Monday, August 29, 2011

dam dam dum bunyik mercun!


assalamualaikum!

mood raya baru datang semalam lepas family semua dah balik.
owh, rumah yang sunyi sepi tetibe jadik meriah giler.tengah malam pon kecoh lagi.saya suka!

ehem2...
sempena hari raya ini, saya, maizatul akma ingin mengucapkan selamat makan ketupat, rendang, kuah kacang, kuih raya dan lain2 lagi...
haaaaa

ape punye ucapan la kan..ok2

selamat hari raya aidilfitri kepada semua kawan2.yang balik kampung tu, drive safely, jangan nak haruk tekan minyak banyak sangat.jangan nak ngantuk pon drive jugak.senang cite, sayangilah nyawa sendirik ok?

dikesempatan ini, saya juga ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ade terkasar bahasa, tersakitkan hati.tercuit perasaan n lain2 lagi..

ehem, kepada yang dekat2 macam yang kat jalan merpati tu,(ehem2) jemput2lah datang umah ye.yang jauh nak datang, lagilah dialu2kan.=)

dan kepada kawan yang tak dapat beraya di malaysia tu, mari kite gelakkan berjemaah dulu.hahahhaahhuuuhuhuhuhuhihihihi
memain jek. kepada yang tak dapat beraya tu, harap bersabar la ye, jangan menangis kalau pagi raya jumpe litar f1 tak jumpe ketupat rendang.kuikuikui..sabar jela eh....

erm, ok la..tu jek kot nak cakap.bye2.selamat hari raya aidilfitri .maaf zahir batin.




~baju raya idaman tak siap, kurang asam punye tukang jahit.huih~




Friday, August 19, 2011

rm 2 untuk hari raya

bangun tidur, cari emak...( habit dari kecik kalau kat umah)


hari ni mak cerita 1 bende yang belum pernah dicerita.pasal kesusahan dulu..

.
.
.
.
dulu hidup susah sangat..umah kecik, umah atas...
mak cume jual kuih jek..bapak pon keje buat umah jek...
hidup memang susah.
dengan anak2 yang masih baby, mak buat kuih sambil dukung bangmi n kak ani...
bile abang ijam masuk kolej, hidup makin susah..buat kuih seminggu takde cuti dapat la rm 50, hujung minggu abang balik, semua bagi kat abang.ape yang tinggal mkat mak?0 sen...

pernah , mak xde duit nak bayar duit buku abang mi...mak nak hutang kat nenek, paman sahri, paman amrin, tapi tak dapat..sebab diorang takde duit...last2, mak pegi banting, gadai rantai..semata kerana rm 10..

paling sedih mak kata kak ani..pagi2 pegi sekolah, mintak stokin baru.ye.cume stokin..mak tade duit...mak x belikan...menangis kak ni...sebab tu mak kate sekarang kak ni hidup senang..sebab dia dah lalu hidup yang sangat2 susah...dia usaha betul2 sampai dia berjaya sekarang.dan dia memang kakak terbaik.tak pernah lupakan keluarga.

mak masih ingat, dekat raya, duit bapak cume rm 2...takmau ulas panjang, tapi sendiri bayangkan..hari raya dan rm 2...

dulu sangat susah, sekarang alhamdulillah, sedikit senang.hasil menyimpan, hasil jimat cermat mak..tak kaya, cuma sedikit senang banding dulu.aku bongsu, tempias kesusahan hanya sikit terkena..



~~dalam hidup, kite kene jujur..jangan pernah tipu ibu bapa.jangan pernah lupa ibu bapa..bila kau ade gaji, bila kau ade suami, jangan pernah lupakan ibu bapa...beri sedikit.ingat pada tangan yang menghulur tika kau dalam kesusahan.ingat tangan yang membesarkan.

bersyukur lah.dan jangan mengeluh dengan ape yang kau ada.







