Thursday, December 23, 2010

ayat2 manis gua utk para jejaka,...



semalam, kakak gua tanye tips berhenti rokok
ok.bukan kakak gua yang isap rokok.
tapi laki dia merangkap abang ipar gua, encik tyco.

gua takdelah tips pon nak bagi lu orang bace.
tapi, bile gua kawan dengan mamat2 isap rokok ni,
adelah sket2 usaha gua memberentikan rokok dorang
bukan pe.busuk taw bau rokok.
da la busuk, gigi kuning, bibir itam.tak seksi betul!

dulu gua rapat ngan sorang mamat ni
name dia eman.
rajin jugakla dia kol msg sebab dpt free
dia tegar aaa...sehari tak dapat 10 batang tak sah
gua cakap macam ni jek
"lu, kalau nak kol gua lagi esok, hari ni isap rokok kurangkan sebatang"
esoknye kalau dia isap rokok tak kurang sebatang, gua membebel 18 jam la kan...

bile lepak ngan member lelaki gua plak
3 jam lepak, mahu abis 7 8 batang
jadi, agak2 da banyak sangat dia isap,
gua buat2 pening (oh.memang pening sebenarnye)
bukan pe, selagi gua tak buat camtu, selagi tu la dia duk isap.
mane tahan beb...

mase ngan exbuayapren pulak, gua selalu buat gini
malam sebelum kuar dating,gua selalu tanye kat dia
"lu esok nak rokok berape kotak?gua belikan siap2 malam ni"
perli kene kasi baik punye~
kompem esok, sehari dia dating ngan gua, rokok pon tak berani bawak

dengan best fren gua lak
aku selalu tolong kire n bajetkan gaji dia
pastu gua duk psiko dia kate brape banyak duit gaji dia ilang beli rokok
hari2 la gua duk bebel kat dia kate brape banyak duit dia hangus
memanglah macam annoying asyik membebel
tapi gua sayang kawan2 gua
gua taknak bile umur gua 40 tahun, gua kene jenguk dorang kat hospital
ye tak?

tu lah sedikit sebanyak cara gua kurangkan rokok member2 gua
nak berenti memang susah
tapi alhamdulillah,bestfren gua dah berenti isap rokok
tak tawlah sebab ape
tapi gua suke la rase tak sia2 gua bebel kat dia

so, lu orang apelagi.bawak2la kurang2kan rokok
dari duk isap rokok, baik simpan duit belanje gua.
ye tak?

~gua memang angin kalau gua beriye nak berentikan rokok member gua , tapi ade orang lain duk nak belikan rokok untuk dia.macam HARAM!~


8 comments:

beautiful_rose said...

hahahha nak bagi lebih rare lagi,time asap berkepul2 keluar tuh,ko kibas2 pastu wat2 batuk macam sesak nafas dan berkata..."ko,kalau nak mati cepat jangan ajak orang lain.g mati sorang" sure sentap aku pernah wat mcm nieh kat mber2 aku dulu.


tak pun ko ckp je kat die ko ade penyakit asthma dan tak boleh sedut asap nanti sesak nafas.


bab pasal kire2 belanja yang di habiskan kat rokok tuh aku pnh gak wat.dn mmg agak berhasil...mber nie tgah pening fikir pasal duit dia byk habis tp tak tau duit tuh habis tok ape.so aku pon ckp mcm nieh kat die..."ko kalau nak smpn duit aku de care.ko g beli tabug.pastu,setiap kali ko rase mcm nak beli rokok jerk,ko masukkan duit rokok tuh kat dlm tabung.ko buat mcm tuh utk sebln,hujung buln ko korek tabung tgk hasil y ko dpt."mmg terkejut giler mber tuh.sejak tuh die terus amalkan menabung duit rokok.dan berhenti rokok.

Leena said...

ko mmg hebat siot...member ko tros berenti rokok...keep on ur mumblings kpd member2 ko k... =)

ada said...

tips berenti merokok??? ABAH AKU PEROKOK TEGAR WEH,. DULU 2 KOTAK SEHARI,. SEKARANG DAH BERENTI,. sebabnya??

heheheh,. tiap2 bulan kena pegi IJN,. lepas tu 2 kali naik ambulance tgh malam sbb sesak nafas,.

jadi dia fikir sndiri la,. its between life & death,.....

Rebelle Me said...

hahaha..
yesss..
bagus idea-idea ni semua! (:

radin fadli said...

kadang kala kalau kita dah wangi-wangi bagai, siap mandi ,siap perpium, tiba -tiba kena sembur dengan asap naga tu, busuk habis hahaha..terbatuk-batuk lagi hehehe
anyway i koike perkataan exbuayafren hehehe

cikmemy said...

rose : ahaha..ko memang sempoi.aku suka.tu la tugas seorang kawan kan.biarlah dia nak menyampah kite perli2, tapi. bagusler dari bermuke2 tapi menggalakkan dia cepat mati..

leena : ehehe..biase2 jekla.da sampai seru member aku berenti kot...

ada : tahniah pakcik bapak ada kerana berenti rokok!ade org da kene kanser paru2 pon still x mo berenti lagi...

kak rebelle : ya.kalau encik kacak anda merokok sila apply idea ini.

fadli : ko x isap rokok?tahniah!
hehe..aku lagi suke buayafren tu..hehe

fara said...

haha. best ni. nak try yg perli buayapren tu. agak2 bole jd si dia stop rokok tros kan ;P

Cik Akma said...

dr smoking baik gune duit tu beli eskem