Saturday, April 30, 2011

hobi kita : merungut



tengok tv 3 bersamamu hari rabu lepas.
pasal gigih nya seorang cina yang berjalan guna tongkat.
berjalan kaki pi tempat keje..
jauh..berbukit2.
selalu jatuh sebab kaki dah tak kuat..
hmm....

aku manusia yang selalu merungut
pegi kelas tunggu bas lame merungut
jalan kaki sampai kelas ketiak basah merungut.
makanan kat kafe hari2 sama merungut.
pintu bilik rosak merungut
duduk bilik kipas bunyi merungut.
internet lambat merungut
tak dapat makan kfc duit kering merungut
..........24 jam merungut...................

syukurlah dengan apa yang ada.

kita dapat naik bas pegi kelas.
ade jalan kaki je

kite rase susah belajar kat universiti.
ada orang tak dapat pon nak belajar

kite rase makanan tak sedap.
ada orang ikat perut duit tak ade.

~kalau kita rasa kita susah, ramai lagi yang lebih susah.~

bersyukurlah dengan nikmat yang allah beri.jangan merungut.jangan membazir dan bantulah orang lain yang lebih memerlukan


Thursday, April 28, 2011

isteri je pon.awek i lagi berharga ok!



tipikal drama melayu

bercinta dengan orang lain
pastu mak bapak tak restu suruh kawen dengan pilihan mak bapak
kawen la dengan pilihan mak bapak tu.katanya anak mendengar kata la kan

dah kawen.
senyap2 still keluar still bercinta ngan pasangan lama
suami ke isteri ke, layan macam tak wujud,
layan teruk2.
musykil.
yang dulu pi kawen pasaipa?

ending tipikal drama melayu,
nak buktikan cinta tu agung la sangat.
isteri, suami yang kawen paksa bercerai,
kawenlah pastu ngan pasangan yang dulu cinta terhalang.
...........(bodoh)

yang duk agungkan sangat cinta sebelum kawen tu pasal ape ntah
yang betul2 ikatan sah dimain2kan alasan kawen paksa
jodoh tu semua keje tuhan.
kawen pakse pon kire dah ditentukan kan.

wajar emosi.
kalau kat tv duk tayang macam ni hari2.
manalah kadar perceraian kat malaysia ni tak meningkat kan..
cubelah bandingkan dengan cerita hindustan,
jarang tengok kes bercerai berai,
main belakang lagilah tak kan,...
huh~

p/s : i m malay drama lover.~

~ soalan pertama bile berkawan dengan lelaki.do you have wife?~


Wednesday, April 27, 2011

bapak i yang semakin diam semakin menakutkan



pagi.

pagi2 gini teringat plak kat bapak i.
rindu nye dah sebulan tak balik

dulu masa kecik2, mak garang sket.tu yang duk manja kat bapak
biasalah.anak bongsu.
tido pon kene bawah ketiak bapak
kalau bapak takde kat umah pegi jauh2 memang mak kene prepare siap2 baju bapak.
baru lah anak dia ni boleh tido peluk baju bapak dia
kronik sungguh.

teringat mase kat asrama telok.
pagi2 nampak bapak lalu depan asrama naik motor.
kadang2 kalau pegi klinik kan lalu pekan kan.
taw2 nampak bapak punye motor.
memang pastu dengan baju asrama nye, memang cari bapak kat satu2 kedai.
pak, roti canai satuuuu!heeee..bestnye!

mase 1st day kat matrik, dapat bilik tingkat 3..
lif takde taw.
mase tu yang hantar pegi daftar mak, bapak ngan abang ijam
mak sakit kaki tak larat nak naik tangga.
abang lagilah, tak larat nak jalan turun kereta sangat.
so, aku dengan bapak jela yang mengangkut barang naik sampai atas
1st time taw bapak tolong aku kemas2 bilik
siap sapukan bilik n pasang cadar.
memang aku ingat momen yang sweet sangat2 ni taw.

