Thursday, February 25, 2010

mereng SUDAH~



penat
aku sangat penat
sangat-sangat penat
aku sedang menulis blog dengan keadaan
1. kepala yang pening tak cukup tidur
2. menguap sejak 2 jam yang lepas
3. mata yang semakin mengecil
4. badan yang lesu tak hengat.
5.airmata yang tak berenti mengalir sebab menguap

penat
busy macam ape
sampai takde mase nak menggedik ngan abelong lagi
sampai takde mase nak merapu kat telefon lagi
sampai aku lupa nak kol mak semalam
sampai tak tidur malam sebab nak pinjam laptop member

tolong bagi aku energy
tolong bawa aku ke danga bay main kuda
aku mahu release tension
mahu santai badan dan tulang2
mahu buang semua kesibukan sementara
tapi bila?
adakah aku ada masa?

penaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat!
dah.byebye.

~jangan ''jual ikan".jual dadih takpe~

Tuesday, February 23, 2010

macam2 hal lagi.

hari ahad nampak 1 bus ni.
penuh dgn PATI.
sah2 lelaki.
dalam 2 cuma ada 3 org pompuan jek.
ish.
ni la unik nye selangor lau nak taw.
name jek kat malaysia.
tapi rase cam da kat oversea!

naik bus 5 jam g jb.
x leh tido sebab air aircond menitik kat bahu.
ape punye bas da
tambah ade aksi free lesbian
ish.geli giler aku
naik loya tekak
haih.camne la dia leh bernafsu kat jantina sendiri.
nasib baik bukan melayu.

banyak giler accident semalam
ade la dalam 3 accident.
ade satu tu, berlanggar dalam 7 kereta sekali

laptop masuk wad lagi.
ni pon pinjam sekejap kat amy
dah tu memang blog akan sunyi la
paham2 sendiri.

ni entry ke 99.
menunggu yg ke 100

~bak kata sarah.mungkin short term memory.bak kata aku, ah, makan semut banyak sangatlah tu~

Saturday, February 20, 2010

antara kerja dan dilema.



ditulis mengikut cakap2 orang dan bukan pengalaman sendiri okeh.
: dedicated to abang :

mak2 selalu cakap.
keje la dgn kerajaan.
gaji ciput memang
tapi kan terjamin mase depan.
kang nak kawen pon mak mertua takde la bimbang anak dia tak makan.
(khas utk mak mertua tak materialistik sahaja)
lagipun bukan senang nak dapat kerja kerajaan kan?
swasta memangla masyuk
tapi, habis kontrak kang tercengang2.
kalau ekonomi gawat abis semua dia nak buang.
keje pon bukan senang
habis semua sakit belakang
yela.
mati2 keje sampai da nk tgh mlm kadang2.

bak kate kawan aku plak.
pompuan keje kerajaan la senang
keje pagi balik petang
malam kompem2 la ade kat rumah kan?
kalau duk nak keje swasta la sangat kan.
nanti takut2 anak2 dan suami terbiar kelaparan
kang nanti laki ko carik lain sape yg tercengang?
sendiri mau paham~

~aku sendiri?tunggu suami cakap ape nanti.bolehkan?~

Friday, February 19, 2010

gedik yg sungguh-sungguh!

sebagai sorg student yg sengkek.
dan pemalas nk turun makan.
jadiknye,
amatlah perlu utk aku masak sendiri di bilik
oleh kerana takde moto mahupun kereta dan juga peti ais
makanye.
aku terpakse la membeli barang2 instant
perencah nasik goreng yg melambak
mknn2 dalam tin
dan megi yg berlambak2
dan lain2 lagi ye.

beberapa bulan lepas.
dek kerana tergoda dgn spageti instant yg dibeli oleh fira
makanye
aku pon membeli sepeket
masak dgn penuh semangat dibilik
naik je bau masakan.
fuhhh..
rase loya nak termuntah uweeekk.uweeekk dtg.
lantas.
tanpe membuang mase
terus ke tong sampah le mknn tu jawapnye
(da bau pon nk termuntah.mkn apetah lagi ye)

seterusnya.
memasak nasik goreng
gune perencah juga
sebab cili takde.
perkara same terjadi.
uweeek.uweeek. juga

cuba lagi memasak mknn dlm tin
same gak.
yg kenyang tong sampah jek!

tapi
aku buat kesimpulan.
mungkin care masak aku yg silap

tapi
tadi terbukti
bila mak masak tomyam pakai perencah.
dan aku rase nak termuntah

haih.sape2 taw pasal pe aku jadik gini?
gtaw sket..
n tlg bg solution..
macam gedik jek mkn tu tak leh.makan ni tak leh
gedik arh!


