Monday, November 29, 2010

i wish my sister was here.

aku ade 3 org kakak
sebenarnye 4 tapi dah meninggal sebelum sempat aku lahir pon.

kakak2 aku selalu layan aku macam budak kecik
walaupun umur aku 21 tahun, diorang tetap protect aku macam umur aku 12 tahun.
baju, kasut,seluar, ape jelah, sampai sekarang diorang kadang2 tolong pilih dan beli
bile balik aku tinggal ambik jek.
sebab dah terbiasa macam tu, aku jadi tak berapa taw nak pilih barang sendiri.
nak beli ape, aku selalu akan bagitaw kak dayah macam mane rupe and let her decide it.

kak ani kakak aku yang 1st.
dia cikgu.
mase aku sekolah aku ade pakwe dan aku sorokkan pakwe aku giler2 sebab aku takut dengan kak ani.
dia tak la garang tapi aku taw dia tegas.
dua tahun lepas aku da break dengan pakwe aku baru aku cerita kat dia, dan taw ape dia jawap?
"aku taw ko kapel dengan budak tu dari dulu lagi .aku gelak jek sebab kenape ko carik pakwe same muke dengan ko.dua2 sepet."
pffttt..buat penat je berahsia.buat penat je takut2.

kat sekolah dulu dia tak pernah nak ajar kelas aku.
aku pelik jugak sampai satu hari kawan aku kata kak ani tanak ajar aku sebab dia takut kalau dia bagi markah tinggi kat aku, org lain akan pertikai sebab aku adik dia.
kak ani memang sorang yang unpredictable.
mungkin sesetengah orang pandang rendah dengan dia sebab dia nampak biasa2 je.
tapi bagi aku, dia idola aku.
seorang perempuan berhati kecil berjiwa besar yang dulu hidup dalam kesusahan tapi mampu bangkit jadi orang hidup senang.

azmah.aku panggil dia kakak.
ini kakak aku yang nombor 2.
perangai dia lebih kurang macam aku.
dia tak kreatif macam aku.
emo pon macam aku.
aku selalu cerita pape masalah aku kat dia.
lepastu aku mesti ugut dia."kalau ko cerita kat mak, aku tanak kawan ko"
komfem esoknye mak aku dah taw cerita tu.
tapi aku tak kesah sebab aku taw ,dia risaukan aku sangat2.
kalau aku diam, aku duduk sorang2 tak keluar rumah, tak lame mesti dapat msg.
"dik, ko kenapa?ade masalah ke?"
dia memang alert dengan ape yang aku rase.

kak dayah
dia atas aku.dan aku paling rapat dengan dia.
mungkin sebab umur dekat dan semua bende pon mak da biasakan same2.
kak dayah dengan aku sangat2 berbeza
kalau aku suke a, dia akan suke b.
muke,struktur badan kitorang pon lain.
aku tinggi, dia rendah.aku putih dia itam, aku tak cantik,tapi dia lawa.
tapi.semua bende pon kitorang bley share.
bile aku nangis, kak dayah selalu makin gelakkan aku.
bile aku cite aku tak puas hati kat someone, mesti dia kate aku jeles kat orang tu.
susah nak dengar dia berpihak kat aku.
tapi, dia tak pernah tinggalkan aku.
dia sanggup dengar aku nanges kuat2 kat tepon berape lame pon.
dia tak pernah lupa aku.
pagi petang siang malam.dialah orang paling rajin penuhkan inbox aku

aku nak kakak2 aku sekarang
ade kat sebelah aku.temankan aku.borak dengan aku.dengar cerita aku.
sebab aku taw,kakak2 aku takkan biarkan aku sorang2 duduk dalam bilik gelap2 update blog sambil nanges.
sebab aku taw macam mane diorang marah aku.macam mane diorang buat taktahu kat aku.macam mane diorang busy pon.diorang tetap sayang aku dan takkan pernah biar aku sedih lame2.
sebab aku taw kakak2 aku takkan pernah lukakan hati aku.
sebab aku taw kakak2 aku selalu alert dengan ape aku rase.
sebab aku taw kakak2 aku takkan kecewakan aku.
sebab aku taw, no matter happen, they will not leave me as others do.
.
.
.
.
.
i'm just not happy right now and i want my sister to wipe my tears away.


