Thursday, April 29, 2010

kawen muda

bila dah rase couple tu membebankan
mulalah rase
"ah. kawen teruslah camni."
kawen sekarang terus sebab malas nak couple.

ape ha agaknye rase kawen time belajar?
macam hidup lebih teratur.
tak yah fikir hal2 couple dah.
fikir suami je, fikir rumah tangga.
dah tak serabut nak fikir pakwe macam tu la.pakwe macam ni la
sebabnya.suami, sebagai isteri kene redha.terima segala.
kan senang hidup camni

ah.tapi mak kata kawen bukan senang.
kawen means bermula fasa baru dalam hidup.
aku sendiri tak dapat bayangkan
tengah lepak2 ngan kawan kene balik masak nasi tuk suami
nak berjage malam wat esaimen, anak nangis la plak
tgh nak wat bukan2 ngn member, suami suruh balik.

ah.ade orang kawen tp ok jek kan
aku jek yang masih takde rase bertanggungjawab sebenarnye..
life ni sgt complicated.
ade bahagian masing2
ade drama utk setiap org.

dan aku masih setia menunggu bahagian aku.

~aku emo bukan sebab kamu. jangan terasa~


menjawap tag dalam keadaan keliru.

bermacam rasa.
bermacam benda.
sampai buntu keliru tak tahu.
entahlah.

cuba untuk tidak berfikir.
tapi lari dari masalah tak selesai apa-apa.
berusaha untuk pulihkan.
tapi macam takde makne.

bukan putus asa.
tidak diberi peluang untuk putus asa.
tapi kalau dah macam tu gayanya.
entahlah.

aku hanya mahu tidur.tidur.tidur dan tidur.
biar aku bangun semua kembali normal.
tapi aku tahu takkan terjadi itu.
entahlah.

silap aku kah?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
jap nak jawap tag kak nadia..

go to your facebook photo files,
select the 8th photo in profile folder
&
post that photo along with the story behind




patotnye amik gambar kat profile tp tgk2 gambar tu dgn kak dayah.takmau tunjuk gambar family dalam blog jadik amik gambar ni...

ni pas abis kelas dip kalau tak silap..biasalah.otak semua weng2x.buat keretapi tapi cik nana spoil la plak.

dalam gambar tu ade mami shy, aku, napster, sarah, cik nana, fasha, foong, farah, and yg separuh tu muiz , yanyan dgn adik ipar gua, sha..hahah

8 org blogger lagi yang nak kene tag.

nabila
cik nana
sha x comel
imiarron
napster
dylah
zul gedik
lagi sorang?sape2 nak buatlah.aku ngantuk malas pikir dah.

~serius.gua yang jiwang karat ni sedang membenci lagu jiwang.urgghhh!~



Sunday, April 25, 2010

esok.dan.akan datang.



esok akan jadi penentu
aku berdebar.
sangat!

aku harap berjalan lancar.
sebab esok baru aku akan membuat keputusan.
kalau bukan rezeki aku, aku redha.

doakan biar tepat pilihan aku.

~takut!~

Wednesday, April 21, 2010

otak yang blur dan bakal mencair


ini imej satelit ye kawan2




ha..ini plak gambar otak manusia.




yang ni pon gambar otak gak.tapi blur.



otak gua sekarang blur da macam imej satelit tu gak.huh!

exam dah abis tapi kena pegi khemah ukur lak
3 minggu weyh.
2 jam kredit tu
kalau tak lulus,
alamat nye repeat lak la kan.

kerja lak berlambak
nak wat proposal
nak cari lagi pasal coastal resource.
nak bace lagi sea surface temperature lagi.
water quality
suspended sediment concentration.
minggu depan nak kene main2 dengan imej2 satelit tu pulak
bakal berpinar la mata aku ni.
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

mak.nak balik umah!wuaaaa..
kat sini susah nak cari makanan
kedai banyak da tutup.
makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!


lain-lain hal
: kamu da kantoi la sayang...malu tak? :
: semua orang balik.internet laju.tapi busy.takdemaknenye :

~rindu~




Tuesday, April 20, 2010

tua muda kecik besar~


orang kate...
bergaul2 lah.beramah2 mesra lah kamu dengan orang2 tua dan anak2 kecil...
(kat ne tah bace mende ni da lupe.)

kat mende yang aku bace tu dia kate..
kalau kite nak kawal diri kita dari buat sesuatu yang tak elok.amalkan mende ni

rasionalnya.
bile kite dekat dengan anak2 kecik, kita akan sedar betapa naifnya kite dulu.
betapa sucinye kite dulu
suci maksud aku tu yelah..
yang tak reti nak mencarut bagai sane sini
yang takde perasaan dendam sane sini
yang berusaha tuk dapatkan sesuatu yang kite nak
yang tak kenal erti putus asa.
banyak ar lagi..

