadik.
dari situ aku kenal banyak orang.
perangai semua lain2..
yang baik memang baik.yang pendengki.ah malas nak cakap..

dah.malas nak cakap banyak2..tgk jek ape aku dapat mase keje ritu.

1. org yg bekerja di bawah kite x semestinya berada di bawah kite.so.bile eksekutif, bos2 ni nak wat keputusan elok ler tanye org bawah..jangan nak bagi arahan je taw..sebab nye...cth la...hari tu bos suruh naikkan volt mesin tu.main suruh jek...taknak dengar langsung org bawah nye idea..padahal...bile naikkan volt, susu akan melimpah kuar.tin kotor...pastu aku kene lap.ciss..ciss...ape punye bos da...ikut kepala botak lu saja...

2. bile keje jangan suke nak bawak mulut..ngadu sane ngadu sini.komplen sana komplen sini...buat orang sane sini last2 diri ko terkene sendiri...(khas utk makcik )

3. jadik pompuan, pakai sopan2...sebelum ni aku pakai baju agak ketat la jugak..ish..tapi.since kerja kat tempat yang 80% lelaki ni..terus aku rase ngeri nak pakai ketat2..well...lelaki2 kat kilang tu memang la mulut main lepas..ade org baru masuk kerja..sexy siot...dressing, tak taw la macam mane nak cakap...rupe orang masuk kelab pon ada....

4. HATI2 DENGAN LELAKI.
ini penting.penting sangat...kat tempat kerja aku, ramai giler mengaku bujang...tgk gaye. serius macam bujang...memang susah la ko nak percaye dorang ni anak dah 2 3 orang...bodoh sket, memang kene tipu la...sebab nye....gaya dorang layan ..memang aku bley kate superb la nak banding dengan student2 ni...lelaki dah bekerja serius gentleman.pandai amik hati pompuan..n memang ok lah.memang senang lah kau nak jatuh hati....tapi tu la..kalau da jatuh hati, better selidik...betul2 bujang , baru on...kalau x...janganlah...x baik rosak kebahagiaan orang...

5. mase kerja kene bersungguh...kene jujur...tapi aku....hmmm
bos..saya mintak maaf sebab ade jek susu yang reject termasuk dalam kotak..nak wat camne...tangan saya dua..tak sempat nak capai...dah di pack..hmm...

6. jadik orang jangan kerek...kalau da sedar2 jawatan ko same jek dengan orang lain..janganlah nak giler kuasa..ni tak ..ikut suke nak marah2, arah2 orang..memanglah orang diam..tapi belakang..kene kutuk kaw2 kot...

7. be nice to people and people will be nice to you..
kredit utk jaygan line technician sebelah aku..
- perempuan, kalau cakap elok2, senyum2, x cantik pon nampak cantik..orang suka..tapi kalau cantik, perangai macam haram..takde maknenye..

ok.dalam kes ni.jaygan bagi aku sedar perlu nye utk senyum....tulis entry ni pon tengah senyum taw.gila aku ni~

eh.dah panjanglah.nanti aku sambung lagi..banyak mende aku nak share..

papepon..3 minggu ni aku akan ingat sampai bile2...
thanks mas, anna, kak linda, makcik comel, kak irma, kak ***(lupe tanye name), abang saril, abang wan shah aka datuk, abang zul, abang wan nazri, abang zam, jaygan, nava.udin, ram, kak sarala, n abang khairul....thanks sebab bagi kenangan kat aku...

(ade macam dapat anugerah tak??bajet dorang bace blog kau lah mai....ceit!)


~kenangan yang pahit dapat dihilangkan dengan yang manis.hebatkan??
~

3 comments:

cik helena said...

bace cerita macam memy dah keje lame jek :)

Cik Akma said...

eee gatal siot yg ngaku bujang tuu

Hamzah Ian said...

haha.. nice one