Wednesday, September 14, 2011

update cepat

hai.update cepat2.bz neh.bz neh

poyo jek kan nak bz2 awal sem ni...padahal memang bz tau
mana nak setel bilik.mana nak buat report.mana nak cari tajuk tesis..

bz ohh...tapi paling terbaik, bilik tak dapat internet connection kan...
so terpakse la merempat kjap bilik shy..kejap bilik dilah..ni sekarang bilik nocha...

seksa jugak la gini...nak pakai tenet kene tunggu kawan tdo, kene tunggu kawan wat keje lain
tapi takpelah..redha jela...nanti2 ok la tu tenet bilik aku

setiap kesusahan itu bukan penghalang tapi prmulaan untuk kita belajar erti usaha dan pengorbanan.ada usaha, inshaallah tuhan permudahkan jalan untuk berjaya,sekian.byebye

Sunday, September 11, 2011

bukan special

bukan special.

ye.saya tahu saya bukan special.

dan mungkin saya patot berhenti meng "specialkan"

lari...

jaga diri...

Wednesday, September 7, 2011

rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Tuesday, September 6, 2011

tanak sekolah~~

assalamualaikum~~~

selamat pagi cikgu!

selama aku duk umah , pagi2 gini, mesti mukhriz nangis tanak pegi sekolah.
geram aje tau.
macam2 alasan di bagi.sakit perut la, demam la, kaki sakit la...ape la...

aku tak tau ape feeling jadi mak bapak, tapi aku cukup geram tau tengok budak tak sekolah.
rase macam nak belai2 ngan kaki jek tau..memanglah baru darjah 2, tapi kalau dari darjah 2 ni ko x pupuk rase nak ke sekolah, ke laut lah jawapnye.

so pepagi tadi, aku masukkan jugak muhkriz dalam keta.nangis abis kuat, aku masukkan jugak.hantar sampai sekolah.sampai sekolah tanak turun gak.pujuk2 tanak turun gak.last2 aku dah geram, aku pukul jek dia pakai kasut sekolah dia.geram tau.org sogok ngan game, kfc, aiskrim semua tak jalan, haaaa.aku sogok terus dengan kasut sekolah.padan muke.

teringat mase kecik2, mase tadika, aku buat perangai macam mukhriz jugak.3 bulan.3 bulan ok aku mengerjakan mak bapak aku tetiap pagi.mase tu mane ade keta, bapak anta naik moto.ko bayangkan aku nangis tiap pagi..last2 ko tau ape bapak aku buat?

pepagi, kul 6 aku da bangun, mak siap kan beg, baju sekolah bagai. bapak g pasar telok pepagi, so kat motor dia belakang tu ikat ngan bakul sayur. pagi2 tu, pas subuh, bapak angkut aku pegi telok beli sayur.lepastu aku mintak roti canai ngan milo..singgah la restoran makan dulu.pastu, bapak anta g sekolah la kan..tapi aku mintak jajan..jajan tu plak mesti kene beli kat kedai depan masjid batu 9. dah beli2 jajan, anta la ke sekolah...

dah disogok macam2 pon, sampai sekolah, aku still buat perangai..masuk pagar jek, mule nangis tak ingat dunia...tapi time tu bapak tak layan..di tarik jugak aku masuk kelas...cikgu2 aku da siap sedia dah..aku datang jek, dorang tunggu kat pintu, tarik aku masuk, n terus kunci pintu tingkap semua tutup....masuk kelas, aku terus diam, ko tau nape?aku diam sebab bapak aku tunggu kat tepi kelas ...so bila dah ralit, sejam lepas tu bapak aku blah...dengar bunyi motor bapak blah, aku start la nangis balik..tp cikgu kate, takpe, kejap lagi bapak datang balik..so aku diam la kan...