Thursday, August 18, 2011

jatuh saham

hai hai..assalamualaikum~~

penat.penat..lepas g kelas keta terus pi praktis bawak motor ngan hazmi pulak.
esok pagi kene praktis bawak keta dengan abang ipar lak...aduh duh duh..penat.semputttt mak~~

tapi takpelah..penat2 dahulu, asalkan duit tak melayang lagi mase test nanti..janganlah fail.janganlah fail.fuhhhh fuhhhh

tadi bawak motor dengan hazmi, jatuh saham i...jatuh gak saham hazmi..haha.....
hahai..anak buahku da bujang da..da besar da ..da boleh kawen da..yang penting jangan langkah bendul makcikmu ini sudah..

tadi segan gak sebenarnye..yela..bukan pe..naik moto ngan lelaki bujang gitu..
memang la dia anak buah aku, tapi orang kampung bukan tau tu anak buah aku..kang dikata aku anak dara gatal memboncengkan ngan orang bujang..haih....jangan ler orang pk bukan2 kan..haih...

aduh..selalu la camni..nak cite pastu tetibe blur terus taktaw nak cite pe.dah la.byebye...





Tuesday, August 16, 2011

terkesan...menusuk dalam

terkesan bila mana

mendengar, membaca ayat-ayat ini...

~~bila kita mahu berubah, allah akan dekatkan kita dengan orang yang baik2 untuk membantu kita berubah...

~~bencilah pada dosa yang dilakukan tetapi bukan pada si pelaku dosa.kerana manusia bisa berubah tetapi dosa perlulah dijauhi...

~~kalau kita kehilangan sesuatu yang amat kita cintai, redhakan lah..inshaallah, allah akan pulangkan sesuatu yang lebih bermakna untuk kita.

~~ sesuatu yang kite dah sedar salah, untuk ape kita buang masa menunggu dan terus melakukannya...berubahlah.

~~ kalau kita sukakan seseorang , jangan beritahu dia, nanti allah kurangkan rasa cinta padanya.tapi luahkan pada allah, beritahulah allah.allah maha mengetahui jodoh kita.

~~ allah sentiasa menguji dengan memberi dugaan pada hamba-hambanya yang kuat.bersabarlah dan tabah..

~~jangan tinggalkan orang yang kita sayang kerana orang yang kita suka kerana orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka sayangi.

~~jangan gembira apabila mendapat sesuatu dan jangan bersedih ketika kehilangan sesuatu.hidup perlu seimbang.

~~Walaupun belum bertemu cinta, percayalah, apabila kita berubah menjadi diri kita yang terbaik, Tuhan akan buka laluan untuk cinta yang terbaik juga hadir.

~~ya Allah, jika benar dia jodoh ku.. kau satukanlah kami.. jika benar dia milikku, kau dekatkanlah hati-hati kami dengan kasih sayang yang mendalam.. jika benar dia yang terbaik buatku.. kau peliharalah perasaan cinta antara kami.. agar kami saling mengasihi.. agar kami saling menghormati..

~~
Tapi seandainya kami tidak dijodohkan untuk bersama.. dan dia bukanlah yang terbaik untukku ya Allah.. kau tunjukkanlah kebenaranMu agar hati ini akur atas kehilangannya.. Kau jauhkanlah hati-hati kami yang dulunya bersatu atas dasar kasih sayang.. kau berikanlah kekuatan buat hati-hati kami agar kami redha dengan ketentuanMu ya Allah..


~~kalau kita sayangkan seseorang, melihatnya bahagia sudah cukup walaupon bahagia itu bukan dengan kita..



p/s : ni semua hasil copy paste dari blog orang, hasil tengok tv, hasil nasihat dari kawan.harap maklom~

sekian...


hati ini kecil.manusia ini kerdil.tapi aku mahu.mahu berubah.bantu aku....

=) =) =) =) =)



senyumlah..senyumlah..senyumlah ahai cek mek molek....

senyum dapat menghibur hati.
senyum dapat mengubat lara.
senyum dapat menutup cerita.
senyum.senyum.senyum..


