Thursday, July 29, 2010

mane kau letak sifat kemanusiaan kau hah?



pagi tadi aku jalan kaki pegi kelas.
otw tu, tetibe aku tgk jalan tutup n banyak giler kereta, banyak giler orang kerumun tempat tu..
aku ongatkan ade eksiden, tapi tak nampak pape pon.
dan2 kawan aku kate ade mayat atas jalan.

sampai kelas, kawan aku bagitaw, mayat tadi tu bukan excident tapi kene bunuh
kene bunuh kat kawasan yang memang hari2 aku lalu nk pegi kelas balik kelas.
tak jauh pon dari kolej aku.

balik2 kelas, bukak fb, tgk berlambak org post pasal kes bunuh tu
banyak versi yang memang tak tahu yang mane betul keluar.
ok.fine lagi la banyak versi.
sebab kejadian tu berlaku subuh, n takde orang taw sangat.
tapi, ade certain people ni betul2 buat aku emosi sekarang.

please lah.kes ni melibatkan nyawa kot.
boleh plak certain2 people ni wat joke dgn benda ni
komen2, wat status kt fb pasal bende ni siap gelak hahahhaha lagi.

come on la..
ini perkara hidup mati kot.
nak bergurau, nak make joke boleh, tapi biarlah kene kat tempatnye
ni kes kematian pon ko nak bantai wat gurau2 pekejadah

mungkin lah ko tak de kat tempat kejadian so ko bley gelak2 kan.......
aku yang lalu ni, meremang kot.
mungkinlah mangse tu bukan sedara mara ko, bukan org malaysia jadik kau tak kesah kot.
pleaselah matured sket.
dah mangse tu datang keje kat malaysia sah2 la dia bukan org senang lenang.
kematian dia tu, efek pada keluarga dia kat negeri dia kot
keluarga dia hilang tempat bergantung kot..

hah!
kau yang nak gurau2 pasal kematian dia ni, pleaselah letak diri kau dalam situasi ni
cube bayangkan kalau tu adelah orang yang kau sayang, n org lain leh gelak2 gurau2 pasal ni kat fb..
kau sentap ke tak ha bang oiii..kak oiii..
hati , sifat kemanusiaan tu letak mana?

adoila...wat aku geram jek org2 spesis camni..haih!
bikin panassssssssssssssssss!


:: aku tak taw mangsa ni islam ke bukan, kalau dia islam, sedekahkan alfatihah ye kawan2...kalau dia bukan islam, dia still manusia jugak kan..::



~sorilah kalau bahasa aku bakal buat orang terase or marah dengan aku.tapi, lu pikirlah sendiri beb...~

Monday, July 26, 2010

tak.tak.nak kawan je...



petang jumaat lepas.
abis kelas, aku n malisa g makan2 n jalan2 cuci mata kat skudai parade walaupon poket kosong.

jalan2, punye jalan2..
then kami pon nak pegi sembahyang.
skudai parade ni agak tak ramai orang ye.
bangunan dia tinggi adalah dalam 5 - 6 tingkat.
kalau tingkat atas tu memang agak langsung takde orang lah..
nak jalan pon seram2 jek rase.

nak dijadi cerita, surau, kat tingkat 5.
otw nak g surau tu, toksah cakap.memang lengang.
dah la surau tersorok..uuu...seram i mak....
aku jalan pon duk terkepit2 dengan malisa.
time tu, memang dah terbayang la berlambak2 kes jenayah.isk.isk

pas sembahyang, kuar jek dari surau, aku nampak sorang budak..
umur dia adalah dalam belas2 tahun..
mula aku buat tak kesah la..budak kan...
tapi kan..tapi kan...budak tu pandang semacam jek..
gua try cool lagi time tu..cool.cool.
(padahal dalam hati.perghhh!apesal ko pandang2 aku ni budak...)

dan2..budak tu tetibe makin mendekat.mendekat dan semakin dekat..
ah.sudah..gua dah cuak giler time tu..
lantas ye..aku dan mali jalan laju giler.
takut weyh...macam2 dah aku pikir...
nak lari macam payah...

dalam duk kalut aku nak lari tu.
tetibe aku dengar dak tu kata...

"TAK.TAK..NAK KAWAN JE"

oh.oh.oh...aku rase bersalah giler kot time tu.
tapi sebab takut dan takut, aku n malisa still lari.
tapi siyes weyh.menyesal sebab lari.rase bersalah sebab lari.

hmmm...
kesian nye budak tu weyh..mesti dia rase terpinggir dari masyarakat..
hmmm..
dik..sori yek...sori sgt2..

~selalu nye, budak2 besar gitu, kalau dia kate nak kawan, tu bermakna, dia ada masalah macam sindrom or ape2 lah yang menjadikan dia istimewa dari orang lain...~

aduh...rase bersalahnye!


