Tuesday, July 19, 2011

sendiri tak betul mahu ajar org lain.

straight to the point...


wajarkah sorang penceramah kata lepas stpm better isi spa takyah sambung belajar
gaji rm1500 , keje 5 tahun gaji rm 3000...


logik ke tak logik
logik memang la logik tapi tak patotla.
sekolah bayar kau bagi ceramah supaya budak2 tu makin bersemangat belajar.makin tau pentingnya utk score periksa.
tapi, kau pulak bagi ajaran macam ni

kau ingat senang ke nak dapat spa tu?kalau takat stpm, berapa jek tangga gaji kau.
kan molek kalau kau bagi semangat tuk bebudak tu sambung belajar sampai ijazah, sarjana mahupon phd.apelah salahnye?


haih.geram ngan penceramah macam ni.memesongkan cita2 anak orang.


~actually bende ni anak buah aku cite...sebabnye tetibe dia suruh isikan borang spa... sudahnye penat aku terang balik kat dia which one is better.kene terang balik macam mana spa tu...isk...



sekarang ko bayangkan, kalaulah kawan2 anak buah aku yang pandai ni tapi environment dia takde org macam aku yang boleh bagi explaination which one better, camne budak2 ni?kelauuuuttttlllaaaaaaahhhh jawapnye~



p/s : saya tak suka dengan 'say no to sambung belajar'.sebab ilmu tu ada kat mana2.terpulang pada kita untuk grab dia.kalau awok kurang cerdik nak belajar engineering, pi la belajar memasak ke,menjahit ke....nampak senang tapi kalau ko bersungguh, chef wan dengan hatta dolmat pon ko boleh kalahkan tahu!

6 comments:

Cik Cookie said...

Cik Cookie rasa ada dalang dalam kes ceramah-ceramah nih.
mesti dapat "baik punya barang" promote SPA.
hehehehe..

Miscellaneous Smiles said...

fuissh ayt last tu..=D

Alif said...

nape tetibe masuk pasal engineering?
haha,btw,btul ckp ko tu,study is important...

HEROICzero said...

belajar selagi dah boleh belajar , selagi mampu .

jangan 'kerja-dulu-nanti-sambung-belajar' .

banyak orang yang kenal , ambil sikap tu, sampai ke sudah tak sambung belajar .

=)

Naim Marinin said...

suh je ank buah kau dgr ceamah aku..lg bernas..hahaha

Radin fadli said...

Apa benda lah, sepatutnya dia bakar semangat, bukan kata "alah, tak yah belajar tinggi-tinggi,ko meniaga satay pun boleh kaya," memang ar tak salah, tapi kalau ada bach,master atau phd lepas tu meniaga , kan kira usahawan yang berpelajaran ...atleast kita ada choice