benda ni jadik, 3 bulan ye.3 bulan bapak kene layan anak nangis g sekolah..anak ade 8, aku sorang wat perangai hodoh tu....haih..teruk benor...haaa..lupa plak, pernah sekali, aku nangis tau pegi sekolah, time tu maybe bapak aku tengah tensen, so, dia suh turun moto, sekali dia amik tali yang ikat bakul tu nak pukul aku...belum sempat bapak aku pukul, terus aku kate, ok2 atul pegi sekolah..haha..takut gak ..


sebenarnye, budak2 tanak g sekolah, bukan sebab cikgu garang ke ape, tapi sebab mengada2....aku tau la sebab dulu pon aku ngengada sebenarnye.kuikuikui..teruk perangai..ish.ish...

mukhriz, mukhriz, pegi la sekolah..kalau ayis pegi sekolah, cik atul belanje aiskrim seminggu pon takpe...kesian mama hari2 penat melayan ko nangis..mama ko dah la penat meniaga, penat layan ko lagi..haih....mukhriz, mukhriz....sedih cik atul tengok kau tanak sekolah tau...hmmmmm


dah la tanak tulis lagi.sedih.bye

Monday, September 5, 2011

soalan peberet raya


hai.assalamualaikum...

hari isnin dah rini...semua org pon dah start keje..dah x nampak dah org beraya..yela..rezeki kene la carik.kalau x mau makan ape kannn...

setiap kali raye, mesti ade soklan peberet dari sedare mare, kengkawan..soklan ni ikut musim...cube try tengah musim ko baru abis spm ke, pmr ke, upsr ke, soklan wajib mesti tanya berapa a...haaa..pastu duk banding2 keputusan kite dengan org lain.ntah pape..x suke betol....

so, soklan peberet taun ni...

macam biasa la sedare, ni da kali ke 4 tanya...

ko belaja dah abis belum?amik kos ape?eh, remote sensing tu pasal apa?
kalau sedikit kurang ajar, ditanye nye lagi, ade ke keje tuk ko?
cis....xpe..kalau xde keje remote sensing, banyak lagi keje sy bley buat mak hencik, pak hencik...

kawan2 plak, soklan wajib mestilah...ko ngan sape sekarang?sape?sape?sape pakwe ko?

hahaha... tang ni macam best plak kan main sorok2 diam2....tak ramai yang tau status luvluv aku ngan sape...bukan pe..bagi aku, benda kalau tak pasti, bende kalau belum nak kawen ni malas rase nak heboh kat kengkawan..kang heboh2, sekali tak jadi, malu 1 hal...sedih 1 hal..tak gitu?

selalunye, mende camni, kat kengkawan rapat macam malisa, sarah, mas, jek selalu aku cite aku tengah berkawan ngan sape.aku tersuka sape..sape tersuke aku.sape aku reject, sape reject aku kan...kat kawan2 kurang rapat ni den segan la nak bagitau ape ade kat ati den ni.malu.malu.

bila kengkawan ni tataw kite ngan sape, mulelah dia main teka teka kan...dah bile kite jawap, " aku single.aku kawan jek ngan dia" ..dorang tak caye punye..sudahnye kite plak kene..."ko jangan nak bagi jawapan artis"..haha...adoiyai...gitu nak jawap ape eh?

macam2 soalan kan, macam2 ragam...tapi layan kan jela eh...soalan2 agak2 tak bley jawap tu, tak yah la jawap...sebab tak semua bende perlu kite nak heboh sane sini..ye tak?biorlah org kate pe pon....biorlah org kate kite umur 22 tahun x de pakwe..kite tak kesah..kite muda lagi..kawan2 ler dulu ye tak?nanti kang, da bis belaja, keje jap, kumpul duit, kawen terus.senang!muahahaha

hmm..tu jela soklan peberet aku taun ni..soklan peberet awok2 yang lain ni ape plak?cecite..cecite...


byeee...