Saturday, August 13, 2011

pertemukan aku...


satu kata bertulis cinta
telah merasuki
namun wujud tak tersentuh
hanya ku rasa

dan jika wujud yang menjelma
pada sebentuk hati
bukankah itu amanah
dari yang kuasa

menjaganya, menjaganya
wahai insan yang di sana
mungkin saja ini kau dengar
melewati semesta ini
aku sampaikan

begitu ingin berbagi batin
mendengarkan asa di jiwa
oh tuhan pertemukan aku
sebelum hatinya beku




p/s : sape tau ni lagu ape?haaaa.......

~pertemukan aku sebelum hatinya beku~

Thursday, August 11, 2011

p/s : untuk awak.haha


hai.assalamualaikum~

macam mane aa nak mule ayat ni?haih

ok.straight to the point

sebenarnye entry ni adalah special utk sorang kawan i

kawan i yang baru dapat keje baru tu.ehem2

kepada kawan i tu,

ehem2

selamat bekerja kat tempat baru. semoga kat tempat baru ni bertambah la pengalaman, bertambah la usaha, bertambahlah awek( grrr, x suka!)

atlast ,awak dapat jugak ape awak nak kan...walaupon sebelum ni hujan selebat2nye kat jalan merpati, tapi sekarang saya lalu da nampak dah pelangi.hehe..jangan sedih2 lagi tau...senyum sekarang.cepat senyum cepat~

awaknye,saya nak cakap ni,
bila da kat tempat baru nanti, jangan lupe grab semua peluang yang ade...kerja betul2, jangan nak main2 walaupon saya tahu awak keje tak main2...

erm.erm..nanti kat tempat baru , jumpe orang baru, jangan la lupe kat saya pulak kan...kalau lupa, saya ketok awak 80x.betul tak tipu punya.

lagi ape eh nak cakap?
haa...nanti da keje, da ade duit banyak, jangan lupa diri.jangan sombong , ingat pada orang2 yang memerlukan.ingat mak bapak, ingat pada adik2.ingat pada saya.hahahahaha.xdelah memain jek.

eh dahla...rase macam banyak nak cakap tapi dah tulis blur pulak.dahla...

papepon, sekali lagi, tahniah awak.1 step untuk melangkah ke ape yang awak cita2kan dah dapat.tahniah!


~gagal itu bukanlah titik akhir tapi gagal itu titik permulaan untuk terus berusaha lagi. semoga kejayaan ditanganmu nanti kawan~

p/s : kawan kecil, x sangka kita sudah sama2 besar....


Wednesday, August 10, 2011

lari- lari kecil

datang lagi

dan terbawa dalam mimpi

lari atau duduk pegun

mungkin lari tapi penat masih ada.

duduk pegun tapi itu mungkin terjadi

jadi mana patut?

lari dan tidak dapat apa2

atau

duduk pegun dan juga tak dapat apa2


Tuesday, August 9, 2011

ketersukaan dan ketaksukaan

hai.

update before tidur mimpi indah

syukur alhamdulillah..1 masalah setel.akhirnya ade jugak yang sudi ajar i bawak keta.
terima kasih tak terhingga kepada abang ipar yg mengajar dah 5 hari dah ni...juge kepada ayiq yang selalu temankan.hehe.macam la ayiq pandai bukak blog ni kann kann

alhamdulillah, dari bodoh2 alang akhirnye reti la jugak tapi tak pandai la sangat bawak keta ni.
fuhh.fuhh..bawak keta lagi susah dari amik paper dr maged tahu...fuhhh...

ok.kite tukar ke segmen lain.
sekarang duk kecoh la pasal yuran naik.
aku pon mestilah naik ok.
yuran sem ni rm 2153.hahahaha..nak gelak.hahaha.nak gelak...
haih.redha jela...nak wat camne ...
sem depan jual sosej la kat bawah blok..rajin sket jual dadih.haha

nak wat gane..belajar memang perlukan pengorbanan...sabar jela mak enchek kau ni..haih...

eh.dah la tetibe tade mood lak nak sambung tulis .bye.