~manusia senang menghukum tanpe pernah sedar kesilapan sendiri~




Tuesday, November 23, 2010

orang kite.gaya mutu keunggulan yang macam harem~



seperti yang korang semua tak taw, 10/10/10 hari tu, aku ngan 19 org lagi bangkai bersame2 ngan dr alvin (yg ni kalau panggil bangkai, memang tak berkat la image processing aku)
telah melarikan diri pi taiwan.
taiwan best oo..
barang murah2...
high heels 70rm kat sini bley dapat 19rm.giler aaaaa!
memang tempat utk soping sakan tuk orang2 tak berapa nak berduit tapi maw bergaya lebih cam kitorang ni.huhu~
da la sejuk jek kat sane.tempat pon cantik.bersih.mamat ensem.blablabla.
ok.sudah.ni bukan nak cite pasal berjalan.

aku kat taiwan sebenarnye ade program global outreach.
kitorang pi melawat centre of space and remote sensing research.
memang advance la remote sensing dorang
nak banding ngan malaysia macam 1/10 gitula range dia.
sedih betol~~.

mase kat sane, lecturer centre tu bagi talk kat kitorang.
lecturer dorang memang sempoi.
bagi talk kat foreign visitor pakai t shirt jek.
memang kalau tak kenal dorang, mesti ingat dorang tu pakcik cleaner.
ade sorang tu, siap pakai short.
relax jek.

mase closing ceremony.
lagi simple.
dia cakap2 sket pastu dia bagi souvenier, takdenye nak g depan ke ape.
dia letak jek souvenier tu atas meja kitorang.
memang langsung tak formal.

sekarang cube bandingkan ngan malaysia
kalau ade org dari luar datang kite bagi talk, ade nak pakai macam tu?
takde...
cube tgk kalau closing ceremony.
closing ceremony pertandingan sekolah peringkat daerah pon,
cikai2 mesti maw ade persembahan la, kompang la, jamuan tu la, ini la.
kan?kan?

ape aku tgk la kan,
kite ni orang malaysia terlalu pentingkan gaya
terlalu pentingkan personaliti.
tapi kualiti.macam harem~
nak wat presentation, baju punyelah smart.
gosok kasi licin.
kalau bley, kasi yang paling lawa sekali
make up tebal.
rambut kasi cacak
muke selalu macam penyangak tukar jadik macam ahli korporat.
sekali present tahhape2ntah.
cakap lebat.isi tak ada.
(jangan risau.aku pon macam ni gak.gaya jek lebih.)
macam org2 kat taiwan ni, dorang memang tak formal.
pakai selekeh, otak bergeliga.
layanan lak memang 1st class
bayangkan lah kat negara yang orang islam dia cume 0.2%(if im not mistaken)
time kitorang datang, diorang bley da siap2 sediakan 1 bilik tuk kitorang solat
diorang tu cina kot.
pastu tang nak makan.
sebab kat sane, memang susah ya ampun nak carik makanan halal.
dorang provide kitorang vegetarian food
banyak la lagi mende2 ni
semua tu dorang offer.kitorang tak mintak pon~

tu la.kadang2 kite terlalu nak tonjolkan kesempurnaan.
sedangkan persiapan dalaman.kosong.
biar biase2.tak vogue tak bergaya.
tapi ilmu penuh didada.

kat taiwan, yg ramai pakai kemeja siap tie nak taw sape???
:
:
:
:
:
:uncle drebar bas:



ade rupe pekerja catering tak?heee~


~pakai cardigan labuh with tshirt .kene sound baik punye same ery."u ingat ni amerika nak pakai lapis2 "~

Monday, November 22, 2010

bagitaw sket bile?????


6.00 pagi
bangun dari tidur.
penuh dengan azam untuk study semua lecture note
solat .
apesal cam rase ngantok balik ni?
tidur kejap.kejap jek.janji kejap.

7.00 pagi
terbangun~
adoi..sejam tertido.
mane bley jadik
terus bukak laptop yang memang tak tutup dari semalam konon2 kalau terbangun tengah malam terus tak yah susah2 bukak laptop
study.bukak lecture note kat laptop
perut bunyik.lapar.makan cereal jap la campur susu.

sambung study balik.
ehem.x bukak fb lagi.
cek la jap sape2 update
"eh, ery on9.stalk kejap."
"eh, ade org upload gambar kawen.stalk kejap"
"eh, minah ni.minah tu.mamat ni, mamat tu.stalk kejap"
tgk2 jam, da pukul 9.

sudah2.study!
bukak lecture note.
ngantuknye....tak leh nak masuk.mata berair.menguap da 18kali
tidolah kejap.betul.kejap jek
tido.tido.tido.
alarm bunyik.
matikan.kejap lagi lah bangun.sejuknye.tarik selimut.

11.00 pagi
terbangun!
bukak ym.chat kejap ngan kak dayah.
ralit chat.bukak fb balik
ok sudah.kejap jek nak tgk2 fb tu

study~dapat 1 slide.boring tak paham
bukak blog orang lain.komen.
bace 1 slide lagi.bukak blog lagi.komen lagi

12.20 tengahari
ok.studylah!da tengahari.
eh jap!rase nak tulis blog.dah lame tak update.
sambung study balik 1 2 slide.
tulis blog balik.selagi tak post selagi tu tak tenang.

lapar lah.nak makan la.
eh nanti.baju tak basuh lagi.basuh kejap la.
tapi blog tak abis tulis lagi ni.
oklah.dahla.nak g basuh baju pastu nak makan.
bye~

sekarang korang cakap, bile aku nak habis study kalau macam ni punye gaya?


