Wednesday, July 18, 2012

selamat pagi cikgu!

assalamualaikum..

lama sudah tak menulis....bulan lepas adalah bulan yang betul2 busy menyiapkan psm.alhamdulillah, setelah 4 tahun, akhirnya complete juga degree aku.tak sabar rasa nak konvo bulan 10 ni.detik yang ditunggu2 setelah penat 4 tahun belajar.

alhamdulillah, 3 hari lepas abis belajar aku dah mula bekerja.tapi bukan lah dalam field aku, keje part time jek mengisi masa lapang dan carik duit untuk meneruskan 'misi bulan 10 ni'.semoga dipermudahkan jalan aku untuk misi bulan 10 ni=)

life as orang bekerja, sama jek macam kerja2 yang sebelum ni aku dah buat. cumanya, kalau selalu aku deal dengan customer yang nak beli barang, customer nak beli ubat, patient nak jumpe doktor, bos kat kilang tapi kali ni customer aku adalah insan2 yang inginkan ilmu pengetahuan...


sedari kecil memang cita-cita aku utk jadi cikgu, tak pernah berubah tapi ntah kenapa sejak habis spm, hilang terus cita-cita aku. ntah kenapa, aku sangat2 tak berkenan dengan profesion tu.aku musykil gak sebenarnya n trust me,aku sendiri tak tahu nape aku tanak jadik cikgu.haha...mak aku bukan main lagi suruh jadi cikgu, tapi aku punyalah belit masa isi borang masuk upu n maktab tu..masa hantar borang ke maktab perguruan( ni mak aku yang suh isi) aku siap doa banyak2 janganlah dapat....

bak kata encik saleh, ape yang awak tanak, nanti awak dapat n awak akan suka. hah!tengok, rezeki aku bermula dengan menjadi seorang guru lepas tamat jek degree..nampak tak kat situ. yang kite tanak memang kite akan dapat..haha.tapi takpe, walaupon aku cume akan mengajar 2 bulan, tapi aku tau aku akan happy..syok rupenye jadi cikgu.....troll budak kat depan , pandang belakang sengih sambil gelak.hahah!

ok la.banyak nyamuk plak tetibe mengganggu betul nak update blog.haih...ok la sampai sini jek.kawan2, doakan aku jadi cikgu yang dapat bantu dan beri ilmu kat anak2 murid aku walaupon cuma 2 bulan eh...


~~~punyelah tanak jadik cikgu sampai kalau boleh suami pon tanak cikgu.sebab ape, aku pon taktau. haih teruk benor perangai ko maizatul...eh,tapikan, kat sekolah tu ade cikgu bujang segak weyh.eh eh haha~~

Saturday, June 16, 2012

selagi daya..




selagi daya, kita pertahankan hingga kehujungnya.

Saturday, June 9, 2012

lepas...


serasanya 'dia' nak bertunang hari ni..
alhamdulillah dan tahniah~~akhirnya 'dia' jumpa seseorang yang dapat buat hati dia tenang.
harap2 pasni kekal la dah tak tukar2 lagi.
tahniah kawan.tahniah ex boypren. i'm happy for u =)

Friday, June 8, 2012

loser


loser tau bila kau mampu, kau boleh tapi kau tak ada sifat berani.
dan lebih loser bila ketakutan kau tu buat kau tak dapat happykan orang2 yang kau sayang..


ya.akulah loser itu...
i'm sorry =(

Wednesday, June 6, 2012

jet




pandai-pandai buat teori sendiri.
kan dah terngadah bila jumpa encik sam tadi...
adoiyai.takpelah.learn from mistake...


p/s mahu sangat ke upm sabtu ni.tapi tapi tapi nak final exam.
kalaulah ade jet peribadi, memang aku g upm balik hari!
takpelah.takde rezeki....tunggu nanti .kalau jodoh kite panjang, kite akan duduk sama juga nanti....