Friday, August 5, 2011

ketakutan kejalanan

pukul 4 pagi dan tidak boleh tidur.

fikir macam2 dan sampai tak terfikir.
haih~

hari ini kite ke segmen meh berkongsi masalah macam tak tahu malu cite masalah kat orang yg bace blog ni.malu sebenarnye.tapi nak cerita juga sebab dah pusing2 kepala den mikirnye...

dah setaun dan lesen keta aku masih xdapat.ye!masih tak dapat boo sama saya cepat

sebenarnye taun lepas aku da g kelas da belajar, dan2 kene balik johor plak, abis tergantung gitu jek kelas aku.pulaknye, balik sabtu ahad jek, bz plak tu..bila cuti panjang sket ade jela xtvt.memang tak sempat

jadinye, sekarang bila cuti masih ade sebulan lebih, aku nak la sambung belajar tapi excellencebodoh tu memang menyusahkan aku.sistematik la sangat katenye.nak belajar kene ikut jadual dia free, bukan kite free, pastu banyak lak cekadak.itu tak boleh, ini tak boleh.paling hangin, salah staf dia, x pasal2 aku nye kelas burn 1..haih.aku geram betul!

aku ni da kompom2 tak reti nak bawak menatang name keta tu woi.bukan takat tak reti tapi takat takut dengan jalanraya tu memang tinggi.aku ngeri.aku takot.ni aku amik lesen pon sebab terpaksa tahu.kalau aku tak amik, sampai bila aku nak susahkan orang.sampai bile aku nak naik transport awam.ni kak dayah da nak kawen, buatnye dia ikut nizam pegi sabah, sape nak bawak mak aku pegi hospital kalau dia tetibe sakit tengah malam.sape nak anta bapak aku pegi pasar pagi2.paling penting, aku nak pegi mana2 sapa nak bawak?cakap sket...

korang yang baca ni jangan nak gelak nak boo aku sebab aku takut nak bawak keta...masalah ni walaupon korang nampak remeh, lagi susah aku nak tanggung banding putus cinta.aku dah la takut dengan jalanraya, pastu keje klinik dulu hari2 de orang eksiden datang.meraung2.masa doktor rawat tu, duk pegang tangan aku kuat2 "kak sakit kak"..sekarang ko cakap macam mana aku makin tak takut?

aku nak belajar bawak keta.keta manual kak ani da bagi da.dia kata nak guna, gunalah.masalahnye sape nak ajar.cikma, kak dayah, dah lupa bawak manual.harap abang, mimpilah kalau dia ajar macam ajaib kan.nak harap abang ijam , dia pon duk dengan sakit dia tu.hmmmm.sapa nak ajar aku macam ni.huwaaa.huwaaa..nangis~~nangis~~



~mungkin awak pk masalah saya sangat remeh dan tak perlu kot nak kecoh macam ni, tapi ye, this is my big problem yang tak setel2 sejak dulu lagi~

~ok lepas ni boleh tukar nama blog dari saya bintang tapi awak bulan ke? kepada iniblogmasalahmaizatulyangkongada2nakbacajugaksapesuruhpadanmukeko~

Thursday, August 4, 2011

ikan bilis, ikan haruan boleh kah duduk bersama?

hye~

dalam mood kebingungan.

ape perlu aku buat ~
aku tahu itu bukan terbaik,tapi susah betul untuk aku lepaskan.
aku tahu itu banyak halangan, tapi tegar jugak aku nak menempuh walaupon penghujungnya aku sudah dapat meneka ape.

aku degil.aku cube mengubah realiti.
sampai 1 masa aku kecewa sendiri...

org kalau da kecewa dengan ape yang dia buat, dia akan stop ape yang dia buat kan?
tapi aku masih lagi usaha untuk merubah perkara.
ape yang degil sangat pon tak tahulah.


ikan bilis, ikan haruan takkan dapat duduk bersama. ( cik ton)
tapi aku tetap kata ikan bilis, ikan haruan boleh duduk bersama
sebab ia tiada beza.masih sama ikan.masih sama makhluk tuhan.

entahla...bingung~

ape perlu aku buat?