Sunday, May 13, 2012

simplicity

simplicity

ok.hari ni i bukan nak bercakap pasal produk kecantikan yang siti nurhaliza tu buat.tapi i nak cakap pasal simplicity in life.
dulu, to be honest, i adalah seorang yang sangat2 serabut.bende A, i suke fikir sampai Z.in the end, i bengong sendiri kahkah padan muke i.

kadang2, kite memang tak perlu langsung nak pikir susah2.buatpe nak semakkan kepala kan...bende susah, kalau u simple kan, jadi simple la..bende senang, kalau u fikir susah jadi susah la kan....

ok. i bagi contoh la...memandangkan sekarang musim esaimen berlambak2 lecturer bagi..so i nak cite pasal esaimen. bile esaimen banyak, semua orang pon fedup.pentipu la sape suke esaimen berlambak.hipokrit tau...so, bile da berlambak, mesti la rase cam oi apesal banyak sangat blablablab...ok. camne u nak simple kan?simple nye, u fikir camni, banyak mana pon, nak tak nak aku kene buat kalau tak, carry mark aku rendah.so, buat jela.tanak buat lagi simple...senang...n redha jela kalau fail...tak gitu??u nak serabutkan otak, marah sane sini mengeluh sana sini nak buat pe...baik u diam2, u tenangkan hati, u buat jek..redha jek.bende tu pon untuk kebaikan u jugak..tak gitu?kalau u marah2 lecturer u bagi esaimen banyak.ape u dapat???dapat hati tak tenang.pastu tambah lagi tak tenang buat keje yang susah.dah double tak tenang.tak gitu????well, setiap esaimen yg di bagi tu ade la sebabnye n tak rugi pon u buat....kan??


ok.i bagi contoh kedua dalam real life plak...about friendship.sebab friendship pon problem jugak...ken???ok.contohla u ade sorang kawan ni.selalu pegi makan ngan u lepak ngan u..one day, dia g makan tak ajak u pon.u bengang.terase dipinggirkan....lantas u cop kawan u tak guna.x kenang budi blablabla..relax la...cube u inhale exhale jap..tarik nafas pepanjang...kawan u tu pon ade life dia sendiri.takkan la tiap kali makan, nak fikir u .everything yang dia buat nak fikir u...u tanya balik pada diri u, u fikir camtu gak ke? bagilah space kat kawan u.even dia bff u, tp dia still ade hidup dia sendiri...ni tak.u fikir bukan2 pasal dia.cube u fikir simple..." dia tak makan ngan aku takpelah.aku bukan nya takde kaki takde duit nak g beli makanan sendiri.bukan masalah besar pon tak makan dengan dia." simple kan...itulah.kadang2 percaya atau tak, kite ni umur je 23 tapi kadang2 tahap maturity tu sama macam umur 7 tahun...trust me.i'm not talking about others.i'm talking about myself too...

so kesimpulannye kat sini.jangan serabutkan diri anda.tak dapek apo pon ekau dok serabut2 ni..ekau nak serabut, ekau duk bilik ekau senyap2..jangan serabut kan orang yang kat sekeliling ekau...

* simple tu bermaksud berfikir tuk simplekan problem yang kau ade.bukan nye suruh orang lain settlekan problem kau.banyak cantik muke kau semua nak orang yang buat..podddaacit!

1 comment:

azs said...

hehehe.. betul tu cikmemy.. jangan serabutkan kepala kita.. cool beb.. always think positif n look forward.. apa yang orang buat kat kita, pasti ada reason... cuma, maybe lambat je kita tau alasan tu.. so, stay cool n chill.. :)