~agaknye nk suruh aku mkn burgerking hari2 kot.banyak duit ko!~

Thursday, February 18, 2010

dari apek kepada mak kepada aku kepada kamu


beberapa hari before raye cina..
apek yg datang hantar barang kat umah aku cerita.

"taun ni wa tak raya.
mak wa baru mati..
lagipon, bila mak da takde,
adik beradik wa dah tak balik kampung
diaorang dah macam tak kenal adik beradik sendiri.."

macam mane eh?
orang yang kite da idup same dari kecik.
bila tua bley lupa macam tu jek

haih.
bak kata isma.
fikir banyak pon tak bley juga
so.
takyah fikir.
yang penting
jage family memasing.

tgk iklan kat tv.
suruh pi urus harta.
bende yang sangat bagus aku rase.
bukan sebab gile harta
tapi
tengoklah berape banyak yang putus saudara sebab berebut harta,
fikir2lah sendiri ye

~apesal aku pikir ni.ish~


Tuesday, February 16, 2010

ditulis tanpa mood mahupon idea

kat kampung aku da mula bukak booth tuk daftar mengundi
sedar tak sedar dah 21 tahun aku sekarang ni
orang2 kat umah duk sibuk suruh aku daftar undi..
tapi ntahlah..
malas betul.
ape ntah nak jadik dgn kau ni maizatul
warganegara yang tak bertanggungjawap betul

ntahla
aku tak suke politik
kadang2 aku boleh hilang mood kalau diajak borak pasal politik
aku taw ape pentingnya politik
tapi ntahlah
aku selalu rase belum masenye tuk fikir pasal politik negara
bikin serabutlah!

nak2 kalau aku jumpe org yang fanatik
memang kalau rase hormat tu tak ada.
awal2 aku blah.
malas ah!

haih.bila ntah aku nak pi mendaftar tu.
nanti2 lah
kakak pon tak daftar lagi
apentah nk jadi ntah.isy!

~kalau g mengundi ade lucky draw cam kat utm kan best~

Saturday, February 13, 2010

allah panjangkan umur kamu widia...



2005 (muar)
lepak di bilik joyah
masuk sorg dak name widia
jumpe atun si roomate joyah.
aku tgk jek.
taw name dia
taw dia duduk mane.
tapi nak tegur si widia ni rase cam susah giler.
senang cerita, dua-dua sombong ler.


april 2006 (klang)
dating seharian.
awal2 sudah aku pesan pada pasangan.
"agak2 mai jalan jauh2 tibe2, tu maksudnye mai nampak kawan2 mai"
(pelik.tapi memang aku tak suke kantoi dating depan kawan2)

jalan-jalan lagi.
dan2 petang tu before balik ternampak widia depan stesen bas klang.
apelagi.
jalan laju2 tinggal pasangan.
pasangan lak lupe pesanan..
terus lah dia mengejar.

"eh mai. kenapa laju sangat jalan?nak g mane?"

may 2006 (matrik negeri sembilan)
hari pertama di kelas
sesi berkenalan.
"erk.itu widia kan."(monolog dalaman)

beberapa hari kemudian.
pabila sudah berkawan.
"ehem.ade org tu, kantoi dating, dia lari.pakwe dia kejar tanya nape lari.ceh!"
adus!kene sepam!

tak sangke kan widia.
dulu bukan main berlagak kite takmau berkawan.
sekarang.
rase macam kurang bila kau takde.
pape pon.
selamat hari tua kawan.
semoga friendship kite berkekalan.

~da tua ni kene kawen cepat2 taw.~

Wednesday, February 10, 2010

beri ayam dapat balasan tahinya.(peribahasa)



kali ni entah berapa kali kamu kecewakan aku
aku penat melayan kamu.
kamu tak sudah2 minta duitku
pokai sudah hanya utk kamu

dulu virus dtg mengorat kamu.
aku cube kembalikan kamu ke pangkal jalan.
sudah kembali, drivermu plak nak hilang.
aku carikan ubat

banyak sudah aku berkorban utk kamu
tak puas lagi?
aku belikan kamu macam2 aksesori.
aku jage kamu leklok
biar aku yang jatuh.
asalkan kamu di atasku selamat
biar aku luka berdarah.
asal kan kamu tak tercalar.

tapi.
ape balasan kamu pada aku?
kamu tak habis2 merajuk.
kamu tak habis2 mogok.
masa aku betul2 perlukan kamu.
ape kamu buat?
kamu tak mahu bangun langsung

dah banyak kali kamu buat macam ni.
aku sedih.
aku kecewa.
apelah nasib aku memiliki kamu.
walau aku tahu kamu memang berjasa padaku
tapi kadang2 aku tensen gak la weyh.

dah la laptop
berhentilah buat hal
aku malu same cina kedai silver ed kamu tahu?
dan paling aku nak kamu taw
duit aku pon lame2 taw habis jugak!
huh!

