Saturday, December 31, 2011

akhir rasa ini.

gudbye 2011.welcome 2012..

permulaan tahun yang gembira.tengah tahun yang membosankan dan akhir tahun yang agak mengecewakan.

biarlah..hidup kalau selalu hepi, takde sedih.tak best jugak.takde serinya.
"lalang-lalang walau sering menyemakkan pandangan.tapi tetap ciptaan tuhan"...

takde ape nak di conclude or dicerita semula ape yang terjadi tahun ni..bukan taknak cerita tapi taktahu nak cerita ape.biarlah semua itu jadi memori sendiri.

tahun baru.lets begin with a new chapter.
mari lupakan semua kesedihan 2011 dan kite mulekan dengan senyum lebar di pipi.senyum..cepat senyumlah!


err lupe wishlist..ok ade 1 wishlist jek yang akan merangkumi semua bende.

"semoga tahun baru ni, bertambah elok lah diri ni".





~biarkan ia hilang.jangan ditahan.kerana ade yang lebih baik akan datang.(mak, akhir tahun 2011)

Thursday, December 15, 2011

simpan.

Sunday, December 11, 2011

sendiri.

manusia itu memang lumrahnya datang dan pergi.
tika kau rasakan kau telah memberi sepenuh hati
namun ia tetap berlalu pergi..
biarlah...jangan kau tangisi...
kerna.kau dan dia..
punya hidup sendiri......

Saturday, December 10, 2011

sungguh tak bisa....

bagaimana cara membuatmu bahagia
nyaris ku menyerah jalani semua
tlah berbagai kata ku ungkap percuma
agar kau percaya cintaku berharga
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
tak kuat ku menahanmu, mempertahankan cintaku
namun kau begitu saja, tak pernah merindu


sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci yang ku rasa

apa kau mengerti ku sedih sendiri
tanpa ada kamu ku merasa sepi

tlah lama ku menantimu, diam sendiri menunggu
setengah hati mencinta, ku sakit karenamu

cinta dan benci - geisha..

p/s : bang naim jangan bahan kat kelas.ni lirik lagu....huhu~~



Thursday, December 8, 2011

perempuan.yang benar2 perempuan.

bertahan.
bertahan.
bertahan.

urghhhhhh~~~

thanks kok shy 4 the advices..

Wednesday, November 16, 2011

caca merba...

assalamualaikum=)
hai pukul 3 pagi, saya masih belum tidur.

yep.bukan hari ni jek..dah makan 2 bulan macam ni....
tido tak tentu masa, kadang2 atas katil lampu terbuka.kadang2 1 bilik kecil ni 4 orang bersama dengan laptop keliling pon pernah....

pengalaman ....pengalaman yang sangat memenatkan..
seriously, im just too tired now...
yep, i'm not prime minister to think bout country's problem.
tapi saya adalah seorang mahasiswa tahun akhir yang sedang melalui zaman super busy.super penat.

sekarang kamu yang membaca cuba imagine...
esaimen berlambak.campur projek.campur test campur lab.campur fyp.campur review paper sana sini.
serius.otak saya penat.badan saya lesu.mata saya letih.hati saya caca merba jek rase sekarang ni..

betullah orang kata, final year ni memang akan buat kita jadi malas nak further study.sangat2.sangat2.dan sangat2.now i'm dreaming, oh bestnya kahwin, tak yah fikir pasal belajar dah..haha
(kau ingat senang kahwin?)

bila melalui masa2 sukar camni, kadar stress,tensen.bengang.fedup.sentap memang naik tinggi sangat2...
sekarang imagine.saya ade satu subjek yang hampir setiap hari perlu menghadap esaimen dan lab .
senang cerita, dunia saya kini adalah subjek itu.subjek tu sangat strict dan ramai yang extend sebab tu.saya takut.takut.takut.

imagine lagi sekali.grup lab saya selalu dapat task yang berlainan dari grup lain.ade jek additional task yang kami dapat yang mana grup lain tak dapat.task tu kalau senang takpe, ini memang kompem leceh, payah dan semak pale otak.

takpe.takpe.saya selalu positifkan diri.saya selalu anggap lecturer saya adalah bos, dan saya akan cuba ikut apa yang bos saya nak.takpe..task saya leceh pon takpe, atleast saya ade pengalaman lebih dari orang lain.syukur.

but the problem is, saya tahu cara nak buat, tapi after doing some processing, mesti ade error...paham tak ade error?dan error tu selalunya saya akan realiza a night before presentation.
huh.ingat sempat nak wat processing semua?memang tak!

ok.itu masih bende kecil lagi.paling saya tak tahan semalam, bilamana, proses yang saya buat sama seperti orang lain..orang lain berjaya tanpa error and yet, i still got error.paham tak saya bengang.saya tensen.

ok.saya fikir positif lagi.mesti saya salah dimana2 dan saya perlu cari dimana salah saya.dan atlast, saya jumpa.rupa2nya, data yang diberikan kepada saya adalah lain dengan data orang lain.data orang lain dah disimplified dan data saya belum.why?why?why?apa yang membezakan saya dan orang lain.kenapa setiap kali, kumpulan saya yang menerima cabaran?kenapa prof?kenapa?kenapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?

dek kerana terlalu sangat fikir positif, sampai satu tahap, stress saya makin tinggi sampaikan saya hanya terduduk depan laptop , termenung dan tidak dapat berfikir.ya.saya betul2 stress..

bila saya stress, saya perlukan seseorang untuk meluahkan apa yang saya rasa.saya perlukan seseorang untuk diajak ketawa hilangkan ketegangan di kepala...
tapi siapa?kawan2 semua pon stress sebab dorang pon melalui masa sukar seperti saya.
mak?tak boleh.nanti mak pulak tak tido malam sebab fikir anaknya sedang susah.
kakak?hmm..sebolehnya saya taknak kacau dia sebab dia pon sedang ada masalah sendiri.
abang?kirim salam jelah kalau boleh diajak berkongsi masalah.

hmm...pada masa camni, baru lah saya sedar, saya tidak mempunyai seseorang yang boleh saya luahkan apa yang saya rasa, yang ada disamping saya saat saya memerlukan .yang sentiasa punya masa untuk meminjam kan telinga.pity me kan?apa nak buat..terima jelah...

takpelah takde sape pon, i try to handle it by myself.hidup jangan susahkan sape2..lumrah kan..jangan pernah mengeluh dan meminta orang paham diri kita.tapi cubalah untuk memahami dan cubalah untuk menjadi sentiasa ada bilamana orang perlukan kita..

nak tahu apa saya buat semalam lepas takde siapa pon yang sudi menghilangkan stress saya?
apalagi, tidurlah jawapnya....haha...walaupon segunung kerja menanti, saya tak hiraukan.saya tidur , mimpi ngeri tentang kerja ,terbangun,tidur balik dan proses berulang sehingga pagi.

dan hasilnya, cuma 50% stress menurun.sebabnya, kerja saya masih berlambak.padan muka saya..

mesti awak yang baca ni cakap, dah tau banyak kerja, sempat lagi mengarut panjang2 kat blog...

dang!ini maknanya aku sedang cuba release tension lah ni....



~~atleast, bila saya susah macam ni, saya sedar, siapa tak anggap saya penting dalam hidupnya.~~

Thursday, October 13, 2011

jalan kita masih panjang.....

Inilah aku apa adanya
Yang ingin membuatmu bahagia
Maafkan bila ku tak sempurna
Sesempurna cintaku padamu

Ini cintaku apa adanya
Yang ingin selalu di sampingmu
Ku tahu semua tiada yg sempurna
Di bawah kolong langit ini

Jalan kita masih panjang
Ku ingin kau selalu disini

Biar cinta kita tumbuh harum mewangi
Dan dunia menjadi saksinya
Untuk apa kita membuang-buang waktu
Dengan kata kata perpisahan

Demi cinta kita aku akan menjaga
Cinta kita yg telah kita bina
Walau hari terus berganti hari lagi
Cinta kita abadi selamanya


Teuku Wisnu feat Shireen Sungkar – Cinta Kita



Sunday, October 9, 2011

i'm sorry =(

saya tahu saya yang salah.
maafkan saya.
saya yang salah.
lepasni ape pon keputusan awak, saya tahu, saya terpaksa belajar menerima.

...hmmmm..........................

Thursday, October 6, 2011

Pikir Sampai Mual-psm

hai.
lama tak jumpe.bertemu kembali kita dirancangan mari mentensenkan diri di blog maizatul.
seperti sedia maklum, tahun akhir ni memang tahun mari membunuh diri sendiri dengan psm.
makan cite psm.jalan cite psm. gosip cite psm.mandi cite psm.tdo pon mimpi psm.
senang cite psm ni hot dia kalah hot nye cite memey ngan norman kat beautifulnara tu haaa...

seperti orang lain.psm i juga sangat bermasalah.
tajuk kene reject toksah cakap la.naik muak.
data tak available lagi lah..buat sakit hati pikirnye..
method takde.pon satu hal jugak.

esok nak present title ye.malam ni masih tak dapat clear view.
satu hal lagi tajuk ni tak minat...kene la pupukkan minat..oh i love this project so much.rase macam nak peluk bawak tidur..
meroyan camni.meroyan!
nasib lah ade orang yang menemankan buat psm ni dikala kemeroyanan buat keje sorang2 datang.
thanks to fb chat and thanks to 'youknowwhoyouare' sebab duk teman i tadi.i memang ngada2 wat keje mintak teman.kalau tak i takde mood, i terus tido ...uhuks!

and lupe plak, a big thanks kepada abang botak kurus keding saya, abang ami yang sanggup melayan adik busuk dia ni tepon tengah2 malam tanya pasal projek ni..alhamdulillah, setel satu hal..dapat overview sket nak wat camne,.,jalan kebenaran makin luas terbentang.haha...terima kasih abang ku sayang.cukup bulan hulur2la sket duit gaji tu ...erk~~~~

erk..ok lah..idea tengah mencurah2 ni..bye2..jumpa lagi di waktu tensen yang lain..beboiiii..

Saturday, October 1, 2011

count on me

if you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me 'cause I can count on you



p/s : i will always be with you.

Wednesday, September 14, 2011

update cepat

hai.update cepat2.bz neh.bz neh

poyo jek kan nak bz2 awal sem ni...padahal memang bz tau
mana nak setel bilik.mana nak buat report.mana nak cari tajuk tesis..

bz ohh...tapi paling terbaik, bilik tak dapat internet connection kan...
so terpakse la merempat kjap bilik shy..kejap bilik dilah..ni sekarang bilik nocha...

seksa jugak la gini...nak pakai tenet kene tunggu kawan tdo, kene tunggu kawan wat keje lain
tapi takpelah..redha jela...nanti2 ok la tu tenet bilik aku

setiap kesusahan itu bukan penghalang tapi prmulaan untuk kita belajar erti usaha dan pengorbanan.ada usaha, inshaallah tuhan permudahkan jalan untuk berjaya,sekian.byebye

Sunday, September 11, 2011

bukan special

bukan special.

ye.saya tahu saya bukan special.

dan mungkin saya patot berhenti meng "specialkan"

lari...

jaga diri...