Tuesday, June 5, 2012

basic..


andai tak mampu menyayangi,
cukuplah kiranya untuk tidak menyakiti.

Saturday, June 2, 2012

baru semalam



baru semalam rasenye masuk utm.
baru semalam orientasi.
tapi hari ni, sudah tak sampai sebulan lagi duduk kat sini.
sedih nak tinggalkan utm..
atau masih ada jodoh aku dengan utm?
yang tu...tuhan je yang tau.....


Friday, May 25, 2012

rezeki

jangan risau, rezeki tu "ada"..ape yang penting..jujur dan jangan menipu diri sendiri...

(prof, may 2011)

Wednesday, May 23, 2012

ape pon tak boleh~~~~



i tak paham la dengan orang yang suka kutuk lecturer, kutuk bos.

pastu update kat fb, canang kat 1 kampung pasal keburukan lecturer, bos...

u ni, kalau nak kutuk lecturer, baik u kemas beg, balik kampung.ramai lagi orang nak belajar....

dah kalau menyampah sangat ngan bos, pegi berenti , pastu carik keje lain..ape susah?tak la menyakitkan mata orang lain..ken????

Monday, May 21, 2012

lonely

"How can one consider themselves lonely when Allah (swt) is his guardian?"

_ Imam Muhammad al-Taqi, al-Jawad (a.s)_

Thursday, May 17, 2012

ter rindu...



time2 busy macam ni, masih ade hati nak update blog.
haih la maizatul....


saya rindu mat danish dan ayiq ajam!time2 busy camni la teringat.terindu kat rumah.terindu keletah mat danish, ayiq ajam, hafiz, kimi, ayap, ayis , betty....hui..ramai benor anak buah yang hero.heroin cume betty sorang jek...hehe..anak buah ade ramai sebenarnye tapi cume rindu yang ni jek.sebab yang lain dah besar2 sumenye.boleh gitu??heheh...

bebudak2 ni la yang suke betul buat aku marah.buat aku ketawa.buat aku geram.buat aku rase kadang2 aku pon masih kecik.melayan kerenah dorang ni, rambut lebat pon boleh botak.tapi xpe...best....comel....dah besar2, perangai kurang comel..sebab nye jumpe makcik dia ni duk mintak suh belanje.hahahaha..nasib korang la makcik korang ni belum kerja.paling2 pon bley belanje bende murah2 jek.nak belanje baju memang tunggu aku kerja lah kan...haih...

bile tengok anak2 buah ni, rase macam eh sekejap nye kau besar.rasa macam semalam baru lahir...( tak sedar diri sendiri dah tua ginilah gamaknye.....)

mak selalu cakap, atul ni garang kat anak2 buah nye, sebab dia takde adik...tapi bagi aku, anak2 buah aku ni semualah adik2 aku...ade 15 orang semuanye..ramai kan.....

p/s : oi anak2 buah semua, cik atul rindu korang ni....=(




Sunday, May 13, 2012

simplicity

simplicity

ok.hari ni i bukan nak bercakap pasal produk kecantikan yang siti nurhaliza tu buat.tapi i nak cakap pasal simplicity in life.
dulu, to be honest, i adalah seorang yang sangat2 serabut.bende A, i suke fikir sampai Z.in the end, i bengong sendiri kahkah padan muke i.

kadang2, kite memang tak perlu langsung nak pikir susah2.buatpe nak semakkan kepala kan...bende susah, kalau u simple kan, jadi simple la..bende senang, kalau u fikir susah jadi susah la kan....