bapak aku ni jenis pendiam taw
dia kalau marah, makin marah makin diam.
so kalau dia diam sangat2, opsss.sila jangan cari pasal maizatul
nak taw, pasal 1st time ujian kat mrsm failed biologi.
tu la 1st n last time failed taw
mrsm kan hantar slip setiap kali exam, so 1st time bapak dapat slip antar kerumah tengok2 anak dia ni failed.
hujung bulan cuti aku balik umah, bapak aku senyap jek
takde nak gurau2 sangat ngan aku
pastu aku pegi kedai saje nak menggedik ngan bapak aku
bapak aku tanya slow giler nada dia.
"kenapa failed?'
huwaa...speechless.
nasib baik bapak tak bising, tapi, mase nak balik , bapak tak hulur duit belanje kat aku pon.
marah benor dia rupenye sebab mak aku kate, duit tu sebenarnya bapak aku bagi tapi dia taknak bagi sendiri kat aku sebab marah.huwaaaa.

hmm..rindunye kat bapak.
rindunye nak cakap, bapak cantik tak kite pakai macam ni.cantik tak anak bapak ni?
nak taw dia jawap ape?
cantikk...cantikkkkk sangat.macam musang(sebab i rajin tak tido malam.kekekeke)

oklah.tu je nak tulis.
opps....i rindu mak juge...rindu sangat...tapi kat bapak rindu banyak sikit lah!
bye!

(miss.miss.miss u mom.miss u dad.)

Monday, April 25, 2011

tolong jangan reject i lagi.i m begging u


risau.
esok dah start final
3 minggu lagi da start praktikal
tapi sekarang masih belum dapat tempat praktikal

hmm..
hari tu call company yang aku mintak
dia kate call balik hari ni tuk confirmation
bile call tak angkat pulak.
adakah ini tanda2 awal kene reject lagi
hmm

janganlah kene reject lagi
tak taw nak pegi mane lagi
dah berape kali kene reject ni
aku apply punyelah awal.
tapi ni dah berapa kali kene reject kenapa.
huwaaa

xpelah.adelah hikmahnya tu
berserah jelah ye maizatul

selepas hujan ribut, kan terbit pelangi ceria.insyaallah.

~err.gudluck final tuk semua!~


Sunday, April 24, 2011

mati itu pasti.bila itu mungkin



pagi- pagi celik mata terus mengadap fb.
tengok ade junior meninggal
(sedekahkan alfatihah untuk dia ya kawan2)

habit aku , kalau yang meninggal tu ade fb, mesti aku pi bukak fb dia tu godek2

mati itu pasti.cuma kita taktaw bila
bila bace status org yang dah meninggal tu kadang2 perasan status tu ada hint tentang kematian

tapi tu la.mase kite hidup ni kite mane perasan kan.
kita taktaw bila kita akan tinggalkan dunia ni
mungkin 20 tahun lagi, mungkin 1 tahun lagi.mungkin 1bulan lagi.mungkin 1 hari lagi.dan mungkin selepas habis tulis post ni.
segalanya mungkin kan?

: : : cukupkah amalan kita untuk dibawa kesana?renung2kan : :

~aku harap bila aku dah takde, blog, fb aku pon semua ada org tolong delete.i need to give my password to someone.sape eh?~


Wednesday, April 20, 2011

cheq mintak maaf na..



err..sori semua sebab post emo semenjak 2 menjak ni.
biaselah.i mane bley tahan kalau ade orang carik pasal ngan i..
sorila ye.tak pasal2 u all kene bace post emo i.
sorry again.promise!i wont do it again.kalau tak sila tibai saye beramai2.

papepon thanks a lot kepada pak hery kerana banyak menyedarkan saya dalam diam.
terima hakikat.jangan cepat melatah.
2 point utama yang saya akan cube apply ye pak hery.

er..ok lah.da study week ni.
nak siapkan keje sket.
have a nice day korang!