Wednesday, September 7, 2011

rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Tuesday, September 6, 2011

tanak sekolah~~

assalamualaikum~~~

selamat pagi cikgu!

selama aku duk umah , pagi2 gini, mesti mukhriz nangis tanak pegi sekolah.
geram aje tau.
macam2 alasan di bagi.sakit perut la, demam la, kaki sakit la...ape la...

aku tak tau ape feeling jadi mak bapak, tapi aku cukup geram tau tengok budak tak sekolah.
rase macam nak belai2 ngan kaki jek tau..memanglah baru darjah 2, tapi kalau dari darjah 2 ni ko x pupuk rase nak ke sekolah, ke laut lah jawapnye.

so pepagi tadi, aku masukkan jugak muhkriz dalam keta.nangis abis kuat, aku masukkan jugak.hantar sampai sekolah.sampai sekolah tanak turun gak.pujuk2 tanak turun gak.last2 aku dah geram, aku pukul jek dia pakai kasut sekolah dia.geram tau.org sogok ngan game, kfc, aiskrim semua tak jalan, haaaa.aku sogok terus dengan kasut sekolah.padan muke.

teringat mase kecik2, mase tadika, aku buat perangai macam mukhriz jugak.3 bulan.3 bulan ok aku mengerjakan mak bapak aku tetiap pagi.mase tu mane ade keta, bapak anta naik moto.ko bayangkan aku nangis tiap pagi..last2 ko tau ape bapak aku buat?

pepagi, kul 6 aku da bangun, mak siap kan beg, baju sekolah bagai. bapak g pasar telok pepagi, so kat motor dia belakang tu ikat ngan bakul sayur. pagi2 tu, pas subuh, bapak angkut aku pegi telok beli sayur.lepastu aku mintak roti canai ngan milo..singgah la restoran makan dulu.pastu, bapak anta g sekolah la kan..tapi aku mintak jajan..jajan tu plak mesti kene beli kat kedai depan masjid batu 9. dah beli2 jajan, anta la ke sekolah...

dah disogok macam2 pon, sampai sekolah, aku still buat perangai..masuk pagar jek, mule nangis tak ingat dunia...tapi time tu bapak tak layan..di tarik jugak aku masuk kelas...cikgu2 aku da siap sedia dah..aku datang jek, dorang tunggu kat pintu, tarik aku masuk, n terus kunci pintu tingkap semua tutup....masuk kelas, aku terus diam, ko tau nape?aku diam sebab bapak aku tunggu kat tepi kelas ...so bila dah ralit, sejam lepas tu bapak aku blah...dengar bunyi motor bapak blah, aku start la nangis balik..tp cikgu kate, takpe, kejap lagi bapak datang balik..so aku diam la kan...

benda ni jadik, 3 bulan ye.3 bulan bapak kene layan anak nangis g sekolah..anak ade 8, aku sorang wat perangai hodoh tu....haih..teruk benor...haaa..lupa plak, pernah sekali, aku nangis tau pegi sekolah, time tu maybe bapak aku tengah tensen, so, dia suh turun moto, sekali dia amik tali yang ikat bakul tu nak pukul aku...belum sempat bapak aku pukul, terus aku kate, ok2 atul pegi sekolah..haha..takut gak ..


sebenarnye, budak2 tanak g sekolah, bukan sebab cikgu garang ke ape, tapi sebab mengada2....aku tau la sebab dulu pon aku ngengada sebenarnye.kuikuikui..teruk perangai..ish.ish...

mukhriz, mukhriz, pegi la sekolah..kalau ayis pegi sekolah, cik atul belanje aiskrim seminggu pon takpe...kesian mama hari2 penat melayan ko nangis..mama ko dah la penat meniaga, penat layan ko lagi..haih....mukhriz, mukhriz....sedih cik atul tengok kau tanak sekolah tau...hmmmmm


dah la tanak tulis lagi.sedih.bye

Monday, September 5, 2011

soalan peberet raya


hai.assalamualaikum...

hari isnin dah rini...semua org pon dah start keje..dah x nampak dah org beraya..yela..rezeki kene la carik.kalau x mau makan ape kannn...

setiap kali raye, mesti ade soklan peberet dari sedare mare, kengkawan..soklan ni ikut musim...cube try tengah musim ko baru abis spm ke, pmr ke, upsr ke, soklan wajib mesti tanya berapa a...haaa..pastu duk banding2 keputusan kite dengan org lain.ntah pape..x suke betol....

so, soklan peberet taun ni...

macam biasa la sedare, ni da kali ke 4 tanya...

ko belaja dah abis belum?amik kos ape?eh, remote sensing tu pasal apa?
kalau sedikit kurang ajar, ditanye nye lagi, ade ke keje tuk ko?
cis....xpe..kalau xde keje remote sensing, banyak lagi keje sy bley buat mak hencik, pak hencik...

kawan2 plak, soklan wajib mestilah...ko ngan sape sekarang?sape?sape?sape pakwe ko?

hahaha... tang ni macam best plak kan main sorok2 diam2....tak ramai yang tau status luvluv aku ngan sape...bukan pe..bagi aku, benda kalau tak pasti, bende kalau belum nak kawen ni malas rase nak heboh kat kengkawan..kang heboh2, sekali tak jadi, malu 1 hal...sedih 1 hal..tak gitu?

selalunye, mende camni, kat kengkawan rapat macam malisa, sarah, mas, jek selalu aku cite aku tengah berkawan ngan sape.aku tersuka sape..sape tersuke aku.sape aku reject, sape reject aku kan...kat kawan2 kurang rapat ni den segan la nak bagitau ape ade kat ati den ni.malu.malu.

bila kengkawan ni tataw kite ngan sape, mulelah dia main teka teka kan...dah bile kite jawap, " aku single.aku kawan jek ngan dia" ..dorang tak caye punye..sudahnye kite plak kene..."ko jangan nak bagi jawapan artis"..haha...adoiyai...gitu nak jawap ape eh?

macam2 soalan kan, macam2 ragam...tapi layan kan jela eh...soalan2 agak2 tak bley jawap tu, tak yah la jawap...sebab tak semua bende perlu kite nak heboh sane sini..ye tak?biorlah org kate pe pon....biorlah org kate kite umur 22 tahun x de pakwe..kite tak kesah..kite muda lagi..kawan2 ler dulu ye tak?nanti kang, da bis belaja, keje jap, kumpul duit, kawen terus.senang!muahahaha

hmm..tu jela soklan peberet aku taun ni..soklan peberet awok2 yang lain ni ape plak?cecite..cecite...


byeee...



Saturday, September 3, 2011

doktor maizatul menulis....



hai.
assalamualaikum semua...sehat?amacam raya...haaa..semua mesti da gemok2 makan rendang banyak sangat kan kan...xpe..raya setahun sekali jek.

ok.tanpe membuang mase , hari ni i, maizatul akma aka doktor perahsan nak share pasal 1 penyakit iaitu bells palsy name dia ye...

ehem.sebelum tu doktor nak bagitau, semua info dalam ni, doktor copy paste jek kat tenet.
(ape kau ingat aku belajar medic nak tulis ni semua pakai otak jek?huhu)


ok.sebenarnye, bells palsy ni adalah 1 penyakit dimana, pesakit akan paralysis sebelah muke.paralysis ni ape doktor pon taktaw nak cakap macam mane, tapi senang cite, sebelah muke kureng berfungsi la kan...ia bukan la strok ye.dan takde kaitan langsung ngan strok.dan setakat ni, bak kata doktor2 tenet, penyakit ni akan sembuh cume kadang2 dia amik mase lama sket la dalam minggu2 or bulan2...

bells palsy ni, dipercayai oleh doktor2 yang hebat, salah 1 punca nye adalah stress..oleh itu, jangan stress2 ye...stiap kali stress, kite sebut, cobaaannnn...pastu senyum lebar2 ok.inshaallah kureng sket stress tu...

ok.kalau kite g klinik, doktor akan bagi ubat like steroid la , mende la..yang tu i taknak sebut sebab bukan i bley supply kat korang pon, so, sekarang ape i bley wat, i nak cite pasal cara2 lain nak sembuhkan bells palsy ok...so apelagi, check la post2 kat bawah ni ye..


kat bawah ni adalah rupe macam mane org yg kene bells palsy eh...mulut jadi senget.so, susah nak makan, susah nak cakap.



taken from : http://cae2k.com/rhythmic-gymnastics-photos-0/bell%27s-palsy-photos.html


p/s : semoga kawan saya cepat sembuh!kawan2 doakan tau


diet untuk bells palsy.

semestinya semasa kite sakit, pengambilan makanan adalah sangat penting.sebabnye.makanan la salah satu cara dapat penyakit n sembuhkan penyakit..

teringat mase sakit form 5 dulu.2 minggu mak jaga makan aku, alhamdulillah cepatlah sembuh..hehe..

so, ni adelah makanan yang ok utk bells palsy.mari kite terjah!

1. vitamin A
- Liver, eggs and whole milk are all good sources of this nutrient, and they are also protein-rich. Vitamin A can also be found in fortified cereals and breads, orange fruits and green vegetables.

2.vitamin c dan bioflavonoids
-bioflavonoids make vitamin C more potent and therefore more effective in the body. Citrus fruits, berries, peppers, tropical fruits, potatoes and green leafy vegetables are all sources of vitamin C. Taking a supplement can also help those with Bell's palsy ensure their diet has enough of this nutrient.

3. zinc
-Zinc strengthens the body's immune system, which may help fight some triggers of Bell's palsy, including stress, colds and flus and other infections. Red meat, poultry, beans, nuts, chick peas, certain types of seafood (such as crab and lobster), whole grains, fortified breakfast cereals and dairy products are all good sources of zinc.