ok. i bagi contoh la...memandangkan sekarang musim esaimen berlambak2 lecturer bagi..so i nak cite pasal esaimen. bile esaimen banyak, semua orang pon fedup.pentipu la sape suke esaimen berlambak.hipokrit tau...so, bile da berlambak, mesti la rase cam oi apesal banyak sangat blablablab...ok. camne u nak simple kan?simple nye, u fikir camni, banyak mana pon, nak tak nak aku kene buat kalau tak, carry mark aku rendah.so, buat jela.tanak buat lagi simple...senang...n redha jela kalau fail...tak gitu??u nak serabutkan otak, marah sane sini mengeluh sana sini nak buat pe...baik u diam2, u tenangkan hati, u buat jek..redha jek.bende tu pon untuk kebaikan u jugak..tak gitu?kalau u marah2 lecturer u bagi esaimen banyak.ape u dapat???dapat hati tak tenang.pastu tambah lagi tak tenang buat keje yang susah.dah double tak tenang.tak gitu????well, setiap esaimen yg di bagi tu ade la sebabnye n tak rugi pon u buat....kan??


ok.i bagi contoh kedua dalam real life plak...about friendship.sebab friendship pon problem jugak...ken???ok.contohla u ade sorang kawan ni.selalu pegi makan ngan u lepak ngan u..one day, dia g makan tak ajak u pon.u bengang.terase dipinggirkan....lantas u cop kawan u tak guna.x kenang budi blablabla..relax la...cube u inhale exhale jap..tarik nafas pepanjang...kawan u tu pon ade life dia sendiri.takkan la tiap kali makan, nak fikir u .everything yang dia buat nak fikir u...u tanya balik pada diri u, u fikir camtu gak ke? bagilah space kat kawan u.even dia bff u, tp dia still ade hidup dia sendiri...ni tak.u fikir bukan2 pasal dia.cube u fikir simple..." dia tak makan ngan aku takpelah.aku bukan nya takde kaki takde duit nak g beli makanan sendiri.bukan masalah besar pon tak makan dengan dia." simple kan...itulah.kadang2 percaya atau tak, kite ni umur je 23 tapi kadang2 tahap maturity tu sama macam umur 7 tahun...trust me.i'm not talking about others.i'm talking about myself too...

so kesimpulannye kat sini.jangan serabutkan diri anda.tak dapek apo pon ekau dok serabut2 ni..ekau nak serabut, ekau duk bilik ekau senyap2..jangan serabut kan orang yang kat sekeliling ekau...

* simple tu bermaksud berfikir tuk simplekan problem yang kau ade.bukan nye suruh orang lain settlekan problem kau.banyak cantik muke kau semua nak orang yang buat..podddaacit!

Saturday, May 12, 2012

a.b.c.

kadang2, orang perempuan ni taklah serumit yang orang lelaki fikirkan.
bila seorang perempuan buat suatu keputusan yang mungkin bakal merubah keseluruhan hidup dia, ape yang perlu orang lelaki buat ialah bagi sokongan.

yes.sokongan.wanita adalah insan yang sangat2 perlu sokongan.tak kesah la sokongan kau tu dengan cara ape sekali pon.
ada perempuan yang suka dengar pandangan lelaki.ada juga pesen aku cerita sebab nak kau dengar bukan membebel semula...tak pon, ade jugak pesen mintak sokongan sebab nak simpati.merengek2 sana sini..whatever la kan..masing2 punye care dan diri...main point dia. " sokongan".

so, para lelaki, sekiranya awek anda nak berubah kearah kebaikan, sokonglah.dan hormatilah keputusan dia.jangan risau, kalau dia berubah tak semestinya dia akan tinggalkan kau...orang pompuan ni, kalau dah memang sayang kat lelaki...dia lari jauh mana pon, one day dia akan patah balik kat lelaki tu.percayalah.sebab nye aku kan pompuan.tak gitu?

