Saturday, September 3, 2011

doktor maizatul menulis....



hai.
assalamualaikum semua...sehat?amacam raya...haaa..semua mesti da gemok2 makan rendang banyak sangat kan kan...xpe..raya setahun sekali jek.

ok.tanpe membuang mase , hari ni i, maizatul akma aka doktor perahsan nak share pasal 1 penyakit iaitu bells palsy name dia ye...

ehem.sebelum tu doktor nak bagitau, semua info dalam ni, doktor copy paste jek kat tenet.
(ape kau ingat aku belajar medic nak tulis ni semua pakai otak jek?huhu)


ok.sebenarnye, bells palsy ni adalah 1 penyakit dimana, pesakit akan paralysis sebelah muke.paralysis ni ape doktor pon taktaw nak cakap macam mane, tapi senang cite, sebelah muke kureng berfungsi la kan...ia bukan la strok ye.dan takde kaitan langsung ngan strok.dan setakat ni, bak kata doktor2 tenet, penyakit ni akan sembuh cume kadang2 dia amik mase lama sket la dalam minggu2 or bulan2...

bells palsy ni, dipercayai oleh doktor2 yang hebat, salah 1 punca nye adalah stress..oleh itu, jangan stress2 ye...stiap kali stress, kite sebut, cobaaannnn...pastu senyum lebar2 ok.inshaallah kureng sket stress tu...

ok.kalau kite g klinik, doktor akan bagi ubat like steroid la , mende la..yang tu i taknak sebut sebab bukan i bley supply kat korang pon, so, sekarang ape i bley wat, i nak cite pasal cara2 lain nak sembuhkan bells palsy ok...so apelagi, check la post2 kat bawah ni ye..


kat bawah ni adalah rupe macam mane org yg kene bells palsy eh...mulut jadi senget.so, susah nak makan, susah nak cakap.



taken from : http://cae2k.com/rhythmic-gymnastics-photos-0/bell%27s-palsy-photos.html


p/s : semoga kawan saya cepat sembuh!kawan2 doakan tau


3 comments:

gedek! said...

Dulu anak bongsu uncle ada bells palsy.... Alhamdulillah sekarang dah OK...

Lelaki Ini said...

err..
tak pernah tau pun bnda nieyh..

azs said...

Insya Allah, moga yg sakit tu cepat sembuh.. Thanks Cikmemy sbb share info.. :)