4. copper
-Copper is essential for nerve health. Since facial nerves are affected by Bell's palsy, copper may help ease this condition's symptoms. Good dietary sources of copper include oysters and other shellfish, whole grains, beans, nuts, potatoes, organ meats, dark leafy greens, dried fruits such as prunes, cocoa and black pepper

5.numbness of the faces
- If the area around the mouth and jaw is impacted by Bell's palsy, a liquid diet may be necessary. Consult with a doctor to ensure that nutritional requirements are being met despite this hardship. Smoothies made with fruits and vegetables, along with egg whites, protein powders or other protein sources can be made to include many nutritional supplements.


ehem!ni semua di copy dari

http://www.ehow.com/way_5187330_diet-bell_s-palsy.html


p/s : doakan kawan saya cepat sembuh supaya dia dapat senyum kambing lebar2 lagi eh.~~~~

camno nak control stress mase kene penyakit bells palsy ni ?

hah..kite move kepada cara control stress plak ye.

kenapa kene control stress eh doktor perasan maizatul?hehe

ok.sebenarnye mak hencik bapak2 hencik sekalian, seperti yg kite tau, menatang bells ni, adelah, neurological disorder yang menyebabkan paralysis kat bahagian muke kite ye hencik2. doktor2 yang hebat2 yakin yang, punca utama menatang ni adalah stress..tapi tak la sebab stress sangat, antara sebab lain nye adalah :

diabetes, a viral infection, a flu-like illness, high blood pressure, trauma, toxins, lyme disease, Guillain-Barre syndrome, sarcoidosis, myasthenia gravis, stress, high winds directly into the eye, trauma to the facial nerve, poor nutrition, dental work and chronic middle ear infection.

(yg ni i copy kat sini = http://www.alaska.net/~gruv/bells.htm)

ok.kembali ke topik asal, macam mana nak control stress eh...

1. Concentrate on your breathing. Breathe deep and expand your stomach as much as possible. Monitor this by placing your hand on your stomach to check for expansion. Deep breathing allows your whole body to relax and get in synch. Repeat the process 10 times.

2. Close your eyes and imagine yourself in a peaceful environment. Think about a soothing, relaxing place, such as a vacation spot. Focus on the sounds, the smells and the things you see around you. As you sink further into this thought, you become more relaxed.

3. Practice yoga as a form of relaxation. Do yoga in a studio or in your own home. There are many different forms, such as Hatha yoga, which focuses on controlled breathing. Yoga training builds up your response to stress and sends your body to a more relaxed state as you cope with Bell's Palsy. Practice yoga three to four times a week for maximum benefit.
(err...rase yoga ni ok ke?aku buat yoga bukan hilang stress makin stress adelah.adoiyai.!)

4. Meditate by closing your eyes and focusing on one single sound or word. The sound needs to be a low tone and repetitive. Repeating this over and over again takes your mind out of the logical, everyday thinking. The stimulating nature of repetition allows you to escape and mentally relax

5. Draw a warm bath. You can fill the tub with various bath scents and oils to encourage relaxation. Aromatherapy and candles are encouraged.


semua yg omputih ni cakap dah dicopy bulat2 dekat;

http://www.ehow.com/how_2273874_control-stress-from-bells-palsy.html

sekian saje buat mase sekarang.

sori la tak translate, kang doktor perasan maizatul ni translate, ko makin sakit kang.huhu..


p/s : kawan2 doakan kawan saya cepat sembuh kalau tak nanti dia dah tak cantik da..huhu



tanda2 bell's palsy da ok =)




actually, mende2 ni aku amik dr sini, tapi aku buat dia jadi simple la eh....

1. recovery akan start beberapa minggu selepas penyakit bells palsy ni kene kat kite..so, sabar eh awak.=)

2. first thing the patient will notice when recovery starts is a tingling sensation in the face--similar to what it feels like when a foot falls asleep. Pain might also be accompanied by healing.
( err..tingling sensation tu, google translate kata, sensasi cucukan.haha..sori la, pg2 ni lemau rase nak berjalan g umah icah pinjam kamus.)

3. masa proses nak sembuh tu, kite akan rase movement kat tempat yang sakit tu, tapi, kadang2 ade jugak jadik, kite tak senyum pon, tetibe mulut kite tersenyum sendiri, tu adalah tanda2 lama lagi lah nak baik..
(tapi jangan risau, bells palsy inshaallah bukan penyakit yang permanent.so awok akan kembali hensem dan cantik pasni.)


ini jela kot yg tulis kat situ..i copy paste jek.

bak tau lebih info.ko pegi jela kat sini eh...

http://www.ehow.com/how-does_5295680_signs-recovering-bells-palsy.html



p/s : doakan kawan saya cepat sembuh ye kengkawan!



Monday, August 29, 2011

dam dam dum bunyik mercun!


assalamualaikum!

mood raya baru datang semalam lepas family semua dah balik.
owh, rumah yang sunyi sepi tetibe jadik meriah giler.tengah malam pon kecoh lagi.saya suka!

ehem2...
sempena hari raya ini, saya, maizatul akma ingin mengucapkan selamat makan ketupat, rendang, kuah kacang, kuih raya dan lain2 lagi...
haaaaa

ape punye ucapan la kan..ok2

selamat hari raya aidilfitri kepada semua kawan2.yang balik kampung tu, drive safely, jangan nak haruk tekan minyak banyak sangat.jangan nak ngantuk pon drive jugak.senang cite, sayangilah nyawa sendirik ok?

dikesempatan ini, saya juga ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ade terkasar bahasa, tersakitkan hati.tercuit perasaan n lain2 lagi..

ehem, kepada yang dekat2 macam yang kat jalan merpati tu,(ehem2) jemput2lah datang umah ye.yang jauh nak datang, lagilah dialu2kan.=)

dan kepada kawan yang tak dapat beraya di malaysia tu, mari kite gelakkan berjemaah dulu.hahahhaahhuuuhuhuhuhuhihihihi
memain jek. kepada yang tak dapat beraya tu, harap bersabar la ye, jangan menangis kalau pagi raya jumpe litar f1 tak jumpe ketupat rendang.kuikuikui..sabar jela eh....

erm, ok la..tu jek kot nak cakap.bye2.selamat hari raya aidilfitri .maaf zahir batin.




~baju raya idaman tak siap, kurang asam punye tukang jahit.huih~




Friday, August 19, 2011

rm 2 untuk hari raya

bangun tidur, cari emak...( habit dari kecik kalau kat umah)


hari ni mak cerita 1 bende yang belum pernah dicerita.pasal kesusahan dulu..

.
.
.
.
dulu hidup susah sangat..umah kecik, umah atas...
mak cume jual kuih jek..bapak pon keje buat umah jek...
hidup memang susah.
dengan anak2 yang masih baby, mak buat kuih sambil dukung bangmi n kak ani...
bile abang ijam masuk kolej, hidup makin susah..buat kuih seminggu takde cuti dapat la rm 50, hujung minggu abang balik, semua bagi kat abang.ape yang tinggal mkat mak?0 sen...

pernah , mak xde duit nak bayar duit buku abang mi...mak nak hutang kat nenek, paman sahri, paman amrin, tapi tak dapat..sebab diorang takde duit...last2, mak pegi banting, gadai rantai..semata kerana rm 10..

paling sedih mak kata kak ani..pagi2 pegi sekolah, mintak stokin baru.ye.cume stokin..mak tade duit...mak x belikan...menangis kak ni...sebab tu mak kate sekarang kak ni hidup senang..sebab dia dah lalu hidup yang sangat2 susah...dia usaha betul2 sampai dia berjaya sekarang.dan dia memang kakak terbaik.tak pernah lupakan keluarga.

mak masih ingat, dekat raya, duit bapak cume rm 2...takmau ulas panjang, tapi sendiri bayangkan..hari raya dan rm 2...

dulu sangat susah, sekarang alhamdulillah, sedikit senang.hasil menyimpan, hasil jimat cermat mak..tak kaya, cuma sedikit senang banding dulu.aku bongsu, tempias kesusahan hanya sikit terkena..



~~dalam hidup, kite kene jujur..jangan pernah tipu ibu bapa.jangan pernah lupa ibu bapa..bila kau ade gaji, bila kau ade suami, jangan pernah lupakan ibu bapa...beri sedikit.ingat pada tangan yang menghulur tika kau dalam kesusahan.ingat tangan yang membesarkan.

bersyukur lah.dan jangan mengeluh dengan ape yang kau ada.







Thursday, August 18, 2011

jatuh saham

hai hai..assalamualaikum~~

penat.penat..lepas g kelas keta terus pi praktis bawak motor ngan hazmi pulak.
esok pagi kene praktis bawak keta dengan abang ipar lak...aduh duh duh..penat.semputttt mak~~

tapi takpelah..penat2 dahulu, asalkan duit tak melayang lagi mase test nanti..janganlah fail.janganlah fail.fuhhhh fuhhhh

tadi bawak motor dengan hazmi, jatuh saham i...jatuh gak saham hazmi..haha.....
hahai..anak buahku da bujang da..da besar da ..da boleh kawen da..yang penting jangan langkah bendul makcikmu ini sudah..

tadi segan gak sebenarnye..yela..bukan pe..naik moto ngan lelaki bujang gitu..
memang la dia anak buah aku, tapi orang kampung bukan tau tu anak buah aku..kang dikata aku anak dara gatal memboncengkan ngan orang bujang..haih....jangan ler orang pk bukan2 kan..haih...

aduh..selalu la camni..nak cite pastu tetibe blur terus taktaw nak cite pe.dah la.byebye...





Tuesday, August 16, 2011

terkesan...menusuk dalam

terkesan bila mana

mendengar, membaca ayat-ayat ini...

~~bila kita mahu berubah, allah akan dekatkan kita dengan orang yang baik2 untuk membantu kita berubah...

~~bencilah pada dosa yang dilakukan tetapi bukan pada si pelaku dosa.kerana manusia bisa berubah tetapi dosa perlulah dijauhi...

~~kalau kita kehilangan sesuatu yang amat kita cintai, redhakan lah..inshaallah, allah akan pulangkan sesuatu yang lebih bermakna untuk kita.

~~ sesuatu yang kite dah sedar salah, untuk ape kita buang masa menunggu dan terus melakukannya...berubahlah.

~~ kalau kita sukakan seseorang , jangan beritahu dia, nanti allah kurangkan rasa cinta padanya.tapi luahkan pada allah, beritahulah allah.allah maha mengetahui jodoh kita.

~~ allah sentiasa menguji dengan memberi dugaan pada hamba-hambanya yang kuat.bersabarlah dan tabah..

~~jangan tinggalkan orang yang kita sayang kerana orang yang kita suka kerana orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka sayangi.

~~jangan gembira apabila mendapat sesuatu dan jangan bersedih ketika kehilangan sesuatu.hidup perlu seimbang.

~~Walaupun belum bertemu cinta, percayalah, apabila kita berubah menjadi diri kita yang terbaik, Tuhan akan buka laluan untuk cinta yang terbaik juga hadir.

~~ya Allah, jika benar dia jodoh ku.. kau satukanlah kami.. jika benar dia milikku, kau dekatkanlah hati-hati kami dengan kasih sayang yang mendalam.. jika benar dia yang terbaik buatku.. kau peliharalah perasaan cinta antara kami.. agar kami saling mengasihi.. agar kami saling menghormati..