tapi, banyak jugak kes, pompuan tu lari, tak balik2...dan orang lelaki terus blame "pompuan memang selalu mengecewakan"..walhal, kadang2 kite tak paham..dah tau pompuan tu nak berubah, hang tak respect perubahan dia...hormatlah sikit bro...bagi dia masa.bagi dia sokongan.jangan risau, dia sayang kat hang.macam mana pon dia akan patah balik kat hang kalau ade jodohla kan..kalau takde jodoh, hang redha jela...ade la yang terbaik tuk hang nanti...hang jangan la bagi pompuan rimas kat hang..ni da tau orang tu gitu, pi kacau lagi buat pe..kadang2 hang jangan percaya sangat omputih cakap " pompuan ni suke berkias"...yes.memang pompuan dan berkias bagai kan kuku dengan jari, tapi, kadang2 ade jugak bende yang pompuan bagitau direct jek..haih...lemau la asyik nak berkias jek.ingat kami orang pompuan ni senang sangat ke nak buat ayat kias2...pening pale aih nak berkias.

ape pon bang, sabar.sabar tahu. sabar la..barang baik memang susah sket kau nak dapat...kau jangan la gelojoh sangat...ce respect sket pendirian pompuan tu sket...tahu ngak?ngak tahu juga?kalau ngak tau juga pegi masuk sekolah balik loh mas...



* tanya aku tentang dia .tanya dia tentang aku.kejadah la kennnnnn~~~

Thursday, May 10, 2012

impian dan liku2

impian itu sejak kecil lagi sudah aku pegang.
masa dan kondisi memisahkan aku seketika dengannya.
namun, entah mengapa tiba2 tergerak hati ini untuk berbicara tentang itu pada mak dan bapak.
alhamdulillah, sokongan yang sangat kuat aku terima.
terima kasih mak , bapak kerana menyokong aku merealisasikan impian.
semoga tuhan permudahkan jalan untuk aku.

dalam meniti liku2 hidup.aku cuba berubah untuk jadi lebih baik.
namun, lalang2 sentiasa ada . sentiasa mengganggu.
aku pohon, berhentilah memberi kata2 negatif kala aku ingin menjadi positif.


p/s : saya tak pernah malukan awak.tapi kenapa awak malukan saya depan orang yang tak sepatutnya?awak bagitau bende yang negatif pasal saya dekat "orang itu", sedangkan awak lagi teruk dari saya.saya betul2 terasa.terasa bengang.

Wednesday, May 9, 2012

sampai ke bintang

Biar mimpi mimpi kita
Jejak sampai ke bintang
Walau harus menggapai awan
Menongkah arus ini

Aku tahu bukan mudah
Tapi mimpi ini harus aku
Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Tuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi-mimpi kita ini

Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
Tuk membawa mimpi-mimpi kita

Biar mimpi sampai ke bintang
Kerna kita semua tahu
Kerana ini impian
Setiap satu dari kita

Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Tuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi-mimpi kita ini


~~mimpi aku.mimpi kamu.mimpi kita~~

Monday, May 7, 2012

we

setiap hubungan pasti melalui detik pasang surut.
hari ini ketawa, mungkin esok lusa duka tiba.
dalam meniti setiap detik hubungan aku sentiasa terfikir.
adakah ini yang terbaik.adakah aku sudah menjadi yang terbaik.

pengharapan kini sudah tiada.ditelan dek luka2 semalam.
tiada lagi impian -impian indah.
namun, yang boleh aku lakukan, jadikan ianya tiap hari yang indah.
menjaga dan terus menjaga.

sebesar mana cubaan dilakukan, aku bukan si penggubah takdir.
kalau memang bukan untukku...aku harap aku masih boleh ceria seperti dulu.
namun kalau memang sudah tersurat dia untukku.akanku semai hingga ke hujungnya.


Thursday, May 3, 2012

2 tahun setengah

tersenyum...dan bahagia jua gembira.
tak sangka 2 tahun setengah sudah
thanks for the happiness=)

Monday, April 30, 2012

win -win.menang-menang

2 pilihan yang perlu dipilih.
kedua-duanya adalah pilihan yang baik dan memberi manfaat.
namun, implementasinya kedua nya amat berbeda sehingga mampu merubah keseluruhan hidup.
serius.ini bukan drama propa.