~konpius.patot terima atau tidak~





Monday, November 15, 2010

takowtnye sayew!



aku kat rumah lagi!
keje asyik nak balik jek.nak wat gane, sem ni cuti 2 mggu jek..
orang lain cuti sebulan.tak aci sungguh.


sejak dua menjak ni, aku rase aku punye tahap ketakutan bertambah.
dekat 6 tahun naik bas ekpress ulang alik pilah-klang, muar-klang, jb -klang...
sebelum ni ok jek..

tapi sekarang aku rase takut sangat kalau naik bas time hujan..
rase macam janganlah tuhan amik nyawa aku sekarang
nak2 kalau pakcik drebar bawak ganas sket.memang aku nak nanges da rase..
apesal aaaaa????

bile umur 21 tahun ni rase tak boleh nak duduk kat tempat tinggi
naik tingkat 4 blok aku pon aku dah rase gayat.
nasib ler duduk tingkat 1,kalau 4?lebam mata nanges hari2
dasar ciwek memang macam ni.abaikan jek!

mase abis form 5 kan aku keje klinik kan..
dan2 lepast, kalau tgk wayang, aku memang rase nak termuntah tgk darah2 yg banyak mengalir..
dulu xde pon..
nak2 kalau tgk aksi2 yg ganas2 ni..
mak aih!aku rase aku yang kene cincang kene bunuh segala
x syok betul

camne nak beranikan diri balik aa?
tak suke la camni
itu takut, ini takut..
kang beranak nanti tgk darah sendiri pon pengsan gamaknye!iskkk!

takmau takut!takmau takut!arghhh!camne ni????

~hery kate, "u ni semua bende takut...kalau takut, camne nak berjaya?hmmm~





Thursday, November 11, 2010

meroyan dan efek beliau kepada org lain.




semalam merupakan hari aku meroyan.
(ok.tak.sebenarnye hari2 pon aku meroyan.)

lepas exam english workplace, sekumpulan bangkai iaitu aku, kok shy, cik nana, imiarron, bazinga dan sarah h telah pergi mengenjoykan diri ke taman u.
sape kate taman u tak enjoy?
ade karoke, ade wayang, ade kepsi piza mekdi blablablabla da kire cukup utk menampung kestressan pelajar2 utm yang bila mase aje ko x stress?

selepas puas mengkarok kan diri dan berjalan tanpa arah tujuan dan wang
aku dan the bangkaisssss balik ke utm tercinta.(sangat!)
duduk2.on92.stalk2 org.tah tibe2 teringat something.
bile teringat.rase rindu plak
bile rase rindu.pastu terase kehilangan.
rase kehilangan.terus rase kesedihan.
dah rase kesedihan, for sure rase kemeroyanan tu datang.

lantas gatal2 tangan pi la update status meroyan kat facebook.



disaat melayan kemeroyanan yang melampau, cik malisa meng "oit" aku kat ym.
minah ni ajak aku g karoke lagi.
disebabkan tahap kemeroyanan yang tinggi dan memang pattern pantang orang ajak keluar lepak2, tanpe ragu2 aku setuju ngan cadangan beliau.

pergilah aku membawak diri kat karoke.
rase malu yang menebal kat abg kaunter wujud dalam diri sebab datang dua kali.
nyanyi lagu azie -kau tetap dalam anganku boleh plak tetibe emo sebab teringat bende yang dimeroyankan sejak petang.
macam harem!

ini tak boleh jadik!
rugi jek aku bayar 1 lagu rm 1 di saat2 kepokaian tahap tertinggi.
lantas, aku mencarik lagu2 bpr. wings dan jugak search untuk dimelalak kan di malam sepi tu.
tanpa menghiraukan abg2 ensem kat box2 lain, aku dan cik malisa melalak bagai nak gila.
harap baju jek ayu siap mekap2, kalau ade mamat nak masuk minang kompem terus pi pinang orang lain.

kesimpulan : malam itu gua puas hati.

pagi ni...
bangun2 tido, yanyan datang bilik.
pulangkan baju yang aku pon dah lupe kewujudannye.
siap mintak maaf bagai.
sentap katenye bila terbace komen kakak aku kat status meroyan aku tu..






alahai..sian plak aku yanyan terase ngan status aku.
padahal langsung takde kene mengena pon
yanyan..sori.sori sangat2 eh...

kesimpulannye.lenkali jangan nak gedik meroyan kat fb maizatul oiiii..
hari ni yanyan terasa.esok2 tah sape2 plak terase lagi.


~name same pon, mak kite tetap lain.lain orang lain pemikiran.nak wat pape pon fikir dulu jangan sampai ape yang kite buat akan buat hati org lain terluka.tak kesian ke?~


Tuesday, November 2, 2010

mase lepas.lepas.lepas


kalau aku kawen ngan ko, ko rase camne.

1. aku akan bagi ko anak 7 orang.
2. aku akan harung hidup same2 ngan ko.
3.whatever happen, i ll try my best to be by ur side.sebab syurga isteri ada pada suami.

somebody ask me this question.
what are the answer you expect from me?

past.please go away and let me start new life.