~~
Tapi seandainya kami tidak dijodohkan untuk bersama.. dan dia bukanlah yang terbaik untukku ya Allah.. kau tunjukkanlah kebenaranMu agar hati ini akur atas kehilangannya.. Kau jauhkanlah hati-hati kami yang dulunya bersatu atas dasar kasih sayang.. kau berikanlah kekuatan buat hati-hati kami agar kami redha dengan ketentuanMu ya Allah..


~~kalau kita sayangkan seseorang, melihatnya bahagia sudah cukup walaupon bahagia itu bukan dengan kita..



p/s : ni semua hasil copy paste dari blog orang, hasil tengok tv, hasil nasihat dari kawan.harap maklom~

sekian...


hati ini kecil.manusia ini kerdil.tapi aku mahu.mahu berubah.bantu aku....

=) =) =) =) =)



senyumlah..senyumlah..senyumlah ahai cek mek molek....

senyum dapat menghibur hati.
senyum dapat mengubat lara.
senyum dapat menutup cerita.
senyum.senyum.senyum..


Saturday, August 13, 2011

pertemukan aku...


satu kata bertulis cinta
telah merasuki
namun wujud tak tersentuh
hanya ku rasa

dan jika wujud yang menjelma
pada sebentuk hati
bukankah itu amanah
dari yang kuasa

menjaganya, menjaganya
wahai insan yang di sana
mungkin saja ini kau dengar
melewati semesta ini
aku sampaikan

begitu ingin berbagi batin
mendengarkan asa di jiwa
oh tuhan pertemukan aku
sebelum hatinya beku




p/s : sape tau ni lagu ape?haaaa.......

~pertemukan aku sebelum hatinya beku~

Thursday, August 11, 2011

p/s : untuk awak.haha


hai.assalamualaikum~

macam mane aa nak mule ayat ni?haih

ok.straight to the point

sebenarnye entry ni adalah special utk sorang kawan i

kawan i yang baru dapat keje baru tu.ehem2

kepada kawan i tu,

ehem2

selamat bekerja kat tempat baru. semoga kat tempat baru ni bertambah la pengalaman, bertambah la usaha, bertambahlah awek( grrr, x suka!)

atlast ,awak dapat jugak ape awak nak kan...walaupon sebelum ni hujan selebat2nye kat jalan merpati, tapi sekarang saya lalu da nampak dah pelangi.hehe..jangan sedih2 lagi tau...senyum sekarang.cepat senyum cepat~

awaknye,saya nak cakap ni,
bila da kat tempat baru nanti, jangan lupe grab semua peluang yang ade...kerja betul2, jangan nak main2 walaupon saya tahu awak keje tak main2...

erm.erm..nanti kat tempat baru , jumpe orang baru, jangan la lupe kat saya pulak kan...kalau lupa, saya ketok awak 80x.betul tak tipu punya.

lagi ape eh nak cakap?
haa...nanti da keje, da ade duit banyak, jangan lupa diri.jangan sombong , ingat pada orang2 yang memerlukan.ingat mak bapak, ingat pada adik2.ingat pada saya.hahahahaha.xdelah memain jek.

eh dahla...rase macam banyak nak cakap tapi dah tulis blur pulak.dahla...

papepon, sekali lagi, tahniah awak.1 step untuk melangkah ke ape yang awak cita2kan dah dapat.tahniah!


~gagal itu bukanlah titik akhir tapi gagal itu titik permulaan untuk terus berusaha lagi. semoga kejayaan ditanganmu nanti kawan~

p/s : kawan kecil, x sangka kita sudah sama2 besar....


Wednesday, August 10, 2011

lari- lari kecil

datang lagi

dan terbawa dalam mimpi

lari atau duduk pegun

mungkin lari tapi penat masih ada.

duduk pegun tapi itu mungkin terjadi

jadi mana patut?

lari dan tidak dapat apa2

atau

duduk pegun dan juga tak dapat apa2


Tuesday, August 9, 2011

ketersukaan dan ketaksukaan

hai.

update before tidur mimpi indah

syukur alhamdulillah..1 masalah setel.akhirnya ade jugak yang sudi ajar i bawak keta.
terima kasih tak terhingga kepada abang ipar yg mengajar dah 5 hari dah ni...juge kepada ayiq yang selalu temankan.hehe.macam la ayiq pandai bukak blog ni kann kann

alhamdulillah, dari bodoh2 alang akhirnye reti la jugak tapi tak pandai la sangat bawak keta ni.
fuhh.fuhh..bawak keta lagi susah dari amik paper dr maged tahu...fuhhh...

ok.kite tukar ke segmen lain.
sekarang duk kecoh la pasal yuran naik.
aku pon mestilah naik ok.
yuran sem ni rm 2153.hahahaha..nak gelak.hahaha.nak gelak...
haih.redha jela...nak wat camne ...
sem depan jual sosej la kat bawah blok..rajin sket jual dadih.haha

nak wat gane..belajar memang perlukan pengorbanan...sabar jela mak enchek kau ni..haih...

eh.dah la tetibe tade mood lak nak sambung tulis .bye.


Friday, August 5, 2011

ketakutan kejalanan

pukul 4 pagi dan tidak boleh tidur.

fikir macam2 dan sampai tak terfikir.
haih~

hari ini kite ke segmen meh berkongsi masalah macam tak tahu malu cite masalah kat orang yg bace blog ni.malu sebenarnye.tapi nak cerita juga sebab dah pusing2 kepala den mikirnye...

dah setaun dan lesen keta aku masih xdapat.ye!masih tak dapat boo sama saya cepat

sebenarnye taun lepas aku da g kelas da belajar, dan2 kene balik johor plak, abis tergantung gitu jek kelas aku.pulaknye, balik sabtu ahad jek, bz plak tu..bila cuti panjang sket ade jela xtvt.memang tak sempat

jadinye, sekarang bila cuti masih ade sebulan lebih, aku nak la sambung belajar tapi excellencebodoh tu memang menyusahkan aku.sistematik la sangat katenye.nak belajar kene ikut jadual dia free, bukan kite free, pastu banyak lak cekadak.itu tak boleh, ini tak boleh.paling hangin, salah staf dia, x pasal2 aku nye kelas burn 1..haih.aku geram betul!

aku ni da kompom2 tak reti nak bawak menatang name keta tu woi.bukan takat tak reti tapi takat takut dengan jalanraya tu memang tinggi.aku ngeri.aku takot.ni aku amik lesen pon sebab terpaksa tahu.kalau aku tak amik, sampai bila aku nak susahkan orang.sampai bile aku nak naik transport awam.ni kak dayah da nak kawen, buatnye dia ikut nizam pegi sabah, sape nak bawak mak aku pegi hospital kalau dia tetibe sakit tengah malam.sape nak anta bapak aku pegi pasar pagi2.paling penting, aku nak pegi mana2 sapa nak bawak?cakap sket...

korang yang baca ni jangan nak gelak nak boo aku sebab aku takut nak bawak keta...masalah ni walaupon korang nampak remeh, lagi susah aku nak tanggung banding putus cinta.aku dah la takut dengan jalanraya, pastu keje klinik dulu hari2 de orang eksiden datang.meraung2.masa doktor rawat tu, duk pegang tangan aku kuat2 "kak sakit kak"..sekarang ko cakap macam mana aku makin tak takut?

aku nak belajar bawak keta.keta manual kak ani da bagi da.dia kata nak guna, gunalah.masalahnye sape nak ajar.cikma, kak dayah, dah lupa bawak manual.harap abang, mimpilah kalau dia ajar macam ajaib kan.nak harap abang ijam , dia pon duk dengan sakit dia tu.hmmmm.sapa nak ajar aku macam ni.huwaaa.huwaaa..nangis~~nangis~~



~mungkin awak pk masalah saya sangat remeh dan tak perlu kot nak kecoh macam ni, tapi ye, this is my big problem yang tak setel2 sejak dulu lagi~

~ok lepas ni boleh tukar nama blog dari saya bintang tapi awak bulan ke? kepada iniblogmasalahmaizatulyangkongada2nakbacajugaksapesuruhpadanmukeko~

Thursday, August 4, 2011

ikan bilis, ikan haruan boleh kah duduk bersama?

hye~

dalam mood kebingungan.

ape perlu aku buat ~
aku tahu itu bukan terbaik,tapi susah betul untuk aku lepaskan.
aku tahu itu banyak halangan, tapi tegar jugak aku nak menempuh walaupon penghujungnya aku sudah dapat meneka ape.

aku degil.aku cube mengubah realiti.
sampai 1 masa aku kecewa sendiri...

org kalau da kecewa dengan ape yang dia buat, dia akan stop ape yang dia buat kan?
tapi aku masih lagi usaha untuk merubah perkara.
ape yang degil sangat pon tak tahulah.


ikan bilis, ikan haruan takkan dapat duduk bersama. ( cik ton)
tapi aku tetap kata ikan bilis, ikan haruan boleh duduk bersama
sebab ia tiada beza.masih sama ikan.masih sama makhluk tuhan.

entahla...bingung~

ape perlu aku buat?

Thursday, July 28, 2011

anti.

hai!

kembali ke segmen membebel di blog saya!

hari ni saya nak membebel pasal budak tanak pegi sekolah


ok.straight to the point~

kepada jiran depan umah.kenapa la awak bingai sangat takmo sekolah.aku ni sakit mata tahu tengok ko lepak depan umah aku time2 camni.

oi jiran depan umah.ko taw tak pentingnya ko g sekolah.aku taw zaman da maju tapi aku tak rase cikgu ko webcam dengan ko live dari kelas kan?

haih.geram lah.kecik2 tanak sekolah.kalau ko hidup zaman mak bapak aku dulu takpela kalau x nak sekolah.ni zaman da maju gini ko masih mundur kebelakang kan

kesian la mak bapak ko keje pagi petang siang malam kat kilang tu pastu ko buat gini kat mak bapak ko kannn


haih nasib baik ko cuma jiran depan umah aku jek.kalau ko ni anak ke, adik ke, dah lama aku piat2 telinga ko.dah lama aku belasah ko ngan tali pinggang!





takde kaitan
dup dap dup dap.kenapa bila chat dengan awak saya dupdapdupdap.hahahhahahahha~

ok bye!