tak caye?
contohla dak kecik nak gula2..
selagi tak dapat, selagi tu dia mintak
cubelah kate, sok eh kite pi beli..
sok gerenti dia akan tagih mende tu.
memang tak reti putus asa.

jadi, bila selalu sangat bergaul dengan diorang, automatik kite akan terfikir sendiri tentang mase kecik kite dulu dan kenapa bila besar perangai kite da lain.

okey.
tukar kepada bergaul dengan orang tua pulak
orang tua ni macam yang kite taw banyak pengalaman.
dah rase hidup tu camne.
dah rase susah.
dan kadang2 bile kite duk selalu dengar cite orang tua
kite mesti akan terfikir..
ah.aku nak jadik macam dia.
kire mende ni 1 motivasi lah kan?
dan bile kite duduk dengan orang tua yang agak bermasalah semasa muda
mesti kita akan fikir.
"kalau aku buat camni mesti aku jadi cam makcik ni gak.."

kesimpulannya.
tak rugi bercampur dgn golongan2 ni..
try lah pi rapat2 kan diri tu..
berbaloi2...

lain2 hal
: happy birthday kawan yang diantara kawan2 kesayangan :
: exam da abis.yabedabeduuuuuuuu!tapi kene stay lg 3 minggu wat survey camp .urghhh! :
: im waiting n still waiting n will be waiting :


: terindu kat dak ni tetibe :



~mase untuk tidur puas2~


Sunday, April 18, 2010

makanlah facebook tu terus



sape tak taw facebook sekarang ni memanglah aku pon tak taw nak cakap macam mane..
mak2 bapak2 nenek2 terkecuali lah eh

facebook ni best sebab
...........
...........
...........
(malas tulis sebab korang pon taw nape)

best memang best tapi lame2 menyampah gak la ngan menatang ni
mane tak menyampah nye.
berlambak2 orang gaduh dalam ni
berlambak2 orang putus kawan putus cinta bagai sebab facebook.

plislah orang2 yang duk gaduh.duk perli orang lain kat fb
korang yang wat gitu pengecut taw tak
kalau rase berani sangat, nak gaduh sangat, face to face la
jadah ape nak merapu meraban sorang2 kat fb.
bikin panas.
bikin orang lain yang tgk meluat.
ntahape2

pastu kes yang macam rafiqin darwisy tu.
ntah ape2.duk pi layan dak kecik nak glemer tu watpe
orang yang duk maki hamun kat dalam tu same jek la cam dak tu
kalau nak menegur , menegur la care baik.
ntahape2.

tambah lagi page2 yang duk pekena orang
duk sebar gambar orang pastu edit2 seksi2..
kesian la weyh.
cube bayangkan kalau korang yang duk pekena tu terkena.malu mak bapak oii.
ntahape2.

lagi paling aku geram.
semua dalam fb pon nak tunjuk
aiyoo.saiz bende dalam ko pon nak canang 1 dunia ke?
plislah~orang tanak taw lah
ntahape2.

ha.lagi 1..
page2 we hate fasha sanda la.we hate memey suhaiza la
letak diri korang kat tempat dorang
memang la dia wat salah tapi lantak pi dialah
biar dia setel dgn org yang dia wat salah sudahla
yang semua2 nak kecoh2 wat mende?
tak paham!
ntahape2.

haih.sebab mende2 ni aku sekarang selera nak main pet society ngan cafe world jek
status pon kengkadang update.
kang update banyak2 ramai plak yang salah sangke
sikit2 nak salah sangke.
ntahape2

haih.kalau semua pon nak tulis kat fb.pi la makan fb tu terus.senang.kenyang

ok .dah!

~nak ku remove kawan.kang remove jadik isu besar pulak.~

Friday, April 16, 2010

pusing kanan, pusing kiri, lu kantoi gak beb!


2004
aku ,member n seorang senior otw balik muar.
turun bas kat kotaraya , jln2 ke puduraya.

member aku start bukak cerita
excited giler time cuti dapat kantoikan sorg kawan dia
ceritenye, kawan dia sorok2 kapel.
usha punye usha last2 dapat gak terjah.

cerita lagi..
katenye pakwe kawan dia sekolah kat sekolah lame aku
sebab dia cerita, aku layankan jela..
sape?
sekali dia kate
name pakwe kawan saya tu muhammad ____!

aku apelagi
jerit terus.
"itu pakwe aku lah weyh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
korang bayangkan lah time tu dekat traffic light area pudu.
dalam pukul 12 tghari gitu.
memang macam haram!

ah.itu semua kenangan.
tapi dunia ni kecik jek kan?
pusing2 jumpe orang yang same

kesimpulannya,
agak2 nak curang tu weyh, pi carik yang duk kat africa.
selamat sikit
itupon tak jamin la selamat kan..
dunia ni kecik jek.