Saturday, September 3, 2011

doktor maizatul menulis....



hai.
assalamualaikum semua...sehat?amacam raya...haaa..semua mesti da gemok2 makan rendang banyak sangat kan kan...xpe..raya setahun sekali jek.

ok.tanpe membuang mase , hari ni i, maizatul akma aka doktor perahsan nak share pasal 1 penyakit iaitu bells palsy name dia ye...

ehem.sebelum tu doktor nak bagitau, semua info dalam ni, doktor copy paste jek kat tenet.
(ape kau ingat aku belajar medic nak tulis ni semua pakai otak jek?huhu)


ok.sebenarnye, bells palsy ni adalah 1 penyakit dimana, pesakit akan paralysis sebelah muke.paralysis ni ape doktor pon taktaw nak cakap macam mane, tapi senang cite, sebelah muke kureng berfungsi la kan...ia bukan la strok ye.dan takde kaitan langsung ngan strok.dan setakat ni, bak kata doktor2 tenet, penyakit ni akan sembuh cume kadang2 dia amik mase lama sket la dalam minggu2 or bulan2...

bells palsy ni, dipercayai oleh doktor2 yang hebat, salah 1 punca nye adalah stress..oleh itu, jangan stress2 ye...stiap kali stress, kite sebut, cobaaannnn...pastu senyum lebar2 ok.inshaallah kureng sket stress tu...

ok.kalau kite g klinik, doktor akan bagi ubat like steroid la , mende la..yang tu i taknak sebut sebab bukan i bley supply kat korang pon, so, sekarang ape i bley wat, i nak cite pasal cara2 lain nak sembuhkan bells palsy ok...so apelagi, check la post2 kat bawah ni ye..


kat bawah ni adalah rupe macam mane org yg kene bells palsy eh...mulut jadi senget.so, susah nak makan, susah nak cakap.



taken from : http://cae2k.com/rhythmic-gymnastics-photos-0/bell%27s-palsy-photos.html


p/s : semoga kawan saya cepat sembuh!kawan2 doakan tau


diet untuk bells palsy.

semestinya semasa kite sakit, pengambilan makanan adalah sangat penting.sebabnye.makanan la salah satu cara dapat penyakit n sembuhkan penyakit..

teringat mase sakit form 5 dulu.2 minggu mak jaga makan aku, alhamdulillah cepatlah sembuh..hehe..

so, ni adelah makanan yang ok utk bells palsy.mari kite terjah!

1. vitamin A
- Liver, eggs and whole milk are all good sources of this nutrient, and they are also protein-rich. Vitamin A can also be found in fortified cereals and breads, orange fruits and green vegetables.

2.vitamin c dan bioflavonoids
-bioflavonoids make vitamin C more potent and therefore more effective in the body. Citrus fruits, berries, peppers, tropical fruits, potatoes and green leafy vegetables are all sources of vitamin C. Taking a supplement can also help those with Bell's palsy ensure their diet has enough of this nutrient.

3. zinc
-Zinc strengthens the body's immune system, which may help fight some triggers of Bell's palsy, including stress, colds and flus and other infections. Red meat, poultry, beans, nuts, chick peas, certain types of seafood (such as crab and lobster), whole grains, fortified breakfast cereals and dairy products are all good sources of zinc.

4. copper
-Copper is essential for nerve health. Since facial nerves are affected by Bell's palsy, copper may help ease this condition's symptoms. Good dietary sources of copper include oysters and other shellfish, whole grains, beans, nuts, potatoes, organ meats, dark leafy greens, dried fruits such as prunes, cocoa and black pepper

5.numbness of the faces
- If the area around the mouth and jaw is impacted by Bell's palsy, a liquid diet may be necessary. Consult with a doctor to ensure that nutritional requirements are being met despite this hardship. Smoothies made with fruits and vegetables, along with egg whites, protein powders or other protein sources can be made to include many nutritional supplements.


ehem!ni semua di copy dari

http://www.ehow.com/way_5187330_diet-bell_s-palsy.html


p/s : doakan kawan saya cepat sembuh supaya dia dapat senyum kambing lebar2 lagi eh.~~~~

camno nak control stress mase kene penyakit bells palsy ni ?