~pasni pi carik suami reti betolkan laptop.dah x payah nk bising2 pastu.haish!~

Monday, February 8, 2010

ade ape dengan cinta kau.

sepasang kekasih
bahagia memang.
satu hari si lelaki kate sebenarnye dari dulu tak sayang
couple sebab kesian kat si perempuan.
dan selama couple ni memang cuma anggap sebagai kawan.

oklah fine.
kalau nak berkawan.
no more anje sayang.
kau aku mungkin boleh jugak kan..
kita kan kawan.

selepas berpisah kasih bercerai sayang
si lelaki datang bercerita.
ada perempuan nak kenal.
ada perempuan ajak berteman.
si bekas anje
hanya boleh kata.
saya masih sayang awak.
tapi siapa saya sekarang
jadi.
pergilah awak.
ikut suke hati saya tak halang.

mendengar kata2 dr perempuan.
si lelaki naik berang

"kenapa anje tak halang?
itu tanda anje tak cinta sayang."

persoalannya disini.
sape yang anggap sape kawan?

fikirlah sendiri
hati perempuan.
bukan sukar kau nak faham.
sekali kau da buang.
susah dia nak datang.

moral of the story.
perempuan sukar utk jatuh sayang.sekali sayang, memang itu yang dipegang.

~true story.tapi bukan cerita aku.~

Thursday, February 4, 2010

sebelum terlambat.



bayangkan kalau ini benar2 terjadi


kau da berumur 35 thn
sudah bekerja selama 12 thn
gaji sebulan 10k sudah
tibe2 diberi task mudah
dan kau x dpt selesaikan.
bukan kau tak pernah belajar.
tapi dulu kau tak sudah tiru kerja orang.

parah lagi.
bile bos ko ckp.
eh kau cgpa tinggi, tp bende simple tak reti.
ape yg kau belajar dulu di universiti?

kalau ini terjadi.
termalu diri sendiri.
rase mesti macam nak berenti.

maizatul, jadikan ini pengajaran.
jangan menyesal kemudian hari.
kau tak terlambat lagi nk ubah mase depan.
berhenti mengharap pada orang.
usaha kan tangga kejayaan

`~memerlukannya sekarang~

Tuesday, February 2, 2010

perjalanan no manners

jumaat : 29 jan 2010
pulang ke selangor bersama roomate.

kes 1 :
hampir 3 jam, bus baru berenti di rnr.
sudah tak tahan untuk mengeluarkn isi di pundi kencing.
laju2 jalan.
tunggu untuk masuk toilet.
beberapa org cube utk potong barisan.
maaf.saya dah tak tahan.
sila beratur belakang.

pintu toilet terbuka.
segera masuk dan membuke seluar.
dan2 baru nak buke.
pintu diketuk 80 kali agaknye.
oh.memang cari pasal nampaknye.
selesai hajat yg sekejap sgt 2.
keluar.
tak mau bazir kata2.
jeling tajam jek kat minah yg no manners.
(bodoh piang!)

kes 2 :
naik bus S**** K**** utk pertama kali
destinasi ke klang.
bus masuk area seremban.sabar~
bus masuk ke puduraya.sabar lagi~
bus berenti ditepi jalan.mencuba utk menahan sabar.

"dik, bus ni sampai kl jek.ko ni naik bus tanye la driver.federal highway jem taw.pakcik tanak anta smp s alam.ko ni lenkali naik bus tanye dulu.bvhjasdbasmdvgvagguagvsw,jg........"
kali ni memang dah hilang sabar~.

"pakcik, i beli tiket tuk ke klang.n memg kaunter bagi no bas ni.i naik td, i tanya bus ni ke klang ke x?u jawap.ye.bus ni ke klang.skrg ni u da salah.mane boleh u masuk seremban, pudu , s alam , klang.papepon, u kene anta kami smp klang."

....(rest of it.aku malas nak cite lagi.bikin panas ati.)....
(oi pakcik!dah salah wat ar care slah.mintak maaf.yg nak pi marah customer watpe.huh.)

~rindu kamu la~