Wednesday, November 16, 2011

caca merba...

assalamualaikum=)
hai pukul 3 pagi, saya masih belum tidur.

yep.bukan hari ni jek..dah makan 2 bulan macam ni....
tido tak tentu masa, kadang2 atas katil lampu terbuka.kadang2 1 bilik kecil ni 4 orang bersama dengan laptop keliling pon pernah....

pengalaman ....pengalaman yang sangat memenatkan..
seriously, im just too tired now...
yep, i'm not prime minister to think bout country's problem.
tapi saya adalah seorang mahasiswa tahun akhir yang sedang melalui zaman super busy.super penat.

sekarang kamu yang membaca cuba imagine...
esaimen berlambak.campur projek.campur test campur lab.campur fyp.campur review paper sana sini.
serius.otak saya penat.badan saya lesu.mata saya letih.hati saya caca merba jek rase sekarang ni..

betullah orang kata, final year ni memang akan buat kita jadi malas nak further study.sangat2.sangat2.dan sangat2.now i'm dreaming, oh bestnya kahwin, tak yah fikir pasal belajar dah..haha
(kau ingat senang kahwin?)

bila melalui masa2 sukar camni, kadar stress,tensen.bengang.fedup.sentap memang naik tinggi sangat2...
sekarang imagine.saya ade satu subjek yang hampir setiap hari perlu menghadap esaimen dan lab .
senang cerita, dunia saya kini adalah subjek itu.subjek tu sangat strict dan ramai yang extend sebab tu.saya takut.takut.takut.

imagine lagi sekali.grup lab saya selalu dapat task yang berlainan dari grup lain.ade jek additional task yang kami dapat yang mana grup lain tak dapat.task tu kalau senang takpe, ini memang kompem leceh, payah dan semak pale otak.

takpe.takpe.saya selalu positifkan diri.saya selalu anggap lecturer saya adalah bos, dan saya akan cuba ikut apa yang bos saya nak.takpe..task saya leceh pon takpe, atleast saya ade pengalaman lebih dari orang lain.syukur.

but the problem is, saya tahu cara nak buat, tapi after doing some processing, mesti ade error...paham tak ade error?dan error tu selalunya saya akan realiza a night before presentation.
huh.ingat sempat nak wat processing semua?memang tak!

ok.itu masih bende kecil lagi.paling saya tak tahan semalam, bilamana, proses yang saya buat sama seperti orang lain..orang lain berjaya tanpa error and yet, i still got error.paham tak saya bengang.saya tensen.

ok.saya fikir positif lagi.mesti saya salah dimana2 dan saya perlu cari dimana salah saya.dan atlast, saya jumpa.rupa2nya, data yang diberikan kepada saya adalah lain dengan data orang lain.data orang lain dah disimplified dan data saya belum.why?why?why?apa yang membezakan saya dan orang lain.kenapa setiap kali, kumpulan saya yang menerima cabaran?kenapa prof?kenapa?kenapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?

dek kerana terlalu sangat fikir positif, sampai satu tahap, stress saya makin tinggi sampaikan saya hanya terduduk depan laptop , termenung dan tidak dapat berfikir.ya.saya betul2 stress..

bila saya stress, saya perlukan seseorang untuk meluahkan apa yang saya rasa.saya perlukan seseorang untuk diajak ketawa hilangkan ketegangan di kepala...
tapi siapa?kawan2 semua pon stress sebab dorang pon melalui masa sukar seperti saya.
mak?tak boleh.nanti mak pulak tak tido malam sebab fikir anaknya sedang susah.
kakak?hmm..sebolehnya saya taknak kacau dia sebab dia pon sedang ada masalah sendiri.
abang?kirim salam jelah kalau boleh diajak berkongsi masalah.

hmm...pada masa camni, baru lah saya sedar, saya tidak mempunyai seseorang yang boleh saya luahkan apa yang saya rasa, yang ada disamping saya saat saya memerlukan .yang sentiasa punya masa untuk meminjam kan telinga.pity me kan?apa nak buat..terima jelah...

takpelah takde sape pon, i try to handle it by myself.hidup jangan susahkan sape2..lumrah kan..jangan pernah mengeluh dan meminta orang paham diri kita.tapi cubalah untuk memahami dan cubalah untuk menjadi sentiasa ada bilamana orang perlukan kita..

nak tahu apa saya buat semalam lepas takde siapa pon yang sudi menghilangkan stress saya?
apalagi, tidurlah jawapnya....haha...walaupon segunung kerja menanti, saya tak hiraukan.saya tidur , mimpi ngeri tentang kerja ,terbangun,tidur balik dan proses berulang sehingga pagi.

dan hasilnya, cuma 50% stress menurun.sebabnya, kerja saya masih berlambak.padan muka saya..

mesti awak yang baca ni cakap, dah tau banyak kerja, sempat lagi mengarut panjang2 kat blog...

dang!ini maknanya aku sedang cuba release tension lah ni....



~~atleast, bila saya susah macam ni, saya sedar, siapa tak anggap saya penting dalam hidupnya.~~

No comments: