Friday, May 25, 2012

rezeki

jangan risau, rezeki tu "ada"..ape yang penting..jujur dan jangan menipu diri sendiri...

(prof, may 2011)

Wednesday, May 23, 2012

ape pon tak boleh~~~~



i tak paham la dengan orang yang suka kutuk lecturer, kutuk bos.

pastu update kat fb, canang kat 1 kampung pasal keburukan lecturer, bos...

u ni, kalau nak kutuk lecturer, baik u kemas beg, balik kampung.ramai lagi orang nak belajar....

dah kalau menyampah sangat ngan bos, pegi berenti , pastu carik keje lain..ape susah?tak la menyakitkan mata orang lain..ken????

Monday, May 21, 2012

lonely

"How can one consider themselves lonely when Allah (swt) is his guardian?"

_ Imam Muhammad al-Taqi, al-Jawad (a.s)_

Thursday, May 17, 2012

ter rindu...



time2 busy macam ni, masih ade hati nak update blog.
haih la maizatul....


saya rindu mat danish dan ayiq ajam!time2 busy camni la teringat.terindu kat rumah.terindu keletah mat danish, ayiq ajam, hafiz, kimi, ayap, ayis , betty....hui..ramai benor anak buah yang hero.heroin cume betty sorang jek...hehe..anak buah ade ramai sebenarnye tapi cume rindu yang ni jek.sebab yang lain dah besar2 sumenye.boleh gitu??heheh...

bebudak2 ni la yang suke betul buat aku marah.buat aku ketawa.buat aku geram.buat aku rase kadang2 aku pon masih kecik.melayan kerenah dorang ni, rambut lebat pon boleh botak.tapi xpe...best....comel....dah besar2, perangai kurang comel..sebab nye jumpe makcik dia ni duk mintak suh belanje.hahahaha..nasib korang la makcik korang ni belum kerja.paling2 pon bley belanje bende murah2 jek.nak belanje baju memang tunggu aku kerja lah kan...haih...

bile tengok anak2 buah ni, rase macam eh sekejap nye kau besar.rasa macam semalam baru lahir...( tak sedar diri sendiri dah tua ginilah gamaknye.....)

mak selalu cakap, atul ni garang kat anak2 buah nye, sebab dia takde adik...tapi bagi aku, anak2 buah aku ni semualah adik2 aku...ade 15 orang semuanye..ramai kan.....

p/s : oi anak2 buah semua, cik atul rindu korang ni....=(




Sunday, May 13, 2012

simplicity

simplicity

ok.hari ni i bukan nak bercakap pasal produk kecantikan yang siti nurhaliza tu buat.tapi i nak cakap pasal simplicity in life.
dulu, to be honest, i adalah seorang yang sangat2 serabut.bende A, i suke fikir sampai Z.in the end, i bengong sendiri kahkah padan muke i.

kadang2, kite memang tak perlu langsung nak pikir susah2.buatpe nak semakkan kepala kan...bende susah, kalau u simple kan, jadi simple la..bende senang, kalau u fikir susah jadi susah la kan....

ok. i bagi contoh la...memandangkan sekarang musim esaimen berlambak2 lecturer bagi..so i nak cite pasal esaimen. bile esaimen banyak, semua orang pon fedup.pentipu la sape suke esaimen berlambak.hipokrit tau...so, bile da berlambak, mesti la rase cam oi apesal banyak sangat blablablab...ok. camne u nak simple kan?simple nye, u fikir camni, banyak mana pon, nak tak nak aku kene buat kalau tak, carry mark aku rendah.so, buat jela.tanak buat lagi simple...senang...n redha jela kalau fail...tak gitu??u nak serabutkan otak, marah sane sini mengeluh sana sini nak buat pe...baik u diam2, u tenangkan hati, u buat jek..redha jek.bende tu pon untuk kebaikan u jugak..tak gitu?kalau u marah2 lecturer u bagi esaimen banyak.ape u dapat???dapat hati tak tenang.pastu tambah lagi tak tenang buat keje yang susah.dah double tak tenang.tak gitu????well, setiap esaimen yg di bagi tu ade la sebabnye n tak rugi pon u buat....kan??


ok.i bagi contoh kedua dalam real life plak...about friendship.sebab friendship pon problem jugak...ken???ok.contohla u ade sorang kawan ni.selalu pegi makan ngan u lepak ngan u..one day, dia g makan tak ajak u pon.u bengang.terase dipinggirkan....lantas u cop kawan u tak guna.x kenang budi blablabla..relax la...cube u inhale exhale jap..tarik nafas pepanjang...kawan u tu pon ade life dia sendiri.takkan la tiap kali makan, nak fikir u .everything yang dia buat nak fikir u...u tanya balik pada diri u, u fikir camtu gak ke? bagilah space kat kawan u.even dia bff u, tp dia still ade hidup dia sendiri...ni tak.u fikir bukan2 pasal dia.cube u fikir simple..." dia tak makan ngan aku takpelah.aku bukan nya takde kaki takde duit nak g beli makanan sendiri.bukan masalah besar pon tak makan dengan dia." simple kan...itulah.kadang2 percaya atau tak, kite ni umur je 23 tapi kadang2 tahap maturity tu sama macam umur 7 tahun...trust me.i'm not talking about others.i'm talking about myself too...

so kesimpulannye kat sini.jangan serabutkan diri anda.tak dapek apo pon ekau dok serabut2 ni..ekau nak serabut, ekau duk bilik ekau senyap2..jangan serabut kan orang yang kat sekeliling ekau...