~sorry seems to be the hardest word.~


Thursday, April 7, 2011

warden yang tak bergona same sekali



last week, my nephew, angah pengsan kat asrama
sebab terlampau penat + kurang energy sangat2 da kot..
dia pengsan yang sedar tapi dah terdiam tak leh nak wat ape cakap pon tak leh dah.

warden asrama bawak angah pi klinik depan asrama tu
klinik tak terima case dia .
so kene anta hospital.
then warden tu kol abang aku merangkap bapak angah utk amik n bawak angah pi hospital.
alasan : polisi asrama warden tak leh anta budak tu g hospital without ibu bapa.
(nak menipu beragak la bro!)
.
.
.
.
.
.
grrr...
geramnye aku dengan warden tu.
tak leh ke dia hantar angah terus g hospital
budak tu dah separa sedar kot
lagi mau kol bapak dia pasal.

warden oi..
kau ade kereta kan?
kalau pon ko malas, ko ade tepon kan?kol la ambulans.

aku bukan la geram sebab abang aku terpakse anta anak dia sendiri
tapi, warden ni agak melampau la.
alhamdulillah la abang aku ni berkereta + umah pon dekat ngan asrama anak dia
cube imagine kalau ade budak lain yang bapak dia takde kereta, umah jauh.
camne nak datang tengah malam amik anak anta g hospital.

kau dah jadi warden, tanggungjawap ko besar tahu
memang bukan anak kau
tapi come on la brader...
budak tu sakit kot
nasib baik abang aku cepat sampai.
kalau lambat sampai?

brader warden oi, jangan kate lah ini polisi or whatsoever.
dulu aku duduk asrama tu jugak.
aku demam biase jek pon.
tapi warden aku siap anta aku sampai depan pintu umah kot.
pftttt.

~kalau pengsan tu still boleh jalan bayar tambang bas, mesti warden tu bagi 3rm suh angah naik bas g spital sendiri agaknye.huh~



Wednesday, April 6, 2011

mane jodoh saye.


hai korang.
ade yang tengah meroyan putus chenta tak?
udah2ler tu nangisnye..
burok benor ghupenye...

actually, dulu time putus chenta, aku meroyan gak la..
3 tahun beb x dapat lupe...
3 tahun la duk kejar org yang same..
bodoh kan?bodoh kan?
sile lempang saye sekarang..

after aku da tak meroyan lagi, im fall in love semula ngan 1 mamat neh.
fuhh..sekali kene reject da.
meroyan lagi..kekekeke

time meroyan memang rase diri sungguh tak bergona.
rase macam adekah aku bakal andarteeettt sebab xde pakwe.
oh.sungguh desperate punye statement time tu.
lempang lagi lelaju plisss!


after aku da recover dari meroyan, baru aku nampak yang oh tak sesuai nye mamat nie ngan aku
oh kalau aku kapel lagi ngan dia mesti hari2 maw nye aku nanges.
oh sebab neh rupenye dia putus ngan aku.
oh oh oh oh
.
.
.
.
.
.
korang, toksahla duk meroyan kalau kene reject ke clash ke...
nangis sket2 dah la...
nangis banyak2 cam aku pon dapat ape..
dapat mata bengkak cam panda adelah
.dapat title emo adelah.dapat muke sembap adelah...
.
.
.
mungkin kite rase dia yang terbaik tuk kite.yang paling paham kite .yang paling berpotensi bahagia kan kite.
tapi, siapa kite nak lawan jodoh yang dah ditentukan allah.

dalam perjalanan hidup ni macam2 bende kite akan lalui.kalau hari2 nak senang, hari2 nak hepi, oh sungguh tak challenging ye idup kite.bosan kot.

doakan jela org yang kecewakan kite tu bahagia dengan hidup dia.they r just not meant to be with us.jahat2 dia pon dia penah buat kite hepi dulu rite?n percayalah.ada yang lebih baik dah disediakan untuk kite dari Allah S.W.T

~saye dah ok.awak bile lagi?~