Sunday, January 1, 2012

pilihan

i hate choosing between 2 things.

ye,memilih adalah perkara paling sukar dilakukan dan aku sangat la tidak pandai pilih.
kalau nak membeli baju, aku lebih suka kalau malisa , kak dayah , kak ni atau emak yang pilihkan.lagi aku suka kalau aku balik rumah ,dang!ade dah benda yang aku nak tersedia.

serius.my baby lappy ni, aku kol mak, kol kak ni kata nak laptop, pastu aku suruh diorang jek yang pilih.
dah 22 tahun hidup, tahun lepas baru 1st time aku pegi pilih baju aku sendiri.yeah!i hate choosing so much.sebab.aku takut amik risiko.aku takot ape yang aku amik salah.haha.penakut.

seorang kawan aku, selalu tanya, " mai, kau tak menyesal belajar remote sensing?''

serius, sebenarye lepas result matrik keluar, aku tak tahu nak sambung belajar ape...pulaknye mase orang sebok2 memilih , aku sebok keje pagi sampai malam kat kedai baju cina sebelah kfc tu...balik umah da penat, bilenye aku nak mikir kan?

so, the easiest way, aku text bang ijam..

" abang, tolong carikan 1 kos yang bukan sains.sebab atul malas da belajar sains"

n the result, abang kata amik "law"

malam before due date isi borang tu aku pon isi...
setelah abis pikir, aku tau, aku tak leh lari dari amik sains.so i decided to take chemical kat uitm...sebabnye, result chemistry aku paling ok nak banding yang lain, lingkup!kelaut!

kite kan kene pilih 8 pilihan..senior aku selalu cakap, letak kos yang kite nak no 4, jangan letak no 1.sebab no 1 takkan dapat.fuhh..sudahnye, aku tak tau nak letak ape kat no 1 tu......

pikir punye pikir, aku pon letak remote sensing utm.sebab aku teringat ex aku penah cite pasal kak sepupu dia amik remote sensing tu...menatang ape remote sensing tu sumpah aku taktau. pasal law abang aku cakap, memang ke laut....tapi aku isi jugak la...no 8 kot..yelaaa..aku kan x reti memilih..aku main bedal jek pilih upu tu...

tau2, dapat result, aku dapat remote sensing.terkejut giler time tu...yela..menatang tu haram aku tak tau mende...tapi nak buat camno.terima jela...

aku rase dekat sebulan aku belajar kat utm, aku masih tak paham menatang remote sensing tu ape..nak paham camne, aku tanye kawan aku, dorang 2x5 jek ngan aku.

tapi after dah 3 tahun setengah aku belajar mende ni , baru aku nampak the beauty of it.n sekarang kalau orang tanye aku menyesal ke tak.aku akan jawap..." no, its my passion=)"

memilih bagi aku memang 1 masalah besar...tapi ape yang kau pilih, tempuh sehingga akhir.hidup kalau asyik nak senang, susah la bhai....



* percaya tak, aku pernah suruh mak aku pilihkan sama ada nak terima atau tidak seorang mamat.tak guna betul aku ni mende tu pon tak reti pilih...

* bila kamu telah menyintai seseorang tapi datang orang yang kedua dalam hati kamu, pilih orang yang kedua. sebab kalau kamu benar2 menyintai orang yang pertama, takkan wujud lagi orang yang kedua....

* i think now i'm choosing the wrong way....how can i turn back?hmmm.....

2 comments:

Lelaki Ini said...

susah kan dunia ada byk pilihan..
tapin plaing2 kita ada peluang untuk memilih..
drpd owg terus bagi apa yang kita tak suka

azs said...

sy pun tk suka memilih, suka refer pd org. mmg kdg2 rasa menyesal sbb tk pilih apa yg kita nk.tpi, kita tk blh undur masa cuma kita blh betulkan kesilapan kita tu d masa skg ni utk masa depan..refer pd org adalah sst yg baik sbb kita blh tahu apa yg baik dan sebaliknya.. tpi, bila kita semakin dewasa, kita kna berani buat plhn sbb tk selamanya org nak tlg kita.. jgn runsing, do the best that you can, cik memy.. :)