* simple tu bermaksud berfikir tuk simplekan problem yang kau ade.bukan nye suruh orang lain settlekan problem kau.banyak cantik muke kau semua nak orang yang buat..podddaacit!

Saturday, May 12, 2012

a.b.c.

kadang2, orang perempuan ni taklah serumit yang orang lelaki fikirkan.
bila seorang perempuan buat suatu keputusan yang mungkin bakal merubah keseluruhan hidup dia, ape yang perlu orang lelaki buat ialah bagi sokongan.

yes.sokongan.wanita adalah insan yang sangat2 perlu sokongan.tak kesah la sokongan kau tu dengan cara ape sekali pon.
ada perempuan yang suka dengar pandangan lelaki.ada juga pesen aku cerita sebab nak kau dengar bukan membebel semula...tak pon, ade jugak pesen mintak sokongan sebab nak simpati.merengek2 sana sini..whatever la kan..masing2 punye care dan diri...main point dia. " sokongan".

so, para lelaki, sekiranya awek anda nak berubah kearah kebaikan, sokonglah.dan hormatilah keputusan dia.jangan risau, kalau dia berubah tak semestinya dia akan tinggalkan kau...orang pompuan ni, kalau dah memang sayang kat lelaki...dia lari jauh mana pon, one day dia akan patah balik kat lelaki tu.percayalah.sebab nye aku kan pompuan.tak gitu?

tapi, banyak jugak kes, pompuan tu lari, tak balik2...dan orang lelaki terus blame "pompuan memang selalu mengecewakan"..walhal, kadang2 kite tak paham..dah tau pompuan tu nak berubah, hang tak respect perubahan dia...hormatlah sikit bro...bagi dia masa.bagi dia sokongan.jangan risau, dia sayang kat hang.macam mana pon dia akan patah balik kat hang kalau ade jodohla kan..kalau takde jodoh, hang redha jela...ade la yang terbaik tuk hang nanti...hang jangan la bagi pompuan rimas kat hang..ni da tau orang tu gitu, pi kacau lagi buat pe..kadang2 hang jangan percaya sangat omputih cakap " pompuan ni suke berkias"...yes.memang pompuan dan berkias bagai kan kuku dengan jari, tapi, kadang2 ade jugak bende yang pompuan bagitau direct jek..haih...lemau la asyik nak berkias jek.ingat kami orang pompuan ni senang sangat ke nak buat ayat kias2...pening pale aih nak berkias.

ape pon bang, sabar.sabar tahu. sabar la..barang baik memang susah sket kau nak dapat...kau jangan la gelojoh sangat...ce respect sket pendirian pompuan tu sket...tahu ngak?ngak tahu juga?kalau ngak tau juga pegi masuk sekolah balik loh mas...



* tanya aku tentang dia .tanya dia tentang aku.kejadah la kennnnnn~~~

Thursday, May 10, 2012

impian dan liku2

impian itu sejak kecil lagi sudah aku pegang.
masa dan kondisi memisahkan aku seketika dengannya.
namun, entah mengapa tiba2 tergerak hati ini untuk berbicara tentang itu pada mak dan bapak.
alhamdulillah, sokongan yang sangat kuat aku terima.
terima kasih mak , bapak kerana menyokong aku merealisasikan impian.
semoga tuhan permudahkan jalan untuk aku.

dalam meniti liku2 hidup.aku cuba berubah untuk jadi lebih baik.
namun, lalang2 sentiasa ada . sentiasa mengganggu.
aku pohon, berhentilah memberi kata2 negatif kala aku ingin menjadi positif.


p/s : saya tak pernah malukan awak.tapi kenapa awak malukan saya depan orang yang tak sepatutnya?awak bagitau bende yang negatif pasal saya dekat "orang itu", sedangkan awak lagi teruk dari saya.saya betul2 terasa.terasa bengang.

Wednesday, May 9, 2012

sampai ke bintang

Biar mimpi mimpi kita
Jejak sampai ke bintang
Walau harus menggapai awan
Menongkah arus ini

Aku tahu bukan mudah
Tapi mimpi ini harus aku
Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Tuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi-mimpi kita ini

Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
Tuk membawa mimpi-mimpi kita

Biar mimpi sampai ke bintang
Kerna kita semua tahu
Kerana ini impian
Setiap satu dari kita

Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Tuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi-mimpi kita ini


~~mimpi aku.mimpi kamu.mimpi kita~~

Monday, May 7, 2012

we

setiap hubungan pasti melalui detik pasang surut.
hari ini ketawa, mungkin esok lusa duka tiba.
dalam meniti setiap detik hubungan aku sentiasa terfikir.
adakah ini yang terbaik.adakah aku sudah menjadi yang terbaik.

pengharapan kini sudah tiada.ditelan dek luka2 semalam.
tiada lagi impian -impian indah.
namun, yang boleh aku lakukan, jadikan ianya tiap hari yang indah.
menjaga dan terus menjaga.

sebesar mana cubaan dilakukan, aku bukan si penggubah takdir.
kalau memang bukan untukku...aku harap aku masih boleh ceria seperti dulu.
namun kalau memang sudah tersurat dia untukku.akanku semai hingga ke hujungnya.


Thursday, May 3, 2012

2 tahun setengah

tersenyum...dan bahagia jua gembira.
tak sangka 2 tahun setengah sudah
thanks for the happiness=)