Tuesday, July 26, 2011

adik cing !

hye!

update tengah malam sebelum tidur dari bilik baru!

pagi tadi si budak danish , betty n ayiq duk main laptop kat bilik baru aku ni haaa..
geram betul aku budak2 zaman sekarang ni, cebuk sendiri pon tak reti sibuk nak main laptop..donia.donia...haih!

tengah duk main, aku lepak ler atas katil..usha dari jauh,,,tetibe si budak danish tu duk bising ade air kat bilik baru aku ni....

sudah....celah mana datang airnya...aku tanya dia mana datang air?sedap dia jawap...tu kat atas tu siling bocor....beriye dia duk tunjuk siling ko taw...

pulak...setau aku dah berapa hari tak ujan + mana ade siling aku bocor kan...
dah bebudak danish n betty bising la carik punca air..ayiq diam jek...konon malas masuk campur...


aku pon turun ler katil kan nak wat investigation punca air..fuhhh!susah nak dikenalpasti mane punca.sekali tibe2....aku dengar 1 ayat menyirap darah mak nakkkk...

" adik cing!"

2 perkataan keramat .maksud dia adik kencing!
fuhhhh..panas2.......tak pakai pampers diam aje..geram...nasib baik ko comel dik..kalau ko x comel,aku piat telinga ko cing kat bilik baru aku..huwaaa...

Sunday, July 24, 2011

update dari rumah bapak ku

hye!

update dari rumah bapak den dengan kelajuan internet siput babi pon bley menang lagi kalau lumba lari~haihhhh

finally, i'm home!yippaa!yeeeahhh!

tamatlah sudah sesi praktikal .last day kene hentam.haha.malas nak cite sebab buat sakit hati den sajo.yang penting last day terserempak lagi abang ensem.kehkehkeh

so, update pertama dari rumah....hari2 aku adelah sangat bz ok.bz tidur .tidur.tidur..
takdelah tidur sangat, aku kemas bilik baru aku ni taw.sumpah penat bilik ni bersepah giler..haih.haihhhh

pastu duk melayan anak2 buah aku..aritu danish ngan betty tertangkap mase diorang bersihkan baju sebab duk main lumpur..haih geram betul.terpaksa la berlakon jadik makcik yang garang kejap ..haihhh..

cuti ni, aku ade bende da aku aim..

1. kemas rumah bagi bersih gila2...siapa sepahkan umah aku siaplah!tadi abang da kene marah sebab suke suki dia jek kotorkan bilik baru aku.haih!

2. mahu belajar masak dari chef mak.!dengan harapan abis cuti sem, tererlah aku masak segala jenis masakan kampung.....kalau tak, balik2 sambal udang, sambal udang, dan sambal udang.boring betul.

3. kuih raya!yes!kuih raya sila nantikan kemunculan saya!

4. baju sepasang dijahit menggunakan tangan yang mulus ini!

actually ade lagi, tapi duk bz layan fb shop terus blur nak tulis ape lagi...nanti2lah sambung

bye!

Tuesday, July 19, 2011

sendiri tak betul mahu ajar org lain.

straight to the point...


wajarkah sorang penceramah kata lepas stpm better isi spa takyah sambung belajar
gaji rm1500 , keje 5 tahun gaji rm 3000...


logik ke tak logik
logik memang la logik tapi tak patotla.
sekolah bayar kau bagi ceramah supaya budak2 tu makin bersemangat belajar.makin tau pentingnya utk score periksa.
tapi, kau pulak bagi ajaran macam ni

kau ingat senang ke nak dapat spa tu?kalau takat stpm, berapa jek tangga gaji kau.
kan molek kalau kau bagi semangat tuk bebudak tu sambung belajar sampai ijazah, sarjana mahupon phd.apelah salahnye?


haih.geram ngan penceramah macam ni.memesongkan cita2 anak orang.


~actually bende ni anak buah aku cite...sebabnye tetibe dia suruh isikan borang spa... sudahnye penat aku terang balik kat dia which one is better.kene terang balik macam mana spa tu...isk...



sekarang ko bayangkan, kalaulah kawan2 anak buah aku yang pandai ni tapi environment dia takde org macam aku yang boleh bagi explaination which one better, camne budak2 ni?kelauuuuttttlllaaaaaaahhhh jawapnye~



p/s : saya tak suka dengan 'say no to sambung belajar'.sebab ilmu tu ada kat mana2.terpulang pada kita untuk grab dia.kalau awok kurang cerdik nak belajar engineering, pi la belajar memasak ke,menjahit ke....nampak senang tapi kalau ko bersungguh, chef wan dengan hatta dolmat pon ko boleh kalahkan tahu!

Friday, July 15, 2011

pinjamkan aku sedikit waktu

masa...

untuk sesuatu yang terjadi perlukan masa.
masa dapat melupakan ape yang pernah terjadi
masa akan mematangkan seseorang
kalau dulu hati caca merba..
bertambahnya masa insyaallah hati terbuka sedikit demi sedikit..

masa.
aku mahu masa.
beri aku masa.
kerana rasa ini tidak lama....

Saturday, July 9, 2011

bukan bukan bukan

ahaha...nampaknye ade org dah salah paham dengan entry kat bawah ni...
entry kat bawah ni bukanlah pasal '6 tahun' actually..

'6 tahun' cuma 1 sejarah.
ok ok...'6 tahun' is my 1st love..
ade org kate, perempuan x kan lupakan 1st love sampai bila2.
itu tipu.buktinya ialah saya dah lupa.alhamdulillah.

cumanya entry '6 tahun' tu tertulis sebab perasaan geram yang datang balik
geram sebab bende yang same berulang.berulang dan berulang.
benda yang berulang tu biarlah jadi rahsia...

ok ok.dah.lupa kan pasal ' 6 tahun ' ok..



p/s : di saat aku mencintaimu tu lirik lagu dadali lahhh...huhuhu....

Friday, July 8, 2011

di saat aku mencintaimu


Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta



Thursday, July 7, 2011

merah.kuning dan emosi

kuning ke
merah ke

dua2 saya taknak
saya cuma nak malaysia aman

p/s : ikut hati mati.ikut rasa binasa.

sekian.

Wednesday, July 6, 2011

setan duk bergendang kat hati.



semalam ustaz kata,
org yang suka marah2 ni adalah org yang selalu merasakan dirinya betul sahaja.
ustaz kata
org suka marah jarang nampak salah sendiri sebesar gajah
tapi salah org lain sehalus kuman.tak yah pakai mikroskop pon boleh nampak clear
marah sana.marah sini
tak betul sana.tak betul sini
marah kain org tertetas jahitan.tak sedar kain sendiri rabak lebar.

mana ada manusia yang tak pernah marah
tipu.sikit2 mestilah penah.
dah kalau org mengganggu gugat ketenteraman, takkan nak biar saja?

tapi semalam ustaz kata.
antara banyak2 situasi marah
yang PALING BAIK adalah.
orang yang lambat marah, dan reda amarahnya dengan cepat

jadi sekarang saya taknak marah.
sebab hati sendiri sakit
maaf diri sendiri sebab asyik2 marah2
biarlah.redhakan jela ape dia nak wat
banyak2 sabar sebab ganjaran orang yang bersabar sangat2 besar~

p/s : '6 tahun' sori saya marah2.
p/s lagi : 1 jari tuding orang, 4 jari paling diri sendiri
p/s lagi2 : kalau tak suka dengan orang lain kat fb, ape susah.delete jela org tu.abis cerita.tak gitu.simpan lama2 dalam frenlist pon buat apa.buat tambah dosa.




Tuesday, July 5, 2011

boooraaahh! (bosan + marah)



bosan.
bila mana yang 6 tahun itu masih berlegar.
bosan.
sampai bila mahu makan perasaan sendiri.

bosan.
kerana perkara yang sama tetap berulang.
bosan.

mungkin 6 tahun lepas adalah priority
tapi setelah 6 tahun makan hati
mungkin sekarang di bawah sekali

bosan~~~~~


~aku harap mereka kahwin.sebab kalau tak kahwin, aku rasa dia ada potensi untuk gila meroyan.plisssslah!get a life!~


Friday, July 1, 2011

terms n conditions tuk jadik bapak kepada baby i yang comel2 ni




ramai pulak kan buat entry pasal MAMAT IDAMAN SAYA! CIRI2 MINAH YANG BAKAL JADI BINI GUA! SYARAT2 MENJADI MARKA I! TERM N CONDITION SEBELUM SALAM TOK KADI.memacam!

i nak cite jugak la macam ni...huhu

sebab i minah, i nak la cite pasal ciri2 mamat yang bakal jadik bapak anak i.
mamat tu mestilah.....

1. ensem macam brad pitt.semakin tua semakin mantop!

2. mempunyai badan berketul2 macam fahrin ahmad baru sedap nak peluk.

3. mempunyai kereta besor 7 bijik so setiap hari adalah kereta yang lain.

4. mempunyai harta berkepuk2 sampai tak abis dimakan 7 keturunan.

5.mempunyai sifat romantik melebihi seth tan~

6.suara sedap macam suara abang nuar zain

7. pernah masuk imam muda kalau menang lagi bagus

8.belakang leher tak berkerak sebab saya geli.errkkkkk~

9.penyabar macam seth tan bini melenting tak tentu pasal masih boleh senyum cakap " awak nampak cantik masa marah"

10. bujang tang trang tang no no laki orang k!



~angan2 setinggi langit, tapi muke cantik pon tidak neh..haih.camne?
~neway, aku main2 jek dengan list kat atas ni.gila ko nak dapat mane laki perfect gitu?mimpi pon x tentu dapat taw!


p/s : tak perlu list bagai.ape yang allah bagi itulah yang terbaik untuk kita insyaallah...nak demand2 sangat pon tengok diri kita balik.cukup sempurna kah kita untuk mencari yang sesempurna itu..


--------abistu kalau dapat laki yang bukan2 cenggane plak?--------
~ko percaya pada jodoh?ko percaya qada' dan qadar?perempuan yang baik utk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya tapi kalau da dapat gak yang tak sama macam ko, adelah something yang allah dah aturkan.mungkin kau ade lah orang yang allah dah tetapkan boleh ajak laki ko kearah kebaikan.tak gitu cik senah???

--------i dapat laki sebijik macam dalam list u ni taw----------
~baguslah gitu.dah rezeki kau.banyak2 la bersyukur tahu~









Sunday, June 26, 2011

dari meja kajian propeser memy!

mengikut kajian
punca stress yang terbaru adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
kelembapan internet connection!

damn tenet lembap.
emo.emo.


sape sokong angkat kaki~

Friday, June 24, 2011

sape nak password blog i?

aku mahu, bila aku sudah tiada di dunia lagi
segala acc fb, blog, fb shop, email dan ape2 lagi lah social network aku ni dipadam.
dah lama dah sebenarnye aku fikir mende ni.
tapi aku masih tak jumpe jalan penyelesaian,

kepada sape aku nak bagi pasword aku?
kalau tak bagi, kat mane aku nak simpan pasword aku so bile aku takde org akan amik pasword tu dan delete..

ada sesetengah orang, bagi pada pakwe la, kawan baikla..
tapi aku tataw la nak bagi kat sape.
sebab dalam dunia ni orang paling aku percaya 100% cume mak bapak aku.
korang jangan nak suggest suruh bagi mak bapak aku sebab mane ler mak bapak aku reti nak bukak menatang social network ni.

so..korang, any idea?