alhamdulillah.allah berikan jalan yang kurasa benar.
keputusannya, aku meletakkan syarat kepada pilihan yang pertama dan insyaallah, syarat ini akan memberi sedikit ruang untuk pilihan yang kedua.

p/s : doakan ini pilihan yang tepat

Wednesday, April 25, 2012

sambung menyambung

sebenarnya, saya teringin sangat2 nak sambung belajar.nak buat master.tapi, tapi...hmm..xpelah.utamakan yang lebih penting maizatul.belajar, umur 50 tahun masih boleh belajar.ok.senyum.bye.

Tuesday, April 24, 2012

update!

hye...
lama sungguh tak update blog...
bukan bz ape pon.malas jek lebih..huhuhuhu.


alhamdulillah, lagi 2 bulan jek aku akan tamatkan pengajian aku.
tak sabar tapi dalam mase yang same sedih sangat2 nak berpisah dengan kawan2, nak tinggalkan utm tercinta ni.

well, utm banyak ajar aku tentang kehidupan (ayat klise nak abis belajar)haha
tapi memang betul pon, hidup ni kan 1 proses pembelajaran.
sem awal yang penuh dengan kekonfiusan.tengah2 yang penuh dengan suka dan tangisan (gaduh sket2 tu adelah kan)..n pengakhiran yang penuh dengan kegembiraan.thanks kengkawan=)

dekat2 nak abis ni, masing2 da buat perancangan hala tuju masing2.inshaallah, in next two month, aku akan start kerja(tapi x komfem lagi) .kerja sementare menunggu kerja lain yang sesuai dengan degree aku nanti.kawan2 ramai plan nak sambung msc, tapi takpelah, kite hold dulu, keje dulu, kawen baru sambung2.hehe

so far, psm aku in the process..cuak nye nak present progress minggu depan.harap2 psm n subjek2 lain tak sangkut sebab i want to grad on time.tak sabar nak duk umah dengan mak n bapak i ok.hihi.

err...alhamdulillah, sekarang hati makin tenang.tahap emo pon dah berkurang.sikit2 tu adelah, tapi masih terkawal.yang paling best, dah dapat lupakan n maafkan semua orang yang pernah kecewakan hati ni (macam ramai jek kan???)..takpelah.yang lepas biarlah lepas.aku pon bukan sempurna untuk letakkan kesalahan pada orang lain.biarlah orang nak buatpe kat kite.yang penting kite tak buat macam tu.papepon, terima kasih sangat2 kepada orang2 yang kecewakan aku sebab dari situ aku dapat nampak ape yang baik untuk aku.kadang2 kite rase bende tu yang terbaik tuk kite, tapi, mata selalu menipu.jangan pandang luaran.n now, aku susah sket nak berharap pada orang.itu yang terbaik.hehe

ok.pasal cintan cintun lak, bak kata seseorang, selagi belum ade rase nak menikah, jangan pernah berharap .yang penting, mencuba untuk pertahankan saje.so, kadar kecewa akan kurang.betul jugak.sedangkan orang dah kawen pon boleh bercerai berai.inikan pula takde pape ikatan kan.well, i learn a lot too about this from the people that hurt me.oh bagus nye kan orang yang kecewakan saya.sila la kecewakan saya lagi so that i will learn.hahahaha

err.lagi ape nak tulis eh?haa..alhamdulillah, my 1st travel to singapore was success!yihaaa!ko ingat senang mak aku nak lepas g negara orang tanpe ade orang yang lebih tua.susah ok.saya kan anak manja ibu.huhu.jangan jelessss...aku, dilah, sarah, amy farah pegi 1 hari jek.last minute plan...survey sikit2 stesen mrt n tempat2 yang nak pegi, then tanya hairi sket2, lepastu redah saja.agak2 tataw , tanye orang.sangat tourist ok.huhu...singapore ngan malaysia sama jek pon actually.semua same.except duit n harga n tahap kebersihan.bersih tau singapore.n orang sane semua nak cepat n teratur sket la dorang ni..tapi sebab dah ramai sangat orang msia kat sane n ramai sgt orang singapore kat jb ni ha..jadinye aku memang tak dapat bezalah mana pure singaporean kannn...

