Wednesday, June 15, 2011

jalan.panjang dan pendek

kadang2, kite rase napelah malang betul aku ni.
napelah orang lain2 senang jek masuk u sane, dapat belajar sini.dapat belajar sane.
tapi kite.haprak.susah bebenor nak dapat

same lah macam pakwe.tengok orang lain , putus hari ni, esok dah berkepit ngan orang lain.
kite?kucing da berjanggut 18 kali pon single mingle lagi

kadang2 gak kite tengok.orang duk diam tak wat ape. duit bersepah datang
kite duk sengkang mata meniaga sane sini.keje sane sini.duit takde gak.
haih.geram gak kan?

tapi cube pikir satu bende jek.semat elok2 kat dalam diri.

contohla.
ahmad duduk kat bukit tinggi klang.
ali duduk kebun baru
memasing, sekolah dekat telok panglima garang.
ahmad g sekolah jauh, pepagi buta dah tahan bas
ali plak.dekat jek.naik beskal pon sampai.
tapi, niat same jek dua2 ni..g sekolah nak belajar.
ahmad g sekolah jauh2 tak semestinya tak bley pandai.
n ali umah dekat bukan jaminan dia bley berjaya.ye tak?


ok.sekarang apply pada diri kita
tak semestinya jalan kite susah, jauh, tu penghalang untuk kite berjaya
rezeki tuhan bagi pada orang yang dapat jalan dekat
tapi rezeki kita nanti pasti ada.
cume tak taw bile

so. yang penting bagi aku, jauh mana perjalanan tu, sukar mana nak tempuh.one day, insyaallah dengan usaha, kite boleh berjaya.
doa.tawakal.tuhan tu adil
ape yang kite rase susah tu sebenarnya ujian.
sebab ape.
sebab tuhan nak kite ingat dia.

simple kan sebenarnye life ni?

p/s: this is specially made for u.insyaallah rezeki tu ada dimana2, cume bagaimana kite nak grab, terpulang pada diri kite sendiri...dont worry too much dear.allah always with you.

5 comments:

Alif said...

thanksss akma,
yup,benda yg kite suke ni slalunye akan dtg slowly...
smuenye kena usaha doa dan tawakkal...

Cahya Qasehnya said...

Yes. Allah always there.

♦♦orked♦♦ said...

*hmm*

*angguk*

tuhan tu adil...

cik helena said...

tak semua yang kite nak kite akan dapat.Allah swt dah rencana baikk untuk kite semua :)

ABU said...

ya setuju dgn semua yg awk ckap kat atas tu.. rambut sama hitam hati lain lain..eik!! tetiba..hahahaha