~mati itu pasti, bila itu, tak kan kita ketahui, mungkin esok, lusa , mungkin jua sebentar lagi~

Thursday, June 23, 2011

jangan nak buat muke sangat sebab kau pon naik bas bukan lancer.

sekarang tiap petang balik kerja naik bas.
penuh bas dengan orang negara seberang...
yelah.dorang kan keje jadik cleaner kat pejabat2 kerajaan putrajaya ni haa...

mase naik bas, aku selalu geram dengan orang malaysia.
suke buat muke kat orang2 seberang ni.
driver bas pon kadang2 suke tinggi suara kat dorang ni.
apehalnye ntah.aku rase aku tak nampak pon salah dorang ni.

bile aku nampak orang kite duk buat muke ni.
aku jadi geram.
sebab aku taw ape rasenye duduk kat tempat orang walaupon sekejap
mase kat taiwan, naik bas.dalam bas tu memang aku dan kawan2 jek yang pakai tudung.
yang lain semua mamat2 jambu dan awek2 seksi.
dia nye pandang kat kitorang
macam nampak alien turun bumi....
sumpah tak selesa perasaan tu

dah kau orang malaysia ni.
jangan la pandang2 orang seberang tu macam orang tu penjenayah.
dorang tu manusia gak
ntah2 hati dorang lagi baik dari kau.
jangan nak racist sangatlah.


~selalu pesan kat diri sendiri,kalau pandang serong kat orang seberang ni, nanti org sgapore lak pandang serong kat ery.tak gitu?~

Monday, June 20, 2011

sesi memperkenalkan lelaki kesayangan.i love u so much!

bila nampak orang naik moto dengan bapak balik sekolah aku mesti jeles.
rase macam why i da besar?why?why?
mase kecik sangat rapat dengan bapak.
tido mesti kene bawah ketiak bapak.
kalau bapak takde kat umah, kene ade baju bapak nak dipeluk.
dulu mak garang.takot.
bapak lak cool.tu yang suke mengelek kat ketiak bapak

pegi tadika, masuk kul 8 , kul 6 pagi aku da bangun
duduk kat raga moto pegi pasar.
pegi makan brekfes.singgah beli jajan pastu baru g sekolah.
sampai sekolah, nangis.hahahahaha

bapak kene lah tunggu kat sekolah pastu curik2 balik.haha.
cengeng.

sebagai seorang anak bongsu yang comel,
bile adik beradik lain nak pape, aku akan buat muke comel....
ayah, ayah, nak duit.padahal tu utk kakak..heheh

semalam pon same.sebab aku dengan kakak dah miskin tahap kedana.
nak balik bangi, pegi kedai buat muke comel.
"ayah, nak duit..hikhikhik(gelak comel ok)"

hari sabtu lepas, tetibe bapak ajak pegi pasar.
naik moto.
terasa macam jadik dak kecik lagi.
tanpa segan silu malah terlebih bangga aku bonceng moto bapak
sangat best.sumpah itu memang jadi perkara best.
yelah.semenjak badan aku da jadik cam gajah,mane pernah naik moto dengan bapak.
lagipon sebenarnya bapak sikit2 dah diharamkan naik moto dengan kitorang adik beradik.

bapak,
takde ape nak cakap lagi, tapi ape yang dapat disimpulkan ....
i'm so proud of u!
bapak,
thanks utk selama atul hidup ni.tanpa bapak, atul takkan jadik macam sekarang.

I LOVE U SO MUCH BAPAK!

p/s : mak pon aku sayang jugak ok.sayang sesangat.

selamat hari bapak kepada semua bapak2 walaupon da terlambat~


Wednesday, June 15, 2011

jalan.panjang dan pendek

kadang2, kite rase napelah malang betul aku ni.
napelah orang lain2 senang jek masuk u sane, dapat belajar sini.dapat belajar sane.
tapi kite.haprak.susah bebenor nak dapat

same lah macam pakwe.tengok orang lain , putus hari ni, esok dah berkepit ngan orang lain.
kite?kucing da berjanggut 18 kali pon single mingle lagi

kadang2 gak kite tengok.orang duk diam tak wat ape. duit bersepah datang
kite duk sengkang mata meniaga sane sini.keje sane sini.duit takde gak.
haih.geram gak kan?

tapi cube pikir satu bende jek.semat elok2 kat dalam diri.

contohla.
ahmad duduk kat bukit tinggi klang.
ali duduk kebun baru
memasing, sekolah dekat telok panglima garang.
ahmad g sekolah jauh, pepagi buta dah tahan bas
ali plak.dekat jek.naik beskal pon sampai.
tapi, niat same jek dua2 ni..g sekolah nak belajar.
ahmad g sekolah jauh2 tak semestinya tak bley pandai.
n ali umah dekat bukan jaminan dia bley berjaya.ye tak?


ok.sekarang apply pada diri kita
tak semestinya jalan kite susah, jauh, tu penghalang untuk kite berjaya
rezeki tuhan bagi pada orang yang dapat jalan dekat
tapi rezeki kita nanti pasti ada.
cume tak taw bile

so. yang penting bagi aku, jauh mana perjalanan tu, sukar mana nak tempuh.one day, insyaallah dengan usaha, kite boleh berjaya.
doa.tawakal.tuhan tu adil
ape yang kite rase susah tu sebenarnya ujian.
sebab ape.
sebab tuhan nak kite ingat dia.

simple kan sebenarnye life ni?

p/s: this is specially made for u.insyaallah rezeki tu ada dimana2, cume bagaimana kite nak grab, terpulang pada diri kite sendiri...dont worry too much dear.allah always with you.

lepas geram part 1.


hai
kembali ke segmen mari membebel bersama maizatul

ok.perkara pertama yang akan dibebelkan hari ini adalah mengenai medical assistant
medical assistant atau pon name glemer dia MA betul2 buat aku panas

hari tu pegi hospital bawak mak sakit
ditanya nye macam2, aku jawap ler.belum sempat aku jawap, dia dah potong2 ayat aku
pastu tanye lain..ayat sikit punye tak berlembut
pastu nak kate mak aku tu la, inilah.
hello abang tak ensem,mak aku tu sakit.
n fyi.mak aku tu la orang paling berdisiplin kalau tang2 makan ni
kau nak membebel kat aku takpe.jangan nak membebel kat mak aku pada bende yang tak sepatutnya
dah la takde adab.cakap ikut sedap mulut.
ni dah kali kedua aku kene ngan kau tahu
ape malang sangat tiap kali aku g hospital tu mesti kene ngan kau
padahal ramai lagi ma lain.musykil tahu.musykil.geraaaaaaaammmmm
habis*

kite pindah pula kepada geram kedua.
perut aku ni sakit.asal makan membuang.tak makan pon membuang
toilet tu pon da muak tengok muke aku tahu
kepala lak pening.
tekak loya.
dengan orang mengandung pon aku lagi teruk sekarang ni tahu
bila pegi klinik kat telok tu kan,
dia bley kate takde pape.
takde pape ko kate,aku dah seminggu gini.
sudahlahhhhhh!

oke geram yang last
supplier aku ni kan
aku dah penat dah cakap.
hantar parcel.hantar
aku dah inform dari minggu lepas.sampai hari ni ko tak hantar kan.
macam haram.
bengang ni tahu.
alasan berlambak.
cube jadi profesional sket boleh?boleh ke tidak?
alahaiiii.tensi la kalau macam ni.tensi.sakit kepala aku pikir pasal ko.tensi.tensi.tensi.


Wednesday, June 8, 2011

sedih.
aku taw aku banyak sangat2 susahkan orang.
banyak sangat
dari mule cari tempat praktikal sampai sekarang aku banyak sangat susahkan orang

maafkan aku.
aku tak ade jalan lain lagi.
kalau mak bagi memang aku nak duduk sendiri

aku tak taw nak buat ape lagi
aku takde duit nak bagi kesenangan kat orang lain.

aku memang tak gune
hidup tak sudah2 susahkan orang.
aku tak mampu berdiri atas kaki aku sendiri
i'm useless.
aku tak bagi faedah kat orang lain.
hmmmmmmmmmmmm..
cry*

Tuesday, June 7, 2011

praktikal


hai.
lagi 10 minit nak abis kerja baru rase nak update blog.
gedik kannn.kannn

rini i keje tgk youtube jek..memang lecturer i anta pi praktikal sebab nak suh i online 24 jam
(tangan didada mata keatas)
haih..takpelah..yang penting merasa gak kerja kan..pengalaman ler tu.jumpe orang baru lagi
kawan2 tempat praktikal ni pon best...
ida, bob, dayah, miji...dorang bessssttttt~hihi....

ha..meh2 tgk gambar i dengan dorang jap eh...










huwarghh..baru masuk minggu keempat.tak sabarnye minggu ke sepuloh!
tak sabar nak abis li .tak sabar nak kawen.eh bukan .tak sabar nak balik umah duduk umah puas2..hihhihi


ok la..i nak kemas2 balik dulu..bebye korang..

p/s : lari topik jap : kadang2 i tak paham dengan orang yang tak paham condition org lain.tolonglah faham, rambut sama hitam, tapi hati lain2..isk



Saturday, June 4, 2011

hikmah.pengajaran.abg ijam

hai.
semalam hari sangat down pada aku
customer kek dah bising sangat2 sampai aku pon taktaw nak jawap ape lagi
semua mintak tracking no.
bukan aku tanak bagi tapi supplier aku tu
80 kali aku kol tak angkat phone sape tak bengang kannnn
aku tahan2kan.
last2 dah tak tahan,
aku kata jek.kalau awak tipu saya, saya report polis
dah baru nak hantar track no.
kalau hantar awal2 kan senang
bukan aku mintak duit.
mintak track no kotttt
ish geram


last2 sebab dah geram dan banyak sangat masalah ditambah dengan nasihat cik sarah, aku pon decide nak berhenti amik kek dari dia
sedih giler kot.
aku explain satu persatu kat customer aku
nasib la diorang paham condition aku
order kali ni pon aku refund semula duit tu

sedih.kecewa.
baru ingat nak cari duit lebih sket,.
yela..
aku ni dah la suke berjalan
suke makan
duit ptptn dahla sikit
kalau boleh aku nak stop ler mintak duit kat mak ngan bapak
sebab aku taw, selagi aku x stop mintak duit, selagi tu la mak meniaga
hmmmmmm

semalam otw balik umah dari putrajaya, aku memang down
aku rasa macam hangat2 taik ayam jek bisnes aku ni
yelaaa
baru sebulan kot dah kene tutup
tapi..takpelah
bak kata sarah n kak dayah
aku bukan hangat2 taik ayam, tapi aku ada masalah ngan supplier
hurmmmmm..