~hye kawan2 blog, lame x jumpe~


Tuesday, July 20, 2010

kosong



kosong.empty.
aku mahu menangis.tapi airmata tak mengalir.
hati aku kosong.
takde ape2 rase.

aku benci perasaan macam ni.
aku penat tipu diri sendiri.
aku penat tahan perasaan aku sendiri.
aku penat .

aku sedih.tapi siapa yang tahu.
aku tak ada ape2 yang boleh diberi
aku ada ke takde memang takde beza.

aku keliru.
aku buntu,
aku tak tahu ape aku patot buat.

4 tahun lepas aku dah lalui semua ni
kenapa aku perlu lalui semua ni sekali lagi.
aku tak kuat.
aku tak tahu


Monday, July 5, 2010

kilang susu.aku dan dot.dot.dot



akhirnya sabtu lepas aku dah pon berenti kerja.
sedey la plak rase.hari ni duk umah boring giler kot.
lalu depan kilang, rase nak masuk g kerja..

3 minggu aku jadik minah kilang, macam2 benda jadik.
dari situ aku kenal banyak orang.
perangai semua lain2..
yang baik memang baik.yang pendengki.ah malas nak cakap..

dah.malas nak cakap banyak2..tgk jek ape aku dapat mase keje ritu.

1. org yg bekerja di bawah kite x semestinya berada di bawah kite.so.bile eksekutif, bos2 ni nak wat keputusan elok ler tanye org bawah..jangan nak bagi arahan je taw..sebab nye...cth la...hari tu bos suruh naikkan volt mesin tu.main suruh jek...taknak dengar langsung org bawah nye idea..padahal...bile naikkan volt, susu akan melimpah kuar.tin kotor...pastu aku kene lap.ciss..ciss...ape punye bos da...ikut kepala botak lu saja...

2. bile keje jangan suke nak bawak mulut..ngadu sane ngadu sini.komplen sana komplen sini...buat orang sane sini last2 diri ko terkene sendiri...(khas utk makcik )

3. jadik pompuan, pakai sopan2...sebelum ni aku pakai baju agak ketat la jugak..ish..tapi.since kerja kat tempat yang 80% lelaki ni..terus aku rase ngeri nak pakai ketat2..well...lelaki2 kat kilang tu memang la mulut main lepas..ade org baru masuk kerja..sexy siot...dressing, tak taw la macam mane nak cakap...rupe orang masuk kelab pon ada....

4. HATI2 DENGAN LELAKI.
ini penting.penting sangat...kat tempat kerja aku, ramai giler mengaku bujang...tgk gaye. serius macam bujang...memang susah la ko nak percaye dorang ni anak dah 2 3 orang...bodoh sket, memang kene tipu la...sebab nye....gaya dorang layan ..memang aku bley kate superb la nak banding dengan student2 ni...lelaki dah bekerja serius gentleman.pandai amik hati pompuan..n memang ok lah.memang senang lah kau nak jatuh hati....tapi tu la..kalau da jatuh hati, better selidik...betul2 bujang , baru on...kalau x...janganlah...x baik rosak kebahagiaan orang...

5. mase kerja kene bersungguh...kene jujur...tapi aku....hmmm
bos..saya mintak maaf sebab ade jek susu yang reject termasuk dalam kotak..nak wat camne...tangan saya dua..tak sempat nak capai...dah di pack..hmm...

6. jadik orang jangan kerek...kalau da sedar2 jawatan ko same jek dengan orang lain..janganlah nak giler kuasa..ni tak ..ikut suke nak marah2, arah2 orang..memanglah orang diam..tapi belakang..kene kutuk kaw2 kot...

7. be nice to people and people will be nice to you..
kredit utk jaygan line technician sebelah aku..
- perempuan, kalau cakap elok2, senyum2, x cantik pon nampak cantik..orang suka..tapi kalau cantik, perangai macam haram..takde maknenye..

ok.dalam kes ni.jaygan bagi aku sedar perlu nye utk senyum....tulis entry ni pon tengah senyum taw.gila aku ni~

eh.dah panjanglah.nanti aku sambung lagi..banyak mende aku nak share..

papepon..3 minggu ni aku akan ingat sampai bile2...
thanks mas, anna, kak linda, makcik comel, kak irma, kak ***(lupe tanye name), abang saril, abang wan shah aka datuk, abang zul, abang wan nazri, abang zam, jaygan, nava.udin, ram, kak sarala, n abang khairul....thanks sebab bagi kenangan kat aku...

(ade macam dapat anugerah tak??bajet dorang bace blog kau lah mai....ceit!)


~kenangan yang pahit dapat dihilangkan dengan yang manis.hebatkan??
~