erm..ok la...rase panjang dah melalut...update sungguh ni.haha..

p/s : abang naim, dah xde emo2 dah pasni kat blog ni..haha
( i know what u ask nocha....haha)

Thursday, April 19, 2012

one step closer

Heart beats fast
Colors and promisses
How to be brave
How can I love when I'm afraid to fall?

But watching you stand alone
All of my doubt
Suddenly goes away somehow
One step closer

I have died every day waiting for you
Darling don't be afraid
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away

What's standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more





~rindu orang jauh~

Saturday, March 3, 2012

adilkah diri sendiri?




~kita marah bile orang condemn kite, tanpe sedar, kite pon condemn orang lain juga..

~kita marah bile orang membesarkan hal yang kecil, tanpe sedar kita tak ubah sama macam mereka.

~kita tak suke dengan kawan kite yang emo.tanpe sedar, kite lebih2 lagi emo.

~kite marah orang buat muke dengan kite, tanpe sedar, muke kite tu lagi buat orang rase nak lempang.

~kite marah orang tak paham diri kite, tanpe sedar, kite sendiri tak pernah cube paham orang lain.

~kite marah bile orang pentingkan diri sendiri, tanpe sedar, kite lebih pentingkan diri sendiri.

adilkah kite pada diri sendiri?tepuk dada tanya lah hati....


jangan mencari kesalahan orang lain bila tanpa sedar kesalahan dah lama bertapak dalam diri sendiri....


Sunday, February 12, 2012

rahsia

kelu dan kecewa.
namun tak mengapa.hikmah pasti ada.

teringat kata teman,

" yang nampak baik x semestinya yang terbaik, yang nama jelek mungkin bisa jadi yang terbaik"

alhamdulillah. akhirnya aku nampak mana yang benar, mana yang salah.

Tuesday, February 7, 2012

bola bola bola

misi maizatul dah pon start...
suke.suke...tapi asyik kene kondem jek ngan si lombok tu..menyampahssss i tau~~huhu

tapi, ni baru 10%..mampukah aku tuk realisasikan misi waktu cuti ni?berusaha!

hurm..bilelah laptop nak siap..dah macam bola da laptop aku.pass sane sini.pi kedai melayu tu dia kate hardisk rosak.pi kedai cine, dia kate windows jek problem tapi dia x leh buat sebab x ori...pi kedai sebelah, dia kate hard disk gak yg rosak..last2 aku yg fed up terus marah diri sendiri sebab x belajar ngan chong pasal laptop sendiri.huhu..

mahal lak tu repair, hardisk + format = rm320...memang gudbye la singapura, gudbye la langkawi.memang bye2..arghhhh....xpe, masuk sem i start jual sosej semula dengan nocha..jom2 cha kite jual sosej.hihi...

hurm...k la .bye.

Saturday, February 4, 2012

polka polka dot dot


masuk minggu ketiga cuti
- laptop masuk sepital, sakit teruk...bawak pegi kedai melayu hampeh jek..
tak reti repair cakaplah tak reti.da amik duit tapi bende tak jadik..hmmm...

nasib la.duit terbang melayang.macam xde peluang nak jalan ke kota singa nampaknye..hmmm=(

so far cuti ni belum tercapai lagi ape yang nak dicapai masa cuti ni.xpe.masih ada baki 2 minggu.hopefully tercapai segala hajat .

esok mari mulakan misi maizatul!eh sekaranglah sebelum tidur.

1. misi baju polkadot!mari kite realisasikan.haha.cam poyo lak rase....