: ramai sangat orang nak couple pasang reramai.dah ade couple pon nak menggatal sane sini.nnt kene tinggal baru taw nak nanges,ape da...padan muke!:

ade orang tanye kat aku.

mai, ko sedih tak putus cinta?
beb.sape tak sedih beb.putus cinta kot.tapi nak wat camne.dah tak serasi, simpan pon tak guna.awal2 memanglah rase down tapi fikir balik, memang aku rase bersyukur sangat putus dengan dia.


~bila dendam beraja dihati, sebab tu la ko jadik gini.sudah2 lah tu~



Thursday, April 15, 2010

kamu lelaki?tolonglah nangis!



lumrahnye.
memang susah nak nampak laki2 nanges2.
kenapa?
ah.korang pon taw sebabnye.

tapi bagi aku la kan.
aku sangat suka lelaki menangis.
bukanlah menangis yang macam pompuan tu
tapi menangis lah.
mungkin pada sebab2 tertentu macam break up ke.
macam sebab org dia sayang sakit ke
result teruk giler ke

bagi aku lagi la kan.
orang yang tak menangis ni, hati dia keras.ego yang melampau
konon lah hati kering
pigidah..tade ape nak dibanggakan dengan hati kering ni
orang hati kering ni bagi aku orang pengecut
dah taw salah tapi masih nak tegakkan kebenaran.
persoalannya.untuk ape kebenaran tu ditegakkan kan?

bila lelaki nangis orang akan kate lelaki tu lemah
tak .tak . tak
jangan pikir camtu
nanges ni satu terapi sebenarnya
bila nanges kite luah semua ape kite rase.
then pastu.lupakan lah masalah tu
hati pon dah tak serabut lagi kan

so.kamu yang name lelaki tu.
cepat nangis sekarang kalau da tak tahan
tapi jangan nangis depan orang taw
nangis biar kite sendiri yang tahu
nangis untuk tenangkan hati sendiri...
ok?

lain2 hal

: please.jangan nangis depan awek kamu bila kamu tahu dia curang.sangat lah memalukan ok! dah kalau dia curang, memanglah maksudnya dia tak boleh pakai.buang mase simpan orang gitu:

: lame gua tak update.ini harry punye pasal. :

: wish me luck 4 today's paper :

~mahu tgk link best?tekan sini kompem best~


Wednesday, April 7, 2010

tidur sebelum kawen



seseorang bertanya kat aku

ape pendapat kau kalau cuti ni aku pegi tido umah boypren aku.
kenal2 dengan family dia?

ni jawapan dia

jangan.jangan.
dan tolong jangan .
kalau mak dia memang duk kat kampung
umur da 60..

ni based pada pengalaman aku yang da ade banyak kakak ipar dan abang ipar.

yang namenye mak,
kalau anak bawak balik awek time raye.
itu takpe.dia suke.
tapi kalau nak bawak sampai tidur kat umah.
kompem banyak belakang cite.
memang lah mesti ade org kate,
"eh,mak pakwe aku layan baik jek.dia suke jek aku datang sane ."
logiknye..tetamu datang, takkan nak layan buruk2 kan?

bak kate mak aku
tak manis la pompuan buat cam tu
ape org kampung cakap nanti
ye.memang akan ade orang kate tu pemikiran lapuk.
lapuk mendenye weyh!
duk kampung n see the environment la beb
same jek dulu sekarang.

lagipun.
kalau la kite da kenal2 sampai tidur umah segala.
buatnye putus.
mak aku kate nanti mesti lagi kecewa.

lagipon, bagi aku lah.
no need to do such things
kalau da jodoh tak kemana lah
kakak ipar aku tu kawen kat oversea .
memang da lame kawen mak aku baru jumpa dia
takde hal pon.
diterima jek.

sebenarnya,
nak rapat ngan family pasangan tu depend camne kite bawak diri pas kawen
kene la rajin2 layankan mak bapak
rajin2 layan kerenah adik2 ipar.
tak kedekut.
rajin
tak wat kepala.
tu da cukup.

kesimpulannya?
simpulkan sendiri lah!

: ehem,tapi kalau lelaki, sangatlah ibu2 bapak2 suke kalau nak kuar dating, pi mintak izin kat dorg dulu.:

~ ala omak kawenkan aku!~

Thursday, April 1, 2010

bintang bulan....

mungkin
tak lame lagi aku curang padamu
mungkin
tak lame lagi aku lupa padamu
mungkin
tak lame lagi kamu akan selalu aku tinggalkanmu
mungkin
tak lame lagi kamu keseorangan
mungkin
tak lame lagi kamu bukan santapan

mungkinlah
bukan sekarang

tapi memang ade kemungkinan aku akan menduakan kamu wahai saya bintang tapi awak bulan ke?

jangan marah aku
aku buat begini kerna aku tak bebas menulis disini lagi..

: yg diatas ni khas utk blog aku :
: kamu yg itu, mesti suke kan aku mahu buat gini?:
: jangan sakitiku lagi, mungkin aku bisa pergi.(ahmad dhani) :

~good luck diri sendiri ~