Wednesday, September 22, 2010

kawen ngan aku + family~ok?



sebagai renungan kepada kamu yang tengah bace dan aku juge~

beberapa hari lepas, seorang nenek tua kat area umah aku meninggal.
hari kedua, baru mayatnye ditemui.
sebab : dia duk umah sorang2.
anak : ramai ..tapi duk jauh....

maaf kepada keluarga arwah, aku menulis bukan utk mengaibkan tapi sekadar pedoman kpd yg lelain...

nenek itu terlalu baik pada aku.
walaupon serbe kekurangan, semasa hayatnye, tak pernah lokek pada kami.
takmaw cite banyak2, tapi dia memang baik...

kepada anak2 dan kepada aku sendiri...

plis!plis!plis!plis!
jangan abaikan mak bapak .
jagelah dorang sampai akhir hayat.
leceh mane pon nak jage dorang mase kecik, leceh lagi dorang nak jage kite.
++++ buat bini2, dan laki2..janganlah nak halang pasangan jage mak bapak..
tak salah pon duduk rumah sesame..
jangan fikir kawen dengan bini ke laki ko jek.
ko kawen ngan pasangan maknenye ko kawen ngan family dia jugak.ade paham?

tapi memanglah.
zaman sekarang ni, aku tgk ramai anak taknak jage mak bapak.
nape haaa?dulu kecik2 apek jual sayur ke yg bagi dorang makan haa?
tak guna punye anak..
i dont care what the reason, but sape2 yang takmaw jage makbapak sendiri memang takgune la~

ok bakal suami aku yang ntah sape pon aku tak taw lagi, kalau awak nak kawen dgn saye, awak janji jgn halang saye nak jage mak bapak saye, kalau tak, dengan awak, dengan mak bapak awak, saye tak hengennnnnnnnn nak jage.ade paham???


~alfatihah kepada arwah nenek itu~


Tuesday, September 21, 2010

awak.dan masjid tu...



dulu kite tgk benda tu same2.
bile nampak benda tu saya selalu jerit kat awak suruh tgk.cantik kan?cantik kan?
walaupon tempat kite duduk tak same, tapi kite tetap boleh tgk benda tu.kan?

sekarang awak dah takde.
benda tu pon da x cantik lagi.
dah x macam dulu.
jadi sekarang saya dah takde benda nak tgk.
saya nak tgk ape sekarang wak?

ape yang jadi dulu takkan lagi jadi sekarang.
tapi saya redha.
walaupon sekejap tapi saya bahagia sangat.
terima kasih wak.

~asal update mesti emo.bile haa x emo?~

Monday, September 20, 2010

ayam dan ikan

aku lapar. aku perlu habiskan lauk ini dengan segera. mujurlah dengan bantuan farah, lauk ini bakal dihabiskan. mak paksa jugak farah makan pagi2 time dia sampai 2. i sayang u farah.

Thursday, September 2, 2010

kecil2 jual ikan, dah besar????



2 september 2010
pagi2 sudah menunggu bas dan sekitar pukul 9 lebih dah terpacak di bangunan kerajaan
sampai2....ramainye orang.....
beratur ambil giliran tanpa tahu apa2.
ok.ok.sudah.bukan ini cerita sebenarnya.

aku menunggu giliran dengan ada 170++ org lagi sebelum aku.
ramai kan?
terpaksa redha.
kerusi memang sikit.
tempat pon sikit.
wanita bawak anak, mengandung, warga emas..ramailah jugak...
dah2.. ini baru bait2 cerita ala2 bunga2..

kerajaan duk canang sana sini, bila ditempat sesak, beri keutamaan pada orang yang memerlukan
semua org pon duk kata begini.
tapi apa yang aku lihat tadi
sesetengah ibu bapa yang memang PENTINGKAN DIRI SENDIRI
diulang PENTINGKAN DIRI SENDIRI langsung tak ambil peduli

anak yang kecik sudah diajar besar diri.
nampak nenek tua terbongok, tataw nak bagi kerusi.
malah diambil kerusi untuk anak kecilnya bermain2

melentur buluh biar dari rebung .
tapi kalau dari kecil dididik menjadi buluh.
memang patotlah bila dah besar menyusahkan...

sedar2lah orang2 'jual ikan' ni..
anda2 kaki sehat lagi..
anak2 muda kecil lagi.
cuba lah bayangkan, mak2 nenek kamu yang dah berdiri berjam-jam tu tak diberi tempat duduk.
agak2 kamu rasa nak baling orang yang duduk tu dgn kerusi tak?
oh..aku rasa kamu tak kesah.sebab kamu pon dah selalu terap nilai macam tu kat anak2 kamu kan...kan..

haihla..haihla...tak paham~


~nanti dah tua, kamu raselah sendiri~

Wednesday, September 1, 2010

kamu siapa untuk pilih siapa

pernah seorang lelaki mengadu pada aku.
katanya, zaman sekarang ni susah betul cari perempuan yang baik
katanya lagi, perempuan sekarang demand.materialistik.
semua cuma mahu wang, ketampanan + banyak la lagi....

aku tak nafikan memang banyak pompuan camtu.
lantas ye.aku kata kat kawan aku tu...

bukan semua perempuan macam tu taw.
dari mata aku, aku mahu lelaki yang taw berusaha.
tak kesahla kalau dia tak belajar tinggi2.tak kerja besar.
tapi, kalau dia taw manage duit, ade usaha nak majukan diri lebih dari cukup..

duit kalau berkepuk, tapi tataw manage..memang tak lame mane la duit tu.
aku respect org yg bermula dr bawah.
sorang kenalan aku, spm failed...tapi sekarang...
beliau bekerja sama seperti interior designer..
dia belajar melalui pengalaman.pemerhatian.
serius aku respect org begini..

perempuan..jangan sangkakan org yg nampak cikai.hati dan kesungguhan cikai gak..terimalah seadanya.
lelaki...jangan anggap semua perempuan sama.kalau dah taw dia bakal memeningkan kepala, cari yang lain saje....

~segalanya bergantung pada diri sendiri~