dahlah merapu saje.gudnite!bye!

Saturday, January 28, 2012

dik...

11 malam.....
sudah lena namun bunyi motor bebudak lepak belakang umah masuk dalam mimpi aku sekali.cisss.bikin kacauuuuu..

belakang umah dah jadik port bebudak tak cukup umur melepak.secare tak langsung jalan 'bapak' aku ni jadi jalan utama diorang la kannn....

dik, bawak moto da la x de lesen,awak ingat jalan bapak akak ni jalan bapak awak???????huh!

haih.aku ni dah la demam nak tido tetibe ade budak jatuh moto plak depan ni.nasib baik ko jatuh gitu2 jek..kalau ko patah riuk?kalau ko terlanggar kereta kakak aku?mau tak kecohhhh...bikin panas jekkkk.haih..

dik, aku kesian tengok korang ni dik..tolong lah kesian kat diri korang, kat mak bapak korang dik oiiii...aku tau korang anak bujang, remaja, tapi, come on la dik...

aku kesian + menyampah plak dengan korang ni..tolonglah dik, sekarang ni da pukul 11 malam, bebudak baya2 ko dik, patotnye duduk kat umah, dengan mak bapak, belajar ke, tengok tv ke, ape2 jela asalkan dengan mak bapak ko...

tolonglah dik umur ko muda lagi, tolonglah balik umah sekarang .tolonglah.belakang umah aku ni umah sewa dik, bukan tempat melepak ko memekak sampai pukul 2 3 pagi tiap hari.harap maklum dik!

~dimana ayah dan ibu mereka?anak2 sekecil itu bukan untuk dibiar bebas begitu....~

Sunday, January 22, 2012

annoying.

annoying lah!

annoying tengok status fb org mlm neh..giler duit sungguh.
paling tak bley blah, ayat

"blaja tinggi2 pon tak guna.takde keje,taktau camne nak carik duit"

come on la..u hidup untuk duit jek ke?paling baran, penah dipujuk dengan orang mlm camni,

" adik join kitorang, adik belajar buat degree nak watpe, nanti keje jadik kuli gak, tengok abang, tak yah kerja, carik orang jek hari2, cukup bulan duit masuk.."

haktuih..abistu yang ko duk meroyan tunjuk duit sana sini tu ape dia?yang duk kejar2 orang suh join ko tu pedia?haktuihhhh.

malas cakap banyak, orang2 cam ko ni, apa pon tak boleh!

Sunday, January 8, 2012

sesungguhnya kecewa

aku sedar diriku tidak sempurna malah punya banyak cacat cela.
aku tidak seperti sahabatmu yang lain yang petah berbicara tentang agama
yang elok budi pekertinya.sopan.lembut.cantik

aku hanya gadis biasa
yang tak punya apa-apa untuk diberikan kepada kamu.
yang mungkin akan memalukan kamu dihadapan sahabat-sahabatmu.
aku bukanlah sesiapa.

aku sedar, hanya aku yang mengganggap kamu sebagai teman.
teman terbaik susah senang.
teman yang aku sayang.teman berkongsi suka duka gelak tawa nangis duka.
aku sedar hanya aku seorang yang merasa.

aku sedar aku punya banyak salah.punya banyak dosa.
tak pernah layak mungkin untuk memiliki teman sehebat kamu.
namun aku selalu mengharap, andai aku salah dimatamu, beritahu padaku.kerna mungkin tanpa kau tahu aku punya alasanku sendiri.

sahabat.
aku tahu banyak salahku padamu
aku tahu malah aku sedar siapa diriku
aku sedar kedatanganku tak diperlukan lagi


sahabat.
kekecewaan ini terlalu dalam bagiku.
dan mungkin takkan pernah terkesan sedikit padamu.
kalau dulu aku mungkin orang pertama yang mengetahui berita terbarumu, namun kini aku tahu kamu lebih selesa jika aku tidak tahu..