nak carik supplier baru pon takde mood
i admit, memang supplier aku tu senang nak berurusan
but the problem is dia selalu ambil lewa hal2 yang penting
yang kene marah dengan customer nye aku,bukan dia.haihhhh.

tadi bang ijam panggil aku.dia tanya pasal supplier baru yang dia carikan
aku ngadu la kat dia pasal supplier aku
abg ijam bagi best solution kat aku
dia dah dapat cari supplier dengan harga yang lagi murah.orang tu ex staff dia.hehe
best2
tenkiu abang for the solution n advices.
aku pon satu hal
susah2 mak anta abang g belajar jauh2 jadi marketing manager, aku berlagak sombong taknak tanye ...kan daahhhhh..

papepon, ade hikmah n banyak pengajaran yang aku terima selama sebulan ni
doakan aku dapat cari duit poket lebih eh kengkawan
kalau aku kaya, korang gak dapat tempias sikit2..
well, aku kan baik hatiiiiiii.*plis muntoh sekarang.hehe

byeeeeee

Friday, June 3, 2011

salah aku sebab percaya senang2.
hmm..money blind my eyes.
huwaa

tensennye aku ngan supplier aku ni
aku mintak tracking no kot....apesal yang susah sangat nak bagi nehhhhhh
arghhhh.tension.tension.

pasni malas dah aku nak jual under dia.
tensen sungguhlah weyh.
geram giler ni

p/s : kalau ko tipu aku, aku akan pastikan hidup ko tak tenang.takot tak?takot tak?hahhaa

xdelah..kalau dia tipu aku, xdelah aku nak bomohkan dia ke ape..
aku report polis la n make sure dia tak terlepas n takde orang lain jadi mangsa dia

huuuuuu~

Thursday, June 2, 2011

gera.m

hai.
saya bengang dengan supplier saya
saya layan customer saya elok2 tapi dia boleh buat keje macam ni pulak kannnn...grrrr.
geram.geram sangat2 lah tau tak

haih.
nak carik supplier lain lah macam ni
buat aku pening.buat aku tension jek
fedup.fedup.

Wednesday, June 1, 2011

b.o.s.a.n

bosan.
1 words untuk 3 minggu ni.
bosan giler kot
datang kerja tapi takde kerja
melangut online.
bosan tahu
fb da bosan tengok aku asyik tengok dia je.
nak blogging dah malas.

haih.
balik umah pon bosan
tengok tv jek.
takde buat ape
bosan kot
bosan la.hadoiiih.

tengok tepon lagi bosan takde orang kol takde org msg
haih.balik2 bila kol

"nombor yang anda dail diluar kawasan perkhidmatan.''

bosan tahu dengar bunyi tu
bosannnnn

haih.si tam...cepat lah balikkkkkkk!

Tuesday, May 31, 2011

bebelan petang

hai.
lama tak menconteng.
malas.
boleh terima tak alasan ni?

cuti sem dah 3 minggu, means dah 3 minggu gak la praktikal
ape boleh cakap
life was too bored rite now
pagi bangun awal pegi kerja
petang balik tengok tv
malam pukul 9 dah tido
hari2 pon macam tu
bosan.sumpah bosan.

result exam kali ni agak mengecewakan
paper yang di aim dapat a, tu la yang dapat b
sob sob sedih,result teruk kot

sekarang dah start jual kek
i like.sebab saya suka.haha.ape punye ayat la ni whatever

ala.bukan pe..saje busykan diri plus carik duit lebih
dah busy baru la tak teringat benda2 tak patot diingat

alhamdulillah sekarang dah tenang sikit walaupon kekecewaan masih berbaki
tapi takpelah..malas fikir.serah pada tuhan je..

erm...k la..nak balik...time to go home..time to sleep...yihaaaa!



Sunday, May 8, 2011

random


cuaca panas melampau hari ni
mencucuk2 kepala
esok ada paper microwave pukul 9
hari ni masih pulun siapkan lab .apakah ini semua?

serba salah nak susahkan ahli keluarga sendiri
tapi rasanya kalau tak minta tolong hari ni nanti lagi akan menyusahkan
hmmm.bingung

hari ni dia pergi singapura lagi
hmmmmm..
hati2.jage diri.

p/s : perempuan.tolonglah jangan paranoid sangat.jangan nak meroyan marah2 perli aku.percayalah sangat pakwe kamu tu ye..kira baik aku tak bagitaw pakwe kamu tu main kayu belakang kamu.huh.ni lah lelaki....nak selamatkan diri, kita yang tak de kaitan yang jadi mangsa.damn you lelaki keding!

Saturday, April 30, 2011

hobi kita : merungut



tengok tv 3 bersamamu hari rabu lepas.
pasal gigih nya seorang cina yang berjalan guna tongkat.
berjalan kaki pi tempat keje..
jauh..berbukit2.
selalu jatuh sebab kaki dah tak kuat..
hmm....

aku manusia yang selalu merungut
pegi kelas tunggu bas lame merungut
jalan kaki sampai kelas ketiak basah merungut.
makanan kat kafe hari2 sama merungut.
pintu bilik rosak merungut
duduk bilik kipas bunyi merungut.
internet lambat merungut
tak dapat makan kfc duit kering merungut
..........24 jam merungut...................

syukurlah dengan apa yang ada.

kita dapat naik bas pegi kelas.
ade jalan kaki je

kite rase susah belajar kat universiti.
ada orang tak dapat pon nak belajar

kite rase makanan tak sedap.
ada orang ikat perut duit tak ade.

~kalau kita rasa kita susah, ramai lagi yang lebih susah.~

bersyukurlah dengan nikmat yang allah beri.jangan merungut.jangan membazir dan bantulah orang lain yang lebih memerlukan


Thursday, April 28, 2011

isteri je pon.awek i lagi berharga ok!



tipikal drama melayu

bercinta dengan orang lain
pastu mak bapak tak restu suruh kawen dengan pilihan mak bapak
kawen la dengan pilihan mak bapak tu.katanya anak mendengar kata la kan

dah kawen.
senyap2 still keluar still bercinta ngan pasangan lama
suami ke isteri ke, layan macam tak wujud,
layan teruk2.
musykil.
yang dulu pi kawen pasaipa?

ending tipikal drama melayu,
nak buktikan cinta tu agung la sangat.
isteri, suami yang kawen paksa bercerai,
kawenlah pastu ngan pasangan yang dulu cinta terhalang.
...........(bodoh)

yang duk agungkan sangat cinta sebelum kawen tu pasal ape ntah
yang betul2 ikatan sah dimain2kan alasan kawen paksa
jodoh tu semua keje tuhan.
kawen pakse pon kire dah ditentukan kan.

wajar emosi.
kalau kat tv duk tayang macam ni hari2.
manalah kadar perceraian kat malaysia ni tak meningkat kan..
cubelah bandingkan dengan cerita hindustan,
jarang tengok kes bercerai berai,
main belakang lagilah tak kan,...
huh~

p/s : i m malay drama lover.~

~ soalan pertama bile berkawan dengan lelaki.do you have wife?~


Wednesday, April 27, 2011

bapak i yang semakin diam semakin menakutkan



pagi.

pagi2 gini teringat plak kat bapak i.
rindu nye dah sebulan tak balik

dulu masa kecik2, mak garang sket.tu yang duk manja kat bapak
biasalah.anak bongsu.
tido pon kene bawah ketiak bapak
kalau bapak takde kat umah pegi jauh2 memang mak kene prepare siap2 baju bapak.
baru lah anak dia ni boleh tido peluk baju bapak dia
kronik sungguh.

teringat mase kat asrama telok.
pagi2 nampak bapak lalu depan asrama naik motor.
kadang2 kalau pegi klinik kan lalu pekan kan.
taw2 nampak bapak punye motor.
memang pastu dengan baju asrama nye, memang cari bapak kat satu2 kedai.
pak, roti canai satuuuu!heeee..bestnye!

mase 1st day kat matrik, dapat bilik tingkat 3..
lif takde taw.
mase tu yang hantar pegi daftar mak, bapak ngan abang ijam
mak sakit kaki tak larat nak naik tangga.
abang lagilah, tak larat nak jalan turun kereta sangat.
so, aku dengan bapak jela yang mengangkut barang naik sampai atas
1st time taw bapak tolong aku kemas2 bilik
siap sapukan bilik n pasang cadar.
memang aku ingat momen yang sweet sangat2 ni taw.

bapak aku ni jenis pendiam taw
dia kalau marah, makin marah makin diam.
so kalau dia diam sangat2, opsss.sila jangan cari pasal maizatul
nak taw, pasal 1st time ujian kat mrsm failed biologi.
tu la 1st n last time failed taw
mrsm kan hantar slip setiap kali exam, so 1st time bapak dapat slip antar kerumah tengok2 anak dia ni failed.
hujung bulan cuti aku balik umah, bapak aku senyap jek
takde nak gurau2 sangat ngan aku
pastu aku pegi kedai saje nak menggedik ngan bapak aku
bapak aku tanya slow giler nada dia.
"kenapa failed?'
huwaa...speechless.
nasib baik bapak tak bising, tapi, mase nak balik , bapak tak hulur duit belanje kat aku pon.
marah benor dia rupenye sebab mak aku kate, duit tu sebenarnya bapak aku bagi tapi dia taknak bagi sendiri kat aku sebab marah.huwaaaa.

hmm..rindunye kat bapak.
rindunye nak cakap, bapak cantik tak kite pakai macam ni.cantik tak anak bapak ni?
nak taw dia jawap ape?
cantikk...cantikkkkk sangat.macam musang(sebab i rajin tak tido malam.kekekeke)

oklah.tu je nak tulis.
opps....i rindu mak juge...rindu sangat...tapi kat bapak rindu banyak sikit lah!
bye!

(miss.miss.miss u mom.miss u dad.)

Monday, April 25, 2011

tolong jangan reject i lagi.i m begging u


risau.
esok dah start final
3 minggu lagi da start praktikal
tapi sekarang masih belum dapat tempat praktikal

hmm..
hari tu call company yang aku mintak
dia kate call balik hari ni tuk confirmation
bile call tak angkat pulak.
adakah ini tanda2 awal kene reject lagi
hmm

janganlah kene reject lagi
tak taw nak pegi mane lagi
dah berape kali kene reject ni
aku apply punyelah awal.
tapi ni dah berapa kali kene reject kenapa.
huwaaa

xpelah.adelah hikmahnya tu
berserah jelah ye maizatul

selepas hujan ribut, kan terbit pelangi ceria.insyaallah.