hah..kite move kepada cara control stress plak ye.

kenapa kene control stress eh doktor perasan maizatul?hehe

ok.sebenarnye mak hencik bapak2 hencik sekalian, seperti yg kite tau, menatang bells ni, adelah, neurological disorder yang menyebabkan paralysis kat bahagian muke kite ye hencik2. doktor2 yang hebat2 yakin yang, punca utama menatang ni adalah stress..tapi tak la sebab stress sangat, antara sebab lain nye adalah :

diabetes, a viral infection, a flu-like illness, high blood pressure, trauma, toxins, lyme disease, Guillain-Barre syndrome, sarcoidosis, myasthenia gravis, stress, high winds directly into the eye, trauma to the facial nerve, poor nutrition, dental work and chronic middle ear infection.

(yg ni i copy kat sini = http://www.alaska.net/~gruv/bells.htm)

ok.kembali ke topik asal, macam mana nak control stress eh...

1. Concentrate on your breathing. Breathe deep and expand your stomach as much as possible. Monitor this by placing your hand on your stomach to check for expansion. Deep breathing allows your whole body to relax and get in synch. Repeat the process 10 times.

2. Close your eyes and imagine yourself in a peaceful environment. Think about a soothing, relaxing place, such as a vacation spot. Focus on the sounds, the smells and the things you see around you. As you sink further into this thought, you become more relaxed.

3. Practice yoga as a form of relaxation. Do yoga in a studio or in your own home. There are many different forms, such as Hatha yoga, which focuses on controlled breathing. Yoga training builds up your response to stress and sends your body to a more relaxed state as you cope with Bell's Palsy. Practice yoga three to four times a week for maximum benefit.
(err...rase yoga ni ok ke?aku buat yoga bukan hilang stress makin stress adelah.adoiyai.!)

4. Meditate by closing your eyes and focusing on one single sound or word. The sound needs to be a low tone and repetitive. Repeating this over and over again takes your mind out of the logical, everyday thinking. The stimulating nature of repetition allows you to escape and mentally relax

5. Draw a warm bath. You can fill the tub with various bath scents and oils to encourage relaxation. Aromatherapy and candles are encouraged.


semua yg omputih ni cakap dah dicopy bulat2 dekat;

http://www.ehow.com/how_2273874_control-stress-from-bells-palsy.html

sekian saje buat mase sekarang.

sori la tak translate, kang doktor perasan maizatul ni translate, ko makin sakit kang.huhu..


p/s : kawan2 doakan kawan saya cepat sembuh kalau tak nanti dia dah tak cantik da..huhu



tanda2 bell's palsy da ok =)




actually, mende2 ni aku amik dr sini, tapi aku buat dia jadi simple la eh....

1. recovery akan start beberapa minggu selepas penyakit bells palsy ni kene kat kite..so, sabar eh awak.=)

2. first thing the patient will notice when recovery starts is a tingling sensation in the face--similar to what it feels like when a foot falls asleep. Pain might also be accompanied by healing.
( err..tingling sensation tu, google translate kata, sensasi cucukan.haha..sori la, pg2 ni lemau rase nak berjalan g umah icah pinjam kamus.)

3. masa proses nak sembuh tu, kite akan rase movement kat tempat yang sakit tu, tapi, kadang2 ade jugak jadik, kite tak senyum pon, tetibe mulut kite tersenyum sendiri, tu adalah tanda2 lama lagi lah nak baik..
(tapi jangan risau, bells palsy inshaallah bukan penyakit yang permanent.so awok akan kembali hensem dan cantik pasni.)


ini jela kot yg tulis kat situ..i copy paste jek.

bak tau lebih info.ko pegi jela kat sini eh...

http://www.ehow.com/how-does_5295680_signs-recovering-bells-palsy.html



p/s : doakan kawan saya cepat sembuh ye kengkawan!