hmm........maafkan segala kesilapanku.dan semoga kau bahagia dengan hidup barumu sahabatku.temanku.duniaku.


~datang tak diundang.pergi tak dihalang.pergilah...pergilah dari hati ini.

Tuesday, January 3, 2012

tiada lagi

punya mata
anggap saja tidak nampak

punya hati
anggap saja sudah mati

punya ingatan
anggap saja lupa

punya kamu
anggap saja tiada

Sunday, January 1, 2012

pilihan

i hate choosing between 2 things.

ye,memilih adalah perkara paling sukar dilakukan dan aku sangat la tidak pandai pilih.
kalau nak membeli baju, aku lebih suka kalau malisa , kak dayah , kak ni atau emak yang pilihkan.lagi aku suka kalau aku balik rumah ,dang!ade dah benda yang aku nak tersedia.

serius.my baby lappy ni, aku kol mak, kol kak ni kata nak laptop, pastu aku suruh diorang jek yang pilih.
dah 22 tahun hidup, tahun lepas baru 1st time aku pegi pilih baju aku sendiri.yeah!i hate choosing so much.sebab.aku takut amik risiko.aku takot ape yang aku amik salah.haha.penakut.

seorang kawan aku, selalu tanya, " mai, kau tak menyesal belajar remote sensing?''

serius, sebenarye lepas result matrik keluar, aku tak tahu nak sambung belajar ape...pulaknye mase orang sebok2 memilih , aku sebok keje pagi sampai malam kat kedai baju cina sebelah kfc tu...balik umah da penat, bilenye aku nak mikir kan?

so, the easiest way, aku text bang ijam..

" abang, tolong carikan 1 kos yang bukan sains.sebab atul malas da belajar sains"

n the result, abang kata amik "law"

malam before due date isi borang tu aku pon isi...
setelah abis pikir, aku tau, aku tak leh lari dari amik sains.so i decided to take chemical kat uitm...sebabnye, result chemistry aku paling ok nak banding yang lain, lingkup!kelaut!

kite kan kene pilih 8 pilihan..senior aku selalu cakap, letak kos yang kite nak no 4, jangan letak no 1.sebab no 1 takkan dapat.fuhh..sudahnye, aku tak tau nak letak ape kat no 1 tu......

pikir punye pikir, aku pon letak remote sensing utm.sebab aku teringat ex aku penah cite pasal kak sepupu dia amik remote sensing tu...menatang ape remote sensing tu sumpah aku taktau. pasal law abang aku cakap, memang ke laut....tapi aku isi jugak la...no 8 kot..yelaaa..aku kan x reti memilih..aku main bedal jek pilih upu tu...

tau2, dapat result, aku dapat remote sensing.terkejut giler time tu...yela..menatang tu haram aku tak tau mende...tapi nak buat camno.terima jela...

aku rase dekat sebulan aku belajar kat utm, aku masih tak paham menatang remote sensing tu ape..nak paham camne, aku tanye kawan aku, dorang 2x5 jek ngan aku.

tapi after dah 3 tahun setengah aku belajar mende ni , baru aku nampak the beauty of it.n sekarang kalau orang tanye aku menyesal ke tak.aku akan jawap..." no, its my passion=)"

memilih bagi aku memang 1 masalah besar...tapi ape yang kau pilih, tempuh sehingga akhir.hidup kalau asyik nak senang, susah la bhai....



* percaya tak, aku pernah suruh mak aku pilihkan sama ada nak terima atau tidak seorang mamat.tak guna betul aku ni mende tu pon tak reti pilih...

* bila kamu telah menyintai seseorang tapi datang orang yang kedua dalam hati kamu, pilih orang yang kedua. sebab kalau kamu benar2 menyintai orang yang pertama, takkan wujud lagi orang yang kedua....

* i think now i'm choosing the wrong way....how can i turn back?hmmm.....