~err.gudluck final tuk semua!~


Sunday, April 24, 2011

mati itu pasti.bila itu mungkin



pagi- pagi celik mata terus mengadap fb.
tengok ade junior meninggal
(sedekahkan alfatihah untuk dia ya kawan2)

habit aku , kalau yang meninggal tu ade fb, mesti aku pi bukak fb dia tu godek2

mati itu pasti.cuma kita taktaw bila
bila bace status org yang dah meninggal tu kadang2 perasan status tu ada hint tentang kematian

tapi tu la.mase kite hidup ni kite mane perasan kan.
kita taktaw bila kita akan tinggalkan dunia ni
mungkin 20 tahun lagi, mungkin 1 tahun lagi.mungkin 1bulan lagi.mungkin 1 hari lagi.dan mungkin selepas habis tulis post ni.
segalanya mungkin kan?

: : : cukupkah amalan kita untuk dibawa kesana?renung2kan : :

~aku harap bila aku dah takde, blog, fb aku pon semua ada org tolong delete.i need to give my password to someone.sape eh?~


Wednesday, April 20, 2011

cheq mintak maaf na..



err..sori semua sebab post emo semenjak 2 menjak ni.
biaselah.i mane bley tahan kalau ade orang carik pasal ngan i..
sorila ye.tak pasal2 u all kene bace post emo i.
sorry again.promise!i wont do it again.kalau tak sila tibai saye beramai2.

papepon thanks a lot kepada pak hery kerana banyak menyedarkan saya dalam diam.
terima hakikat.jangan cepat melatah.
2 point utama yang saya akan cube apply ye pak hery.

er..ok lah.da study week ni.
nak siapkan keje sket.
have a nice day korang!

~sorry seems to be the hardest word.~


Thursday, April 7, 2011

warden yang tak bergona same sekali



last week, my nephew, angah pengsan kat asrama
sebab terlampau penat + kurang energy sangat2 da kot..
dia pengsan yang sedar tapi dah terdiam tak leh nak wat ape cakap pon tak leh dah.

warden asrama bawak angah pi klinik depan asrama tu
klinik tak terima case dia .
so kene anta hospital.
then warden tu kol abang aku merangkap bapak angah utk amik n bawak angah pi hospital.
alasan : polisi asrama warden tak leh anta budak tu g hospital without ibu bapa.
(nak menipu beragak la bro!)
.
.
.
.
.
.
grrr...
geramnye aku dengan warden tu.
tak leh ke dia hantar angah terus g hospital
budak tu dah separa sedar kot
lagi mau kol bapak dia pasal.

warden oi..
kau ade kereta kan?
kalau pon ko malas, ko ade tepon kan?kol la ambulans.

aku bukan la geram sebab abang aku terpakse anta anak dia sendiri
tapi, warden ni agak melampau la.
alhamdulillah la abang aku ni berkereta + umah pon dekat ngan asrama anak dia
cube imagine kalau ade budak lain yang bapak dia takde kereta, umah jauh.
camne nak datang tengah malam amik anak anta g hospital.

kau dah jadi warden, tanggungjawap ko besar tahu
memang bukan anak kau
tapi come on la brader...
budak tu sakit kot
nasib baik abang aku cepat sampai.
kalau lambat sampai?

brader warden oi, jangan kate lah ini polisi or whatsoever.
dulu aku duduk asrama tu jugak.
aku demam biase jek pon.
tapi warden aku siap anta aku sampai depan pintu umah kot.
pftttt.

~kalau pengsan tu still boleh jalan bayar tambang bas, mesti warden tu bagi 3rm suh angah naik bas g spital sendiri agaknye.huh~



Wednesday, April 6, 2011

mane jodoh saye.


hai korang.
ade yang tengah meroyan putus chenta tak?
udah2ler tu nangisnye..
burok benor ghupenye...

actually, dulu time putus chenta, aku meroyan gak la..
3 tahun beb x dapat lupe...
3 tahun la duk kejar org yang same..
bodoh kan?bodoh kan?
sile lempang saye sekarang..

after aku da tak meroyan lagi, im fall in love semula ngan 1 mamat neh.
fuhh..sekali kene reject da.
meroyan lagi..kekekeke

time meroyan memang rase diri sungguh tak bergona.
rase macam adekah aku bakal andarteeettt sebab xde pakwe.
oh.sungguh desperate punye statement time tu.
lempang lagi lelaju plisss!


after aku da recover dari meroyan, baru aku nampak yang oh tak sesuai nye mamat nie ngan aku
oh kalau aku kapel lagi ngan dia mesti hari2 maw nye aku nanges.
oh sebab neh rupenye dia putus ngan aku.
oh oh oh oh
.
.
.
.
.
.
korang, toksahla duk meroyan kalau kene reject ke clash ke...
nangis sket2 dah la...
nangis banyak2 cam aku pon dapat ape..
dapat mata bengkak cam panda adelah
.dapat title emo adelah.dapat muke sembap adelah...
.
.
.
mungkin kite rase dia yang terbaik tuk kite.yang paling paham kite .yang paling berpotensi bahagia kan kite.
tapi, siapa kite nak lawan jodoh yang dah ditentukan allah.

dalam perjalanan hidup ni macam2 bende kite akan lalui.kalau hari2 nak senang, hari2 nak hepi, oh sungguh tak challenging ye idup kite.bosan kot.

doakan jela org yang kecewakan kite tu bahagia dengan hidup dia.they r just not meant to be with us.jahat2 dia pon dia penah buat kite hepi dulu rite?n percayalah.ada yang lebih baik dah disediakan untuk kite dari Allah S.W.T

~saye dah ok.awak bile lagi?~



Friday, March 25, 2011

happy birthday diri sendiri



kanak-kanak











hari ini...
selamat ulangtahun ke 22 kepada diri sendiri dan ke 27 kepada muhammad hairie.
semoga hidup kita lebih bermakna dan lebih diberkati.

tahun ni aku harap
.
.
.
.
.
~ makin terer aku masak ~
~lebih matang ~
~dipermudahkan segala urusan~
~dikurangkan emo2 bagai~
~dapat carik duit beli motor bebanyak~
~semakin menjadi 'perempuan'~
~keluarga bahagia tanpa anasir2 luar~
dipertemukan jodoh yang benar2 jodoh.

korang.cepat wish aku cepat!gehehe

Thursday, March 24, 2011

do you know?


dulu kite selalu bersame.
susah senang, awak jek ade dengan saye
dengan saye bercerita.dengar saye membebel.dengar saye nangis.
bile saye perlukan seseorang,
awak orang pertama datang

mase tu awak la paling paham saye
awak ubah saye jadi orang yang kuat
jadi orang yang tabah
jadi orang yang berfikir.

tapi, sekelip mata.
semua berubah
semua dah takde.
semua hilang.
awak dah takde disamping saye.

salah saye.
salah saye sebab sayang awak.
salah saye sebab lari dari awak.

tapi nak buat macam mane, saye manusia biasa
saye ingatkan saye kuat, tapi rupenye tak.

awak, sekarang alhamdullillah saya da dapat terima kenyataan yang awak bukan untuk saye
saye taw ade orang lain yang lebih baik untuk saye.

tapi, saye cume nak awak taw.
saye rindukan persahabatan kite.
saye rindukan awak.
tapi, rinduke awak pada saye?

saye taw jawapannye tak=(hmmmmm...


Sunday, March 20, 2011

ketat perut part 1



malam ini makan2
penat buat persediaan.
pagi2 bangun pergi pasar basah
teruja banyak benda fresh.
boleh jadi gile tgk udang lentik2
ayam gebu2
ikan tak merah2 lagi
(fine,nampak sangat dah bertahun tak pergi pasar pagi.)

ok lah.saje gedik nak tulis padahal takde ape pon
kesian korang yang bace mende merapu ni..gehehe.
byeeee....



Sunday, March 13, 2011

fanatik.aku sanggup mati keranamu.



manusia sekarang banyak yang fanatik.
fanatik pada perkara yang ntah hape2
fanatik pada artis.
fanatik pada politik
fanatik pada kekasih sendiri
fanatik pada kereta
fanatik pada wedding (aku)

haritu aku makan2 ngan hery
tengah tengok tv, keluar pulak ade 1 artis ni memang comel.
aku cakaplah.ieee.comelnye.
dan2 kene sound.

"artis jek pon..bukan nye ape...ape yang nak dibanggakan..dia pon orang biase same macam kite"

...................................................................

fanatik ni budaya yang sangat membimbangkan.
orang kalau dah fanatik, dia dah tak nampak ape yang buruknye bende yang dia duk suke sangat
samelah macam politik.
aku meluat kot tengok politik malaysia.
politik kotor.
sekarang ni, politik kotor dah pon menerjah universiti.

sebagai seorang yang layak mengundi,
aku takkan pandang parti ape yang bakal memerintah kawasan aku
tapi aku pandang siapa pemerintah kawasan aku
sebabnye senang.
tak semua calon pembangkang baik.dan tak semua calon kerajaan, jahat.

tapi kita, orang kita sekarang
minda kita sekarang
terlampau fanatik
bile ade satu isu yang tak puas hati.
mulelah maki sane, maki sini
mencarut sane , mencarut sini
padahal, pengetahuan pasal bende tu zero.
sebijik macam tin kosong
ikut jek ape orang buat.
takde pendirian.

pelik.
untuk ape maki , mencarut , gaduh, tunjuk perasaan, rusuhan segala?
sesuatu perkara kan mesti ade jalan penyelesaian.
emosi memang takkan lari dari diri kita
tapi sampai bila nak biar diri dikuasai emosi sampai taktaw nak cari jalan selesai masalah yang dihadapi?

please.
orang kita.
minda kita.
dan diri aku juga.
berubahlah.
fanatik, tak membawa kemane.

~kita semua serupa.makhluk Allah yang maha Esa.~


Monday, February 28, 2011

yang bernama wanita.



Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia

diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku

membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia;

namun, harus cukup lembut untuk memberikan

kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam

untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan

yang seringkali datang dari anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap

tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh

keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa

mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai

anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika

anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."



"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung

suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan

tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui

bahwa seorang suami yang baik takkan pernah

menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji

kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada

disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk

dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk

digunakan bilapun ia perlukan."


"Kecantikan seorang wanita bukanlah

dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia

tampilkan, atau bagaimana ia menyisir

rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus

dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya,

tempat dimana cinta itu ada.