Wednesday, July 6, 2011

setan duk bergendang kat hati.



semalam ustaz kata,
org yang suka marah2 ni adalah org yang selalu merasakan dirinya betul sahaja.
ustaz kata
org suka marah jarang nampak salah sendiri sebesar gajah
tapi salah org lain sehalus kuman.tak yah pakai mikroskop pon boleh nampak clear
marah sana.marah sini
tak betul sana.tak betul sini
marah kain org tertetas jahitan.tak sedar kain sendiri rabak lebar.

mana ada manusia yang tak pernah marah
tipu.sikit2 mestilah penah.
dah kalau org mengganggu gugat ketenteraman, takkan nak biar saja?

tapi semalam ustaz kata.
antara banyak2 situasi marah
yang PALING BAIK adalah.
orang yang lambat marah, dan reda amarahnya dengan cepat

jadi sekarang saya taknak marah.
sebab hati sendiri sakit
maaf diri sendiri sebab asyik2 marah2
biarlah.redhakan jela ape dia nak wat
banyak2 sabar sebab ganjaran orang yang bersabar sangat2 besar~

p/s : '6 tahun' sori saya marah2.
p/s lagi : 1 jari tuding orang, 4 jari paling diri sendiri
p/s lagi2 : kalau tak suka dengan orang lain kat fb, ape susah.delete jela org tu.abis cerita.tak gitu.simpan lama2 dalam frenlist pon buat apa.buat tambah dosa.




8 comments:

AI said...

- alhamdulillah cikmemy dah xnak marah2 lagi...

Miscellaneous Smiles said...

senym lah selalu..=D

ain revival said...

lumrahkan marah2 nie..tapi biar ada hadnya~

Alif said...

cara terbaek meredakan marah ialah dengan berwudhu,sebab tu dalam islam digalakkan ummahnya untuk sentiasa memperbaharui wudhu agar kita sentiasa dilindungi drpd melakukan perkara mazmumah...

♦♦orked♦♦ said...

good cik memy,... aku dah siap block dah pon org2 yg x perlu..
=)

Cahya Qasehnya said...

kesabaran sentias menguji. takpe marah2, nanti redalah tuh. :)

azs said...

betul tu cikmemy.. watpe marah2, hati kita juga yg sakit.. so, be cool.. tpi, jgn lak pendam rasa, nnti lagi teruk lak.. so, cri jln untuk lepaskan tension dgn cara yg best like nyanyi ke, menjerit kat gunung ke or enjoy kat taman tema.. hehe.. :)

James Alexander said...

simpan marah sampai 6 tahun boleh jadi gila tahu...



kalau sy marah cepat reda cepat, ok ke..??? hehehe...